Нискомаслено кисело/прясно мляко при режим на отслабване?

27.09.11
01:12

Здравейте! Жена съм и спазвам диета за отслабване, като я съчетавам с кардио тренировки сутрин. Адски много обичам кисело и прясно мляко и ги включвам към менюто си почти всеки ден (сутрин или следобяд по кофичка кисело мляко/ ок. 250 мл прясно). Почти винаги съчетавам с мюсли, с мед или пък с банан, например.
Тъй като искам да сваля килограми, консумирам нискомаслени и обезмаслени кисели/пресни млека- 0.1%, 1.5%, 2%, както съм чела от множество източници. Но в повечето хубави дневници или в някои примерни хранения из статиите в сайта виждам неща от порядъка на 3.6% и нагоре. Виждала съм и съвети към потребители да вдигнат процентите.
1. Моля да ми обясните греша ли с нискомаслените продукти? Няма ли високата масленост да увеличи излишно калорийния ми баланс и ако не- защо?
2. Кога е най-добре да консумирам киселото и кога- прясното мляко?
3. Какво мислите за обезмасленото плодово кисело мляко? Има едно Cultura 0.1%, което е адски приятно на вкус и съставът е приличен според мен (като изключим наличието на оцветители/аромати). Други марки за съжаление не съм откривала.

27.09.11
02:29

Една от главните причини е че,за да се докара до някакъв вид,ниско маслените и обезмаслените продукт им се добавят дост подобрители.
От гледна точка на калориите,тези от мазнините са “най-безвредни”,скоростта им на усвояване е таква,че е доста трудно те да се запазят като мазнини в тялото.
А и тези продукти от порядъка на 0,1 нямат никакъв вкус.Жертвата е прекалено голяма.
Специялно прясното мляко от 0,1 има гъстотата и вкуса на вода,реално на вкус е много далеч от мялко,защо ще даваш пари за вода,като можеш да си я пиеш доста по евтино.

27.09.11
08:41

Права си, аз като бях на НВД и закусвах с прясно мляко и овесени ядки, после ми идваше да повърна, млякото си беше чиста вода, няма смисъл, а киселото мляко също беше обезмаслено, но все пак беше малко по-добре от прясното, и после почнах за закуска да ям по 1 кофичка Активия с мюсли, и останах много доволен. :)

27.09.11
11:48

Кисело как да е, но прясното мисля, че е пречка.

27.09.11
12:31

Ако си на НВД може и пълномаслени, но все пак калориите са си важни. Ако ти е по-лесно да постигаш отрицателен калориен баланс с нискомаслени - давай с тях ( аз си ги използвам спокойно) или поне макс 2 процента. Дори и на децата не препоръчват мляко с масленост над 1.5 процента.

Млечните продукти и в часност млеката имат един голям недостатък при диети и режими за редуциране на телесното тегло - наличието на лактозата или млечната захар, която пречи на качественото редуциране. Друг недостатък е, че много голям процент от хората имат в една или друга степен лактозна непоносимост, поради липсата или намаленото количество на ензима лактаза, който разгражда поетата лактоза. Прясното мляко има особено големи количества, в киселото са по-незначителни. Ако нямаш подуване на стомаха/газове и не се чувстваш зле, както и не гониш екстремно редуциране, можеш да приемаш умерено количество кисело и малко до умерено количество прясно мляко.

Колкото до процентното съотношение на мазнините - обезмаслените продукти, освен недостатъците, които са посочени по-горе имат и още един голям - витамините в тях не могат да бъдат добре усвоени от организма, защото са мастно-разтворими. Насочи се към нискомаслени(2%) и такива с нормална масленост. Плодовите млека не са обект на обсъждане...

27.09.11
22:04

И стигаме отново до моята теза: жените имат погрешното схващане, че се отслабва с нискомаслени продукти и много плодове и фрешове. Ядеш 0.1%, но пък омааш банани и мед :). Пълномаслените кисели млека са си ОК за НВД, тъй като съдържат по-малко от обявените количества въглехидрати (стига наистина да има живи бактерии в тях. Прясното мляко може да бъде и да не бъде ОК, в зависимост какво е количеството на другите приети въглехидрати на ден. Една чаша има около 13-14 г лактоза, която сама по себе си не е кой знае какво. Ако не добавяш банани и мед, е ОК да пиеш по чашка на ден, сутрин след ставане. Ако имаш застой, просто приемай само кисело мляко без прясно. В днешно време основната причина за масовото затлъстяване са въглехидратите, а мазнините са косвено свързани. Установено е, че нисковъглехидратните умеренобелтъчни  и високомазнинни диети с калориен дефицит водят по-бързо до отслабване и сравнително запазване на мускулната маса. НВ хранене води до метаболитна промяна на използваното гориво, като основен източник стават мазнините, които а пропо отдават в пъти повече енергия от въглехидратите. Те и техните странични продукти - кетони, са ефективно гориво за почти всички тъкани и клетки на тялото, включително мозъка. Тъй като количеството въглехидрати и белтъци при тези режими са фиксирани, то останалото необходимо количество енергия се набавя с консумацията на мазнини.

