09.09.11
15:50
Тъй като в последно време забелязвам един вид “раздвижване” в дамските дневници и все по-голям интерес към заниманията с йога, а и във форума не съм срещала подобни теми, реших да отворя такава. :) Естествено и господата са поканени да споделят наблюдения и впечатления, ако имат такива.
Та това което ми е интересно е:
- сами ли се занимавате или разчитате на по-опитен практикуващ да ви напътства
- ако се занимавате сами, от къде черпите знанията, които материализирате в практика
- колко време отделяте дневно (седмично) за занимания с йога
- пречи ли йогата на останалите занимания или се съчетава с тях
- пречат ли другите спортни занимания на йога
- ако практикувате по-отдавна, имат ли заниманият с йога някакъв ефект върху начина ви на хранене/предпочитани храни и т.н.
- какъв ефект усещате на физическо/ментално/емоционално/енергийно ниво
- можете ли да дадете приоритет на един от двата вида занимания
- какви са предпочитанията ви относно “стила” йога или отделни асани
Всичко това ми е интересно, тъй като в ежедневието си се срещам изключително рядко ( да не кажа въобще не ) с хора, които комбинират двата вида занимания. Обикновено човек се отдава или на едното занимание, или на другото.
Аз, в старанието си да съчетавам двете без да давам приоритет на нито едното, и в същото време да прогресирам и в двете дейности, понякога усещам “прегряване”.
Та така...ще се радвам на споделен опит :)
09.09.11
15:53
китайската йога брои ли се?
Ци гун ли имаш предвид?
С него нямам опит, но с удоволствие бих чула отзиви на хора, които имат такъв. :)
09.09.11
16:06
мда - под китайска йога разбирам всякакви китайски оздравителни практики, включително ци гун, оздравителна гимнастика, тай чи и т.н.
аз не смятам че има значителна разлика - и двете боравят с тялото, дишането, енергията, движение и покой.
аз в момента практикувам сам, въпреки че в миналото съм имал кой да ми показва. за времето в което съм са ми показвали съм натрупал доста информация и дори ми е трудно да я възпроизведа всичката. източниците които ползвам в момента са видео записи с китайско(не че го разбирам), английско или руско аудио и/или субтитри.
за момента отделям по-малко от половин час на ден, но както с всички тренировки - увеличаването е според възможностите. гледам едновременно с това да вдигам по някоя щангица или пудовка, като нещата не си пречат, дори все повече намирам паралели. за момента обаче йогата май ми е по-важна.
казано от ts.vassilev на 09.09.11, 16:06:
за момента обаче йогата май ми е по-важна.
даммм...колкото и да не искам да давам приоритети, чисто статистически йогата заема по-голямата част от времето за спортни занимания :D ...като в това време не включвам четенето на разни материали и въобще образоването по въпроса.
А чисто физически забелязваш ли някакъв “сблъсък на интереси” от двете страни? Аз например отчитам леко сковаване на някои мускули след тренировка с малко по-тежко (според моите стандарти естествено). А от друга страна - доста от асаните не биха ми били възможни без хилядите напади и отпади, които съм направила, раменни преси и т.н.
Мнението беше редактирано от Margi на 09.09.11 16:28.
09.09.11
16:30
в зависимост от умората просто променям какво ще правя. примерно ако ръцете са ми уморени - ще намеря упражнения за които не ми трябва да ги позлвам. ако краката ми са уморени ще практикувам седнал(или най-добре легнал :) ).
09.09.11
17:40
Напоследък съм спряла да включвам йога упражнения в ежедневието си, което лично аз отбелязвам като пропуск, тъй като тя може да ти даде много не само физически, а психически и емоционално.
Но зимата например веднъж седмично изпълнявах един цикъл, който прочетох от една книга, посветена на йога начина на живот. Включваше доста интересни и приятни упражнения, които изпълнявах под тихите звуци на тибетски или китайски саундтрак (просто ми допадат и ми действат успокояващо). Занимавах се около 40 - 50 минути.
Според мен йога упражненията са идеално допълнение към силовите и кардио тренировки, развиват гъвкавост, дихателна система, отпускат ума.
Чела съм за йога храненето и го подкрепям частично, тъй като за мен храните от животински произход са полезна, необходима, важна и не на последно място приятна част от менюто на човека като индивид.
След йога се чувствам отпочинала, отпусната от напрежението, някак по-хармонична. Обичам разтегателни упражнения, действат ми почти като оргазъм. :D Също така за дишане - много са отпускащи.
Както казваш, Марги, малко е трудно да се съчетават йога, силови и кардио тренировки, но ти ми напомни колко хубаво е да включваш йога в ежедневието си и мисля сега от есента пак да включа поне един път седмично.
