26.08.11
15:15
Добър ден съфорумни приятели.
Малко инфо за мен:
Тренирам футбол от 10 годишен.
Години 18 (роден 1993 година) , висок 1.72 , килограми 62.
Изпитвам слабост в някой от атлетическите ми качества, като такива са - пъргавина, бързина, слаба ловкост и повъртливост.
Решил съм да се захвана сериозно и да започна да тренирам по 2-3 пъти дневно.За да ги подобря.
Мислите ли, че съм стар за да мога да подобря тези си качества?
Чел съм, че като малък най-добре се усъвършенстват подобни неща, в по-напреднала (тинейджърска) възраст незнам дали може да стане?
Също знам, че до 25 годишна възраст ни расте костната система, след което започва да се смалява.Но не съм сигурен дали това има свързано с по-горе изброените качества на човек.
Темата беше редактирана от Nownownow на 26.08.11 15:18.
26.08.11
15:25
Е не съм вярвал, че 18-годишно момче може да пита нещо такова. Не си стар, разбира се. Захващай се.
26.08.11
16:40
Ще оправиш тая работа с 2-3 пъти дневно .. ?? Какво ще правиш ?
Нормално е да има хора, които се учудват от въпроса ми, като се има предвид 18 годишната ми възраст.Но знае ли човек биологията си и на какво е способен, незнам дали мога да намеря някъде подробна информация за развитието на атлетичните качества на нас хората, според годините.
Аз също се плаша, да не би наистина да е така, на тази възраст на която съм в момента трудно да стават подобрения, дано не е късно за такива.
Ачо.
Ачо:
Примерна програма.
06:30 40 минути тичане (5 минути бързо, минути бавно) ,
10:00 разтягане 30 минути
14:00 коремни преси и упражнения за корем
20:00 Лостове и упоредки (стрийт фитнесче)
22:00 Разтягане 40-тина минути.
Като друг ден например сутринта вместо тичане, ще е футболна тренировка, пример между конуси спринтове за бързина , упражнения за пъргавина и ловкост и така нататък.Точно тук е най-централната част на въпроса ми, дали ще мода да подобрявам с бърз темп тези си качества, ако тренирам сериозно и упорито.Или просто според годините ми нещата няма да стават или ще стават много бавно, без много голяма видима разлика.Това наистина ме интересува много.
казано от Nownownow на 26.08.11, 15:15:
...
Години 18 (роден 1993 година)...
Мислите ли, че съм стар за да мога да подобря тези си качества?...
...Също знам, че до 25 годишна възраст ни расте костната система, след което започва да се смалява...
Абсолютно! Въобще не се захващай, няма смисъл... Ще вземеш да се увлечеш, ще започнеш да спазваш режими, да заякваш и к’во... тъкмо ще ти хареса и ще установиш, че си се смалил. Ааха... :P
26.08.11
19:44
С много упоритост ще постигнеш високи резултати.
Относно качества които спомена че са ти проблемни.
Най-трудно ще ти бъде със развиването на бързината.
Защото тя е единственото качество което в най-голяма степен се определя от генетичните заложби.
Човек или се ражда бърз или не . Това което може да се направи с тренировки е да се доразвие до определена степен.
Най-подходящата възраст за момчетата е 6-8 и 12-16 години. Бързината се определя от съотношението на червени и бели мускулни влакна.Белите са (бързи), червените (бавни).
Заложи на тренировките за взривност и ще постигнеш резултат ..Успех
26.08.11
20:17
Т.е. заложи на тренировките за експлозивност, прави експлозивни набирания,кофи,лицеви,силови,скоци,тичане.
26.08.11
20:25
Човече, побързай, защото след 1-2 години ще спреш да се развиваш и ще почнат да ти се отпускат мускулите, т.е. няма да можеш да направиш нищо.
Стига глупости, това е излишна тема според мен.
Темата не е толкова глупава, колкото изглежда на пръв поглед.
Nownownow очевидно не пита дали ще може да стане по-силен или да качи повече килограми, а се интересува от гледната точка на (потенциален) професионален футболист!?
