08.06.05
15:23
Какво значи да се усвои храната,защото все си мисля,че това е когато храната е обработена и вече е тялото е готово да поеме нова порция храна :) .Как всъщност се прави това и по-какъв начин трябва да се разделя времето за усвояване и времето за хранене(ясно е че при различните метаболизми ще е различно).
Въпросът ти е сложен и за всеки е строго индивидуален. Да се усвои храната е когато веществата от нея са стигнали до местоназначението си. Не само обработена, но и преразпределена. Тогава тялото наистина е готово за нова порция, а според мен и малко преди това.
Как става усвояването - за всяка храна е различно. В стомаха се разлага на по-прости вещества, след това се всмуква (някои храни още в стомаха, други в червата).
Как да се раздели времето за хранене от времето за усвояване - не съм сигурен, че разбирам този въпрос. Би ли пояснил.
08.06.05
19:51
Хубав въпрос, очаквай статия по него :) !
09.06.05
20:47
Ще чакам статията с огромен интерес.
Принципно(средно статистическо мнение) за колко време се усвояват веществата в едно хранене с разпределение 60:30:10 в/б/м?
Никой не е в състояние да ти отговори на този въпрос извън лабораторни условия. Много зависи не само от индивидуалните особености, а и от това какво конкретно приемаш. Отделно зависи и от това какви количества от приетите вещества са нужни на организма точно в този момент. Зависи и от дейността, която извършваш в момента... Започваш ли да си даваш сметка за сложността и мащаба на въпроса, който задаваш?
[quote author=“Martin”]Никой не е в състояние да ти отговори на този въпрос извън лабораторни условия. Много зависи не само от индивидуалните особености, а и от това какво конкретно приемаш. Отделно зависи и от това какви количества от приетите вещества са нужни на организма точно в този момент. Зависи и от дейността, която извършваш в момента... Започваш ли да си даваш сметка за сложността и мащаба на въпроса, който задаваш?
За сложността и мащаба незнам, но за това какъв смисъл и каква полза от отговора ще има... ? :?
Сори за излизането от темата, но аз като гледам масата от хора как се хранят/или по-точно казано свинят/ една статия с общите параметри и сведения за различните видове качествени хранения, които са измислени, ще е далеч по-полезно.
Човек да започне да се храни по 5-6 пъти на по-малки порции в чат-пат фиксирани часове, пък после да му мисли детайлно за усвояване и т.н.