The next: Виждаш ли аватара ми. Там съм 75кг и определено под 10% мазнини. Тогава теглех 200кг тяга и правех 116 лицеви опори наведнъж. Хранех се циклично ала Уориър. През деня плодове, вечер мазнотии и месо. Опитах да кача маса като увелича калориите и има няма два месеца бях на около 84-85 кг и веднага над 10% мазнини плюс невероятен глад за “сладко”. На Цх няма как да доставиш необходимите калории за една по “голяма” маса. За това и оня пример който даваш за 78 кг “натурален” за мен е некоректен. В рамките на 70-80кг тегло при ръст до към 180см е възможно да се оформи дадена визия, но тя няма да е достатъчна за състезание дори на републиканско или регионално ниво. Имай предвид че много хора говорят за подкожни мазнини под 10% или дори под 5% а не си виждат мазните задници или крака. Това да имаш плочки само или елхичка на гърба не означава 5% мазнини. Винаги трябва да се отчита най дебелата гънка. При мен тя е на корема под пъпа. Много хора обаче са със дебели задници и крака а си мислят че като имат плочки са много релефни. Така че ако някой казва аз съм натурален лично за мен е винаги голям въпрос доколко натурален и ако е така дали всичко е взето под внимание. Имам авер на 47 години който се храни циклично и вкато влезе в залата всички го гледат изумени. Релефен нацепен, натурален, но реален - ок 75кг и определено не може да влезе а категория културист.
Ако е за въпрос, в културизма има категория и под 70 кг, така че един 75 килограмов, нацепен и с добре развити мускули може спокойно да се класира доста добре.
Не всичко е огромна маса ;)
GEORGIO, имаш много опит с това хранене и имам един въпрос. След достигането на реалните килограми и намалени подкожни мазнини, възможно ли е покачването на силата да продължи а килограмите(теглото на атлета) да са същите? Става на въпрос БЕЗ промяна в ЦК храненето.
25.08.11
12:25
Нема категория под и до 75 кг при него,там трябва да си под ръста си на кг,тоест той е 1.80 и ако иска да се състезава трябва да е 79,ако е 80 или 81 отпада. Иначе как ще стане номерът и кога да ям въглехидрати/протеин/мазнини,сега нова мода чука на вратата,да не се смесвали особенно преди тренировка макронутриентите,и така да имаме или само въглехидрат или само протеин или само мазнини,защото организмът почва да израходва енергия,за да разгражда храната и пуска киселини в стомаха и не знае кое първо да разгради,което се отразява на тренировките ни.Ей все нещо нова ще има.А това дали е вярно?
Ами това, което казваш си е разделно хранене. Там нали това е целта, храносмилателната система да работи само с едни ензими.
25.08.11
12:35
А преди тренировка какво да ям,това се чудя,до сега винаги съм имал най-много сила с повечко въглехидрат..Трябва да пробвам някой път,като стана да ям само 300 грама картоф и след 2-3 часа да ида да видим как ще е авъта :D
Петко: Да прав си. Може би трябва да конкретизирам - например 10кг над ръста. Един вид при 165см ръст 75кг са наистина добра форма, но май ще е трудно при 5% мас. Така и при 178(моя ръст) 88кг ще полепнат много добре при 5% мас.
Развиването на сила е първо въпрос на умение. След това въпрос на маса. Това е доста труден за отговор въпрос - дали при определени кг може да се повишават силовите постижения. Обикновено времето прекарано в железа води до адаптация и прогрес, но генетика, механика и други фактори си казват думата. Когато вземах кленбутерол бях много по силен. Така и тези които вземат анаболи от типа на анавар споделят че силата е много по голяма при едни и същи кг. Просто “нещо” трябва да подпомогне нервната или енергийната система. Другия начин е продължителни периоди на еднотипни тренировки за сила. С течение на времето все някаква натурална адаптация трябва да има.
Храненето преди тренировка е най лошото което може да се прави. Аз съм на това мнение и тялото ми действа перфектно. Няма други аргументи и не ме интересуват такива които са против. Друг е въпроса относно “някои” добавки преди тренировка. Но това е доста дълго за писане а мен ме мързи. Сори.