Ако погледнем какво се случва в големият футбол, може смело да се каже, че до около 24-25 години един футболист има оптимални физически данни, след което чисто физически започва да деградира. От 25 до около 30 години подобрението в играта на един добър футболист (златните години) вече се дължи на опита и уменията, които е придобил, а не просто на физически данни.
Никой не може да каже със сигурност точно колко може да подобри атлетичните си параметри като бързина, повратливост, експлозивност, но спокойно за 2-3 години може много сериозно да подобри всичко от изброеното. Дали ще е достатъчно за да може Nownownow да е конкуретно-способен (в случай, че има големи амбиции във футбола) е вече върпос на личностни качества (духовни и генетични).
Разбира се, това което Nownownow цели няма да го постигне с “класическо” трениране във фитнеса, а със специално подготвен режим (както като хранене, така и като избор на подходящи упражнения, за определени групи мускули и т.н.). Така например качването на излишни килограми (дори и да са чиста мускулна маса) може да намали качества като бързина/повратливост. Т.е. при футбола е много важен баланса - един Меси е около 66-68кг (по официални данни - разбира се, тук вероятно става дума за МНОГО чиста мускулна маса) при ръст 168см. Обикновенно при такъв тип спортове се гони постигнето на сила (малък брой повторения) и експлозивност (голям брой повторения при максимална скорост на изпълнение), а не качването на мускулна маса (освен ако не си централен защитник или нападател тип таран).
За развиването на линейна скорост силови тренировки са подходящи упражненията за задните бедрени мускули. Изобщо има много неща с които да се съобрази човек за целите, които е поставил Nownownow и много, много материали в интернет за това как точно да стане. :)
Мнението беше редактирано от perlsite на 27.08.11 00:11.
Радвам се изключително много, че “Georgi Georgiev” и “perlsite” разбраха мен, както важността на темата от моята гледна точка.
Мисля, че не е нужно да се повтарям.Написах към какво се стремя, сега просто ще ви попитам дали имате инфо по темата и ако да, да желаете да го споделите с мен.
“Ачо” - Благодаря ти отново за помоща, приятел :).Прав си за това, така се и опитвам да правя от няколко седмици.Макар, че знам, че експлозивност се прави с по тежко, но мисля, че е по-добре да избера бързото изпълнение пред бавното, както написа ти.
“Georgi Georgiev” благодарен съм ти за предложението, но ми много трудно да намеря перфектната тренировка за взривност или айде да не я наречем перфектна, а например достатъчно добра за целите ми.
По темата съм чел и гледал различни видео материали, но така и немога да съм сигурен дали в тях материала е достоверен и дали наистина си заслужава да се захваща с примерен тип тренировка, каквато е дадена в даденият материал.
Ако си достатъчно запознат и сигурен във знанията си би ли ми дал някакъв подходящ материал за подобряване на взривността?
“perlsite”
На теб не по-малко ти благодаря за изчерпателният коментар, както и за останалото което споменах по-назад в поста си.
Теб също ще те попитам за същото, ако си попаднал и знаеш достоверно и ефективно инфо по темата, ако имаш желание да го споделиш :).
Благодаря на всеки включил се в темата!
Мнението беше редактирано от Nownownow на 27.08.11 05:12.
Ами аз като гледам снимката в профила ти си мисля,че няма как да подобриш атлетичните си качества. Ако изглеждаш още по същия начин. Просто имаш тяло много далеч от атлетичното,а във футбола има много твърди единоборства.
27.08.11
11:21
Друго си е Дрогба да ти набие едно рамо в муцуната и после да не знаеш на кой стадион играеш нали :D
Не си стар на 18години може да не растеж като гъба след дъжд ама за бога хората живеят средно до 80години а ти на 18 вече като си стар... виж обаче с футбола стои малко по-различно ... в последно време годините на елитните футболости които протежават всички тези качества паднаха много по 18-19годишни вече са титуляри в най-големите грандове в Европа което значи, че тренират от излизането им от родилния дом. Тъ от тая гледна точка си закъснял да ама за родните стандарти си младо момче още ! ей имаше един дето беше зидар не тренирал футбол май и стана играч на Локо София че и голмайстор на първенството ни ( егати първенстовото което имаме А ? :D ) май Генков ли беше ?!
