20.09.11
16:40
Здравейте,
От близо два месеца имам проблем с честото уриниране. Той започна като просто по-често ходене до тоалетната и се разрастна до ставане (в момента) 1-2-3 пъти през ноща. Количеството урина ми се струва в рамките на нормалното, при всяко ходене, много светло оцветена. Ходя до тоалетна всеки два часа. Когато отида нямам проблеми със започването на уринирането.
На 27 години съм, тежа 70 кг. Тренирам 3 пъти в седмицата. Пия до около 2 литра вода на ден в не-тренировъчен ден, до 3 литра в тренировъчен.
Относно диетата - приемам около 2000 kcal на ден, като месото е доминиращо :) За около месец-два взимах ANAVITE Multivitamins по една таблетка на ден, но ги спрях, защото мислих че проблема ми се дължи на прекалено много витманин C. Също така взимам всеки ден whey протеин Gold Standard.
Нямам парене при уриниране, нито болка в коремната област, нито ‘течове’ :) Изключвам възможността за STD.
Нормално ли е да ходя толкова често, дори вечер? Каква може да е причината? Възможно ли е да прекалявам с протеина?
Поздрави!
Темата беше редактирана от Hristo Yankov на 20.09.11 16:45.
20.09.11
16:50
Възможно е :) .Ако си мислиш,че твоето е много,то моето е болесно.За 24 часа 20 пъти вчера :D и всеки път големи количества
20.09.11
16:52
казано от Hristo Yankov на 20.09.11, 16:40:
Възможно ли е да прекалявам с протеина?
Точно това щях да те попитам - колко протеин (храна + добавки) ти се събира на ден?
20.09.11
17:03
казано от krali_marko на 20.09.11, 16:50:
Възможно е :) .Ако си мислиш,че твоето е много,то моето е болесно.За 24 часа 20 пъти вчера :D и всеки път големи количества
Леле. По колко вода пиеш на ден?
казано от Тихомир Велев на 20.09.11, 16:52:
казано от Hristo Yankov на 20.09.11, 16:40:
Възможно ли е да прекалявам с протеина?
Точно това щях да те попитам - колко протеин (храна + добавки) ти се събира на ден?
Ям около 500 грама месо (пържоли - пилешки и свински, наденици, пушено, сушено... всякакво). Да кажем средно 20 гр протеин на 100 гр месо, значи към 100 грама протеин на ден от месо. И от 1 шейк - 24 грама протеин.
Може би на ден приемам около 120-130 грама протеин тогава?
Между другото алкохол и кафе не пия. Нито напитки със захар. Само вода и рядко Coca-Cola Light.
20.09.11
17:08
Нормално количество протеин приемаш, но сега като се замисля, че ходиш на всеки 2 часа, ми се струва нормално. Даже аз ходя по-често, но аз пия по 3л. вода в нетренировъчен и по близо 5л. в тренировъчен ден. Но пък и пия по 3 кафета на ден, които ме изцеждат.
През нощта обаче...и аз ставам от време на време, но 4 пъти е малко множко.
Не знам. Аз съм пас. Ако се притесняваш най-лесно е да отидеш на лекар. Няколко изследвания и ще се види дали има нещо проблемо или няма. :)
20.09.11
17:11
До 4 пъти не съм стигал. Но 2 пъти задължително поне.
казано от Тихомир Велев на 20.09.11, 17:08:
Ако се притесняваш най-лесно е да отидеш на лекар. Няколко изследвания и ще се види дали има нещо проблемо или няма. :)
Само да не искат да ме проверяват за уголемена простата (mooning) (finger)
:D
Мнението беше редактирано от Hristo Yankov на 20.09.11 17:12.
20.09.11
17:24
По принцип изпиканото количество течност е между 75 % - 100 % от изпитата такава в зависимост от атмосферните условия и вида на храната.А размерът на пикочния мехур обикновено е около 300мл.Добре е количеството вода на прием да около 500мл.
