26.08.11
14:32
Здравейте, тъкмо се регистрирах за по-дейно участие в този супер форум. Редовно чета и препрочитам различните статии. Спазвала съм много от хренителните режими публикувани тук.
Проблемът ми е следния - тренирам от година наистина интензивно - фитнес (тежести от скоро) поне 3 пъти седмично, кардио ( тае-бо или крос - мин. 4 км) поне 2 пъти седмично. Плуване минимум 1.5 км, когато имам възможност). Придържам се към НВД, като имам програма и за Кето диета (която е зверска и не мога на 100 % да е спазвам) . Най-добри резултати при този режим (хранене на Кето - диета) постигнах тази изминала зима като достигнах мечтаните 57кг. и бях страхотно оформена. За зла участ не успях да ги задържа. За около 2 месеца се върнах обратно откъдето започнах - 65 кг. Искам да спомена, че това страхотно тяло, което направих тогава ми донесе и аменорея. Сресната побързах да намаля тренировките и да включвам в менюто си вече и въглехидрати- резултат - нормализиране на менструацията и +6 кг. Сега в средата на лятото, отново се мобилизирах и успях да сваля до 61. С много тренировки и глад. Защо глад? Защото с диети вече нищо не ставаше!
Разбира се, искам да се храня нормално, (поне близо до нормалното), да си тренирам и да свалям до заветните 57кг. Но уви, остава ми само блъскането в залата, постоянния тормоз за всяко нещо, което слагам в устата си - и налице нищо! Промених малко тренировъчния си режим - включих тежести и на горна част, но раменете и бицепсите ми се увеличиха само за 6 тренировки!!! Нещо, което при никакви случаи не желая!!! Уж много повторения, с минимум кг... и пак, раста като животно! Храня се 3 дни само протеин, на 4 захранвам... Дали проблема не ми е големия обем храна? Имам предвид - закуска от 3-4 яйца, с по 1-2 жълтъка, обяд 190-200 гр. протеин (пиле или риба) и купа голяма салата от определен вид зеленчук - 230 гр, овкусена само 1/2 ч.л. зехтин. Вечерята е същата. Пия поне 3л. вода на ден. Наистина изяждам голямо количество зеленчуци.
Другия вариант е да не консумирам достатъчно протеин. Незнам? Все се хващам да изчислям, да смятам...но това до такава степен ме натоварва, че тотално го зарязох. Дайте ми съвет, мнение..... Взимам да се отчайвам вече, не че изглеждам зле, напротив, но ми се иска да не бъда толкова набита и да се изфиня малко. Дали да не намаля тренировките? Цикълът отново ми се обърка...
Отделно на това трябва да спомена, че имам и изготвена от диетолог Балансирана диета, но там пък всичко се мери на везна и направо мога да откача, с хранения по 5 пъти на ден! Чакам някой да се вкючи в темата, за да ми даде съвет... Благодаря предварително. Поздрави! :)
чудя се кое е по важно за теб - да си 57 кг или да си здрава? тялото не се разболява толкова лесно - явно доста си го тормозила за да се стигне до такъв проблем. и продължаваш да го тормозиш - имаш поне 5-6 тренировки седмично, а на ден приемаш около 1000 ккал и добавяме и стреса покрай храната и тренировките... направо ужас!
1. увеличи храната - задължително! трябва ти източник на енергия - мазнини или въглехидрати.
2. намали натоварването. то трябва да е такова, че да ти доставя удоволствие и да чувстваш, че те зарежда с енергия, а не да е “блъскане”.
лично аз не знам как някой жени успяват да увеличат обиколките като тренират с малки тежести. ако може малко повече инфо да дадеш за тренировките си с тежести - кг, брой серии, брой повторения.
26.08.11
15:33
струва ми се че прекалено си се вторачила в “проблема.” само си вдигаш кортизола и така няма да стане.
Така дефинирани цели - 57 кг. на 175 см - водят само до проблеми. Въпросът е какво се крие зад килограмите, а не колко са.
Наистина ли си набита?
Аз съм 67 кг. на 171 см.
