Стимулиране на хормона на растежа.

03.09.11
13:05

Изчетох доста теми във форума относно това дали определени добавки могат да влияят на засиленото секретиране на хормона на растежа, едни говорят, че това е само на теория и на практика осезаема разлика няма. Понеже темите са доста стари ( някои от тях) ми стана интересно какво мислите по въпроса? Използвали ли сте такива добавки? И ако да, имате ли някакви наблюдения върху себе си и работещите дози? Говоря за суплеметни като аргинин, орнитин, глутамин, габа, лизин,  глицин и т.н.
Очаквам да се получи някаква дискусия :) и благодаря на всички включили се предварително :)

По-здрави!

HE

03.09.11
13:25

Ще пусна само един линк и се надявам да се откажете от безумната идея за “повишаване секретирането на GH с добавки”.
Нека изразя съмнение, че и повечето от пускащите такива теми не сте запознати дори с употребата му, а тръгвате да говорите за GH.
Ето и обещания линк, на мен ми беше изпратен от Solomon Kane и ми беше много интересен:
http://www.bodybuilding.com/fun/ali_amini_gh_interview.htm

DE

03.09.11
13:48

Пари за синтетичен ако имаш,скачай,но тогава официално се водиш “зобаджия” :D

HE

03.09.11
13:59

казано от Denis22 на 03.09.11, 13:48:

Малко са хората, които имат познанията да скочат на цикъл с GH, още повече, че в самостоятелен цикъл е доказано неефективен ;)

03.09.11
14:32

казано от head_hunter на 03.09.11, 13:25:

Ще пусна само един линк и се надявам да се откажете от безумната идея за “повишаване секретирането на GH с добавки”.
Нека изразя съмнение, че и повечето от пускащите такива теми не сте запознати дори с употребата му, а тръгвате да говорите за GH.
Ето и обещания линк, на мен ми беше изпратен от Solomon Kane и ми беше много интересен:
http://www.bodybuilding.com/fun/ali_amini_gh_interview.htm

Мерси много... наисина интересна информация :)

Нека се включат още хора.

DE

03.09.11
15:24

казано от head_hunter на 03.09.11, 13:59:

казано от Denis22 на 03.09.11, 13:48:

Малко са хората, които имат познанията да скочат на цикъл с GH, още повече, че в самостоятелен цикъл е доказано неефективен ;)

Съгласен съм,това е много коварен стероид.Веднъж посегнеш ли на хипофизата,иди после й се извинявай :D :)

SP

03.09.11
18:23

Преди време бях чел за нови изследвания, в които се казва, че глутамина повишава GH или по-скоро стимулира тялото да произвежда повече.

DE

03.09.11
21:53

Естествено - можеш да стимулираш с тежки базови упражнения :)

казано от Denis22 на 03.09.11, 21:53:

Естествено - можеш да стимулираш с тежки базови упражнения :)

темата е по-скоро за хранителните добавки и не мисля че на това му е тук мястото. е...от друга страна и темата за растежен хормон е в раздела за покачване на теглото така че ще си позволя малка забежка.

тежките базови упражнения не стимулират отделянето на растежен хормон. може да повишават костната плътност, може да повишават тестостерона, но не и растежния хормон. той се влиае най-вече от 3 неща - здрав сън, ниска кръвна захар и лактат(млечна киселина). за да можеш да произвеждаш лактат, трябва тежестта да ти е достатъчно малка че да можеш да работиш в лактатен режим - достатъчно дълго че да не можеш да се осигуриш с по-бързите енергийни системи и достатъчно кратко че да не се осигуряваш с по-бавните енергийни системи.

П.П. ако под “тежки” имаш предвид “трудни,” то това е така. тежки тренировки но не в смисъла на 3-5RM

Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 03.09.11 22:19.