А ти не забравяй, че почивката е част от тренировката на умния човек ;) Казвам го, защото и аз имам склонността да претренирам и знам какво е, но се опитвам да се отнасям с повече любов към себе си.
казано от Miss Fight на 09.09.11, 17:40:
А ти не забравяй, че почивката е част от тренировката на умния човек ;)
“Прегряването” ми май идва от там, че не причислявам йога към спортните дейности, а я приемам повече като енергийно презареждане, медитация в движение, ако щеш. А в действителност доста пот се лее докато се наслаждавам на стречинга. :D
Мнението беше редактирано от Margi на 09.09.11 18:43.
Аз едва ли ще ти кажа нещо ново, но за статистиката да споделя :-)
- Занимавам се сама към момента, разчитам на познанията си от спортната гимнастика (учудващо, има голямо припокриване на някои упражнения с асаните), въпреки, че признавам, че не са достатъчно задълбочени познанията ми, но все още не съм открила моя учител.
- Черпя идеи от интернет, освен това, което вече знам.
- 2-3 пъти седмично се занимавам с йога, което е крайно недостатъчно
- Йога не може да попречи на нищо, освен на егото и глупостта :-) В повечето случаи я съчетавам с другите занимания - непосредствено преди или след тренировка.
- Светоусещането, начина на хранене и прочее се промениха отдавна при мен, а интересът към йогата дойде в последствие - бонус :-)
По-точно - интересът към асаните дойде в последствие. Иначе всичко останало, което представлява йога като философия го споделям и изживявам от много време.
- Физически ефект - поддържане и повишаване на гъвкавостта, тялото е по-жизнено. имам усещането, че йога след силова тренировка действа възстановяващо. Енергетиката е повишена, стойката на тялото се поизправя.. много са плюсовете :-) Има едно такова понятие - динамична медитация. Там спадат разните шамански танци.. а аз причислявам и йогата в тази категория.
- Стиловете йога за мен са тъмна Индия :-) Не ги разпознавам. Правя асаните интуитивно, като се придържам към съветите, които ти Марги ми даде - за поредността и редуването на асани при които гръбнака се извива в противоположни посоки.
Мнението беше редактирано от Marty Sun на 10.09.11 11:46.
Марти, за егото и глупостта си права, но за съжаление и ообратното съм виждала в действие....тогава е лошо.
При мен пък обратно май се получи - първо ме заинтригуваха асаните и това на какво е способно човешкото тяло, а чак след като имах известна практика с тях, направих връзката с духовната и енергийна страна на йога. :)
10.09.11
13:35
Убедена съм, че Йога е път към здраве, хармония и отдалечаване на старостта. Бих искала да отделям повече време за нея в ежедневието си. Към настоящият момент единственото което правя редовно е десетина асани за 15-тина минути след тренировка и само в отделни дни по-дълги програми. Намирам това за крайно недостатъчно. Към физическите ползи , които Марти е изброила искам да добавя и да подчертая,че йога асаните далеч не са просто едни пози които целят да развият гъвкавост. Например те влияят върху жлезите с вътрешна секреция, като регулират дейността им, както и на метаболизма като цяло. Изобщо ако трябва да изброим всичките положителни ефекти ще стане много дълъг пост…
Бих искала да отбележа също, че именно четенето на книги по йога ме провокира да стана вегетарианка преди 16 години, както и да проведа редица прочистващи процедури, като всичко това има неоценимо положително влияние върху целия ми живот.
Напоследък се интересувам също от дихателните техники и упражнения. Купила съм си книгата на Б.К.С Айенгар – „Светлина върху Пранаяма”, а също и „Светлина върху Йога”. Не мисля, че само с четене на книга човек може да практикува по възможно най-успешния начин. Присъствието на живия учител, човекът с реална практика и опит е винаги незаменимо. Но разбира се човек винаги трябва да се опитва и сам да преценява нещата доколкото е възможно, имайки предвид своите уникални физически дадености , да чете, да се образова непрекъснато.
казано от София Жекова на 10.09.11, 13:35:
Напоследък се интересувам също от дихателните техники и упражнения. Купила съм си книгата на Б.К.С Айенгар – „Светлина върху Пранаяма”, а също и „Светлина върху Йога”.
А отделяш ли време за дихателни практики?
При мен се получава следното: всеки ден си казвам - днес, след комплекса асани ще отделя поне 10 минути за дишане, обаче като приключа с асаните, забравям и се сещам чак след часове, когато или нямам време, или “момента” е отминал :D ...и от всички дихателни практики си оставам само с едно уджаи, което ми върви паралелно с асаните (giggle)
А това, което Марти казва за учителя е много правилно. По-добре човек да практикува сам, отколкото с неправилния учител. :)
10.09.11
16:15
А отделяш ли време за дихателни практики?
