хипертрофия на сърцето

Здравейте,
чел съм на разни места, че хипертрофията не подминава и сърдечния мускул, в резултат на което той се уголемява и се захранва по трудно с кислород, от което се развива сърдечна недостатъчност. Обаче, ако това ставаше при всички, културистите, щангистите и военните щяха да са масово със сърдечна недостатъчност. Затова изглежда има някакъв друг фактор, от който зависи състоянието на сърцето при тежки спортове. Някой знае ли нещо за това? Ще ми се да се погрижа за предотвратяването му.

DE

30.09.11
16:50

Доколкото съм чел употребата на стероиди водеше до уголемяване на сърцето,но след прекратяването им отново се възвръща същият размер.

30.09.11
17:22

Не е лъжа.

Спорт и спорт са две съвсем различни неща. Наблюденията ми и задълбочени разговори с патолози ме накараха да си съчиня извода, че по-скоро спортът е нещо, като умишлено-създадена вредност, която парадоксално води до полза. Само че, както сами се сещате- когато човек се изсили, не е изключено да мине границата и да оплеска работите... В случая става дума за професионалния спорт.

Едно на ръка са стероидите, но и чистият спорт би следвало да навреди, ако се мине някакъв праг. Предполагам сте чували за издъхналите маратонци, спрелите сърца на щангисти, борци- кви ли не неща са ми попадали, като слухове. И за да е научно обосновано- ултразвуковото изследване на лява сърдечна камера е неоспоримо доказателство, че рано или късно и миокардът хипертрофира. Това вече мисля, че го има описано в литературата. Описвани са и перикардни сраствания, нетипичен сърдечен връх, спорадични екстрасистоли и изменения в ЕКГ, но в рамките на съмненията вече. Единственото сигурно е, че граничните 15мм левокамерна стена могат да бъдат увеличени с много активен спорт (имам приятел, който си прави всички посочени изследвания и всеки, в това число и мен, са по-скоро, че е от спорта).

В редица случаи знаете, че застоелият начин на живот, хамбургерите, коли-моли, соленото, диабетът, вредните лекарства- всичко това води косвено до хипертрофия на сърцето. А онзи трениран атлет- с безупречната диета, къртовските тренировки и дисциплина сам си докарва същата беля... Отделно, че спортът ни прави и податливи на инфекции, понеже са завишени нуждите от витамини, антиоксиданти и омега-мастни киселини...

Изобщо един сериозен спортен живот си дава своите жертви след време и в това няма никакво съмнение. Никой не може да отрече, че спортът носи здраве и че наши бивши шампиони са докарали я 80, я 90 годинки, но теоритично в медицината съществува опция някой да се гътне на 50, именно заради славните си 15 години спортна кариера.

Мнението беше редактирано от introducer на 30.09.11 17:24.

Има си медицинско название  Сor bovinum. Обикновените хора го наричат  Биволско сърце. Това е част от цената, която плащат някой професионални спортисти.

Мнението беше редактирано от Владимир Караиванов на 01.10.11 16:30.

казано от Владимир Караиванов на 30.09.11, 17:33:

Има си медицинско название  Сor bovinum. Обикновенните хора го наричат  Биволско сърце. Това е част от цената, която плащат някой професионални спортисти.

Абе да ти кажа,не само обикновените хора го наричат така.Хубаво е да се коментират неща,които наистина са ти ясни.Патогенезата на биволското сърце далеч не може да се вмести в две изречения.Има много важни думички,които ще ти дадат отговори на въпросите - атеросклероза,кардиомиопатии,физиологична работна хипертрофия и още много.Спортът тук се явява абсолютно последната хипотетична причина.

introducer А нещо там за развитие на някакви колатерали нямаше ли,май беше нещо важно по този въпрос..

01.10.11
12:44

Единственото предимство на спортния тип миокардна хипертрофия е, че се развива симетрично във всички сърдечни отдели, за разлика от някоя клапна болест. Колатерали на предна десцендентна и циркумфлексна се отварят и при другите заболявания, но никой не може да каже до колко ще свършат работа- щом има дълголетни спортисти, явно вършат.

Моята асистентка по патология казваше “Спорт за здраве НЯМА” :D (разбира се, малко преубедена и пристрастна хаха)

Мнението беше редактирано от introducer на 01.10.11 12:46.

казано от Георги Димитров на 01.10.11, 00:17:

Абе да ти кажа,не само обикновените хора го наричат така.Хубаво е да се коментират неща,които наистина са ти ясни.Патогенезата на биволското сърце далеч не може да се вмести в две изречения.

1. Прекалено наивно е да се се мисли, че с две изречения се цели изясняването на патогенезата на което и да било заболяване. Сайтът  е със спортна насоченост и затова не съм задълбочавал в разкриването на проблема, а съм споменал само три неща:
- медицинското название е Сor bovinum;
- обикновените хора го наричат Биволско сърце;
- при професионалните спортисти се среща често.
2. С кое от тези неща не си съгласен?
3. Вместо да се правиш на интересен и медицински грамотен, можеше да ни осветлиш по проблема, за да си полезен на съфорумците. 
4. Къде казвам, че „само” обикновените хора го наричат така. Наясно съм как се нарича  в медицинските среди и ако мислиш, че съм някой шестнадесетгодишен, който  е чул  за биволското сърце от баба си, жестоко се лъжеш.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1