казано от forbidden на 27.09.11, 22:04:

Те и техните странични продукти - кетони, са ефективно гориво за почти всички тъкани и клетки на тялото, включително мозъка. Тъй като количеството въглехидрати и белтъци при тези режими са фиксирани, то останалото необходимо количество енергия се набавя с консумацията на мазнини.

Всичко ок, но е доказано, че и кетоните не са толкова ефективно гориво за мозъка, колкото въглехидратите! Когато имаш малък или никакъв прием на въглехидрати, тялото е принудено да произвежда тези кетони за да оцелее, но това е компромис. Такъв режим в дългосрочен план е в състояние да повреди метаболизма и да обърка цялата работа на организма. Мазнините нямат за цел енергоосигуряване на организма. Главната цел за енергоосигуряване се пада на въглехидратите - те са предпочитаното гориво за мускулна/мозъчна работа

29.09.11
00:31

Здрасти :)
Ето моето мнение по въпроса. Надявам се да ти е от полза:

1. Моля да ми обясните греша ли с нискомаслените продукти? Няма ли високата масленост да увеличи излишно калорийния ми баланс и ако не- защо?
- Моето мнение е, че е по-добре да се продържаш към нискомаслените продукти. Лично аз пия обезмаслено прясно мляко в кафето си а кисело мляко сутрин с малко овесени ядки.
2. Кога е най-добре да консумирам киселото и кога- прясното мляко?
- Като цяло недей да прекаляваш с консумацията и на двете. Според мен е най-добре да хапваш сутрин киселото с плод и достатъчно фибри, които можеш да си набавиш с овесени ядки ( но в разумно количество), трици или някакво мюсли без захар за препоръчване.  Този мед.... недей повече от чена лъжичка, че съдържа адски много захари.
3. Какво мислите за обезмасленото плодово кисело мляко? Има едно Cultura 0.1%, което е адски приятно на вкус и съставът е приличен според мен (като изключим наличието на оцветители/аромати). Други марки за съжаление не съм откривала.
- не съм фен на това плодово кисело мляко. Има много захар в него, което го прави с по-висок гликемичен индекс от обикновеното, а той покачва нивото на инсулина, което в твоя случай не е препоръчително.

Надявам се да съм помогнала. :)

29.09.11
00:38

Много благодаря на всички за помощта! :)

01.10.11
02:30

казано от Мартин Желязков на 28.09.11, 05:25:

Всичко ок, но е доказано, че и кетоните не са толкова ефективно гориво за мозъка, колкото въглехидратите! Когато имаш малък или никакъв прием на въглехидрати, тялото е принудено да произвежда тези кетони за да оцелее, но това е компромис. Такъв режим в дългосрочен план е в състояние да повреди метаболизма и да обърка цялата работа на организма. Мазнините нямат за цел енергоосигуряване на организма. Главната цел за енергоосигуряване се пада на въглехидратите - те са предпочитаното гориво за мускулна/мозъчна работа

Нито едно от твърденията ти не е подкрепено от научни данни, даже има противоречия с основните физиологични и биохимични принципи. Вярно е, че мозъкът в нормални условия оксилява само глюкоза за енергия, но притежава ензими, които успяват да метаболизират бета-хидроксибутирата и ацетоацетата и да ги включи в цикъла на Кребс. Така мозъкът си доставя значителна част от енергията (2/3). Доказано е, че кетотелата имат невропротективен ефект и затова такива диети използват за лечение на епилепсия, някои невродегенеративни заболявания, мозъчни травматични увреждания. Една от теориите, е че изгарянето на глюкозата води до образуването на повече свободни радикали.

Новородените-кърмачета прекарват дълго време в кетоза - това е периодът, когато ензимите, участващи в метаболизирането на кетотелата, са с най-висока активност.

Главната цел на мазнините в организма е осигуряване на организма с енергия. Всъщност горенето на мастни киселини освобождава в пъти повече АТФ от горенето на глюкоза. Организмът ползва за енергия субстратите, които му се предлагат. Мазнините са ефективно гориво при ниско и средноинтензивна мускулна работа, основно за сърцето. Организмът ползва това, което му се предлага. Не му даваш карбс, то почва да използва мазнини и протеин (главно за набавяне на глюкоза за мозъка). Толкоз. Цаката е да не го лишаваш от енергия - затова приемаш мазнини, за да имаш някакъв приличен калориен дефицит (ако сваляш) или да поддържаш необходимия брой калории. Има незаменими мазнини и аминокиселини, но няма незаменими въглехидрати.

Тук не искам да защитавам кетогенните диети, а по-скоро да покажа, че притесненията относно “измъчването” на организма са пълна глупост.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1