Засега само проучвам литературата. Не съм започнала реално да практикувам.
Не ми стига денонощие от 24 часа за всичко, което ми се ще да направя. :-) ...да можеше поне да не спя :D
Да използвам темата, за да пусна видео с ценна информация за успешно и безопасно практикуване на йога. Това е нещо, което доста хора пропускат несъзнавайки колко е важно.
10.09.11
20:02
На мене ми е по-приятно да ходя в зала, сменям обстановката, освен това какво значи неправилен учител- повечето от тях са стояли дълго време в ашрами, единствено мога да кажа, че понякога ме боли гърба или нещо друго след тренировка, ама то тва ми се случва и сама ако тренирам...И въпреки че живея в много голямо пространство, не мога да сравня усещането с това в някоя готина зала...
Любимата ми инструкторка е Елица Йоргова, много уважавам и Рашко Зайков, но при него спрях да ходя, защото винаги показва едни и същи неща...
Маргаритке,
ти толкова въпроси си задала, аз книга бих могла да напиша с отговорите си...;)
По принцип харесвам треньори, на които им пука, много ми е важно това!
казано от Joyplovdiv на 10.09.11, 20:02:
какво значи неправилен учител- повечето от тях са стояли дълго време в ашрами
Това къде са стояли нищо не значи, ако нямат специфичната връзка с учениците си - тя не се научава на някое далечно място, или я имаш, или не. Добрия йога учител има индивидуален подход към всеки един практикуващ, независимо от колко човека се състои групата. Помага ти да достигнеш границата на твоите собствени възможности и ти показва как да се развиваш, вместо да повтаряш всеки път едно и също...защото такъв е “протокола” на заниманието.
казано от Joyplovdiv на 10.09.11, 20:02:
ти толкова въпроси си задала, аз книга бих могла да напиша с отговорите си...;)
Еми, аз за това съм ги задала :)
Ами за мен йогата е разпускане, укрепване и възстановяване физически и психически. Не съм много навътре, даже хич. Чета разни материали и гледам разни клипчета. Комбинацията с Пилатес много ми допада. Занимавам се, когато имам време различно- събира се няколко пъти седмично. Иначе спорта си е задължителен по мое мнение. И двете неща дават различен ефект и едното не може да компенсира другото.
И аз добавя...
Аз нали съм си ръб и в началото гледах с насмешка на йога...все си мислех, че съм “достатъчно” “разтегнат”...
Марги ме върна в първи клас и почнах редовно и последователно да се упражнявам под нейния контрол и напътствия. Тежко ми беше, въздуха не можех да си го оправя...но лека полека се нагласиха нещата.
Още повече усетих ползата от йога в силовите движения...обхвата на движенията се повиши, стана ми в пъти по-комфортно да изпълнявам доста движения.
Вече нещата, които прави Марги...ащанга йогата...това не е за всеки...
Но вече си имаме обща любимка...Кино Макгрегър...
Ащанга йога Е за всеки, просто изисква много време и упорита практика, а много от хората нямат нужното търпение и постоянство.
Често хората прибягват до йога или като лек за нещо, което вече са увредили, или защото е “модерно”, и я свързват с духовни практики и леки разтяжки. На Славко вече му е ясно, че Ащанга спрямо “йога” (както я описах горе) се отнася както Кросфит спрямо джогинг в парка. :) И въпреки това, няма нужда да умееш да правиш най-сложните асани, за да извлечеш полза от йога, достатъчно е да знаеш какво ти трябва. :)
От доста време само чета за йогата,преди година съм била веднъж с приятелка на един такъв сеанс и много ми хареса,но ми се стори невъзможно да го правя сама вкъщи,просто си трябва някой,който да ти покаже основното поне.Според мен има доста техники,които трябва да се овладеят за да я правиш правилно.Напоследък пак съм си наумила,че искам да се занимавам с това в част от ежедневието си,но не знам откъде мога да си сваля клипчета,които да могат поне малко да ме научат.Ще се радвам ако някой сподели за такива :)
П.П. Възхищавам се на Маргаритка и мога само да се надявам,някой ден и аз да мога да правя някои от нещата,които тя може,дори и не толкова добре :)
Деситка, най-добре е в началото да практикуваш с опитен учител, ако имаш такава възможност. В моята практика личният контакт с такъв (особено опитен) не е много, и навярно това е една от причините някои неща да ми отнемат толкова дълго време. Има доста детайли, които, ако няма кой да насочи вниманието ти към тях ще ти убягват доста упорито...и все пак (ако си на “ти” с английския) бих ти препоръчала Шива Рей (нейни торенти могат да се свалят вече почти отвсякъде), защото обяснява изключително разбираемо и стилът и е приятен и лек за възприемане - именно за това препоръчвам нея на всички, които тепърва се срещат с йога или са в началото на практиката си :)
Много благодаря за отговора,Маргаритка.Опитах да намеря нейни клипове, ама без успех.Навсякъде са много кратки или не мога да ги сваля без някакви регистрации и все още търся откъде да си сваля... (wasntme)
Да,така е,но все нещо не ми се получава,ако знаеш някой сайт откъдето мога да си сваля ще се радвам да споделиш :)
В този има ВСИЧКО. Не знам как още мога да ти помогна, мога да сваля някой друг торент и да започна да се занимавам вместо теб....ама това вече го правя... (wasntme)
ПП: Хора, нямам нищо против да помагам с информация и съвети на всеки, който се интересува, обаче наистина ви моля, положете и вие някакво усилие от ваша страна - не може да чакате някой да ви свърши цялата работа.
