04.09.11
12:49
Здравейте,
Не видях да има писано по въпроса та имате ли мнение за качеството на млякото в млекоматите ? Аз доколкото разбрах не всички са еднакви.. Някой били със сурово мляко други с пастьоризирано не знам... в различните краища зареждат и различно мляко предполагам....
Аз лично се интересувам от млекомата в Пловдив..магазин Лекси на Пещерско шосе дали някой е тествал ?
Много малко информация има по самите млекомати а в БТВ новините казаха че супер натурално млякото... не се задържа повече от 1 ден... няма сухи млека и сякви добавки ?
04.09.11
12:56
казано от Manigga на 04.09.11, 12:49:
Здравейте,
Не видях да има писано по въпроса та имате ли мнение за качеството на млякото в млекоматите ? Аз доколкото разбрах не всички са еднакви.. Някой били със сурово мляко други с пастьоризирано не знам... в различните краища зареждат и различно мляко предполагам....
Аз лично се интересувам от млекомата в Пловдив..магазин Лекси на Пещерско шосе дали някой е тествал ?
Много малко информация има по самите млекомати а в БТВ новините казаха че супер натурално млякото... не се задържа повече от 1 ден... няма сухи млека и сякви добавки ?
Млякото е за сукалчета!
Перифразирам отношението на Високомазнинците,че морковите били за зайци не за хора :д
Иначе на въпросът ти - нямам представа,но може да го огледаш за някакви телефони по него..
Е те от телефоните винаги ще го изкарват супер на потенциален клиент :) Не ми се занимава просто да варя и да пробвам... че рядко пия мляко пък не искам в единичните такива случаи да е някво гадно да си губя времето :)
Уж тук имаше много фенове на “клек и мляко” ли как беше ?
04.09.11
13:01
казано от Manigga на 04.09.11, 12:59:
Е те от телефоните винаги ще го изкарват супер на потенциален клиент :) Не ми се занимава просто да варя и да пробвам... че рядко пия мляко пък не искам в единичните такива случаи да е някво гадно да си губя времето :)
Уж тук имаше много фенове на “клек и мляко” ли как беше ?
Това “клек и мляко” звучи подобаващо колоритно!
Иначе за телефоните ми беше идеята,че може да разбереш дали е сурово или пастьоризирано.А дали е хормонална бомба можеш само да гадаеш (както и за всички останали млечни продукти)
Мнението беше редактирано от donsir на 04.09.11 13:03.
В тези млекомати имат право да слагат мляко само кравеферми първа категория. Сиреч ДА, би трябвало да е хубаво млякото и без примеси!
Днес си взех мляко от млекомата и е наистина много хубаво :) Личи си че е истиско още като се погледне с око има жълтеникъв цвят.... При варенето си се усеща миризмата му.... а като поизстина събра доволно каймак отгоре ! Тва ми е мнението... бие всички готово пакетирани млека по щандовете :)
Хубаво и на автомата до нас е че литъра е 1,30 но колкото стотинки пуснеш толкова мляко ще ти напълни... може и за 50 стотинки майна да си сипеш :>
Мнението беше редактирано от Manigga на 07.09.11 18:33.
07.09.11
18:49
Като инженер знам, че в България по Руски модел, се отделят малко пари и внимание за поддържането на всякакъв вид техника, поради което не бих си купил мляко от млекомат.
казано от Manigga на 07.09.11, 18:21:
Днес си взех мляко от млекомата и е наистина много хубаво :) Личи си че е истиско още като се погледне с око има жълтеникъв цвят.... При варенето си се усеща миризмата му.... а като поизстина събра доволно каймак отгоре ! Тва ми е мнението... бие всички готово пакетирани млека по щандовете :)
Хубаво и на автомата до нас е че литъра е 1,30 но колкото стотинки пуснеш толкова мляко ще ти напълни... може и за 50 стотинки майна да си сипеш :>
Туй трябва да представлява нещо като кибер-крава, нали? :D :D :D
казано от Иван Шишманов на 07.09.11, 18:49:
Като инженер знам, че в България по Руски модел, се отделят малко пари и внимание за поддържането на всякакъв вид техника, поради което не бих си купил мляко от млекомат.