27.08.11
11:46
Аз ще ти предложа едно много доказано упражнение с голям успех при пражилното му изпълнение.
Упражнението е за развиване на взривна сила на долни краиници.
Необходимо ти е висока платформа (стол, греда, бордюр, и т.н или каквато и да е здрава и неподвижна опора докато изпълняваш упражнението . Опитах се да ти го представя нагледно. Упражнението го изпълнявай в началото на тренировката след разгрявката, тъй като бързината и взривната сила се развиват най-успешно когата организма е отпочинал и все още не е изчерпал част от енергиините си запаси. прави м/у 6-8 повторения. Момента в който започнеш да ги правиш с лекота увеличи височината на платформата. прави по 4-5 серии като почивката между тях да ти е 1,3-2,0 мин.
Друго много ефективно упражнение е тичането по стълби.
Него можеш да го правиш за време 15-20 сек. работа 2 мин. почивка. В последствие времето за работа остава същото а намаляваш продължителността на почивката . 4-5 серии
И още един вид метот ще ти препоръчам Интервално променлив метод (анаеробна-аеробна тренировка) : Като нека максималното тичане на интервал да е 2 мин.
Успех
Миро, не помня как съм изглеждал точно тогава, за това заповядай снимка, преди има няма 10 минути я направих http://tinypic.com/r/10za9zm/7 . Слабичък съм наистина, предполагам 5-6 кила ще ми дойдат добре, разбира се не съм сигурен, за момента май ще трябва да наблегна повече на другият тип тренировка за който става на въпрос в темата.
Kristiancho, точно.За това ставаше дума брат.
Georgi Georgiev, благодаря ти от сърце.Не схванах напълно упражнението.
1-то упражнение - Значи картинката, която ми даде отдолу е самото упражнение.И за да го изпълня трябва да намеря 3 равни стабилни платформи, на еднаква височина.
Ако това е така, значи не разбрах и по какъв начин да го изпълнявам.Сигурно си имал предвид, че става по-различни начини.
Например с единият крак само скачам от 1-вата платформа и се качвам на другият, после пак само с един крак и така нататък.Или пък с два крака едновременно?На прав път ли бия или ептем съм се объркал?
2-то упражнение - Тичане по стълби.А на всяка стълба ли да стъпвам или през определен брой стълби и височина?Също и там незнам на един крак да правя ли подскоци или просто да тачам?
3-то упражнение - Интервално променлив метод.Предполагам това е, например 5 минути бързо, 5 минути бавно и така нататък.И целта на упражнението е издържливост?
Съжелявам за много въпроси, но когато върша нещо се опитвам да съм колкото се може повече информиран и сигурен, че съм разбрал какво става.
Най-добрият пример за взривна сила е Cristiano Ronaldo, сега не съм сигурен дали е толкова експлозивен, но първите му години в Манчестер Юнайтед беше с невероятна експлозивност :), нали?
Мнението беше редактирано от Nownownow на 27.08.11 14:30.
Аз само не можах да разбера едно:
Искаш да се занимаваш професионално с футбол? От първият ти пост оставам с друго впечатление...
Мнението беше редактирано от Fallen на 27.08.11 14:50.
Разбира се, искам да се занимавам професионално с футбол.Тази година ми е последната, като юноша и ще се реши дали ще ме вземат в мъжете ;pppp.
Мнението беше редактирано от Nownownow на 27.08.11 15:00.
А треньорът ти какво мисли по горният въпрос? Защо не се обърнеш директно към него. Той те познава. Той те тренира... Ние тук само гадаем на какво си способен.
Иначе подкрепям мнението, че не трябва да се отказваш. Не спирай да гониш мечтите си!
Все още не се познавам добре с треньора.Тренирам в областен отбор, един в Испания.От около 1 година, но имаме нов треньор, езика също не го знам добре и немога да го попитам това, което искам, може би живи и здрави след някой месец, ако науча живи и здрави и няколко други израза.
По коментара ти виждам, че ме мислиш за безнадежден случай, няма лошо, всеки има мнение, но какво те кара да мислиш така?
Бъди честен, моля те.Обичам директните хора.Благодаря ти за подкрепата!
