05.10.11
08:03
Пречи ли на режима ми (за качване на маса) ако включвам бързи въглехидрати на закуска, конкретно шоколадово крънч мюсли с протеин?:)
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 05.10.11 08:05.
05.10.11
08:07
В правилното количество и в подходяща комбинация с другите макронутриенти (белтъчини и мазнини) - не пречат, подходящи са, особено в този момент от деня.
05.10.11
08:32
Защо са подходящи “особено в този момент от деня”?
05.10.11
08:47
Смятам, че сутрин (в първото хранене за деня) те са сравнително най-малкото зло и в подобен режим ще има най-голяма полза от тях. Бърз източник на енергия в момент, когато организмът има нужда.
05.10.11
09:02
Чел съм някъде, че нервотрансмитерите се “нагаждат” рано сутрин чрез първото хранене. Ако приемеш високо-зареждащи храни, то ще ти се дигне инсулина и серотонина, ще се чувстваш по-щастлив, но пък ще си и по-муден и ще ти се спи повече. Ако вкараш нискогликемични храни, то пък ще се чувства по-жизнен.
05.10.11
09:16
Според мен ако качването на маса не е абсолютна самоцел, няма смисъл от бързи въглехидрати сутрин. Ако пък пича е готов да качва мазнини само и само да качи мускули, тогава няма проблеми да си хапва бързи въглехидрати сутрин. Сутринта е най-подходящото време да разгради малко подкожни мазнини. Енергия има колкото искаш от многото калории предния ден, за какво му е тази бърза енергия? По-добре да има малко катаболизъм, за да е качествен анаболизма след това.
05.10.11
09:20
Ами... нещата се свеждат до количества и стриктност на режима. Просто не мисля, че известно количество захар сутрин е особен проблем. Приемам, че питащият е наясно кои храни са по-подходящи и какъв трябва да бъде балансът на храненето му (като енергия и източници на макронутриенти). Храненето трябва да бъде възможно най-качествено - в това съмнение няма. За мен, обаче, то задължително трябва да носи и удоволствие, за да бъде наистина част от един здравословен начин на живот. А колкото до нуждата от бърза енергия сутрин - има и такава логика, да... но далеч не е задължително това да бъде вярно за всеки организъм. Знаем, че оптималното хранене е следствие на усет и опит.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.10.11 09:25.
05.10.11
09:38
Ако приемеш 20-30 грама захар - няма проблем. Предполагам, че проблема настъпва, ако се назобиш със 100 грама.
05.10.11
09:59
То мюслито не е от най-бързите въглехидрати, ама карай.
Иначе и моето мнение е, че закуската е задължителна при така постеваната цел - маса/покачване на тегло. Максимален анаболизъм...за катаболизъм има други периоди заедно със съпътстващите ги за това тренировки и начин на хранене. Вече като тръгне да поддържа ще трябва да се затегне контрола. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.10.11 10:00.
05.10.11
10:15
Анаболизма и катаболизма винаги вървят заедно. Единият е зависим от другия. Няма качествен анаболизъм без катаболизъм.
Подтиснеш ли един от двата процеса, нещата тръгват на зле!
05.10.11
10:23
Естествено, че вървят заедно, но според това дали искаш да трупаш мускули или да чистиш мазнини, едното винаги трябва да е по-засилено от другото.
Всъщност, от твоите коментари не разбирам каква точно е препоръката ти - въобще да няма въглехидрати или да не са бързи?
Ние дори не знаем как е тренирал предишния ден, кога е тренирал предишния ден, какво е ял предишния ден...все неща, които определят какво точно ще се случи с въглехидратите, независимо дали са бързи, бавни или флегматични. :)
Ако е тренирал точно преди да си легне или е имал само едно хранене след тренировката...всички въглехидрати отиват за синтеза на гликоген...не е като да му се лепнат на корема.
Така или иначе целта на момчето е да трупа маса (какво точно разбира той под това не се знае). Дори и да поизгори малко повече мазнини сутринта, после ще си ги навакса.
05.10.11
10:36
Да, разбира се, че е така - това са два взаимно свързани и зависещи един от друг процеса. За постигането на дадена цел трябва да се държат в определен баланс, крайния дисбаланс е погрешна стратегия, независимо в коя посока е постигнат.
Идеята, която стои зад първото ми мнение в темата, е следната - не мисля, че има някакъв проблем да се приема някакво количество от въпросното мюсли сутрин, ако то е балансирано с други храни. В случая не говорим за самостоятелен прием на чиста захар. Какво имам предвид - бих го смесил с овес, ще добавя малко сурови ядки (някакви) и ще го залея с протеиновия шейк. Заедно с получената смес ще хапна 1-2 яйца и бих гребнал една лъжица извара. Ще се получи една вкусна и силна закуска, която ще бъде един чудесен балансиран старт на деня. Ако ще изместваме дискусията в посока интервално гладуване, това е друг въпрос...
05.10.11
10:39
Тихомире, много си прав. прекалено много са променливите, които не знаем.
Иначе моята препоръка е ако иска да качва “по-чисто”, да не почва с яденето и особено пък с бързите въглехидрати още от сутринта.
Ако пък момчето търси маса на всяка цена, може най-спокойно да игнорира съвета.
05.10.11
10:43
Съгласих се, но не за яденето като цяло, а за бързите въглехдирати, но и ти си привърженик на съвсем различен начин на хранене, а аз на друг...нормално е да има разминавания.
Друго важно нещо, от което зависи колко чисто се качва са калориите и колко голям е калорийният излишък.
Това е от мен по темата. :)
Накратко по темата - в конкретната стуация бързите въглехидрати не ти пречат. Не се лишавай от “малките удоволствия” :) в живота, особено във време на “качване на маса”. Поздрави!
05.10.11
23:19
В нормални количества няма да омазниш от тях сутрин,поне при мен е така.Сутрин след сън и след тренировка “бързите”въглехидрати ще се използват за възтановяване на гликогена.Като казвам бързи въглехидрати нямам в предвид торти,пастички,тея неща по всяко време на деня са си кофти,а примерно мед,глюкоза,стафиди,захарни,презрели банани и тн... Ако ги консумираш в големи количества,извън тези периоди или просто цялостното ти хранене е много чак тогава може да се притесняваш от омазняване.Аз лично дори и при сваляне често хапвам бърз въглехидрат след сън и след трен но разбира се в 2-но ,3-но по-малко колич ,отколкото при качване.