18.09.11
16:26
Извинете за крайно глупавия въпорс, нов съм във форума, искам да попитам каква е разликата между капсули, таблетки, дражета,
понеже влязах в един сайт за хр. добавки и разглеждах амино и др., питам това защото големите капсули ето такива
http://bulgarialand.blog.bg/photos/118138/original/5240_1262200223_m.jpg
немога да ги преглътна, не се смейте, просто немога, и видях че има други добавки на които пише че са с таблетки или дражета, те по малки ли са от капсулите ? смисал ей такива
http://i.actualno.com/club.bg/files/2008/08/06/888793f6f3.jpg
и има ли добри БЦАА с такъв размер като втората снимка ?
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 18.09.11 16:29.
18.09.11
16:35
например кой ? Scivation Xtend добър ли е ? и от 1 кутия какъв може да е ефекта ако ям и тренирам правилно ? искам да попитам за какво служи ?
Мнението беше редактирано от independent T на 18.09.11 16:59.
Дражета - http://en.wikipedia.org/wiki/Softgel
Таблетки - http://en.wikipedia.org/wiki/Tablet
Капсули - http://en.wikipedia.org/wiki/Capsule_(pharmacy)
В обикновените капсули (тип “антибиотици”) се поставят вещества, който са в суха и/или прахообразна форма. Причината най-често е отвратителен вкус, който не искаш да вкусваш. В някои ситуации капсулата защитава субстанцията от това да бъде усвоена/разрушена прекалено рано (в стомаха).
Таблетките обикновено представляват пресирано сухо вещество - така обикновено се получава повече вещество в единица обем. По някога таблетките са покрити с “газура”, което или забавя усвояването им или най-често прикрива гадният вкус :)
Дражетата най-често съдържат субстанции в течна форма, които няма как да бъдат поставени в обикновени капсули или пък пресовани под формата на таблетки.
Ако става дума за BCAA - ако взимаш продукт на прах бъди уверен, че това което ще купиш не е с отвратителен вкус, защото ми се е случвало да изхвърлям кутия с аминокиселини поради тази причина ;)
Scivation Xtend с вкус на диня в момента ползвам и има приличен вкус :)
Мнението беше редактирано от perlsite на 18.09.11 20:53.
18.09.11
20:54
Разбира се, че има разлика. Една от разликите се състой в това кое как се усвоява във организма. Най-бързо се усвоява дражето, след това капсулата, а таблетката най-бавно. Обаче концентрацията им върви по обратен ред. Най-много белтък има във таблетка, след това капсула и накрая драже.
Хубави са BCAA na Usp ModernBCAA, ON BCAA 1000, BCAA Blast na Pure Nutrition i t.n
казано от Georgi Georgiev на 18.09.11, 20:54:
Разбира се, че има разлика. Една от разликите се състой в това кое как се усвоява във организма. Най-бързо се усвоява дражето, след това капсулата, а таблетката най-бавно. Обаче концентрацията им върви по обратен ред. Най-много белтък има във таблетка, след това капсула и накрая драже.
Хубави са BCAA na Usp ModernBCAA, ON BCAA 1000, BCAA Blast na Pure Nutrition i t.n
На базата на собствени наблюдения и експерименти, мога да твърдя, че се разтварят точно в обратния ред, който си посочил. Филмираните таблетки се разтварят най-бързо, буквално за 20-30 секунди във вода се разпада филмът обгръщащ основната съставка, soft-gel капсулите и обикновенните капсули, касулния материал е желатин, но на първите е доста по-дебел и съответно времето за разтваряне е по-дълго. Прост пример - мелатонин на таблетки го усещам след 20-30мин. същата доза само, че на капсули се усеща най-рано след час.
18.09.11
23:09
казано от Valdis на 18.09.11, 21:47:
На базата на собствени наблюдения и експерименти, мога да твърдя, че се разтварят точно в обратния ред, който си посочил. Филмираните таблетки се разтварят най-бързо, буквално за 20-30 секунди във вода се разпада филмът обгръщащ основната съставка, soft-gel капсулите и обикновенните капсули, касулния материал е желатин, но на първите е доста по-дебел и съответно времето за разтваряне е по-дълго. Прост пример - мелатонин на таблетки го усещам след 20-30мин. същата доза само, че на капсули се усеща най-рано след час.
Относно аминокиселините, е по реда по който съм посочил 100 %, А ти си знаеш какви експерименти си правиш ;)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.09.11 23:15.
казано от Georgi Georgiev на 18.09.11, 23:09:
Относно аминокиселините, е по реда по който съм посочил 100 %, А ти си знаеш какви експерименти си правиш ;)
По внезапния прилив на енергия ли разбираш кога си усвоил дадената форма на аминокиселини или просто си дървен философ?
19.09.11
09:41
Според мен е добре да се консултираш с някой който разбира по-добре нещата и дано той успее да ти обясни. Понеже започваш да преминаваш към обидни епитети за да не стигнем до по далеч аз спирам да комуникирам с теб.. А ти си прави опити. Защото по примера с разтварянето който ми даде, по твойта логика ако в някакъв разтвор сложим тест. енанатат , и в друг съд тес. ацетат и се разтворят еднакво добре, това ще означава че се усвояват еднакво бързо ли ?xaxaxa…Не виждам смисъл да споря с теб “Менделеев”
Тук говорим за усвояване на една и съща добавка под различните форми на капсулиране, а не разликата във времето за усвояване на витамини и аминокиселини примерно или тъпия пример, който си дал. Колкото до това някой да ми обяснява нещо за хранителни добавки ще кажа, не благодаря, г-н Управител на магазин за хранителни добавки, нямам подобна нужда, а ти за да си тежиш поне малко на мястото, вместо да придаваш фасони, аргументирай твърденията си. Колкото до това дали ще комуникираш с мен, сещай се сам през къде ми е!
Мнението беше редактирано от Valdis на 19.09.11 10:00.
19.09.11
11:03
По принцип таблетките могат да бъдат усвоявани както най-бързо от изброените, така и най-бавно. Като цяло зависи от покритието и технологията. Стандарта в САЩ е таблетката да не се разтваря за повече от 45 мин. Разбира се колкото по-бързо е разтварянето на таблетката, толкова по-зле за веществата вътре, защото така е лабилна към външно влияние, като например влагата. Съкращава се живота на таблетката и устойчивостта на веществата.
Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 19.09.11 11:08.
Не знам каква точно е глазурата на таблетките но съм почти сигурен, че едва ли отстъпва по хигроскопичност на желатина, който сам по себе си е едно от най хигроскопичните вещества, които познавам. Няма как да бъде по друг начин, не е възможно таблетката или капсулата да се разтварят във вода и същевременно да защитават съдържанието от влагата във въздуха, за това са влагоабсорбиращите пликчета, и херметично затварящите се се опаковки.
Мнението беше редактирано от Valdis на 19.09.11 11:21.
19.09.11
11:26
Затова си има стандарти. Всъщност са правени опити с таблетки, които се разтварят за няколко секунди, но същите тези са имали изключително кратък живот изложени на въздух в нормална среда. Факторите са много, опита ми с някои таблетки говори едно, например бавна усвояемост, докато при други е обратното. Аз лично предпочитам прахчетата и течните варианти :)
казано от Десо на 19.09.11, 11:26:
Аз лично предпочитам прахчетата и течните варианти :)
А аз не, имам горчив опит от това :D
19.09.11
11:35
Аз лично имам лошия навик да сипвам праха в устата и след това с течност да преглъщам. При някой гадни прахче върши чудесна работа, но при магнезиевия цитрат ефекта беше ... :D