04.06.05
15:26
Днес само след 15мин джогинг/крос започнах да усещам болка около кокалчето на левия крак. През есента бях започнала да тичам и се появи същия проблем със същия крак, тогава на 2рата седмица. Пренебрегнах болката и се стигна до разтеглено сухожилие, заради което спрях всякакви тренировки. Имам плоскостъпие и се чудя от него ли става така или нещо бъркам в бягането? Има ли техника на стъпване, при която мога да избегна този проблем. Страхувам се, че ако продължа с бягането, ще се наложи да стоя на едно място като преди, а не ми се иска.
Не мога да ти кажа дали е от плоскостъпието болката, но от плоскостъпието се уморяваш значително по-бързо. Аз навремето тренирах футбол и това ми пречеше много. Не мисля че има техника с която да избегнеш проблема. Отиди на преглед - за да ти погледнат статуса на плоскостъпието и да си закупиш стелки които да носиш за да се подобри проблема. Със стелки е значително по-добре!
04.06.05
16:33
аз нямам плоско стъпало ама и мен ме боли тук на ходилото точно пред петата отвътре когато тичам,играя мач такива таботи,заболява ме и предната част на прасеца незнам що??
Болката отшумя с две лесни стъпки - първо си стегнах добре маратонките и им сложих връзките до горе, така че да държат и кокалчето, второ заложих на бавното темпо и само последната обиколка бягах бързо.
Автоджамбаз:wink:, пробвай така, може да има подобрение..
Значи има огромно значение как тичате - дали стъпвате на пръсти, на цяло ходило, или се стоварвате на петата. Младите организми са по-здрави и стъпват на пръсти, но по-възртастните силите не им достигат и като стъпват на пета натоварват ставите си ужасно много, освен това ако си и начинаещ бегач и се опитваш да постигнеш бързо резултати това допринася да си докараш някоя травма. При всяка аеробна тренировка, особено тичането трябва да се загрява хубаво, много хора пренебрегват това, включително и аз миналата пролет та ми се схвана прасеца и 1 месец не можех да ходя :? Затова загрявайте! После - не се мъчете да тичате по30-40мин с 10км/ч от първия път. Нещата трябва да стават постепенно. Има си техника и последователност. Избързването е грешка!
Според мен болката ти няма общо с плоскостъпието, просто си се пренатоварила ;)
А на avtojambaza - твоята болка е в дюстабана и е от неудобна обувка или ако стъпваш накриво. Сигурно е първото щото и на мен ми се е случвало ;)
Колкото и тъпо да звучи, доколкото знам се стъпва пета-пръсти, а не пръсти-пета или някакви други измислени нагаждания.
Бягането се различава от ходенето по това, че кракът, който е стъпил на земята, чрез свиване на мускулите се изправя и подхвърля тялото напред, като в този момент тялото за миг се отделя от земята. Т.е. при бягането има моменти, при които и двата крака са във въздуха. След което тялото пада отново на крака, който, докато тялото е било “изхвърлено” във въздуха, се е преместил бързо напред. (редуването продължава, разбира се:) ) Това се усъвършенства с практиката. Доколкото знам също, при дългогодишни бегачи тялото е леко наклонено напред.
:P :P :P
Обувката има много голямо значение. Ако тичаш с гуменки от 5лв подметките са им много тънки и от некачествена гума
и след 1 обиколка вече ти се набиват стъпалата.
Затова според мен трябва да заложиш примерно на малко по скъп вариант :)
Не знам ти с какви маратонки тичаш но пробвай да ги смениш с някой по ергономично (май това беше думата :wink: )
Аз от гадни гуменки и много футбол бях едва ли не на легло за 3 дни. Не можех да стъпвам на петата.
Абе просто заменете с колело. :D /Само, че и там се иска техника, че да се товарят по-нормално колената/
А бе тичането си е тичане! Обувката наистина е важен фактор! Да е мека и удобна, най-вече мека! Няма значение 5лв. ли е или 205лв. ;) Ако ти се чустваш комфортно използвай ги! Аз преди тичах с обикновени гуменки дето са ми от 5-и клас и още ми стават и са здрави и ми беше много по-добре отколкото със сегашните модерни варианти на маратонки тип “боксьорски” ! С тях дюстабана ме убива! така, че просто си намери своята обувка.
Принципно е най-правилно като се тича да падаш на цяло стъпало или пръсти-пета. Най-грешно е да се друсваш директно на пета заради ставите. така ще се появят болки в краката и няма да постигнеш нищо.
Има една книга на доктор Купър за аеробиката. Писана е 70-те години ама човека е знаел какво да напише. Ако можеш да я намериш я прочети там е описано детайлно кое как се прави ;)
[quote author=“mother”]Днес само след 15мин джогинг/крос започнах да усещам болка около кокалчето на левия крак. През есента бях започнала да тичам и се появи същия проблем със същия крак, тогава на 2рата седмица. Пренебрегнах болката и се стигна до разтеглено сухожилие, заради което спрях всякакви тренировки. Имам плоскостъпие и се чудя от него ли става така или нещо бъркам в бягането? Има ли техника на стъпване, при която мога да избегна този проблем. Страхувам се, че ако продължа с бягането, ще се наложи да стоя на едно място като преди, а не ми се иска.
Тичай като зайче по морава полянка - аз тичам на пръсти, доста балетно, но елегантно! Натоварва ми се малко подбедрицата и чувствам тибията нагърмяла и зверски напомпана, но нямам проблеми после с болки в кокалчета, стави други и т.н.
Пробвай!
Много ви благодаря. Ще се замисля, докато бягам правя ли това “тръсване” на пета. Междувременно съм решила да си купя и ортопедични стелки. За маратонките - не са гуменки от 5 лв.. хе-хе, не давам пари за глупости:Адидас са. Днес като тичах отново нямах проблеми, но предварително загрях малко вкъщи.
За колелото - добра идея, ама в този селски град малко трудно се кара без да ти крещят кво правиш в платното.
Ще си остана с тичането, пък като намаля малко килограмите, ще наблегна повече на залата.