DE

03.09.11
22:35

Благодаря за просветлението,наистина мислех,че се отделя коктейл от анаболни хормони при тежките базови,но уви ... :) Благодаря ти за поправката

то е коктейл от анаболни хормони. и кортизола е анаболен, но за мазнините :)
http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance_science/the_fountain_of_gh

според статията на Цецо до колкото разбрах схемата след 12минути навлизаме в Растежно-хормонния си пик (grin)

The following is an example of what normal 24 hr GH production might look like, with the highest peaks occurring during the first few hours of sleep

ако си заспал половин час преди да напишеш горното, то това обяснява и защо си го написал, и как си чел статията и дали наистина очакваме тогава пика ти на растежен хормон.

Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 03.09.11 23:00.

Споко знам, че таблицата в статията е примерна, защото има хора в 23.00 почват работа :)

03.09.11
23:34

Според мен, тренировка и диета съобразена с нивата на растежния хормон би имала смисъл за хора над 35 години, които искат да свалят тегло.

Общо взето най-големият спад на естествената продукция на растежен хормон става между 30-тата и 40-тата година. Според голям брой източници нивото на производство на растежен хормон около 30-тата година е около 90% от нивото около 20-тата, но около 40-тата година нивото на растежен хормон е само около 40% от нивото около 20-тата.

Според теориите на Lyle McDonald най-висока стимулация на растежен хормон, чрез тренировка се получава при комплексни, базови упражнения, с около 10-12 повторения (75% от максимума) и при около 60-90 секунди почивка между сериите. Тогава би трябвало нивото на млечна (лактатна) киселина в мускулите да е най-високо.

Растежният хормон се отделя от организма на пулсове. Смята се, че при мъжете тези пулсове са между 6 и 12 в денонощие. Най-големият пулс се смята, че е между 1 и 2 часа след заспиване. Най-голямата потенциална възможност за отделяне, според някои писания, е между 22:00 и 24:00.

Гладът също влияе положително върху нивата на растежен хормон. Именно това е и един от акцентите на теорията за цикличното хранене.

Инсулинът спира секрецията на растежен хормон.

Суплементацията с глутамин преди лягане увеличава нивата на растежен хормон (теория).

Суплементацията с аргинин + орнитин + глутамин окoло 45 минути преди тренировка стимулира производството на растежен хормон (теория).

Или ако аз трябваше да направя тренировка и диета, чиято цел да е максималното производство на растежен хормон, може би щях да направя следното:
1. Тренировка между 19:00 – 20:00, последно ядене около 12:00;
2. Поне 5 дни НВД преди тренировката (това не означава, че няма да има други тренировки през този период);
3. Суплементация с аргинин+орнитин+глутамин около 45 мин, преди тренировката;
4. Тренировка в рамките на 50-60 минути, комплексни базови упражнения (клек, тяга, лег, чукове, раменна преса и пр.) на 75% от максимума, 10-12 повторения, с почивки 60-90 сек.
5. Точно преди тренировка BCAA.
6. Веднага след тренировка левцин (5-10 грама) + комплексни аминокиселини (20-30 грама).
7. Лягане около 22:00.
8. Точно преди лягане глутамин (5-10 грама) + GABA (за всеки случай).

04.09.11
01:32

Много изчерпателно.... но защо всичко е само теория.... опитах да се потърся някакви изследвания относно следните добавки, но ови няма нищо.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/
e кажи верно ли нема изследвания?

DO

04.09.11
12:45

ts.vassilev’‘
Тоест за целта да се насочи към методът 21,например?

antov12 казваш,че инсулина пречи на растежния хормон,но тогава къде в цялата бъркотия стои IGF-1 ?

Мнението беше редактирано от donsir на 04.09.11 12:48.

04.09.11
12:48

От това което изчетох може да си имат високи нива на GH, но да няма никакъв ефект. Нито повече маса нито намаляване на мазнините ;)

04.09.11
14:19

И аз това разбрах....

казано от ||| на 04.09.11, 12:45:

ts.vassilev’‘
Тоест за целта да се насочи към методът 21,например?

antov12 казваш,че инсулина пречи на растежния хормон,но тогава къде в цялата бъркотия стои IGF-1 ?