казано от Nownownow на 27.08.11, 15:05:
По коментара ти виждам, че ме мислиш за безнадежден случай, няма лошо, всеки има мнение, но какво те кара да мислиш така?
Бъди честен, моля те.Обичам директните хора.Благодаря ти за подкрепата!
Обясни ми как го разбра това по двете изречения които написах?
Понякога четем това което ни се иска, а не това което всъщност е написано. Думите могат да се тълкуват по няколко начина.
Ако някой тук ти напише: Откажи се човече. Мина ти времето. Ще се откажеш ли ?!? Не мисля!
Избий си тия негативни мисли от каската. Тренирай здраво. Давай всичко от себе си... и един ден. Един ден може би ще те гледам по телевизията и ще си казвам: Ей тоя го познавам.
И явно не си ми чел други мнения във форума. Винаги пиша каквото мисля. Честно и откровено. Дори да не е правилно.
Мнението беше редактирано от Fallen на 27.08.11 15:18.
Разбрал съм те погрешно, много си прав.Висички хора сме различни и това е красотата ни , че всеки има нещо, което другият няма.
Това изречени ме накара да мисля така,че мнението ти за мен е такова - Иначе подкрепям мнението, че не трябва да се отказваш..
Мерси за добрите думи.И на теб ти пожелавам всичко най-най!!!
Някак си държанието ти е приятелски, все едно се познаваме отдавна.Не сме се виждали на живо нали?
Georgi Georgiev , адаше ( имаме едно и също име и фамилия) намерих едно клипче, това ли упражнение ми обясняваше по-горе http://www.youtube.com/watch?v=G1aOSwXxHOc ?
Написал си да правя между 6-8 повторения, а колко серии да правя? Ако е това упражнението за което иде реч разбира се.
Мнението беше редактирано от Nownownow на 27.08.11 15:34.
27.08.11
15:46
казано от Nownownow на 27.08.11, 14:27:
Миро, не помня как съм изглеждал точно тогава, за това заповядай снимка, преди има няма 10 минути я направих http://tinypic.com/r/10za9zm/7 . Слабичък съм наистина, предполагам 5-6 кила ще ми дойдат добре, разбира се не съм сигурен, за момента май ще трябва да наблегна повече на другият тип тренировка за който става на въпрос в темата.
Kristiancho, точно.За това ставаше дума брат.
Georgi Georgiev, благодаря ти от сърце.Не схванах напълно упражнението.
1-то упражнение - Значи картинката, която ми даде отдолу е самото упражнение.И за да го изпълня трябва да намеря 3 равни стабилни платформи, на еднаква височина.
Ако това е така, значи не разбрах и по какъв начин да го изпълнявам.Сигурно си имал предвид, че става по-различни начини.
Например с единият крак само скачам от 1-вата платформа и се качвам на другият, после пак само с един крак и така нататък.Или пък с два крака едновременно?На прав път ли бия или ептем съм се объркал?
2-то упражнение - Тичане по стълби.А на всяка стълба ли да стъпвам или през определен брой стълби и височина?Също и там незнам на един крак да правя ли подскоци или просто да тачам?
3-то упражнение - Интервално променлив метод.Предполагам това е, например 5 минути бързо, 5 минути бавно и така нататък.И целта на упражнението е издържливост?
Съжелявам за много въпроси, но когато върша нещо се опитвам да съм колкото се може повече информиран и сигурен, че съм разбрал какво става.
Най-добрият пример за взривна сила е Cristiano Ronaldo, сега не съм сигурен дали е толкова експлозивен, но първите му години в Манчестер Юнайтед беше с невероятна експлозивност :), нали?
Отговори:
1. Ако имаш повече от една платформа ги използваш всички, ако имаш само 2 също става.
Упражнението се изпълнява по следния начин. Качваш се на едната платформа скачаш със събрани крака към земята при което имаме плиометричен режим на работа (фаза на амортизация), След като стъпиш на земята моментално отскачаш на другата платформа.Ако имаш само 2 платформи завърташ се на 180 градуса и продължаваш. Целта е при приземяването да приклякаш за да можеш по най-бързия начин да преминеш в миометричен режим( преодоляващ ) и да отскочиш.
