Кой тип упражнения са най-пестеливи от към стимулация на млечна киселина

DO

20.09.11
17:12

Преди време в една друга тема стана на въпрос за типовете трениране подходящи за увеличаване (хипотетично) на растежния хормон чрез увеличаване на лактата,но се интересувам за обратното - как трябва да тренирам,за да избегна млечната киселина?

20.09.11
17:20

No pain, No gain!

DO

20.09.11
17:38

Мускулните трески не ме притесняват.Имам намерение да променя начина си на трениране и имайки в предвид досегашния ми мисля да се насоча към такъв,с който максимално да избегна млечната киселина.

Заглавието според е малко неточно зададено. Тук не става въпрос за видове упражнения, а за начина им на изпълнение.

Колкото повече повторения, толкова повече киселина се натрупва и обратното, като броя на повторенията и силата на чувството за “парене на мускула” варира от това колко бързо съотвеното тяло умее да разсейва киселината.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.09.11 17:40.

DO

20.09.11
17:45

Дай пример с някое упражнение.Например - бицепс,крив лост на скотова пейка.
При това упражнение при какво изпълнение би бил максимума на стимулиране на млечна киселина и какво при минимума.
Или Бягане - Спринт,Дълъг Спринт,Маратонско - къде е максимума къде е минимума.
(Разбира се има условности,но да ги пропуснем,за да е по-ясно)

Мнението беше редактирано от donsir на 20.09.11 17:46.

Ами не е до упражнение...даже не е и до повторения, а до интензивност, която пък определя броя на повторенията. Колкото по-голяма е интензивността, толкова по-бързо се натрупва млечната киселина. Просто при прекалено голяма интензивност от сорта на 90-95% от максимума всичко свършва прекалено бързо, за да се натрупа достатъчно киселина, която да те “изгаря”.

Вече при по-малка интензивност, от сорта на 60-70%, стигаш 10 повторения и нагоре, заради по-малките тежести имаш волята да продължаваш да изпълняваш още повторения, но в един момент натрупването на киселината става прекалено много и тялото не може да я разсее.
Под разсее имам в предвид оксидацията й до пируват, който после се използва за още енергия, а мисля, че можеше да се преобразува и в глюкоза.

При спринтовете, интензивността е най-висока и млечна киселина се натрупва с най-голяма скорост, но всичко свършва за бързо. При маратонското - там мисля, че всички бягат точно на границата, на която тялото е способно да поддържа баланс между натрупана и разсеяна киселина.

DO

20.09.11
18:17

Работата е там,че до сега винаги съм наблягал на “лактатно трениране” ако мога така да се изразя и мисля изцяло да пренастроя.
Да разбирам,че при скотовото сгъване за бицепс лактатното трениране би било нещо от сорта на - 11-15 повторения до пълен отказ,а обратното е 5 повторения,почти до отказ (да кажем с възможност за 6-7 до отказ) или например 4-5 до пълен отказ. (ясно,че нещата се контролират от теглото на тежестите)
А това за спринта (например совалки по 10метра),по-дълъг спринт 50-100м. и маратонско си остава въпросителна.На мен ми се струва,че от трите дългия спринт би бил най-лактатен,а късия най—щадящ.

казано от ||| на 20.09.11, 18:17:

Да разбирам,че при скотовото сгъване за бицепс лактатното трениране би било нещо от сорта на - 11-15 повторения до пълен отказ,а обратното е 5 повторения,почти до отказ (да кажем с възможност за 6-7 до отказ) или например 4-5 до пълен отказ. (ясно,че нещата се контролират от теглото на тежестите)

Да. Според това, което знам е така.

казано от ||| на 20.09.11, 18:17:

А това за спринта (например совалки по 10метра),по-дълъг спринт 50-100м. и маратонско си остава въпросителна.На мен ми се струва,че от трите дългия спринт би бил най-лактатен,а късия най—щадящ.

И тук мисля, че е така. Маратонското - тук малко гадая, но според мен неговата интензивност е прекалено малка (под 50%) и мисля, че затова при него няма излишък от лактат и следователно затова маратонците издържат до края без да пищят от изгаряне в мускулите.

Мила

20.09.11
18:44

В този случай, от значение е не вида на упражненията, а нивата на кислород в организма. Всеки може да си направи сметка при какъв тип тренировки, нивата на кислород са високи и по какъв начин трябва да се изпълняват упражненията за да снабдяваме организма с достатъчно кислород.
P.P Та и за това при маратонците млечната киселина се натрупва по-бавно, заради кислорода, който е фактор за разграждането и.
Спомням си го това от едно филмче на NatGeo ;)

Мнението беше редактирано от Мила на 20.09.11 18:46.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1