Кардио или интензивно натоварване

24.09.11
23:48

От един месец ходя във фитнес залата и продължавам да се чудя кардио тренировка или интензивно натоварване да правя.Да кажа ,че съм висока 160 и тежа 68кг/след раждане/спазвам НВД.Сутрин започвам със 100гр кис млако ,защото ми се вие свят ако тръгна съвсем гладна ,правилно ли е това?Два часа след това започвам с бягащата пътека като първо загрявам с бързо ходене и после правя спринтове на 10-11 км/ч за около 1-2мин и после възтановявам пулса 5-6 мин ,така около 35мн после 10 мин кростренажор и понякога и 10 мин колело,после обикалям като луда всички уреди защото така и не разбрах в началото всичко всеки ден ли да правя 1-2 месеца или да разделя на групи.Фитнес инструктора ми каза само кардио да правя ,но като чета тука май е голяма грешка.
Малко помощ и на мен може ли

Първо - добре дошла във форума! Тук има всичко, от което имаш нужда като първоначални знания ( а и не само ) за да започнеш всичко както трябва. И все пак:

- Кардио или интензивно натоварване? А не си ли мислила да ги комбинираш?!. Най-добри резултати ще получиш от комбинацията между аеробно(кардио) и анаеробно(тренировка с тежести) натоварване - правилно разпределени разбира се. Започвай всяка своя тренировка с 10тина минути кардио - остави интензивните спринтове и така нататък за по-нататък, когато си развиеш достатъчно кардио-респираторната система. Поддържай пулс 65-70% от максималния сърдечен през тази загрявка. След това следва тренировката ти с тежести( и това не трябва да те плаши - дори напротив). Помоли фитнес инструктора, ако трябва си плати(приеми го като инвестиция и спечелване на време) за да ти покаже 2-3 базови упражнения за всяка една основна мускулна група, заучи правилната техника! Тренировката ти трябва да се състои от 1 до 2(за големите мускулни групи) БАЗОВИ упражнения за мускулна група - например за бедрата - клек и напади, за гърбът пулдаун и гребане с дъмбел и т.н. Има много варианти за “постройка” на тренировката, отначало можеш да ги изпълняваш самостоятелно в 2-3-4 серии по 10-12-15 повторения ( за да заучиш техниката и да се подобри двигателната ти култура). Общо ще се съберат между 8 и 12-13 упражнения за тренировката, след което е хубаво да направиш стречинг на тези тренирани мускули. Завършваш отново с кардио тренировка - този път по-продължителна(30-40 минути е оптималния вариант за теб), като следиш пулса да е в граници 65-80% от максималния сърдечен.
Чети, интересувай се, образовай се, сайта е достатъчно кадърно и достъпно направен така, че да можеш да намериш всичко, от което имаш нужда. Надявам се, да съм бил полезен - успех!

25.09.11
10:06

Благодаря много за изчерпателния  отговор.Аз знам,че моите мазнинки не могат да се  превърнат в мускули и ,че няма такава химична реакция,затова не се плаша за тренировка с тежести.Просто не знаех кое след кое да правя.Явно трябва да почета още

А,и да попитам тренирам 2 дни, един ден почивам,добре ли е ?

Мнението беше редактирано от Рени на 25.09.11 10:12.

25.09.11
10:56

Зависи как комбинираш мускулните групи и дали 1 ден им е достатъчен да си отпочинат :)

Поздрави !!!

Ако ще изпълняваш еднаква тренировка всеки път ( по начина по който ти описах по-горе) гледай да имаш поне ден почивка между две отделни тренировки. В деня, който нямаш тренировка обаче, можеш да правиш само кардио - 40минути до 1 час с монотонно темпо на изпълнение, около 65-70% от максималния сърдечен пулс.

25.09.11
14:28

Ами днес например на пътеката бях 20 мин после прави клекове с голяма топка, кръгова на паласки и горна част на корема,после гърди горна и долна пак 3х15 с гири на наклонена и легнала лежанка и пек дек/май така се казваше/,1 основно  за бицепс 3х15 ,трицепс кръгово горен скирпец и гири и накрая завърших с 15 мин кростренажор и 15 мин колело.Така добре ли съм.Гръб днеска не правих,че вчера май малко пракалих.Това тобре ли е?

В общи линии да, но едно упражнение за крака е малко, докато 3 в началото поне за гърди са ти много. Корема препоръчвам в края на тренировката. Избери си някоя от програмите за начинаещи в сайта, построени са добре и ще ти свършат работа. Съветвам те да не се мъчиш(поне в началото) да си построяваш сама тренировка, защото всяко едно движение и упражнение си има своето определено място и има причина да е точно там, където е. Успех

25.09.11
22:08

Добре а тази програма http://www.bb-team.org/workout/1323_split-programa-za-otslabvashti-dami#axzz1YuCIHtA4 мога ли да я използвам като деня между тренировките правя кардио само и преси,като последните два дни от седмицата ми останат почивка?

Няма нужда да правиш корем когато почиваш, той има достатъчно натоварване от трите тренировки. Понеделник правиш тренировка 1, вторник правиш само кардио, сряда правиш тренировка 2, четвъртък почиваш, петък правиш тренировка 3, събота правиш само кардио, неделя почиваш - това е перфектния вариант.

26.09.11
09:15

Ще пробвам така

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1