2.Тичането е хубаво да го редуваш: един път прави сериите като стъпваш на всяко стъпало, друг път през едно стъпало.
Относно подскоците на стълби можеш да ги правиш по 10-12 бр на серия. А най-подходящи са стълбите между седалките на стадионите.
3.Ми не точно.
Това което аз ти предлагам е:
45 сек тичане-45 сек. почивка
60 сек.тичане-30 сек.почивка
90 сек.тичане-15 сек. почивка
120 сек. тичане-30 сек. почивка
90 сек. тичане-45 сек. почивка
60 сек. тичане
Тичането да е с максимална скорост , а почивката е динамична .
27.08.11
15:48
казано от Nownownow на 27.08.11, 15:32:
Разбрал съм те погрешно, много си прав.Висички хора сме различни и това е красотата ни , че всеки има нещо, което другият няма.
Това изречени ме накара да мисля така,че мнението ти за мен е такова - Иначе подкрепям мнението, че не трябва да се отказваш..
Мерси за добрите думи.И на теб ти пожелавам всичко най-най!!!
Някак си държанието ти е приятелски, все едно се познаваме отдавна.Не сме се виждали на живо нали?
Georgi Georgiev , адаше ( имаме едно и също име и фамилия) намерих едно клипче, това ли упражнение ми обясняваше по-горе http://www.youtube.com/watch?v=G1aOSwXxHOc ?
Написал си да правя между 6-8 повторения, а колко серии да правя? Ако е това упражнението за което иде реч разбира се.
Да това е упражнението но доста по бързо го прави право по 4-5 серии
казано от Nownownow на 27.08.11, 14:27:
Миро, не помня как съм изглеждал точно тогава, за това заповядай снимка, преди има няма 10 минути я направих http://tinypic.com/r/10za9zm/7 .
Да,тук е малко по-добре отпреди 6 месеца.Като всеки футболист имаш здрави крака. Но от кръста нагоре може да си прибавил по няколко милиметра :D То не че ти трябва излишно тегло. Но съм гледал по тивито как се избутвате или блъскате със съперника.И във въздуха също,за високите топки. Тъй че да не станеш вечния губещ при подобни ситуации. Много добре да имаш бързина и ловкост,но да не ти излязат криви сметките и се окаже,че слагаш каруцата пред коня.
Понеже няма мерки в профила ти е трудно да се прецени физическата форма. Не знам например колко е тая гръдна обиколка,има ли поне 100,но когато е по-голяма е по-добре.Повече въздух и издръжливост,необходима за тези 90-100 минути. То и ръцете ти са малко слаби.Ако те бутнат по-силно,ще падаш като зрели круши по терена. :D Знам,че няма ти хареса това което пиша.Но какво да се прави,дано пък не съм прав и имаш успехи. :)
Стана ми напълно ясно за първото и второто упражнение.А има ли смисъл да комбинирам нормалните скоци на/от платформата/те със скоци на един крак?
Щом си ми предложил с два крака, значи то е достатъчно ефективно предполагам, няма да пробвам друго освен ако не предложиш ти.
Това което аз ти предлагам е:
60 сек. тичанеТичането да е с максимална скорост , а почивката е динамична .
Много странна програма на тичане, изцяло с цел издържливост е насочена (не, че се съмнявам в нея, искам само да знам към какво се стремя)?
Съжалявам за бедният ми речник, но не мога да асимилирам израза “динамична почивка”, за какво иде реч?
Предлагаш доста неща, които не съм чел по много форуми в които съм търсил информация за това което ми е нужно да тренирам.Изглежда си се занимавал или в момента се занимаваш с подобен на този вид тренировки.
@ Миро @
Кефиш пич, няколко много добри лафчета си вкарал, нямаше как да не ми е интересно да прочета коментара ти.
Висок съм 1,73.Килограмите са ми 63.
Мерките не са точни, може да има между 1-3 числова разлика във всяко.
Предполага се, че килограмите са ми точно в нормата за височината. Също така и в нормата за човек трениращ сериозно футбол.
Но там е въпроса, че дали нормата е това, което най-много ще ти помогне във футбола и ли това да надвишиш или намалиш нормалните кила.
Пример Кристиано Роналдо, здраво/стегнато момче.Но преполагам надарено, на всеки човек различно бих му действали килата, според мен де.
