Въпрос за месото и топлинната обработка.

Защо месото в сурово състояние има по малко протеин от печеното месо или пърженото?

Заради различното съдържание на вода в суровото и термично обработеното месо.

29.08.11
22:32

Ако вземеш 100гр месо сурово и да кажем има 20гр протеин в него, то след термична обработка става 70гр примерно- тоест водата се е изпарила, но протеина остава и то е 70гр, но пак си има 20гр протеин... така следвайки тая логика, ако имаш 100гр сурово и 100гр печено месо ще имаш различно количество протеин. В първия случай 20гр, а във втрия 28 да кажем.

Мнението беше редактирано от Бойко на 29.08.11 22:33.

29.08.11
22:37

Защото ако например вземеш 1кг. пилешки гърди, след като минат термична обработка и ги притеглиш, ще тежат около 750-800гр., т.е. грамажа им се намаля с 20-25%, респективно протеиновото съдържание се вдига с толкова :)

MF

30.08.11
11:13

Може още някой да повтори! :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1