05.09.11
21:39
От няколко месеца ям бая бял ориз (трябва да качвам килограмни, но се стремя предимно чисто) и вчера случайно се натъкнах на статия в BB-Team, че кафявият ориз е по-добър от белия. Поразрових се още малко и видях в друга статия ( http://www.bb-team.org/articles/2176_oriz.-kafyav-i-byal-oriz#axzz1WvjbZQCS ), че белият съдържа значително по-малко количество мазнини. От своя страна пък кафявият е по-добър от към ГИ и това ме заинтригува. Все пак за целта ми - да качвам чисто кой бихте ми препоръчали - бял или кафяв?
ПП: Тези мазнини в кафявия ориз полезни ли са? Все пак растителни мазнини не вярвам да ми навредят толкова много и едва ли ще усетя разликата. И все пак искам вашето мнение - ще се омазня ли повече, ако почна изцяло на кафяв ориз отколкото ако продължа с бял? :)
Темата беше редактирана от Insane M на 05.09.11 21:40.
05.09.11
21:44
За качване - който ти е по-вкусен.
За сваляне - кафявия, заради ГИ.
Не, не би се омазнил, ако замениш белия ориз за кафяв, а причините да го направиш далеч не свършват с фитнес целите ти :)
Кафевият ориз превъзхожда многократно по хранителни качества белия (който всъщност е “осакатен” кафяв ориз :D )
И все пак бих искал да опитам и кафявия. Вече съм на мнение, че е по-здравословен от белия :) Това не означава, че ще спра белия напълно, просто ще го огранича.
Някои казват,че кафявият имал вкус на жито,но като свикнеш с него няма да ти прави впечатление.Лично аз вече не помня вкуса на белият ориз.
Може би си намерил статият за ориз,там ясно е описано,кой ориз какъв е.
Забрави за мазнините тук,те са толкова малко,че няма нужда да се коментират.
Много диетолози смятат че белият ориз е бърз въглехидрат; освен това той е ‘мъртва храна’, която бързо се окислява изложена на въздух. В своята диета аз дори не възприемам белия ориз като ориз. Приемам само кафяв, при това добавям други видове зърнени храни като лющен ечемик, просо, елда, киноа, амарант, овесени ядки, цели овесени зърна и булгур.
07.09.11
21:24
Кафевия ориз си има и своите минуси апропо,доста капризна храна,особено за хора със колити да кажем
За мен,огромния му минус е времето му за приготвяне..виж,ако човек има време за губене,може и да се занимава,аз собствено нямам