27.08.11
16:43
Здравейте,
Въпреки че вече тази тема е обсъждана (доста неизчерпателно и неконкретно) в различни други теми, моя случай остава непокрит от темите във форума.
В момента съм тежа 88кг, 190см. Занимавах се на доста високо ниво с волейбол няколко години и успях да развия мускулите на краката много сериозно. Тъй като амбициите ми не са свързани с огромен обем и маса на тялото ми, искам да разградя мускула на бедрата и седалището.
В крайна сметка след преглед на около 40-50 страници, намерих малко количество статии и теми дискутиращи разграждането на мускули, като в по-голямата им част бяха как да бъде избегнат този ефект. Идеите, които обаче бих могъл да ползвам са няколко:
1. Калориен дефицит достигащ до постоянен глад поддържан в продължение на няколко дни (6-10)
Линк към поста. Също така същата идея е предложена като се тренират определени групи мускули, а тялото разгражда тези мускули, които не се натоварват интензивно. Линк2
2. Дълги тренировки с цел претрениране на мускула и разграждането му (многократно срещан вариант, който обаче не ми се вижда нито здравословен, нито естествен)
3. Монотонно кардио (в зала или навън?) на гладно над 40мин. Тази концепция е една от най-поддържаните, но нямаше нито един човек да я е приложил и да потвърди резултата от метода. При него се губят и мазнини, което ми е вторична цел. Освен това за да се усили ефекта се твърди,че не трябва да се прави зареждане след тренировката с въглехидрати (кога да се нахраня тогава и с какво?)
Имаше и други идеи като оставяне на мускула да атрофира поради ненатоварването му (не виждам как ще го допусна, пък и не работи, защото мускула ми спада, но не се разгражда като не тренирам, просто е свикнал на натоварването от волейбола); намерих и две статии за болестни състояния (рабдомиолиза и ацидоза), при които се среща разграждането на мускула, но нямам желание да навлизам на територията на болестите за да постигам целта си.
Това, което искам, е да разградя концентирано мускулите на седалището и бедрата. За момента съм се спрял на варианта с кардиото, защото ми се вижда най-естествено. Моля хора, които искат да дадат съвет или да споделят опит да драскат. Мога да давам допълнителна информация каквато ви трябва за да схванете максимално проблема и началното (сегашното) състояние.
А не е ли по добре да насочиш усилията си към увеличаване на мускулната маса в горната половина на тялото и по този начин да промениш изцяло визиата и пропорциите си. Колкото повече развиеш горната половина толкова по малка ще изглежда долната. Вманиачаваш се в нещо доста глупаво според мен да тренираш и да се храниш, така че да атрофираш и то само на места където ти желаеш. Това звучи малко като: “Искам да сваля мазнини ама само от корема никъде другаде” Подозирам и че бедрата и седалището ти са си генетично по развити, а не са станали такива от волейбола, което пак ме връща на горната ми мисъл да наблягаш изключително върху горната част на тялото.Дано да има и други, които да подкрепят мнението ми защото знам, че съм прав! Успех!
Мнението беше редактирано от Георги на 27.08.11 17:37.
27.08.11
17:45
Ако това на аватара ти си ти е твърде вероятно обема на краката ти да не е изцяло от мускул, а и от стабилно количество мазнини.
казано от Георги на 27.08.11, 17:36:
....
Да прав си, наистина може би ще изглежда по-правилно разпределението на размерите, но не искам да увеличавам масата в горната половина значително, искам да я развия много малко и да я орелефя (това е тема на др разговор). Наясно съм, че не е възможно да “се сваля само от корема”, и нямам против да атрофирам от горе до долу, стига това да е концентрирано в краката. Освен това наистина имам ген за здрави бедра и седалище.
казано от huckleberry на 27.08.11, 17:45:
...
Не, определено не е само мускул, по моя преценка имам около 15-20% мазнини (не съм ги мерил). За това наблягам на ВМ-НВД и свалих вече от 95 до 88-89кг. Целя да стигна до към 7-8, защото генетично няма как да падна до 4-5. Вярно е, че мазнините в тялото ми са концентрирани в тези области (корем, седалище, крака, както при всички неактивно поддържащи се хора) и също така е вярно, че няма да започна от утре да атрофирам мускулите.
