Странна болка в долната част на корема, получена при клек

Искам да попитам: Днес правих клек и получих някакво странно усещане в областта м/у корема и половите ми органи.Нямам никакви видими деформации в областта,но в момента продължавам да изпитвам леко неприятно чувство.Въпроса ми е възможно ли е да съм получил херния или може просто да съм разтегнал нещо.Попринцип винаги слагам колан,но клякам с големи тежести до 100 кг и може би там ми е грешката .. дали мога да продължа да клякам или да внимавам с клека ?

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 03.10.11 06:41.

ПП. До сега подобна болка не съм усещал при клек.

Отивай на лекар, за да те прегледа. Тук можем само да гадаем дали е херния, макар както го описваш да има голяма вероятност да е. Ако не е херния(дано!) и няма причини да прекратиш тренирането - почни да правиш упражнения за заздравяване на коремните мускули.

Поздрави и успех!

А спомням си преди 1 месец,че получих същата болка и нищо ми нямаше .. сега пак така .. наистина не знам какво да правя

Отивай на лекар!!

02.10.11
00:14

Наистина сигурно говорим за слаби кремни мускули. И аз помня, че съм го изпитвал това преди.
Съвета ми е да включиш планковете в тренировката си.
http://www.youtube.com/watch?v=MHQmRINu4jU

Благодаря.Ще го имам впредвид.

02.10.11
03:28

Много пъти е обсъждане,че коремните мускули и колана не помагат за предпазване,а генетично ако си преразположен рано или късно ще се появи.

Съветвам те също и да оставиш колана за най-тежката/ите работни серии - просто си изнежваш стабилизиращите мускули/напречната коремна мускулатура с използването на колан. Тялото си има така наречения естествен колан и ако не му дадеш възможност да се развива като тренираш без допълнителен колан, просто го учиш да е ленив и слаб и проблемите идват.

казано от Мартин Желязков на 02.10.11, 07:33:

Съветвам те също и да оставиш колана за най-тежката/ите работни серии - просто си изнежваш стабилизиращите мускули/напречната коремна мускулатура с използването на колан. Тялото си има така наречения естествен колан и ако не му дадеш възможност да се развива като тренираш без допълнителен колан, просто го учиш да е ленив и слаб и проблемите идват.

Това е вярно, но първо трябва да стабилизира достатъчно корема. Щом на 100кг (или там някъде), с колан е получил тази болка, значи има МНОГО работа по коремните мускули преди да си позволи без колан.

казано от sir Troll-a-lot на 02.10.11, 14:21:

Това е вярно, но първо трябва да стабилизира достатъчно корема. Щом на 100кг (или там някъде), с колан е получил тази болка, значи има МНОГО работа по коремните мускули преди да си позволи без колан.

Именно - ако си мислиш, че при клек или тяга коремната мускулатура работи по-малко отколкото при специализирани упражнения за корем се бъркаш. Естествено, в единия случай корема се явява динамист, а при клека и тягата най-вече стабилизатор, но и в двата случая върши работа, за мен при втория повече.

Значи днеска 2-ри ден.. няма никаква болка .. явно просто нещо ми се е схванало или разтегнало,но беше точно там където е хернията.. Да продължавам ли с клека да си го правя ?

казано от Мартин Желязков на 02.10.11, 19:40:

казано от sir Troll-a-lot на 02.10.11, 14:21:

Именно - ако си мислиш, че при клек или тяга коремната мускулатура работи по-малко отколкото при специализирани упражнения за корем се бъркаш. Естествено, в единия случай корема се явява динамист, а при клека и тягата най-вече стабилизатор, но и в двата случая върши работа, за мен при втория повече.

Тоест да не си укрепи корема, а да си кляка и да дърпа тяга така? Я ми кажи при планка, коремните мускули динамисти или стабилизатори са? Или при ренегадското гребане(което е едно от най-жестоките упражнения за укрепване на корема, които АЗ знам....) ?

Божидаре, вече ти се каза - ОТИВАЙ НА ЛЕКАР!!! Тук си играем на “познай” и “хвърли боб”.

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 03.10.11 00:08.

И при планка, и при ренегадско гребане и при тяга и при клек коремните мускули се явяват стабилизатори. и превъзхождат издиганите от масата в култ “коремни преси” с една много важна подробност - натоварват напречната коремна мускулатура. Ако ти целиш да имаш хубава, но слабо-фунцкионална коремна преса с риск от травми в гръбнака, хернии и други подобни, си на грешен път. Една коремна мускулатура и изобщо т.н. “мускулно-поясен корсет” трябва да е преди всичко функционален, за да имаме просперитет във вдигането на тежести.

03.10.11
08:32

Момчета, пишете едни и същи неща под различна форма, а оставяте хората с впечатлението че спорите нещо... :)

И на всичкото отгоре, не е много сигурно, че развитието дори и функционално на коремните мускули, предотвратява херниите - ингвинални, феморални и пъпни.
Тази слабост може да е наследствена, може да се дължи и на други фактори.

03.10.11
10:12

В слагането на колан аз не виждам нищо лошо...особено в 90%+ опити...
Да...съгласен съм, че ако тренираш правилно(последователно), коремния ти пояс ще заяква пропорционална на постепенно увеличаващите се натоварвания...
Но...сакатлъците стават за стотни от секундата...

Херния няма как да познаем от форума...само сериозен специалист може да ти кажа...
Някое схващане си получил...което за няколко дена ще отшуми...