25.08.11
13:29
Ами гледай ся :D 3 часа преди тренировка..Не може ли да се хапне? Да няма да гладувам ? :) А и да ти кажа предпочитам да съм 10 кг над ръста си с по 10-11% подкожни мазнини,отколкото с 5% и да съм някъв 10 кг под ръста си,жилка,като се гледам да се чудя к’во да правя само с няк’ви плочки.. Целта ми в момента е да си покача силата,ама идва малко трудно,защото правя тренировки за хипертрофия :D Айде отивам да тренирам,по-късно пак ще пиша :)
Аз пъ съм фен на яденето след тренировки (и преди тренировки). Откакто двете от основните ми хранения са преди и след тренировка успях да покача 5 кг прилична маса за отрицателно време.
25.08.11
17:27
Много зависи и кога тренираш,right ? :d
The next: При 5% разлика ще изглеждаш доста различно. Да си на 5% мазнина е супер постижение ако целта е визуален ефект.
Калояне: Може. всичко може стига да е стратегически издържано. Аз не мога. Затова предпочитам да тренирам на гладно а после да се наплюща до отказ. Просто по ме кефи. И въпреки всичко да ядеш преди тренировка е противоречиво на физиологията. Това че ти и други го преодолявате не означава че е правилно. Има и такива които пият алкохол преди да тренират и казват че не им пука. Ами .... що не. Аз обаче не мога така.
Разбира се, това е основа. Аз тренирам вечер. Главно режимът ми се върти около 8 часова работа, през която не мога да ям. Пия шейк с instant овес това време и останалите хранения са когато съм у нас. Но когато и да тренирах щях да ям след тренировка. Може би за ex-fat guys това хранене да не е необходимо, но за себе си като слаб мога да кажа, че е самоубийство да се прибера от тежка тренировка и да се наслаждавам на катаболизма без да ям.
25.08.11
17:36
Е да,предпочитам обаче,да съм масивен и да имам плосък корем,отколкото жилка и с плочки,и все пак ако мога да съм масивен и да съм на 5% подкожни мазнини и натурален,не знам какъв трябва да съм..
казано от Калоян Я. на 25.08.11, 17:35:
тежка тренировка и да се наслаждавам на катаболизма без да ям.
Само да уточна че след тренировка е най важно да се яде. Предимствата са много. Имах предвид “преди” тренировка да не се яде. Иначе катаболизма може да се преодолее и без хранене. Калсика е витамин Ц и кафе преди тренировка. Подтиска кортизола, тренировката го вдига и чрез храненето след тренировка пак се подтикса и така цикъла е завършен. Яденето преди тренировка дори на протеинов шейк вдига кортизола. Това беше според едно изследване в Любек(Германия). За мен това е без значение но потвърждава убеждението ми че преди тренировка яденето понижава тонуса.
25.08.11
18:29
Последният път като ядох 300 грама пилешко филе със салата от зеле и моркови и след 30 мин отидох на фитнес имах супер сила..Увеличих с 4 повторения ..Ноо уви,вчера не стана така..И вече не знам .. Значи преди тренировка витамин Ц ? Колко мг ?
The Next, не си вкарвай такива мухи от една тренировка. Дет се вика, ако трябва да събирам пари за всяко мнеиние по форумите какви ефекти и дефекти са докарали хората от един протеин, хапване или тренировка щех да съм богат до са.
Иначе за вит Ц аз бих пил по 1-2 грама дневно.
25.08.11
22:37
казано от GEORGIO на 25.08.11, 17:57:
Подтиска кортизола, тренировката го вдига и чрез храненето след тренировка пак се подтикса и така цикъла е завършен. Яденето преди тренировка дори на протеинов шейк вдига кортизола.
не искаме ли в някои случаи кортизола да е висок по време на тренировка, но нисък извън нея?
25.08.11
23:01
казано от ts.vassilev на 25.08.11, 22:37:
казано от GEORGIO на 25.08.11, 17:57:
Подтиска кортизола, тренировката го вдига и чрез храненето след тренировка пак се подтикса и така цикъла е завършен. Яденето преди тренировка дори на протеинов шейк вдига кортизола.
не искаме ли в някои случаи кортизола да е висок по време на тренировка, но нисък извън нея?
Но защо ?
На въпроса дали може да се качва сила докато си на IF и си около BMR или дори под него, аз бих отговорил - ДА. Силата не се влияе чак толкова много от храненето, колкото от нервната система и методите на трениране. Личен пример - от около 3-4 месеца съм около БМР, грубо сметнато, понякога дори под и все пак продължавам да качвам сила. На килограми съм паднал с 3-4 от месец април, а сега съм по-силен. Храня се основно ВМД-РБД, като имам дни, дори тренировъчни такива без въглехидрати. Разбира се приемам и добавки, НО дори без тях, пак се покачва сила, но процеса е много по-бавен.
