Пиле на пара по кантонски

15.09.11
15:46

Време за приготвяне - 20-30 мин.

Необходими продукти за 4 порции:
600 гр пилешко филе, нарязано на ивички/жулиени
1 с.л. светъл соев сос
1 с.л. китайско вино (или шери, ракия)
1 ч.л. сок от джинджифил (или 1 ч.л. сух) - аз слагам малко повече
2 с.л. нишесте (брашно)
1ч.л. кафява захар (мед)
1/2 ч.л. сусамово олио

Начин на приготвяне:
Поставете нарязаното на ивички пилешко месо в огнеупорна чиния. Смесете с всички останали продукти и разбъркайте добре. Поставете чинията в бамбуков съд за варена на пара(стимер или метална кошничка за тази цел) и поставете в китайски тиган уок, на дъното на който е налята вода. Покрийте с капак и варете на силен огън около 15 минути.

Личен коментар за рецептата:
Рецептата не съм я измислял аз. Не се изискват никакви кулинарни умения. Едно време съм я готвил на тенджера Цептер, която си имаше приставка за готвене на пара. Вкусът на пилето, приготвено по този начин е ненадминат (лично мнение). За гарнитура - варен кафяв/бял ориз.

Темата беше редактирана от Badfish на 15.09.11 15:47.

11

15.09.11
16:54

Наистина звучи перфектно, НО !

Аз не разбрах, от къде да си взема 15 вида китайски тенджери и специални уок и бамбукови съдове... Също нямам ни най-малка представа какво е тенджера цептер или пък стимер... Нещо много сложно взе да става... Не може ли просто някоя тенджера за варене на пара? Предполагам като тази тук на снимката от статията за химия на варенето: http://www.bb-team.org/articles/3547_himiya-na-vareneto ?

Или пък да хвана най-голямата тенджера която намеря, но в нея пак не влиза решетката от микровълновата, но мога да я сложа отгоре като капак и май ще стане същото? Т.е. не разбрах при готвенето на пара трябва ли да се захлупва или не? Понеже като се захлупи отива към задушено, а от там към пържено и май това означава не, но пък ако не се захлупи нещо ми се вижда потока на парата много разсеян, ако нямаме специални съдове и има да си го варя с часове, ако въобще успея да направя нещо така?

С няколко думи, какъв съд да си купя за целта? И по възможност да не се налага да ходя до Китай :] Иначе китайската кухня е най-добрата (лично мнение). Но все пак ми трябва нещо за в наши условия.

15.09.11
17:36

Здрасти, може и съвсем обикновена тенджера, върху която да сложиш приставка като показаната на снимката от link-а, който си публикувал. Дали ще сложиш капак или не, не мисля, че ще промени вкусовите качества. Може би в първия случай ще се сготви една идея по-бързо. За мен разликата между варенето и готвене на пара е, че в първия случай храната контактува с водата, а втория се готви само вследствие на изпаренията.

15.09.11
20:47

Големия + при готвенето на пара е, че няма как да се достигнат температури от 100 и повече градуси. Съответно, някои от органичните вещества, необходими за нормалната ни житейска дейност, които се намират /в случая/ в месото и не реагират добре на температури от над 100 градуса /примерно някои витамини/ ,  биха запазили своите характеристики.

11

15.09.11
21:11

Много неща стават просто отвратителни когато се сварят!!! Говоря за едно такова лигаво слузесто и изключително неприятно състояние... Например в месото е много трудно да няма абсолютно никакви тлъстини и ако го изпечеш добре и ги стопиш, дори по-тлъсто може да е вкусно, а ако същото месо е сварено, буквално ми се повдига когато усетя това в устата си, особено ако манджата е такава че не ми позволи да го видя и отстраня предварително... Друг пример са много зеленчуци, най-вече лукът например: нямам проблем с вкуса му, но когато го усетя сварен в устата си не мога да направя друго освен да го изплюя веднага! Не съм сигурен какво е необходимо за да го стопя на 100%, но за да не го преварявам просто го пасирам и решавам проблема, да обаче тлъстата пържолка се налага да препека или май по-добре да се науча да транжирам, че тлъсто така или иначе не трябва да ям :] Мога да дам още много примери, но предполагам сте схванали идеята, а именно че вареното е най-безвкусно, дори още повече, най-гадно! Очаквам на пара проблема да го няма, даже още тази нощ ще пробвам рецептата.

П.П. Единственото ми притеснение е точно за този голям +, всъщност колко градуса са необходими за да сме сигурни че храната е обезпаразитена напълно? Колко са градусите гарантиращи ни адекватна термична обработка?! Дали не е прекалено скъпа цената на запазването на всички хранителни качества, ако това създава риск за запазване на разни спори, микроорганизми или каквито и да било други паразити? Има ли такава опасност? Всъщност колко е реалният градус, минималния такъв, който достига до сърцевината на месото в конкретната рецепта, а и по принцип при този тип готвене и дали е над необходимия минимум? Разбирам че въпроса е доста сложен, ясно че в домашни условия не може да бъде опитно установено, но вярвам че все някой вече го е направил и има данни по въпроса :] Важно е да се знае това, са съжаление моят английски е слабичък и не намерих достатъчно информация с чичко гугъл...