Не бързам за никъде за да искам ефект след 20-30 дни. Но съм се хванал и искам да постигна това, което си представям, а не просто да раста на някъде или да се чистя. Искам това, което си представям или поне това което генетиката би ми позволила да достигна.
Поздрави =)
Мнението беше редактирано от Val M на 27.08.11 20:41.
Какво да ти напиша...
Имаш кофти цели и оттук насетне, какъвто и подход да избереш за постигането им, все ще си в грешка.
Лично мнение.
Не целиш добиването на по-атлетична форма, не целиш намаляване на процента мазнини, а просто искаш да махнеш количество мускули, които са функционални. Това е толкова смислено, колкото да тунинговаш колата си, заменяйки двигателя с домакинска прахосмукачка...щото звучи по-добре.
Ако не ги тренираш, краката ти няма да растат(освен ако не дебелееш), но и няма да ти помагат. С намаляване на процента мазнини и краката ти ще се “смалят”.
В дневника си си писал, че страдаш от някакво заболяване на пищяла на крака. Хубаво е, това да се вземе предвид, защото може да се окаже че неподходящата тренировка, както и загубата на мускул, могат да са вредни за теб.
Ако искаш да качиш повече маса в горната част на тялото, развивай още краката, и горната част на тялото ще дръпне, не да разграждаш мускул, защото ще разграждаш отвсякъде. Освен това по профилната снимка ми се виждаш повече от 20 % мазнини. Я качи снимка на цялото тяло да видим колко са ти големи краката. Това което искаш да правиш е ПЪЛНА ГЛУПОСТ!!!
27.08.11
22:38
Колко е обиколката на бедрото, че ти се вижда толкова масивно ?
казано от 6th на 27.08.11, 20:59:
....
Основната ми цел е достигането на 7-8% мазнини и атлетично тяло, но целта не е изобщо билдърство, искам не много мускули и искам по “тънки крака”, както и да бъде възприето това твърдение.
Колкото до травмата, тя се появява и отшумява и ще бъде така до оперативна намеса. Забелязал съм, че се появява при клекове и изолирани клекове с по 1 крак най-вече. При тичане нещата са наред, освен ако не е на естествена трева (футбол основно ми е направил впечатление), с изкуствената е наред. Избягвам ги и в момента се чувствам добре.
казано от Rikoo на 27.08.11, 21:10:
...
Нямам почти желание да качвам повече, а само да оформям и орелефявам, това обаче е фаза след като изтъня бедрата и седалището. Ако разградя мускул, може да се наложи да върна малко обем, ок, но не искам повече в горната част, само още една малка идея. Закачам снимки, предишната ми е при 93кг тегло и преди да почна да тренирам. Тези са от 2 месеца по-късно (88кг) и 2 месеца тренировки за влизане в ритъм. На тази в лице се виждат ширината на бедрата (нещото с което искам да се боря), на другите се вижда седалището (другата ми цел).
Наясно съм, че има доста мазнина да бъде свалена и това ще промени формата на бедрата и седалището, но смятам, че ще има нужда на по-късен етап и от тренировка за разграждане на част от мускулатурата.
Поздрави
П.С.:
казано от huckleberry на 27.08.11, 22:38:
...
Бедрото е 67см. при гръден кош 110см в момента.
Мнението беше редактирано от Val M на 27.08.11 22:50.
Първо изчисти да видиш, че тогава бедрата няма да ти са струват толкова големи..
27.08.11
23:44
Ако краката ти бяха по-малки нямаше да седи добре, а с този широк таз няма да е зле да качиш маса в горната част на тялото. Атлетичното тяло не е слабото тяло - атлетично тяло е силно и подвижно.
Краката са ти съвсем нормални.
Дори...малко мускулна хипертрофия, не би им навредила.
Изчисти до 10-12 % мазнини и тогава гледай. Краката са ти симетрични на горната част на тялото..
Целите ти са в грешна посока, защото:
1. Естетически хилавите крака стоят много грозно на какъвто и да е човек (особено на висок).
2. Имаш голямо количество мазнини и ниско до умерено количество мускули.
3. Защо се опитваш да се бориш с гена си - ти си висок, имаш големи дължини на крайниците и таза т.е. качвай активно тегло и по-възможност намалявай мазнините (раздели периодите, ако трябва).
4. Мускул се сваля само ако си без гравитация или лежиш със седмици/месеци, така че си избий илюзията да сваляш мускул (да не говориме за точково сваляне на мускул, което е още по-трудно - обездвижване, гипс ... абе все гадни работи).
