Метаболизъм - отслабва ли ефектът на тренировките от него?

27.09.11
16:26

Здравейте! Известен период карах по програма, която обхваща цялото тяло и тренирах по нея 3 пъти седмично (понеделник,сряда,петък) и реших, че ми е време да мина на програма, която включва отделните групи в отделни дни, но треньорът ми каза, че не било удачен вариант така, защото както сега съм бил със забързан метаболизъм (на 17 съм) и ако тренирам например понеделник гърди, то до другия понеделник ефектът от предишната тренировка съвсем ще се е загубил и все едно не съм я тренирал затова било по-добре да тренирам всеки ден всички групи с по 1-2 максимум 3 упражнения. Не е ли по-добре да тръгна на програма от сорта: 1. Гърди и предно рамо, 2-ри ден: Гръб, 4-ти ден:ръце, 5-ти ден:крака или 1-ви ден: Гърди и бицепс, 3-ти ден Гръб и трицепс, 5-ти ден: Крака и рамо като включвам корема след всяка тренировка и при всички положения? Само искам да спомена, че искам растеж и затова 1-вия вариант с краката да са в отделен ден не е ли по-добър ;)

Темата беше редактирана от Insane M на 27.09.11 16:36.

Я да видим сега: Треньора ти е казал, че ако минеш на сплит принцип ( разделяне на мускулните групи в отделни тренировки) ще си забавиш метаболизма и няма да има полза от тренирането им? А каза ли ти , че тренировката всеки ден с 2-3 упражнения за всяка една мускулна група, първо ще те хвърли в катаболна яма, и второ ще претренираш и след 2-3 месеца ще се откажеш?
Сплит-принципа е създаден ТОЧНО за да ти даде възможност за по интензивни натоварвания на отделните мускулни групи. Тренировка на мускулна група веднъж на 5-7 дни ще ти гарантира възстановяване и свръхвъзстановяване ( всъщност “треньора” ти е имал предвид, че с такава честота на трениране на съответния мускул ти ще “изпускаш” фазата на свръхвъзстановяване и дефакто ще тъпчеш на едно място - да ама и той дори не знае защо, може би просто така е чел в списанията) и ако е изпълнявана с подходящата за теб интензивност ще доведе до желаните от теб резултати. Сайта има достатъчно богата база данни от тренировъчни сплитове, просто си избери един и давай смело по него.

Хм... Метаболизма в една част зависи от храненето ти... тоест ако се храниш често на малки порции обмяната на веществата ( метаболизма ) ще ускори с което и метаболизма се подобрява а ускорената обмяна и преработка на веществата предпазва от едно по сериозно натрупване на мазнини и прочие. Това, че си на 17 не означава, че имаш бърз метаболизъм ! Това, че може би имаш слабо телосложение също не означава, че имаш бърз метаболизъм ! Ако ще тренираш всяка мускулна група ще трябва доста да се потрудиш в съответната тренировка... защото ако прекратяваш серията преди отказа мускула се възстановява по-бързо от един ‘’отказан’’ мускул и с едно добро хранене и възстановяване същия този тренирам мускул ще бъде готов за работа след 24-72часа... а до следващата ти тренировка остават 168часа ( 7дена ). Тоест в крайна сметка мускулната група ще почива доста доста дълго време което в един момент се пише като минус. Но това важи ако правиш почти изцяло изолиращи упражнения. Ако в тренировките ти присъстват упражнения като Лег, Клек, Тяга, Раменна преса, Набирания, Гребания... ти ще можеш да натовариш една мускулна група няколко пъти седмично макар и индиректно ( дали мускула ще е динасмист или стабилизатор... той работи )
Пример:
1ден - Гръб
изпълняваш Мъртва тяга - натоварваш комплексно цялото тяло
4ден - Крака
изпълняваш заден клек - краката и прасците се натоварват ( както и при тяга ), торса като цяло също се натовартва ( както и при тягата )

Ето нагледно как тренираш краката в два различни тренировъчни дни както и еректорите, корема и т.н.

27.09.11
17:01

Мерси много! Аз и без това съм решил да минавам на такъв сплит само се чудя кой от двата да избера:
1. Гърди и предно рамо
2. Гръб
3. Почивка
4. Ръце
5. Крака
6-7 Почивка
Или да сложа гърба и трицепса в един ден, а също крака и рамо и така да тренирам 3 пъти седмично като по този начин спестявам време, което сега и без това ми е нужно, но няма ли да забавя растежа по този начин? Все пак краката са отделна група и не смятам да я пренебрегвам изобщо или да я слагам в един ден с друга група ако това ще попречи по какъвто и да е бил начин! Колкото до храненето ям доста често 5-6 пъти на ден като всяко ядене включва месо, ориз, картофи, мляко, извара овес и др. като намалям количеството на въглените към вечер,а ги ям в повече сутрин и след трен. Не е голяма философия като цяло

Едит: Изясни ми се проблема. Отново мерси за помощта!

Мнението беше редактирано от Insane M на 27.09.11 17:14.

Хм.. моето мнение тук е:
- Ако искаш билдърски сплит включващ базови и изолиращи упражнения универсалния вариант е 4дневен сплит защото:
1) 3дневен билдърски сплит в голяма част от случаите налага трениране на крака и рамо в един ден... според мен това не е удачно поради големия тренировъчен обем който се натрупва... свеждането на почивките до минимум спестява време но така след време ще се наложи да починеш 2,3 че чак и 5минути преди да направиш следващата серия тежък клек...
2) 5 дневен билдърски сплит не е за всеки.....
3) при 4 дневен сплит имаш и достатъчно време за трениране и достатъчно време за трениране

- Ако ще тренираш по 3 дневен сплит  заложи на 90% базови упражнения и тук таме по 1 изолиращо упражнение на тренировка... Като започвай тренировката с Тяга, Клек или Лег и допълвай с Набиране, Кофички, Преден клек, Гребане...

27.09.11
17:42

Смени си треньора :)

28.09.11
11:06

Не искам да обиждам никой, но е малко подвеждащо всеки в този форум да е всезнайко и да дава съвети за неща които я чул някъде, я видял. Преди изпратите момчето в 4 или недай си боже 5 дневен сплит, някой заинтересува ли се от тренировачния му стаж. От кръгова на 4 дневен сплит? А след това? Двуразови тренировки 6 пъти в седмицата?
Към Insane M
Глупаво е да се дават съвети на сляпо, но имам подозрения, че стажа ти отговаря евентуално за следващото ниво след кръговата тренировка - Разделяш тялото на 2 части. Можеш да споделиш стажа си, евентуално своя снимка или поне работни тежести за да стане ясно, че си далеч от 4 дневния сплит.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1