Ти си 61 кг. на 175 см.
По - тежка и по - ниска съм от теб.
Ако някоя от нас двете трябва да се доближи до определението “набит”, това следва да съм аз.
Сложи ни някоя снимка да видим най - добре.
Няма и как да си била оформена на 57 кг...много слаба - със сигурност, но оформена - не. Защото оформянето предпоставя наличие на мускули, а ти на това тегло от 57 кг. няма как да имаш достатъчно.
Мазнините са важни за хормоналния ти баланс. Ако не искаш проблеми, яж ги в достатъчни количества.
На теб едва ли ти трябват повече 60-70 гр. дневно протеин. А да се тъпчеш с протеин по принцип не е оферта. По - добре виж някой балансиран режим - в сайта има статии, а във форума - хиляди теми.
За раменете и ръцете - с колко ти се увеличиха мерките за 6 тренировки?
Отговор на въпроса: грешиш в храненето със сигурност...
Познато...искаш да се “изфиниш’ малко, но с усилен спорт си изградила чудесна мускулатура, която няма как да си иде, дори с глад, при условие, че продължаваш да тренираш. Самата ти казаваш, че не изглеждаш зле. Защо тогава се мъчиш и стремиш към някакви цифри...Твоята история много ми прилича на моята, но сигурно аз съм по-ниска. В началото с диета и тренировки смъкнах дори под 50 кг, но после лека полека започнах да натежавам. Сега тежа в границите 52-55, но не бих казала, че изглеждам по-дебела. Просто имаме повече мускулатура. За аменореята... и аз съм така: на 8 месеца ми се случва понякога на година. И аз се мъча сега с НВД, но просто не ми се получава да смъкна трайно кг. Тъкмо си мисля, че съм смъкнала 1 кг, вечерта изпия 2 бири (без мазни мезета, без други въглехидрати, без картофи) и на другия ден айде обратно се връщам една седмица назад. Е това живот ли е, да не смееш да изпиеш една бира!?
Не знам дали съм помогнала, но според мен се радвай, че си изградила навици като спорт и правилно хранене. Но в никакъв случай не изпадай в крайности като глад и претрениране, после ще ти се върне :(
Ако искаш си направи дневник, просто ще си общуваш с останалите орторексици, аменореички, анорексички и всякакви фенове на циклични хранения, на мазнинни диети и прочие (sun)
Аз лично съм любопитен как захранваш? Какво и колко консумираш в зареждащия ден? Когато свалям килограми съм на диета близка до твоята: 4 дена много протеин и почти нула въглехидрати и на 5-тия малко намалявам протеина и зареждам със сложни въглехидрати(подчертавам само сложни). Според зависи как се чувствам понякога зареждам на 6-тия или 7-мия ден, но това е рядко. Мисълта ми беше че нисковъглехидратната диета е една от най-добрите за намаляване на подкожните мазнини стига да си стриктна и да знаеш какво правиш. Но нещата не стават бързо имай го в предвид! Аз съм точно 2 пъти по тежък от тебе и от НВД свалям по около 3кг на месец. Имай в предвид и че след 3 месеца диета е хубаво да си дадеш малко почивка т.е. да се захраниш с въглехидрати за да може тялото и метаболизма да си починат. Раздели си храненията на 5 или 6 а не на 3 и не се притеснявай да консумираш много белтъчини. Точно това е ключът. Тренирай тежко и интензивно без да се притесняваш, че ще качиш много мускули от това, дори да има подобен ефект той е минимален и прави много кардио! Успех!
@Георги,
съветите ти са добри за мъж с достатъчно мускулна маса, който е решил да чисти за плажа. За момиче, докарало си аменорея поради небалансирано хранене и с ниско активно тегло, обаче, не са.
Отделно висок протеинов прием без въглехидрати и мазнини се съчетава проблемно с тежки и интензивни тренировки...
казано от Инис на 26.08.11, 16:14:
@Георги,
съветите ти са добри за мъж с достатъчно мускулна маса, който е решил да чисти за плажа. За момиче, докарало си аменорея поради небалансирано хранене и с ниско активно тегло, обаче, не са.