5. Сигурен съм, че ако послушаш съветите ни и почнеш да виждаш резултати ще промениш първоначалните си възгледи.
Синтезирано - Намалявай % мазнини и качвай по-възможност още мускулна маса. Не гледай кантара като ориентир (или не като основен). Комбинирай щанги с упражнения със собствено тегло и бягане (ако те боли крака не е задължително).
Ок, разбирам това което пишете, схващам идеята и я следвам. Но това мога да го прочета навсякъде. Идеята ми беше по друга. Никой не написа какъв вариант би работил за разграждането на мускули. Нормално е, форума е за обратното на това, което ме интересува и съм попитал. Няма значение дали ще предприема нещо или не, за мен е важно да знам кой вариант би работил, ако реша да го правя. Все пак в крайна сметка всеки сам си решава как да тренира, дали да тренира, как да се храни и дали да има приличен вид и да се уважава. Когато преди 4-5 години за първи път писах във форума (имах др акаунт, не го помня), че следвам ВМ-НВД всички се изсмяха, защото не беше навлезнала. Не твърдя, че ще е модерно и здравословно да се разгражда мускул, но искам да знам как се случва и може ли да се концентрира в определени точки и мускули.
29.08.11
01:08
И като разградиш мускул,к’во ? Искаш да ти виснат месата,да ти се появят стрии и да изглеждаш като сопол ли ? Сигурен ли си,че искаш това ?
казано от Valentin Milanov на 29.08.11, 00:47:
Никой не написа какъв вариант би работил за разграждането на мускули.
Щом искаш разграждане на мускул, това означава максимално ограничени функции на дадения мускул. Най-простият начин е чрез обездвижване. Виждам, че искаш да измислиш нещо революционно тогава си купи инвалидна количка - ще въртиш колелата, ще дърпаш ръчни и накрая ще станеш с много силна горна част и мършава долна. Но и това не е решение, защото щом започнеш да ходиш/прохождаш мускулната памет пак ще върне голяма част от иначе “огромната” ти мускулатура.
Мале мале мале... не си причинявай това да приличаш на гадни skiny манекенчета... клякай здраво и дърпай още по мощно! Няма нищо по-яко от силни крака и здрав гъз! Плюсовете са доста, включително увеличаване на либидото и по-голяма полова мощ. Ако това не ти е от една страна стимул... значи си от брега на Евгени ;) Иначе краката ти изобщо не са големи, задника също... даже са зле ;) Не те обиждам просто ти казвам как седят нещата :)
Мнението беше редактирано от Стенли на 29.08.11 10:55.
Напълно съгласен съм с горните постове. Първо, трудно ще намалиш мускул, като го тренираш. Претренирането няма да свърши работа, първо, защото локалното претрениране е трудна работа, особено за краката, второ, ако опиташ да ги претренираш, по-скоро ще претренираш цялото тяло (понеже са голяма група) и накрая, като спреш да ги претренираш, те ще хиперкомпенсират и ще нарастнат. Другия вариант - продължително, нискоинтензивно кардио също не е много удачен, защото ще ти се отрази на цялото тяло.
И остава последния - обездвижване. Краката е трудно да бъдат обездвижени до толкова, че да почнат да атрофират, те постоянно се ползват и имат фоново натоварване, което ще ги подържа малко или много. И аз като бях млад и глупав си мислех такива неща като теб, даже бях спрял да тренирам изобщо крака за няколко години. Не само че не свалих нищо от там, ами и качих.
Значи, ти в момента не си доволен от телесложението си, но причината според мен не е в големите крака. Освен, че си с висок процент мазнини, също така нямаш много мускули по себе си. Бих ти препоръчал да се насочиш в тази посока, т.е., към качване на още (чиста) мускулна маса по цялото тяло, и нещата ще се оправят с времето.
Само за сравнение, аз не съм много масивен, но съм 20 см по-нисък от теб и ако бях с твоя процент мазнини, щях да съм същите килограми. Сам си прави сметката дали имаш излишни мускули за сваляне ;) Ако бях на твое място, щях да гоня тегло поне 100 кг (при средна костна структура), или минимум 90 кг (за ектоморф с много тънки кости), при нисък процент мазнини, за да съм атлетичен и с добре развити мускули.
Мнението беше редактирано от Петко К на 29.08.11 12:03.