Мисля, че твърде на висок пиедестал сложи физическата сила съобразен, като критерий за успешен футболист. Не успорвам, може и да си прав!
Не меря гръдна обиколка, ръце и така нататък.
Нямам добри постижения, лично за мен това не се дължи на тялото ми, което е в нормата, а на сериозността ми.
27.08.11
19:22
казано от Nownownow на 27.08.11, 16:38:
Стана ми напълно ясно за първото и второто упражнение.А има ли смисъл да комбинирам нормалните скоци на/от платформата/те със скоци на един крак?
Щом си ми предложил с два крака, значи то е достатъчно ефективно предполагам, няма да пробвам друго освен ако не предложиш ти.Това което аз ти предлагам е:
60 сек. тичанеТичането да е с максимална скорост , а почивката е динамична .
Много странна програма на тичане, изцяло с цел издържливост е насочена (не, че се съмнявам в нея, искам само да знам към какво се стремя)?
Съжалявам за бедният ми речник, но не мога да асимилирам израза “динамична почивка”, за какво иде реч?Предлагаш доста неща, които не съм чел по много форуми в които съм търсил информация за това което ми е нужно да тренирам.Изглежда си се занимавал или в момента се занимаваш с подобен на този вид тренировки.
Динамична почивка е когато не стоиш на едно място а се движиш постоянно .
А относно тренировката е много полезна както за бързина така и за скоростна издръжливост.
Аз съм я използвал много кратно и е много ефективно.
Спортувал съм 12 години професионално борба.
Завършил съм НСА .
А сега съм инструктор по аквабайк
Тренирам на лостове в едно училище имам дъмбели и един уред Mypower който е универсален за подготовка на цялото тяло и т.н...Да не се уливам.
Ясно, пролича си, че разбираш.
Благодаря ти, че отдели от времето си за да ми помогнеш :).
27.08.11
21:42
Моля, за нищо
Успех
28.08.11
00:10
Около 30 годишна възръст е пикът на един атлет, до тогава, а и след това можеш да подобряваш бързината, рефлексите и подвижността си. Само тези коремни преси и 40 минутното интервално кардио не знам какво ще ти помогнат точно за нещата които си изброил. Трябват ти спринтове, тежки клекове, тяга, обръщания и подобни. Абсолютната сила е определящ фактор в изграждането на експлозивната сила, предполагам ти досега главно си се занимавал със футбол и не толкова със силовокондиционна подготовка, та сега ако почнеш да обръщаш малко повече внимание на клекове, напади, тяга, обръщания мисля, че ефекта ще е много положителен за теб. Предлагам ти тези 2 статий http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/training_speed_to_get_strong , http://ericcressey.com/make-my-kid-run-faster в които ще намериш полезни за теб неща особено във втората и клипа към нея. Ако играеш за клуб самоче ми е любопитно няма ли човек който там да се занимае и работи с вас относно такива питанки и желание за развитие?
Страх ме е да не стана по-малко повъртлив и да не се понижи ловкостта от такива по-тежки упражнения за крака.При кляканията съм забелязаъл, че когато правя повече до по-голяма умора и после съм по-бавен в краката 1-2 дни например, за по-натам в дните не помня, защото скоро не съм правил много клякания.Мисля, че не си внушавам.
Ееее супер за двата сайта, които ми даваш, но има едни доста гаден проблем, незнам английски език да му се невиди.
Малко по-нагоре пообсъждах, защо не съм попитал треньорът ми.Едно от главнитен неща е, че дори не мисля, че може да ми предложи нещо много ефективно.
28.08.11
17:36
“Повъртливостта” ти ще нарастне със повишаването на мощността и силата. На теб не ти трябва да правиш 10тки и 12ки като клякаш а серии във 3 до 5 повторения като след всяка тренировка отделяш поне по 5 минути разтяжки за мускулите които си натоварил пък и за цялото тяло няма да е излишно. Може да вкараш работа за скорост по време на самата тренировка. Примерно ще правиш клекове и след тях вкарваш спринтове. Или първо спринтове и отиваш да правиш клекове, или пък серия клек серия спринт. При работата за експлозивност важното е да работиш докато си свеж и да спреш след като спреш да правиш нещата свежо и експлозивно. Препоръчвам ти да се обърнеш към потребителя slavko. Той се е занимавал със лека атлетика и ще ти обясни подробно за работата с тежести която може да ти е полезна за експлозивност и всякакви други неща.