Мнението беше редактирано от Margi на 01.08.12 23:23.
Благодаря много,отново!Онзи ден цял следобед съм се ровила и чела,тъй че мисля,че се запознах с доста неща и скоро ще се опитам да направя нещо :)
Не знам колко е подходящо тук да питам, но за да не отварям нова тема..
Някой може ли да ми препоръча книга за йога? Звучи доста общо... Но не знам и аз какво да търся точно. Може би нещо малко по-обясняващо например какви са ползите от йога, защо и т.н. Всичко ще ми е полезно!
Ако се сещате за някоя “въвеждаща” книга, която на вас ви е била полезна в начинаещия ви период? (wasntme)
Аз се спрях на две - първата не знам дали е “хубава”, а втората не ми се струва много като за начинаещи.
- Хатха-йога или изкуството да бъдем здрави (Йоги Рамачарака)
- Силата на Ащанга йога (Кино Макгрегор)
Като разгледах в книжарницата повечето заглавия бяха тип “Красиви и стройни с йога”, “Мързелива йога ден след ден” или пък “Лесна йога за заети жени” и някак си не ми вдъхнаха много доверие... Много ще се радвам, ако някой може да ми даде отговор на така общо зададения въпрос, че доста се пообърках вече. (F)
Мнението беше редактирано от maggie на 07.07.14 13:20.
Това към коя книга да те насочим, много зависи от това към коя методика в йога си се насочила.
Ако смяташ да се занимаваш с Ащанга йога, то книгата на Кино Макгрегър ще ти е от полза, ако обаче си се ориентирала към друг стил, няма да имаш особена полза от нея. :)
Права си, да. :) Проблемът ми е, че съм объркана и висчко ми изглежда много интересно и полезно, но не знам към кое да се насоча.
Ащанга йога ми допада най-много. Но нито знам какви са й “предимствата” и с какво се различава от другите видове йога, нито нищо. Единствено знам, че асаните имат определен ред, докато при Хата йога си ги подреждаш както искаш (ако правилно съм разбрала изобщо!). Но това никак не ми помага.
И все пак, ако реша да се насоча към Ащанга, липсва ми физическата сила за изпълнение на 1/3 от позите и гъвкавост за другата 1/3… което не обезсмисля ли всичко? Възможно ли е изобщо да си начинаещ и да започнеш с Ащанга, или трябва друго преди това?
Благодаря ти за отговора :)
Не, не обезсмисля. Това са неща, които се изграждат. Ако всеки започваше практиката си готов, нямаше да има смисъл от нея.
Ако си решила да се занимаваш с йога и да си следиш развитието, добре е да се ориентираш към методика, в която има развитие и последователност. Такива са Ащанга, Айенгар йога, Шивананда (но НЕ във варианта, който е популярен да се води в България). Малко са скучни и еднообразни като системи, но ако постоянно правиш нещо различно, няма как да отбележиш напредък. Не случайно хората са направили стриктни последователности от асани, които да се повтарят до пълното им овладяване.
Това е хубаво - значи мога да си продължа с опитите за Ащанга. В такъв случай книгата на Кино подходяща ли ще бъде като за начало?
И последен въпрос - как да процедирам с асаните, които не мога да правя (почти всичко от Navasana нататък)? Трябва ли да им измисля някакъв модифициран начинаещ вариант, или просто да ги пропусна? Страх ме е да се насилвам в някои пози, защото често се случва след това да ме боли например тазобезрената става/гръбнакът, а пък ако ги пропусна, не виждам как ще се науча да ги правя..