08.06.05
11:56
От известно време тренирам ( и ям :) ) за маса, ектоморф съм (183/74), обаче досега се занимавах с кардио спорт - колоездене. Вече започва много да ми липсва, защото се старая да го избягвам за да не хабя ценните калории, ама не се издържа. Според вас колко често мога да си позволя каране на колело по 3-4 часа без да ми пречи кой знае колко на трупането на маса ?
08.06.05
12:08
за 3-4 часа колело ще изгориш около 3000-4000 ккал. смятай тогава колко трябва да ядеш за да има възстановяване и после евентуално свръхвъзстановяване (за мускулен растеж), а и време за толкова мноого хранене и усвояване ще ти трябва. Няма да ти е лесно ми е мисълта.. иначе ако караш по 30-40 мин. през ден няма да попречи на масата според мен.
Зависи колко “екто”си, но според мен 3-4 часа е недопустимо. Представи си нещата така: една седмица тренираш здраво, спазваш режими и тн. и накрая с едно колоездене хвърляш целия труд в кофата.
08.06.05
13:07
погледни ги колоездачите-маратонци... какво имат те? яки и релефни бедра, а останалото са отсечки от става до става.
Прав си, навлякъл съм си страшно противоречие. Гледах в някаква таблица че изгорените калории при една средна по интензивност тренировка и при 1 час колоездене са приблизително еднакви. Значи 3-4 часа каране се явяват все едно мноооого сериозно претрениране. Друг е въпроса че от години карам. И започва да ми действа на психиката да си гледам колелцето, в което съм инвестирал доста, да стои подпряно.
Малко оффтопик (или не съвсем):
От 2-3 години си карах доста редовно колелце, при това по черни баири нагоре, дори съм се пробвал в 2 крос-кънтри състезания, и се чудя как съм издържал с тогавашния си режим на НЕхранене (истински концлагер в сравнение със сегашния) по 3-4 часа връткане и то на нелеко темпо, т.е. как съм правел нещо изискващо 3-4 хиляди калории при положение че съм ядял по 1500 на ден. Откъде дойдоха останалите? Нерядко ми се случваше (даже май в повечето случаи) таман като се достигнат интересните места да се почувствам скапан - замъглено съзнание, сухота в устата, страх, нежелание за нищо и т.н... и започвам да се замислям дали целите тези години “каране” не са били едно голямо претрениране, и то кардио, зверски товар на тялото без да му давам гориво. И пак далеч не бях последен по съсезанията :) Чудя се какъв ли ще е резултата при ВВД и кардио спорт и моя “ектоморфен природен дар”. Това е причината изобщо да пусна този пост и да вмъкна този оффтопик, знам че не питам нищо конкретно, но свестните хора ще разберат що за дилема имам пред себе си. Ясно е че не може хем тая работа в оная хем душата в рая... :cry:
12.06.05
11:54
Ами разграждал си мускулите, след като мазнини не са останали...
как си откъм мускулна маса?
[quote author=“bobtosh”]
Ами разграждал си мускулите, след като мазнини не са останали...
как си откъм мускулна маса?
Като се гледам, всичко което съм направил с фитнес тренировки навремето си стои. Никога не съм добивал кой знае каква мускулна маса, бил съм максимум 78 кг за 183 см ръст (сега съм 74-75, от месец съм на ВВД и подготвителни тренировки).
nk, познато ми е за какво говориш, за претренирането и недостатъчното ядене.
Как си го правел? /В смисъл откъде енергия/ Чесно казано нямам точна идея, тъй като нямам нужното образование. Но човешкото тяло е по-яка машина отколкото изглежда на пръв поглед. Същия въпрос може да се зададе на доста момичета, които карат месеци на чбълки и чайче, диети... И аз се чудя как става номера. :lol:
Но това е отделен въпрос.
Иначе 3-4 часа колело са си маса много. Но аз лично обичам да карам 1-2-3 пъти в седмицата, в нетренировъчни дни по час с на моменти спринтово темпо. Мисля, че е добре. При положение, че правиш чко въглехидратно зареждане преди и след трен. + необходимите протеини.
Дори мисля, че подобна дейност е задължителна ако човек си поставя за цел да качва чисто и да мази добър метаболизъм.
Ако по цял ден стоиш на 1 място и само ходиш бачкаш в залата, плюскаш като ненормален на ВВД. След някоя и друга година, може да се окаже, че уееекинко си се отклонил от желания резултат. :)
Помисли си и решавай...
Успех
За да се обясни подобен феномен трябва да се напише цяла книга (а сигурно и не една). Аз мога само да подметна, че НЕ ВСИЧКО Е КАЛОРИИ. Как в звучи 7 дни глад и зверско кардио = 1 свален килограм :shock:
nk, предлагам ти да балансираш цялото си натоварване. Планирай колоезденето. Състави адекватен хранителен режим. Съобрази тренировките в залата с това. Смятам, че можеш да постигнеш успех, дори и по-бавно. Нали най-важното е да харесваш това, което правиш. Нелепо е според мен да жертваш нещо, което ти доставя удоволствие. Ако всичко е с мярка, няма начин да не вървиш напред.
Поздрави