Макарони вместо овесени ядки

19.09.11
21:40

Подходящи ли са макароните за закуска, защото овесените ядки ми втръснаха вече като гледам имат сходен състав. Мазнините на макароните са по малко за разлика от въглехидратите, белтъчините и калориите са почти еднакви.

Макарони

Овесени ядки

Жули макароните :) Ако са и ръжени е екстра на мен са ми по-вкусни дори ;)

19.09.11
21:55

И на мен макароните са ми по вкусни. Между другото видях в твоя дневник, че ядеш макарони и им проверих състава и останах приятно изненадан ;)

Сравнени само по трите макронутриента - протеин, мазнини и въглехидрати изглеждат еднакви. Като се вгледа човек обаче по-дълбоко в състава им открива, че овеса съдържа 2 пъти по-богат аминокиселинен профил, 4 пъти повече фибри, 2 пъти повече витамини и 3 пъти повече минерали.

Та, не са едни и същи, но пък ако са ти вкусни макароните - яж. Няма цял живот една закуска да сърбаш. :)

DO

19.09.11
21:57

Макароните пък ще ти писне да ги вариш,цедиш,чакаш да изстинат..
Овесените ядки - сипваш в купа,поливаш с гореща вода ,нагъваш.Като ти втръснат слагаш стафиди.Като ти втръснат овесени със стафиди се връщаш на МоноОвесени :д

19.09.11
22:03

Да, но има една уловка, че всичките тези работи има кои да ми ги прави понеже баба ми много обича мене и брат ми и по цял ден ни готви прави ми ориза месото картофите закуската сутрин всичко така че няма проблеми :D

казано от Тихомир Велев на 19.09.11, 21:56:

овеса съдържа 2 пъти по-богат аминокиселинен профил, 4 пъти повече фибри, 2 пъти повече витамини и 3 пъти повече минерали.

което не пречи да са крайно бедни на минерали и витамини.

според Поликин всички/повечето житни култури имат сериозен проблем - мишките които живеят в силозите и въздействието им върху микрофлората на продуктите. http://www.charlespoliquin.com/Blog/tabid/130/EntryId/58/Dealing-with-the-Andropause-Brigade-Helping-Middle-Age-Men-Achieve-Optimal-Body-Composition.aspx
дали от тая гледна точка пастата и овесените ядки са еднакви?

от друга страна само количеството въглехидрати не е достатъчен показател. примерно не си спомням добре теориите на Алан Арагон за т.нар. resistant starch(resilient starch).

от трета страна протеина може да ти изиграе лоша шега според Поликин. според него глутена е едно от най-лошите неща които можеш да направиш за себе си.

Утре ставам рано и си правя едни топли вкусни макаронки... (sun) незнам ама аминокиселнния профил не ми влияе на тягата нещо :D

19.09.11
22:06

казано от Тихомир Велев на 19.09.11, 21:56:

Сравнени само по трите макронутриента - протеин, мазнини и въглехидрати изглеждат еднакви. Като се вгледа човек обаче по-дълбоко в състава им открива, че овеса съдържа 2 пъти по-богат аминокиселинен профил, 4 пъти повече фибри, 2 пъти повече витамини и 3 пъти повече минерали.

Та, не са едни и същи, но пък ако са ти вкусни макароните - яж. Няма цял живот една закуска да сърбаш. :)

За съжаление в таблицата на сайта не е дадено за овесените ядки колко фибри, витамини и т.н. вещества съдържат

ай на бас че са го написали хората... http://www.bb-team.org/hrani/id/341498_nutrim-deluxe-bar-s-oveseni-yadki (call)

19.09.11
22:30

това е малко по различно де то си е заместител на ядене не само овесени ядки, но както и да е състава е един и същ долу горе :D

нямах предвид персонално това... просто като цъкнеш на избрания продукт има подробна таблица :)

19.09.11
23:00

Аз пък редувам закуската си с овесени ядки и спагети ... хем едното ,хем другото присъства.Определено спагетите са по-приятни ,но пък ще ми писне ,ако всяка сутрин ям макарони/спагети и т.н. Първо ядях само овесени ядки ,после видях отново от писянията на кристианчо за макароните,ядох 2 седмици макарони , сега реших да присъстват и 3те =D .

19.09.11
23:15

Аз сутринта, точно това ядох... яж и се не бой :)

казано от ts.vassilev на 19.09.11, 22:06:

...

Мишки, изпражнения...бла-бла. Ако трябва да съм честен, вече ми се повдига да чета как всички храни са вредни. Овеса - това според един, растетителния протеин - онова според друг, глутенът, продуктите в магазина....всичко е факт, но и всички сме хора. Фотосинтезата още не ни е присъща.

Иначе интервюто (май нещо такова се води) ме изкефи. Особено думите “Any self respecting male above 8% is a walking Porky Pig”.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.09.11 07:51.

20.09.11
09:34

казано от Bocko на 19.09.11, 21:40:

Подходящи ли са макароните за закуска, защото овесените ядки ми втръснаха вече като гледам имат сходен състав. Мазнините на макароните са по малко за разлика от въглехидратите, белтъчините и калориите са почти еднакви.

Макарони

Овесени ядки

Има разлика в гликемичния индекс на въглехидратите. Несериозно е да си замениш овеса с макарони. По нагоре се изтъкнаха плюсовете на овеса, но все пак отвреме на време за разнообразие не смятам, че е проблем.

Мнението беше редактирано от Георги на 20.09.11 09:38.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1