методът 21 ако го правиш за бицепсите ще имаш наистина натрупване на лактат, но ще е много малко. виж клек в 20 повторения, кросфит-подобни тренировки, комплекси или кръгови тренировки - тежко с малки почивки ще произведат много повече.

ИФГ е отделна работа с подобен “анаболен” ефект.

тренирането и суплементирането за увеличаване на ГХ не се очаква да има голям анаболен(мускулоизграждащ) ефект заради самия ГХ, но тренировките и храненето ще го направят това. за изчистването - ефекта ще е по-голям. травми и облежки - ще се уравновеси(сравнително) натоварването от тренирането с регенеративните ползи от ГХ.

Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 05.09.11 02:28.

05.09.11
08:45

Цецо, това всичкото е теоретично нали? Не вярвам да може до толкова да се увеличи по естествен път ГХ за да се усещат тези неща.

05.09.11
08:52

Глутамини, Габа, Аргинин, Орнитин, БЦАА и т.н. имат толкова малък ефект върху изграждането на ММ, чрез увеличаване на GH, че 99% от трениращите след като използват такива добавки, никога няма да са доволни от това, което им се е искало да получат. Няма пряк път момчета, стягайте се и отивайте да тренирате тежко и базово с многоставни упражнения, най-добрият начин за отделяне на GH, с най-малко вложени средства. Ако Ви се вярва на реклами и глупави обещания примесени с broscience, давайте си парите и си чупете сами главите....

HE

05.09.11
08:55

казано от Стели на 05.09.11, 08:45:

Цецо, това всичкото е теоретично нали? Не вярвам да може до толкова да се увеличи по естествен път ГХ за да се усещат тези неща.

Е аз от колко време го говоря това.
То и при вкаран отвън в тялото, ефекта пак не идва само от него.

казано от Vlado89 на 05.09.11, 08:52:

Глутамини, Габа, Аргинин, Орнитин, БЦАА и т.н. имат толкова малък ефект върху изграждането на ММ, чрез увеличаване на GH, че 99% от трениращите след като използват такива добавки, никога няма да са доволни от това, което им се е искало да получат. Няма пряк път момчета, стягайте се и отивайте да тренирате тежко и базово с многоставни упражнения, най-добрият начин за отделяне на GH, с най-малко вложени средства. Ако Ви се вярва на реклами и глупави обещания примесени с broscience, давайте си парите и си чупете сами главите....

да разбирам че не си съгласен и/или не си прочел следните мнения:

казано от antov12 на 03.09.11, 23:34:

Според теориите на Lyle McDonald най-висока стимулация на растежен хормон, чрез тренировка се получава при комплексни, базови упражнения, с около 10-12 повторения (75% от максимума) и при около 60-90 секунди почивка между сериите. Тогава би трябвало нивото на млечна (лактатна) киселина в мускулите да е най-високо.

Гладът също влияе положително върху нивата на растежен хормон. Именно това е и един от акцентите на теорията за цикличното хранене.

Инсулинът спира секрецията на растежен хормон.

Суплементацията с глутамин преди лягане увеличава нивата на растежен хормон (теория).

Суплементацията с аргинин + орнитин + глутамин окoло 45 минути преди тренировка стимулира производството на растежен хормон (теория).

казано от ts.vassilev на 03.09.11, 22:18:

тежките базови упражнения не стимулират отделянето на растежен хормон. може да повишават костната плътност, може да повишават тестостерона, но не и растежния хормон. той се влиае най-вече от 3 неща - здрав сън, ниска кръвна захар и лактат(млечна киселина). за да можеш да произвеждаш лактат, трябва тежестта да ти е достатъчно малка че да можеш да работиш в лактатен режим - достатъчно дълго че да не можеш да се осигуриш с по-бързите енергийни системи и достатъчно кратко че да не се осигуряваш с по-бавните енергийни системи.