Отделно висок протеинов прием без въглехидрати и мазнини се съчетава проблемно с тежки и интензивни тренировки...
Схемата е изпитана и върху жени! Действа безотказно! Сигурен съм че не само ще намали телесните мазнини, но и ще увеличи активното си тегло и ще се чувства превъзходно. Не съм доктор, но аменореята според мен е от ГЛАДУВАНЕ, а не от неправилно хранене. Доста момичета познавам, които се хранят небалансирано, но нито една незнам да е имала проблеми с менструацията от това. Не съм и споменавал никъде за нисък прием на мазнини стига те да са здравословни.
Мнението беше редактирано от Георги на 26.08.11 16:29.
30.08.11
07:59
Здравейте - благодаря за включването в темата и вашите мнения... И аз предполагах, че греша в храненето. Но нали навсякъде, за сваляне на килограми пише, че калорийният прием трябва да е отрицателен! Точно това се стремя да направя и аз! Георги - когато захранвам, гледам да ям от тези оризовките за закуска, позволявам си 2 плода за през деня, ориз или картофи на обяд, малко пилешко или риба. Така ми е според диетата (програмата) но предвид, че вече се изтормозих 8 месеца, сега вече си позволявам и малко грешни храни като пица - например. Значи да разбирам - глада, честото нискокалорично хранене и протеиновата диета - не е оферта за мен, така ли? Моля посъветвайте ме към кого да се обърна за изготвяне на примерно балансирано хранително меню? Дадох си почивка 3 дни от тренировки, налице веднага е задържане на вода. Имам чувството , че 2 дни да не тренирам и започвам да качвам и трупам. Ужасна работа! Тичането сутрин на гладно около 3-4 км, дали ще ми помогне повече от интензивните тренировки във фитнес-залата? Държа толкова много на килограмите си, защото работата ми е пред камера, а както знаете тя допълнително слага едни 3 кг, следователно трябва да изглеждам максимално добре!
Качих в галерията си една снимка..нямам много честно казано.
30.08.11
09:20
Държа толкова много на килограмите си, защото работата ми е пред камера
Мдам,професията изисква жертви,особено вашата
Горещо ти препоръчвам да се откажеш завинаги от кетозната диета,за да не припаднеш някой ден на работа
Съвета ми е,изградете си едно равномерно балансирано меню,целогодишно,без да се хвърляте в крайности,протеинови диети и такива дни на глад,шока за организма ви е безмерен
-Ще си позволя да ви дам няколко съвета,не всички от които са добре приемани тук,но те са в синхрон с целите ви,уверявам ви ! :)
-Никакво ядене 4 часа преди лягане,особено вързи въглехидрати вечер,изключая някоя тортичка веднъж седмично
-Никакво тъпкане,било то дори и със салати
-хранене под час,ако е възможно разбира се,
-храносмилателни ензими,и хранителни добавки:каквото и да ви пеят,помагат
-силови тренировки с последващо кардио,които според мен ще са много ефективни във вашия случай
-направете си метаболични изследвания,и вижте какво и как разграждате(във ВМА примерно,ако не знаете,попитайте Краси на снимката до вас,той определено знае)
-на база на изследванията ви е лесно съставянето на меню
Апропо,на база на тези ми съждения,и опитам си съм “излекувал” тамън 4 дами от този ви досаден проблем,като най фрапантния случай е майка ми,която беше 90 кила на 60 години,с гонартроза и остеопороза....сега е 62
Мнението беше редактирано от Dean Petrov на 30.08.11 09:41.
