29.08.11
22:27
Защо месото в сурово състояние има по малко протеин от печеното месо или пърженото?
29.08.11
22:29
#1
Заради различното съдържание на вода в суровото и термично обработеното месо.
Ако вземеш 100гр месо сурово и да кажем има 20гр протеин в него, то след термична обработка става 70гр примерно- тоест водата се е изпарила, но протеина остава и то е 70гр, но пак си има 20гр протеин... така следвайки тая логика, ако имаш 100гр сурово и 100гр печено месо ще имаш различно количество протеин. В първия случай 20гр, а във втрия 28 да кажем.
Мнението беше редактирано от Бойко на 29.08.11 22:33.
Защото ако например вземеш 1кг. пилешки гърди, след като минат термична обработка и ги притеглиш, ще тежат около 750-800гр., т.е. грамажа им се намаля с 20-25%, респективно протеиновото съдържание се вдига с толкова :)
30.08.11
11:13
#4
Може още някой да повтори! :)