Мнението беше редактирано от 110 на 15.09.11 21:18.

11

15.09.11
22:41

Намерих подходяща тенджерка, т.е. купих :]

Каква е разликата между пилешко филе от гърди и бонфиле? Взех и от двете :]

Соев сос имам само тъмен, светъл не намерих никъде...

Джинджифил няма никъде !!! Взех подправка за пиле в която има: йодирана сол, чушки, захар, екстракт от мая, розмарин, куркума, екстракт от розмарин, кориандър, пипер кайен, канела, сминдух, джинджифил, кимион, картофено нишесте.

Алкохола като гледам май може какъвто и да е, но все пак ще сложа една вишновка, другите с които разполагам ми изглеждат прекалено гадни...

С мед ще е.

Сусаменото олио мисия невъзможна, но това го очаквах... С какво мога да го заменя?

Котлона на колко градуса се пуска, макар че градуси няма, разграфено е от 1 до 6…

П.П. Това беше от дневните магазини в околността, както и Лидъл. Ще се поразходя още малко по денонощните(избягвам ги заради надценката, но след 22…) магазини, но едва ли ще намеря нещо повече...

Edit: Намерих и джинджифил, ест. не течен. Остава само някой да каже мога ли да сложа зехтин например, защото това сосамено олио просто няма от къде да го взема...

Мнението беше редактирано от 110 на 15.09.11 23:12.

16.09.11
00:22

Имам чувството, че твърде много мислиш за всичко :) Единственият ти проблем в случая е дали няма да ти се стори “лигаво” месото. Готвенето на  месо на пара има това качество и за доста хора е непоносимо. Може би, ако го нарежеш по-тънко няма да имаш този проблем. Мазнината в случая си мисля, че е за да не се слепят напълно парчетата при готвене. Бонфилето е вътрешната част на гърдите (по-малка и по-крехка). Ще чакам отзиви :)

11

16.09.11
02:23

Ами, силно съм затруднен да намеря подходяща огнеопорна чиния, защо да не наредя филето на решетката, а останалите съставки във водата? Така или иначе е с капак и те си циркулират вътре.

Дори да имах перфектната чиния, хем равна, хем с ръб само по обиколката, че максимално по равно да се разпределят всички останали съставки покрай месото, пак не виждам как ще стигне за 600 грама... Опаковката на бонфилето беше 515 и нарязано както трябва предполагам, взех едно гювече смесих съставките на дъното и 3 парченца се сместиха в тях, макс 5 можеше, но наредих на решетка на няколко етажа до горе останалите и то се напълни цялото гювече с 4-5 реда по 3-4. Доста се помотквах, така че водата почти беше завряла, първо нея пуснах. 3 литра събра тенджерата преди да покрие дъното на решетката в нея, сложих гювечето вътре и захлупих с капака, но няма да стане за 15 минути в никакъв случай, мисля да мина през банята да си взема един душ и някъде към 3 часа да видя какво е станало, т.е. 1 час(15завиране+45готвене). Което е 3 пъти повече време, но просто не виждам как ще стане по-бързо... Дори това ми се вижда недостатъчно, но ще видим, котлончето е на макс. А месцето няма тлъсто, така че не виждам как ще стане гадно :]

edit: В 2:25 вече изглеждаше така както и в 2:45, напълно побеляло, но за разлика от тогава вече и купичката е пълна с вода догоре. То явно няма да стане по-готово отколкото след първите 15 минути, но от друга страна едва ли има как да го преваря точно по този начин, затова все пак ще си изчакам до 3, а после в останалата вода ще изцедя месото и ще сложа още толкова от съставките пак в нея, като ще наредя и другото филе, но този път направо на решетката, да видим кое ще стане по-добре.

Мнението беше редактирано от 110 на 16.09.11 02:51.

11

16.09.11
07:52

Перфектно стана почти по рецептата в гювечето. Не чак толква добре направо на решетката, все пак се губи бульончето при този вариант, но и двете са по-добре от варено направо или което и да е друго приготвяне на пиле :] Абе не е кфс, но пък ще стигне за няколко дни.

И бульончето което остава, определено не е за хвърляне.

19.09.11
20:02

:) 110 ти трябва да си или математик или физик, като ти чета постовете и се сещам за Dexter’s Laboratory. Инак не се притеснявай за бактериите при готвене на пара... Саломонелата примерно  са и необходими 5 мин. при температура от 60 градуса по Целзии, а на други са им достатъчни около 40. Затова при някои болести, човек като вдигне висока температура , унищожава бактериите.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1