03.09.11
18:41
Здравейте! На 13 години съм и искам да ви попитам добре ли е на моята възраст да започна да се калявам със студен душ всеки ден. Четох в няколко сайта, че това е полезно, но никъде не намерих нещо за някакви възрастови ограничения. Има ли значение дали ще започна на 13 или на 25? Ще ви помоля за смислени и ясни отговори.
Благодаря предварително!
03.09.11
18:45
казано от Човек Човеков на 03.09.11, 18:41:
Ще ви помоля за смислени и ясни отговори.
Благодаря предварително!
Смислени отговори ще получиш ако задаваш смислени въпроси ;) Да питаш дали има възрастово ограничение да се къпеш със студена вода, лол
Мнението беше редактирано от dorianyates Borisov на 07.09.11 16:05.
03.09.11
18:55
Аз исках да кажа, че искам да ми стане тялото по-издръжливо и здраво. На мен ми трябва нещо като съвет, по колко време да седя под душа, когато се къпя със студена вода (колкото обикновено, или по-малко). Моля за съвети.
03.09.11
19:27
Странен начин за издръжливост.Според мен така тялото ще се адаптира към нещо.Отностно това се сещам,че имаше статия или тема в която пишеше че е добре за тялото и възстановяването му след каквато и да е тренировка,да стоиш 10-15 минути в ледено студена вода.Иначе ако ти е голям зор ходи на море през зимата.
03.09.11
19:41
Ами всъщност, аз не тренирам фитнес. Бях почнал да си правя вкъщни тренировки, но ги спрях. Иначе съм от Варна и мога да ходя на морето, но мисля, че са твърде високи температурите там (за мен), особено когато дойде зимата.
03.09.11
20:38
Лично аз бих ти препоръчал да започнеш със едно две студени канчета студена вода след обикновен душ. :)
Поздрави !!!
03.09.11
21:33
Аз бих ти препоръчал да пиеш една студена вода, щото нямаш акъл за пет пари в кесия. Какъвто въпроса, такъв и отговора.
03.09.11
21:50
Благодаря на Anthony и на Марлон Наков. А на тебе какъв ти е проблема A D?
Имаше тема за взимането на душ след тренировка и пишеше след къпане с топла вода да се смени за малко със студена за да те освежи и за да разпуснеш след тренировка,но не виждам на теб за какво ще ти послужи? :)
03.09.11
22:24
Всъщност аз тренирам бойно изкуство, но се връщам вечер към 22:30. А може ли да започна с малко по-студена вода (не прекалено, просто да се усеща съвсем леко топла вода) от нормалното и така да се къпя известно време. После ще я направя по-студена и така като минава време все да намалявам градусите.
03.09.11
23:42
Е,добре де Warhammer ти каза същото и ти питаш може ли да го направиш :D Лично аз правя точно това ако ми е бил твърде напрегнат деня,било то физически или психически . При мен помага - разпуска ^^ Почвам с топла вода , после с гореща и си седя докато не свърши топлата вода :D и като свърши (като е лееко топличка още) пускам леко студена и увеличавам постепенно :)
03.09.11
23:49
Интересен въпрос е задал автора но на мен въпроса повече ми звучи като Дали ще се разболея ако се къпа със студена вода или ще получа плевмония може би :D Ако така ставаше нали всички щяхме със студена вода да се къпем и никой да не настива и да го хваща грипа ,единственото нещо ако се къпеш със студена вода което ще се получи е да се разболееш,А потапянето в студена вода го правят спортистите не знам точно каква е причината не съм се и интересувал при бойните спортове е предполагам след тренировка като са те поразмятали по пода като чувал с картофи да разпуснеш малко но при теб какъв е смисъла на 13 години си какво очакваш ? Ако целта ти е да подсилиш имунната система това зависи от много фактори включително и храната приема на повече протеини например подсилва имунната система ,друго нещо което можеш да правиш е да тичаш.
04.09.11
00:12
Каляваянето става не само със студен душ , може също и през зимата да излизаш с тънки дрехи . Но мога да ти кажа , че смисъл почти няма. От лапе (като бях на 5-6 г.) през студените зими когато имаше сняг излизах навън с приятели и стояхме по 7-8 часа навън мокри целите и се кефихме на снега . Сега съм на 14 и единственото е , че зимата не ми е проблем да ходя по къс ръкав за определено време , също настинка не ме е хващала от 2 години , но лятото пък ми е страшно топло . Мен преди 18-19 часа навън много рядко можеш да ме видиш.
04.09.11
05:58
Мдаа и аз съм така ! Зимата ме мислят за луд като се разхождам по тениска , а лятото умирам ... Мислех че само така си въобразявам де , но явно не съм само аз :) Зимата не мога и не мога да се изпотя във фитнеса,лятото не можеш да спреш потенето (което много ме дразни) -.-
Мнението беше редактирано от Rasengan94 на 04.09.11 06:00.
04.09.11
07:40
Каляването е сложно нещо хранене, спортуване начин на живот стимулиране на имунната система и т.н. не е въпрос само на излагане на студено.
Ромите цял живот ходят полуголи и не сме виждали много стари роми.
Аз пък като един истински руснак зимата си имаме вкъщи парна баня...и от +мноооого градуси гол се въргалям в снега и после пак в парната баня...ей нема такъф кеффф !
04.09.11
14:48
Много благодаря на всички. Сега някой ако има време, може ли да ми помогне да си направя като програма за душа (нещо като обобщение на всичко), както и да ми препоръча хранителен режим (аз искам да спазвам, дори и да не се занимавам с каляване). Rasengan94, аз нямам време да седя под душа 1-2 часа.
Благодаря предварително!
Аз винаги почвам да се къпя с топла вода и постоянно и постепенно я правя по-студена.
Понякога си правя контрастни душове - от много топла вода преминавам рязко към студена, после пак към топла и тн.
Резултатът е, че мога да вляза спокойно в 15градусова морска вода. Не знам дали има връзка, обаче лятото ми е адски горещо и понякога само при мисълта за жега и ми избива пот по лицето, голям кошмар е. Но последното не го отдавам на студените душове, по-скоро е някакво временно състояние.
04.09.11
20:10
Благодаря ти, Voyager! Може би, ще пробвам това, което си написал в първото си изречение. :)