Мнението беше редактирано от huckleberry на 28.08.11 17:37.
Nownownow: Бях тръгнал да ти предлагам варианти, но след като спомена, че не знаеш английски (дори на базово ниво),то доста сериозно се демотивирах. Така изглежда, че искаш някой да направи всичко вместо теб и всичко да стане магически. Това от което имаш нужда е сериозна подготовка, не 3 поста дори и дълги за да постигнеш някакви значими успехи.
Да си в чужда страна и да не знаеш езика е нещо много неприятно. Трябва ти треньор който да говори езика ти или поне близък човек с познания на английски за да ти води поготовката. Иначе преминаваме на едно много аматьорско ниво.
Все пак, ако намериш вариант, бих ти предложил някои DVD базирани програми, които НЕ съм пробвал лично, но по съдържанието и това което сам съм търсил изглеждат обещаващи и за твоите нужди:
5 DVD диска:
http://www.completespeedtraining.com/
Един стар, едночасов DVD, но е специализиран за футбол:
http://www.soccer.com/IWCatProductPage.process?Section_Id=1&Product_Id=151936&cm_mmc=CA-_-CSE-_-google-_-SOC&CAWELAID=435287069
Базова книга + DVD за скорост, издръжливост и повратливост (тази книга я имам в библиотеката си, но все още не съм я прочел).
http://www.amazon.com/Training-Speed-Agility-Quickness-Special/dp/0736058737
28.08.11
22:50
тази последната и аз я имам и само съм я преглеждал. от това което съм чел на Лий Тафт - “разбира ги.” разбира се много по-хубаво ще е да има треньор, който да я е чел, а не сам да си я нагласяш.
@ huckleberry @
За да права клякания със серии от 3 до 5 повторения, трябва да ги правя с тежести, нали?
Да, чел съм че след тренировка е полезно да се разтяга за да може тялото да се отпусне и да не стига до мускулни трески, пренатоварване и подобни неща.Ясно за експлозивността, най-подходяща е да се вкара в началото на тренировката, след загрявката, майче.
Благодаря ти, ще пусна едно “лс” на този потребител.
@ perlsite @
Да, правилно.Много е сериозна работата и не трябва да подхождаме с лекота.
Мерси пичага, доста ти се озорил да ги изнамериш всичките тези материали сигурно.Имам “виса карта”, но няма пари в нея, но и да имах не мисля, че си заслужава да ги закупя след като английски незнам.Ще ги потърся, както ти написа, може и да има някой от тях преведен.Все пак ще си ги запазя, като алтернативен вариант, може да ги купя, макар и на енглиш и да се пробвам да ги разбера, колкото мога.
Сега се чудя дали в интернет може да има ценна информация, например - тренировка за ловкост.Като цяло, развиването на повечето от качествата на човек, надали е описано как най-ефективно или как достатъчно ефективно се получава в интернет.Нямат файда да го правят, да изнасят важна информация достъпна за всички, защото после няма да има какво да продадат.Търсил съм много пъти в нет-а, но почти едни и същи въпроси и отговори намирам.
В момента най-голяма надежда от новото научено тези дни възлагам на упражнението за което ми каза “Georgi Georgiev” малко по-нагоре.Виждал съм го преди време в youtube това упражнениеце, но съм се замислял малко и съм го подминвал.Интересно ми ако го правя 3-4 дни на седмица дали ще има ефект, ще разберем ако съм сериозен.
Бях изнамерил 3-5 упражнения за експлозивност, които си ги правех до преди седмица, когато ходя да се набирам и да правя кофички, но не помня как намерих клипчето с тях, ако го намеря, ще го постна да ви попитам какво мислите за тях, дали биха имали ефект.Ако не ще обясня как точно се изпълняват упражненията.
Благодаря ви на всички, много внимание ми обръщате :)!
Мнението беше редактирано от Nownownow на 29.08.11 03:10.