Не се втелясвайте и за всяко малко нещо...да ходите на лекар...аз бих попорчел и разровил из нета за хернии, дископатии и др., ей така, да си обогатявам общата култура...

А това, с генетичното предазполагане, няма и да го коментирам...никой не е генетично предразположен към глъмота и мързел...

казано от 6th на 03.10.11, 08:32:

И на всичкото отгоре, не е много сигурно, че развитието дори и функционално на коремните мускули, предотвратява херниите - ингвинални, феморални и пъпни.
Тази слабост може да е наследствена, може да се дължи и на други фактори.

Същото ми казаха и на мен лекарите преди два месеца. Все повече си мисля, че са прави.

Мартин Желязков, както каза 6th - спорим, а казваме едно и също :) Аз искам да имам преса(макар и трудно да стане тоя номер), но искам и да е функционална. Тоест - искам коремните ми мускули да са наистина силни ! Иначе, аз досега колан не съм ползвал и не съм фен на ползването му, дори когато правя максове. Искам във всеки един момент да съм под напрежение и коремните ми мускули да са “колана”. За генетично предразполагане - ами баща ми има херния, дядо ми(на баща ми бащата) мисля че също. Ако е писано да имам херния, ще я получа дори и при вдигане на пазарска чанта, така че ;)

Към Божидар(потретвам се или почетвъртвам) - отивай на лекар за болката!

11

03.10.11
17:49

Имах подобна болка снощи, но може би една идея по-високо. След фермерска разходка с по-големи тежести и лицеви опори, последвана от такава с по-леки, но изпъната нагоре ръка с тежестта и клекове със същата тежест (пренебрежимо малка тежест). Накрая пробвах и да потичам малко с тежестите, от крос до спринт няколко пъти по 60 метра, заради леките тежести ми се стори дори по-лесно така завършването на комплекса от 4х400. Така обаче стана доста разнообразно и не мога да преценя от къде е дошъл проблема. Нещо ме сряза в тази област няколко пъти, но не по време или веднага след тренировката, а при някакви ежедневни дейности същата вечер. Днес обаче няма и следа от това. Но все по-често ми се случва нещо подобно и то на едно и също място от една и съща страна... Интересно че след предходна тренировка включваща клекове със 100кг нямаше проблем с корема.

Имам някакъв колан който едвам ми става и мисля че ще изпусне при тренировка, но може и да започна да го ползвам скоро, ако сваля малко обиколката на корема, за да не се залепя едвам на последните косъмчета на лепката при максимално стягане, нещо не е L моят размер :] От друга страна не знам защо въобще коментираме тези колани в тази тема, като те са за кръста и нямат нищо общо с протекция на корема, ако съм разбрал правилно?

За корема мисля че трябва нещо като корсет. И дори смятам че е задължително при поява на подобни оплаквания.

Ест. щом не е за пръв път, отивай на лекар.

казано от 110 на 03.10.11, 17:49:

От друга страна не знам защо въобще коментираме тези колани в тази тема, като те са за кръста и нямат нищо общо с протекция на корема, ако съм разбрал правилно?

За корема мисля че трябва нещо като корсет. И дори смятам че е задължително при поява на подобни оплаквания.

Ест. щом не е за пръв път, отивай на лекар.

1. Грам не си разбрал за какво иде реч.
2. Корсета си го дръж за себе си, ползата в случая е колкото от съветите, които са ти дадени в дневника ти - нулева!
3. Единственото умно нещо, което каза - да отива на лекар.

11

03.10.11
22:24

Корсета го предлагам, понеже виждам че не му се ходи на лекар. За да не му се наложи после да тича до пирогов с черва в ръка.

Или ако не може най-доброто да не правим нищо?

казано от 110 на 03.10.11, 22:24:

Корсета го предлагам, понеже виждам че не му се ходи на лекар. За да не му се наложи после да тича до пирогов с черва в ръка.

Или ако не може най-доброто да не правим нищо?

Като не желае да ходи на лекар, проблема си е негов. А корсета НЕ Е решение. Ама никакво. А това “да тича до пирогов с черва в ръка” само говори колко представа имаш за проблема.

11

03.10.11
22:31

Аз смятам че корсета е решение за превенция и не виждам да си ме опровергал с факти. Ако не беше така, нямаше да има такива корсети специално за хернии. Нито виждам да си предложил по-добри превантивни мерки... За теб разбрахме че си супермен и не ти трябват такива предпазни средства. Ако нямаш какво да кажеш с което да допринесеш за решаване на евентуалния проблем или превенцията му за нас простосмъртните, просто не го казвай.

Мнението беше редактирано от 110 на 03.10.11 23:20.

Сам казваш, че е за превенция(макар да не е, ама това е друга тема), а го препоръчваш на човек, който вече е ВЕРОЯТНО ДА ИМА. Превантивни мерки съм предложил :

1. Лекар
2. Трениране на коремните мускули

Колкото до допринасянето - в тази тема(а и където и да посочиш другаде във форума) съм допринесъл повече от “олимпийската надежда 110”

Модерация: Моля, по-внимателно с епитетите!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 04.10.11 07:31.

11

04.10.11
06:49

За лекарят всички сме съгласни, но до тогава препоръчваш да се тренира без корсет, защото? Продължаваш да не се обосноваваш и ми е трудно да приема твърденията ти за така ненужната според теб превенция от този тип.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1