А до това дали качваш или сваляш, основно зависи дали си на плюс или минус калории, режимът чрез който си ги набавяш оказва също влияние, но не толкова голямо.
26.08.11
00:03
казано от Vlado89 на 25.08.11, 23:47:
На въпроса дали може да се качва сила докато си на IF и си около BMR или дори под него, аз бих отговорил - ДА. Силата не се влияе чак толкова много от храненето, колкото от нервната система и методите на трениране. Личен пример - от около 3-4 месеца съм около БМР, грубо сметнато, понякога дори под и все пак продължавам да качвам сила. На килограми съм паднал с 3-4 от месец април, а сега съм по-силен. Храня се основно ВМД-РБД, като имам дни, дори тренировъчни такива без въглехидрати. Разбира се приемам и добавки, НО дори без тях, пак се покачва сила, но процеса е много по-бавен.
А до това дали качваш или сваляш, основно зависи дали си на плюс или минус калории, режимът чрез който си ги набавяш оказва също влияние, но не толкова голямо.
Сега пък храната не влияла върху силата,еми решете де,нали влияела,не трябвало да се яде преди тренировка,сега пък немало значение.А относно цикличното хранене , ако си пробвал как разпределяш макронутриентите? И дали е удачно да ям само протеин или въглехидрат или мазнини и кое от трите преди тренировка? Калорийният ми оптимум съм го изчислил 3500,сега е паднал де 100% ,защото съм паднал и на кг(и за това може и по-малко да е силата,не знам..) ,но в момента приемам по около 2300-2500 калории и едвам ги събирам 400 въглехидрата с 300 зора,а съм на ВВД,не ми се мисли като почна даскало как ще я карам..
Иначе как да разделя приема на протеин? Питах и треньора в залата и ми каза,че и на ВВД трябва протеинът ми да е минимум 2 гр/телесно тегло при ВВД-то,както някои други неща,които мисля,че се отричат,тоест,че когато не ям сутрин протеин след 8-9 часов сън навлизам в катаболна фаза и мускулната тъкан се използва за енергия и тн..
оф... не може постоянно да си в анаболно състояние! за да има анаболни процеси преди това трябва да има катаболни. при ВВД целта е да се използват повече въглехидрати и по-малко протеинче. тоя тренер к’ви са тия мухи дето ти слага у глъвътъ не знам
26.08.11
12:44
Целта според него е тялото да не навлиза почти никога в катаболно състояние,то и културистите същото правят..
Мнението беше редактирано от The Next на 26.08.11 12:44.
5-6 месеца изкарах на циклично- е свалих няколко килограма, които си ми бяха излишни и без това, но сила не свалих- дори напротив покачих я на всяко едно движение- дори по формули- без да имам достъп до калипер- може да се изчисли, че мускул не съм свалил... после хранех се приблизително да калорийните ми нужди, но по-скоро отрицателно... а да щях да забравя- протеина ми беше по-малко от 2гр/кг...
26.08.11
13:35
Искам да питам относно катаболната фаза..Ако примерно тренирам на гладно 2 часа след ставането ми,тялото вече е навлезло в (слаба) катаболна фаза,докато тренирам навлиза в (силна) катаболна фаза,ако след това му предоставя горивото,за да навлезне много силно в анаболната фаза,дали тя(анаболната фаза) ще е по-силна или е по-добре само през тренировка да навлизаме и то в слаба катаболна фаза? Кое е по-добре—> Силна катаболна и след това силно анаболна или умерено катаболна и след това анаболна (която не мога да определя силна или слаба)
Не знам дали ме разбрахте , пробвах да се изразя максимално изчерпателно ;d
Мнението беше редактирано от The Next на 26.08.11 13:36.
26.08.11
15:29
анаболи, катаболи...стига се занимава с химия. в края на седмицата или месеца като теглиш чертата ще си проличи.
26.08.11
16:58
Не бях правил клекове от 2 месеца някъде ,днес само на 100 грама извара ( в 12:00) и имам +10 кг на клека и при това на свободен клек (преди го правих на машина)
26.08.11
18:47
Не е от изварата ли ? :D Остават 12 дена докато почна 5x5,ако 5х5/сила в завет от старата школа и Жиронда 8х8 не помогнат ,не знам какво ще правя..
The Next… нищо лично човек ама ако имах права щях да ти сложа забрана за писане :*