И противно на лансираната теза,че колкото повече вода - толкова по-добре ще спомена,че огромни количества течност могат да нанесат големи щети.Даже има медицински термин - Водна интоксикация.
20.09.11
17:28
казано от Hristo Yankov на 20.09.11, 17:11:
Само да не искат да ме проверяват за уголемена простата (mooning) (finger)
:D
Ами това е един от потенциалните проблеми, но по-вероятно е първо да ти зададе рутинни въпроси, на които ти вече си отговорил в тази тема (колко често ходиш, колко вода пиеш, кафе, алкохол). След това е най-вероятно да ти пусне изследване на урината за инфекции и други, има тестове с ултразвук. Сигурно има и други методи, за които не знам, но за уголемена простата мисля, че чак накрая ще гледа.
Между другото нуждата да се изпикаш рязко ли идва или постепенно се натрупва “желанието”? Ако е изведнъж, така че моментално да тичакш към тоалетната...не е на добре.
ПС: И още нещо - отскоро ли усещаш, че уринираш по-често или винаги си бил така?
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.09.11 17:30.
Как може да си помислиш, че витамин C може да играе някаква роля в случея. Има хора, които го приемат в дози от 10 грама.В анавайта таблетката да има 100-200мг...
20.09.11
18:19
казано от Тихомир Велев на 20.09.11, 17:28:
Между другото нуждата да се изпикаш рязко ли идва или постепенно се натрупва “желанието”? Ако е изведнъж, така че моментално да тичакш към тоалетната...не е на добре.
ПС: И още нещо - отскоро ли усещаш, че уринираш по-често или винаги си бил така?
По-скоро внезапно идва :( Макар че мога да задържам, но все пак идва внезапно. В това състояние съм в последните 2 месеца. Преди това ми се е случвало само когато съм настинал.
казано от Strelok91 на 20.09.11, 17:45:
Как може да си помислиш, че витамин C може да играе някаква роля в случея. Има хора, които го приемат в дози от 10 грама.В анавайта таблетката да има 100-200мг...
Май не е доказано, но предозиране на витамин C може да доведе до често уриниране. Прав си, в една таблетка има към 100 грама. Препоръчителната дневна доза уж е м/у 45 и 95 мг/ден. Просто ми беше най-лесно да спра витамините и да видя дали ще се оправя. Но уви, не ...
20.09.11
18:24
Хммм...най-добре отиди на лекар, ако щеш да е само за лично успокоение, а ако има нещо (дано не) поне да се вземат мерки навреме. Аз съм така цял живот с пикането, но и аз принципно трябва да се прегледам.
Щом така рязко ти се допикава, от скоро е и се е задържало доста време, поне според велики Интернет...не е гаранция, че ти има нещо, но да кажем, че е препоръчително да се преглеждаш.
20.09.11
18:26
Така и ще направя, следващата седмица. Ако се изясни какво е било ще пиша тука.
Мерси на всички за отговорите :)
Мнението беше редактирано от Hristo Yankov на 20.09.11 18:26.
А освен уринирането имаш ли жажда? По принцип при често уриниране + жажда винаги трябва да се изключи захарен диабет.
23.09.11
12:33
Само че приетата с течностите вода далеч не е единствената,която приемаш.Чрез храната приемаш около 1 литър вода и отделно при ендогенното образуване на вода при окислителното разграждане на храната още 0,3-0,4 литра.Никтурията може да се обясни с десетки състояния на организма,дори и количеството на урината да е нормално.Има много други важни показатели,както и специфичното тегло на урината,което е нарушено при различни бъбречни увреждания.Следи известно време състоянието си и ако продължава честото нощно уриниране ще се обърнеш към специалист.По принцип нормалното съотношение на дневна с нощна урина е 3:1.
25.09.11
22:14
и аз имам подобен проблем като твоя,та ми е интересно какво ще ти кажат докторите.