казано от Ваня Николаева на 30.08.11, 07:59:
Здравейте - благодаря за включването в темата и вашите мнения... И аз предполагах, че греша в храненето. Но нали навсякъде, за сваляне на килограми пише, че калорийният прием трябва да е отрицателен! Точно това се стремя да направя и аз! Георги - когато захранвам, гледам да ям от тези оризовките за закуска, позволявам си 2 плода за през деня, ориз или картофи на обяд, малко пилешко или риба. Така ми е според диетата (програмата) но предвид, че вече се изтормозих 8 месеца, сега вече си позволявам и малко грешни храни като пица - например. Значи да разбирам - глада, честото нискокалорично хранене и протеиновата диета - не е оферта за мен, така ли? Моля посъветвайте ме към кого да се обърна за изготвяне на примерно балансирано хранително меню? Дадох си почивка 3 дни от тренировки, налице веднага е задържане на вода. Имам чувството , че 2 дни да не тренирам и започвам да качвам и трупам. Ужасна работа! Тичането сутрин на гладно около 3-4 км, дали ще ми помогне повече от интензивните тренировки във фитнес-залата? Държа толкова много на килограмите си, защото работата ми е пред камера, а както знаете тя допълнително слага едни 3 кг, следователно трябва да изглеждам максимално добре!
Качих в галерията си една снимка..нямам много честно казано.
Честно казано, според мене си доста добре .. Карай си по твоята програма, и си поддържай това ниво в което си . Все пак здравето е на 1во лице. Разбирам, всеки като си науми че има някой друг килограм в повече става лошо :) При твоя ръст и кг си тамън как се казва ;)
Ама ти си много готина мацка, накъде искаш да сваляш... Аз лично смятам че една жена най-напред трябва да е женствена... Нали и гърдите и задника тежат... защо ти е да приличаш на дъска... Не килограмите са важни, а това как изглеждаш... Не си дебела, а и ти си висока...
03.09.11
08:47
Здравейте! :) Благодаря ви отново за мненията и коментарите. Не ме разбирайте погрешно - аз си се харесвам и така. Сега,.. друг е въпроса , че мога да изглеждам и много по-добре ;) като целта ми е да не се тормозя с диети и безразборно блъскане във фитнеса. Затова реших и да поискам мнение, в кое греша, и кое да доразработя :)
Новото, което внесох в програмата тези дни е тичане до 4 км сутрин на гладно - поне 2 пъти седмично. За ръце - избягвам вече да работя във фитнеса. Храната е разпределих на 5 пъти дневно (като се старая да е в еднакви часове горе-долу) Вече включих и по малко плодове, защото наистина ми се ядат :( иначе се придържам към НВД. Няма как обаче да спра да ям 4 часа преди да съм легнала... може 3 моркова да са..но задължително хапвам нещо, иначе не мога да заспя :(
Една добра новина - цикъла ми се възстанови :) Явно е от стрес и напрежение, които не са ми чужди особено на работата.
3 тренировки седмично във фитнеса и 2 пъти кардио на гладно - мисля, че ми идва предостатъчно.
Наистина искам да си направя тези изследвания за метаболизма...Някой правил ли си ги е?
Благодаря ви отново - Пожелавам ви един хубав и емоционален ден, поздрави! :)
03.09.11
14:55
Ако можеш да отговориш на следните неща(защото от темата ти успях да разбера,че си се върнала на 65 кг,не разбрах сега на колко си..)
Килограми?
5те дена в ,които тренираш интензивни ли са?
Години?
Ханш?
Талия?
03.09.11
15:54
Здравей The Next :)
Сега килограмите ми варират 60-61 кг.
Последните мерки, които си взех преди седмица са: талия - 72 см, ханш-92см, при височина 175см.
Тренировките във фитнес обикновено са ми 10 мин. кардио загрявка + 30 мин силови упражнения и последващо кардио от минимум 40 мин. като се старая да си поддържам пулса висок.
Когато имам само кардио дни - гледам да са минимум час, понякога правя кардио + тае бо - около час и 40 мин., или фитнес + тае бо, като времетраене - пак толкова, само тичането на гладно ми е по-леко около 4 км за около 30 минути, но пък се изпотявам зверски.
А-а-а, и годинките са ми 26 :)
Мнението беше редактирано от Ваня Николаева на 03.09.11 15:56.