П.П. ако под “тежки” имаш предвид “трудни,” то това е така. тежки тренировки но не в смисъла на 3-5RM

05.09.11
10:17

Значи аз не излизам от лактатен режим...ИДЕАЛНО!!!

идеално за какво?

казано от ts.vassilev на 03.09.11, 22:18:

Чакай да пробвам да го разбера... Значи за навлизане в лактатен режим ( което е натрупване на млечна киселина ) е необходимо да тренираш с около 6-12 повторения ?! Защото така тежеста не е толкова голяма за да разчиташ на наличното АТФ и не е толкова малка за да разчиташ на аеробната система ( цикъл на Кербс ). Тоест цитирам трябва да използваш ‘’ Анаеробната употреба на глюкоза настъпва, когато фосфагенната система не може да осигури необходимата енергия за извършване на мускулното съкращение. Тук се активира системата гликоген - млечна киселина.’‘

Защото така тежеста не е толкова голяма за да разчиташ на наличното АТФ и не е толкова малка за да разчиташ на аеробната система ( цикъл на Кербс ).

натоварването е достатъчно продължително за да не може да се осигури от АТФ и достатъчно тежко че да не може да се осигури от аеробната система.

и значи съм го разбрал... а тука за какви повторения говорим ?!

- предполагам наличното АТФ работи изцяло ако правим 1-5RM ‘’Първите 5-6 секунди от работата на мускула се осигуряват от наличния АТФ в мускулните клетки’’

- може би става дума за повторения в интервала 6-12RM ‘’При физическа активност, която изисква бърза доставка за енергия и която не може да бъде осигурена от наличните АТФ запаси на мускула, през следващите 10-15 секунди мускулната сила може да се обезпечи чрез фосфагенната система на организма.’’ Така наречените билдърски повторения - нали за билдърите хормона на растежа е един от най-важнте фактори което налага изпъление 3 от 3 ( хубав сън, ниска кръвна захар и лактатен режим ).

- над 12RM мисля, че тежеста ще трябва да е прекалено лека....

Разбира се тези повторения са ориентировъчни, защото 1повторение може да се направи за 1секунда може да се направи за 6 секунди. Какво мислиш Цецо ( за повторенията ) ?!

http://www.brianmac.co.uk/pictures/physiology/energy.gif
забележи че никъде не пише повторения. тук идва реч за време под напрежение(time under tension). дали концентричната и ексцентричната се броят за едно и също - не знам.
също така прочети по-нагоре където аз и няколко други човека писахме че името на растежния хормон е подвеждащо и няма отчетлив анаболен ефект само по себе си.

Ами то защо негативната част да не се брои... ако е изпълнена контролирано си е натоварване и още как. Да и аз никъде не намерих за повторения а само за време... Сега ще повтърся в нета за това С какво или благодарение на какво хормона на растежа ще даде своите плюсове.

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 05.09.11 13:29.

05.09.11
13:55

казано от kristiancho на 05.09.11, 13:24:

Ами то защо негативната част да не се брои... ако е изпълнена контролирано си е натоварване и още как. Да и аз никъде не намерих за повторения а само за време... Сега ще повтърся в нета за това С какво или благодарение на какво хормона на растежа ще даде своите плюсове.

Благодарение на тестостерона ще даде стоите плюсове. Не случайно, когато се набавя изкуствено се комбинира с други анаболни вещества. Само растежен хормон няма да те направи по-силен и по-голям.

IA

01.05.12
01:37

А какво ви е мнението за Мелатонин и Л- допа  ( кавча )  и креатина . По мое лично мнение мелатонина дейстава много добре за качествен сън и възстановяване .

01.05.12
08:10

казано от Ivo Arashev на 01.05.12, 01:37:

А какво ви е мнението за Мелатонин и Л- допа  ( кавча )  и креатина . По мое лично мнение мелатонина дейстава много добре за качествен сън и възстановяване .

Ами тя Л-допата беше за повече медиатори и невротрансмитери в главния мозък доколкото знам. Предписват я май за болест на Паркинсон и подобни неща.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1