30.09.11
00:07
Преди няколко години бях чел в една много стара книга за фитнес , че при ниски тежести с много повторения се орелефява мускула , при средни тежести такаче повторенията да са 7-10 се прави маса и при максимални тежести 2-3 повторения се прави сила . Всичко беше дадено в проценти , но немога да си ги спомня . Та въпросът ми е вярно ли е това , защото книгата беше на 15-20 години и всички твърдят , че упражнения за релеф и сила няма ??
30.09.11
00:11
Попринцип си е така,да.Но това 2-3 повторения за сила според мен е доста неприемливо ..
И кое е неприемливото, като за сила точно така се тренира?
Относно релефа - той не зависи от броя на повторенията.
30.09.11
05:55
казано от Vasil Kovachev на 30.09.11, 00:07:
Преди няколко години бях чел в една много стара книга за фитнес , че при ниски тежести с много повторения се орелефява мускула , при средни тежести такаче повторенията да са 7-10 се прави маса и при максимални тежести 2-3 повторения се прави сила . Всичко беше дадено в проценти , но немога да си ги спомня . Та въпросът ми е вярно ли е това , защото книгата беше на 15-20 години и всички твърдят , че упражнения за релеф и сила няма ??
Може да се каже, че има упражнения за сила, или по-точно силата не се измерва колко ти е силна отделна мускулна група (например с колко правиш концентричното), а общата работа на група мускули (например с колко правиш на лежанката, където участват трицепс, гърди, рамо...).
Но ти май си искал да питаш повторения за релеф и сила има ли, а не упражнения ;)
30.09.11
17:12
Интензивността на тренировката, иземерена в проценти спрямо едно максимално повторение ( 1МП) наистина диктува накъде ще прогресира трениращия. Процентите които са били дадени вероятно са били:90%+ от 1МП в 1-5 повторения за сила, 80-85% в 5-8 повторения за мускулна хипертрофия, и 70-80% в 8-15 повторения за мускулна издръжливост и локална мастна редукция(при добър метаболизъм). Броя на повторенията се формира от индивидуалните особености на всеки един от нас, а тези проценти са пряко свързани с режима на работа - анаеробно-алактатен и анаеробно-лактатен
Мнението беше редактирано от Мартин Желязков на 30.09.11 20:27.
казано от Bojidar Yagodin на 30.09.11, 00:11:
Попринцип си е така,да.Но това 2-3 повторения за сила според мен е доста неприемливо ..
Сега остава да се обосновеш, защо е неприемливо за теб. Личен опит или шесто чувство?
Работи, но за тези, които са опитвали. И то както трябва, със съответния брой серии и процент RM.