03.09.11
15:57
А междувременно , някой да ме светне за този кортизол, защото търся някакви теми, но не мога да си го обясня чисто метафизично... (wasntme)
03.09.11
16:03
http://www.bb-team.org/articles/3896_kortizol#axzz1WtUYFZb3 - не си търсила много усилено.. това излезе като първо в търсачката :D
Кортизол - хормон на стреса... ако е в прилични количества е супер - тялото става издръжливо и прочие. Ако си мислиш колко си дебела и колко далеч си от мечтата си - става в големи количества и е кофти... тялото започва да се държи така както мислиш ! затова мисли положително за да реагира тялото ти положително :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 03.09.11 16:03.
03.09.11
16:06
От което следва: 2500 калории BMR
Подкожни мазнини: 16,5% (доста малко за жена,по принцип варират от 20-25%)
Значи това е просто някакъв ориентир..С 1000 калории работата няма да стане,искам да кажа,много тормозиш тялото.Както виждаш в момента без да се движиш и правиш нищо би трябвало да гориш около 2500 калории,но дори и 2000 да са,ще трябва да увеличиш храната.Като гледам снимката по-добре поддържай,щом се НАЛАГА да изглеждаш добре,отиди пак при диетолога и той да ти изчисли тези неща :)
03.09.11
16:10
Благодаря, четох я тази статия, много научна ми идва нещо - надявах се някой компетентен да ми каже с 2 думи как сама си го предизвиквам, което ти донакъде успя да направиш :)
Разбрах само, че трябва да си хапвам редовно, по малко на няколко часа, за да мога да го държа в граници...
03.09.11
16:19
Благодаря ти The Next, и аз се опитвах да правя някакви такива изчисления - и горе-долу получих тези стойности. Имам програма за хранене от диетолог, но е ужасно трудна за спазване и много ме напряга... 30гр. сирене + 95 гр. месо + една шепа ориз...плюс 1/2 ч.л. зехтин + 2 шепи разтворени салата /примерно/ ............... Аааааааааааааа не мога! Ще полудея - заклевам се, и това всяко хранене всеки ден! Не мога - просто...
Кортизола се покачва от СТРЕС. Ще ти дам най-простия пример :) Ако видиш гледаш страшен филм и се уплашиш тогава кортизола ти се покачва. ;) Мммм ако имаш проблеми в семейството (караници, дразги), работи върху тях и ги отстрани. В работата е малко по-различно, защото там ако не може да решиш проблемите, които те стресират единственото решение е да я смениш ;)
Мнението беше редактирано от Стенли на 03.09.11 16:22.
03.09.11
16:29
Отиди пак при диетолога и му обясни всичко и какво точно искаш,защото тренираш прекалено много,а се храниш твърде малко.
@Стели кортизолът дали може донякъде да намали физическите ти постижения(точно от нервите ;d)
казано от Ваня Николаева на 03.09.11, 16:19:
Аааааааааааааа не мога! Ще полудея - заклевам се, и това всяко хранене всеки ден! Не мога - просто...
И аз щях да полудея, ако смятах всяка хапка :D Зарежи това, не се затормозявай излишно, ще скоро всичко ще ти писне, и ще те стресира допълнително ;)
Стреми се да се храниш качествено и да тренираш редовно, това е достатъчно.
Мнението беше редактирано от Петко К на 03.09.11 16:33.
03.09.11
16:35
The Next - не съм Стели но ще ти кажа ... ДА кортизола намяла постиженията... той е един от симптомите на претренирането :) ако имаш проблеми и мислиш за тях дори концентрацията ти ще страда в тренировката...
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 03.09.11 16:36.
03.09.11
17:18
Еми аз доста често си мисля подобни неща,от къде ще взема пари за това,как ще направя онова,като се върна вкъщи к’во ще ям,дори и като изпълнявам самите повторения.. ;x
Ами нещата, които съм чел показват, че не е толкова лошо кортизола да е висок по време на тренировка. Проблем е когато кортизола е висок в ежедневието. Тогава преносител на енергията трябва да е “допамина”. Това става с качествена храна, която не покачва нивата на инсолин в кръвта бързо. Защото тогава води до пристрастяване (много добър пример е сладкото (много сладко = рязко покачване на инсолина = рязко покачване на допамина = моментно/временно щастие = рязко падане на допамина = жажда за още сладко))... и така ;)))