Това ако се замислиш, реално означава да не купуваш каквто и да е било.
07.09.11
18:56
Не би трябвало да има проблем - доколкото знам експлоатационните характеристики на основните модели, млякото пристига в специални гюмове от мандрата/производителя, а съдовете и млекомата е достатъчно веднъж на денонощие да се промиват със дезинфекционен разтвор. Засега съм пил такова мляко само от млекомата в Стара Загора, но млякото беше отлично. Ходих и да фермата, където го произвеждат и ми показаха - има си строго регламентирани стандарти, утвърдени от РИОКОС (или както се казват сега)
07.09.11
19:07
То стандарти и изисквания винаги си е имало и към хранителните продукти и към различните видове машини, проблема е, че никой не ги спазва.
казано от Solomon Kane на 07.09.11, 18:56:
съдовете и млекомата е достатъчно веднъж на денонощие да се промиват със дезинфекционен разтвор
На работа имаме две кафемашини до сега никога не съм виждал/чувал да я промиват или дезинфекцират.
07.09.11
19:09
В Русе май такива изгъзици няма :D
Млякото по принцип си е много чувствителен продукт и ако е по старо то би се пресякло при варенето задължително.... Ако млекомата в който стои също не е почистен от предишното зареждане резултата пак би бил същия - пресичане при варене.... Отделно несвареното мляко няма никаква трайност така че или спазват правилата и го сменят всеки ден с почистване на уреда или го блъскат с химии но твърдят че не го правят пък и да го правят не личи :)
пс. определено е кибер крава :D
Мнението беше редактирано от Manigga на 07.09.11 19:57.
07.09.11
20:22
казано от Иван Шишманов на 07.09.11, 19:07:
На работа имаме две кафемашини до сега никога не съм виждал/чувал да я промиват или дезинфекцират.
така е, но те си рискуват лиценза и биха загубили добри пари. Проверяват ги често. пък и вече е утвърдена практика по централна европа. просто познавам единпредставител на един от големите италиански производители на такива машини. Хубава идея са и млякото си е истинско и на добра цена. Аз като се замися от млеката в кутии май само на oly прявява характеристиките на мляко...а не на млечен продукт. А като си помислиш за колко стотинки се взима литъра от производителя и как става 1.80 при нас...как да не си вземеш от млекомат?
Това от млекомата няма нищо общо с хубавото домашно мляко, което пия почти всеки ден.
Успех:Р
казано от Lyubomirr на 07.09.11, 20:25:
Това от млекомата няма нищо общо с хубавото домашно мляко, което пия почти всеки ден.
Успех:Р
Успех и на теб, ама не всички си имаме крава!
Хех, аз го взимам от бабките на пазара или може би не всички имате пазари?
Имаме, ама като знам как са захитряли бабките напоследък едва ли ще рискувам да си купя мляко от подобно място.
казано от Valdis на 10.09.11, 19:02:
Имаме, ама като знам как са захитряли бабките напоследък едва ли ще рискувам да си купя мляко от подобно място.
Не е много по темата, ама много точно изказване.Вече ‘’стотен’’ път се патя от такива миловидни бабички с развалени яйца, вкиснато мляко, изгнили орехи и така натък.И всеки път си казвам, че няма да купувам от тях, обаче винаги го правя.Просто не доумявам как един такъв човек би те излъгал, ама явно вече и това е нормално.Така че не се доверявайте.
11.09.11
12:55
казано от Lyubomirr на 10.09.11, 18:55:
Хех, аз го взимам от бабките на пазара или може би не всички имате пазари?
В днешни дни бабките от пазара спокойно могат да бъдат шефове на катедра по колоидна химия. Говорил съм с познати които преди време са изкупували мляко и са ми разказвали за нашия технически гений. Просто да са ти го разредили с вода е истинско щастие. Не изключвам и изключения, но те май са по-характерни при междусъседски отношения по селата, защото там хейтърството е на едно “по-висше ниво”.