Гипсиран пастет

20.08.11
19:22

По принцип не съм капризен и ям всичко. В последно време пилешките дробчета присъстват почти всеки ден в менюто ми и леко взе да ми дотяга... Съвсем случайно мернах рецепта за пастет от пилешки дробчета в една брошура. “Побилдарих” я и реших да я постна. Може на някой да му хареса...
Та...

Необходими продукти за една порция (две женски):
250гр пилешки дробчета
30гр масло
1 глава кромид лук
малко сол

Необходими кухненски пособия:
1. Котлон
2. Дъска и нож
2. Пасатор, кухненски робот, блендер или друг уред с който да разбием.


Време за приготвяне:
20 минути

Пилешкият дроб се почиства (ако има нужда) и се сварява в леко подсолена вода. Оставя се настрани да се изцеди и изстине. Лукът се измива и обелва, след което се нарязва на кубчета, заедно с маслото. Вече студените дробчета се поставят в пасатора, добавя се маслото и лукът. Може да се добави и съвсем малко вода. Пасира се до получаване на еднородна смес без бучки. 
След това може да се постави в хладилника за да стегне малко маслото(аз лично пропуснах тази стъпка).
Пастетът върви идеално на сандвич с резенчета домат или няколко зелеви листа.

Хранителни стойности(ориентировъчни):
Б:36гр/В:5гр/М:36 - 460 калории

Цена на продукцията:
1.20лв
Една консерва с пастет от магазина върви между 1.20 и 1.50

ме густа. от сигурно година обсъждам с жена ми как ще си купим дробчета и ще синаправим пастет. само че аз си мислехза свински или телешки. и мас + масло(харесва ми да е тежичък пастета, щото влиза по-лесно).
слагаш ли някакви подправки?

20.08.11
21:23

Скаран съм с кухнята и готвенето не ми се отдава. Мислех си за идеята черен пипер или нещо люто, но в крайна сметка пропуснах. Може би следващият път. Иначе да масло и дроб си идва тежко (за нормален човек).

20.08.11
23:04

лелеее, колко вкусно звучи...лиги ми потекоха! Ще се пробва задължително.

21.08.11
09:01

Ммм, браво, чудна идея :) Купеният пастет може да е горе-долу на същата цена, но какво има вътре.. май по-добре да не знаем.

казано от gips на 20.08.11, 21:23:

Скаран съм с кухнята и готвенето не ми се отдава.

Вече никой не ти вярва :D

21.08.11
12:44

Препоръчвам индийско орехче, мащерка и една-две лъжици сметана(готварска), към сместа. За по-смелите и малко настъргана портокалова кора :))

някой пробва ли рецептата че ми трябва малко акъл.
аз пробвах една друга - от книгата Nourishing traditions, само че там дробчетата се задушават 10тина минути, добавя им се вино и подправки и се вари докато изври течността. възможно е аз да съм го пресушил или да съм сложил повечко масло, та сега пастета е бая твърд(не се маже на филия). чудя се за 2 варианта - да варя дробчетата като Скота, или да сложа друга мазнина(по-малко масло и например зехтин или мас)? варенето на дробчетат хич не ми е ясно как става, за тва и предпочетох схемата в която има ясни критерии - няма вода = готово.

29.08.11
13:12

аз може да пробвам със свинска мас и свински дроб как ще стана тоя пастет. ама ми е интересно колко време ще може да се съхранява? иначе аз си направих 1 кг свиснки сърца на пастърма и стана ПРЕКРАСНА! сега ще взимам още 2-3 килограма и почвам брутално производство.

на пъртърма...гледах пъстърма от биволски сърца в един магазин, ама нещо не ми се стори оферта(не ми хареса на вид).

оказа се че дробчетата които си купихме от фантастико са по 1 кило, ама като гледам...за 2-3 дена ще го изядем. ще ти кажа дали сме се просрали от това.

29.08.11
15:34

Не знам някой познат да ходи до София и да ти пратя от тази моята :D Станала е страхотна ;) ако искаш ще напиша как се прави. ако искаш и по-пощата може да пратя :D

Мнението беше редактирано от Стенли на 29.08.11 15:37.

напиши само ако е нещо просто.

29.08.11
15:50

сърцата се измиват, изчистват от съсиреците и се режат на филии. след това се се слагат в тенджера и се посипват с много сол и така седят 1 седмица( аз моята я държах 2) после се резва малко и се пробва дали е солена. ако ти е много солена я киснеш за 3 часа в вода да поизлезе солта. ако е добре се се поръсват с подправки и седят 1 ден да си дръпнат :) после се нижат на конци и се висят на прохладно място така 1-2 седмици ако е по-топло времето става и за 1 ако е зимата 4-5 ;)

29.08.11
19:38

Направих си аз пастетчето и стана... най-хубавия пастет който съм ял в живота си!!!! риган,бахар,джинджифил,черен пипер,сол,лук,чесън,червена чушка,свиски дроб :) аа и масло... е това сложих и стана БОЖЕСТВЕН :)) и за да не говоря празни приказки ето да изплакнете око с домашен пастет гарниран с домашна пъстърмичка :P enjoy!!!
http://i53.tinypic.com/1ysuq9.jpg

Мнението беше редактирано от Стенли на 29.08.11 19:38.

29.08.11
20:31

Ха, Стели пастърмичката изглежда супер яко - ако си ходя скоро към Пле’ен може да пратиш по мен на Василев! Ама да знаете, че всякакви неща се случват по път ако не пристигне таковата...не съм виновна ((:

А Гипс само се прави, че не можел да готви - пастета кърти! ;) :)

30.08.11
17:07

Благодаря много за прекрасната рецепта! :)

30.08.11
20:36

казано от ts.vassilev на 29.08.11, 12:50:

някой пробва ли рецептата че ми трябва малко акъл.

Според мен това колко твърд ще стане пастета зависи от това колко и каква мазнина ще използваш.
Иначе за варенето на дробчетата не мога да помогна. След като ги сложа в тенджерата сипвам вода докато ги закрия. Варят се доста бързо по принцип (доста бързо, ако ги сравнявам с някакво месо). Променят цвета си и като ги “бодна” с вилицата усещам, че са готови... Не пазя оригиналната рецепта иначе щях да я постна и нея.

28.09.11
18:33

Днес го приготвих - много вкусно! :) Прекалих с количеството, та си имам 2 буркана в хладилника :D

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1