Подходящи ли са бързите въглехидрати за закуска?

05.10.11
08:03

Пречи ли на режима ми (за качване на маса) ако включвам бързи въглехидрати на закуска, конкретно шоколадово крънч мюсли с протеин?:)

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 05.10.11 08:05.

В правилното количество и в подходяща комбинация с другите макронутриенти (белтъчини и мазнини) - не пречат, подходящи са, особено в този момент от деня.

Защо са подходящи “особено в този момент от деня”?

Смятам, че сутрин (в първото хранене за деня) те са сравнително най-малкото зло и в подобен режим ще има най-голяма полза от тях. Бърз източник на енергия в момент, когато организмът има нужда.

Чел съм някъде, че нервотрансмитерите се “нагаждат” рано сутрин чрез първото хранене. Ако приемеш високо-зареждащи храни, то ще ти се дигне инсулина и серотонина, ще се чувстваш по-щастлив, но пък ще си и по-муден и ще ти се спи повече. Ако вкараш нискогликемични храни, то пък ще се чувства по-жизнен.

Според мен ако качването на маса не е абсолютна самоцел, няма смисъл от бързи въглехидрати сутрин. Ако пък пича е готов да качва мазнини само и само да качи  мускули, тогава няма проблеми да си хапва бързи въглехидрати сутрин. Сутринта е най-подходящото време да разгради малко подкожни мазнини. Енергия има колкото искаш от многото калории предния ден, за какво му е тази бърза енергия? По-добре да има малко катаболизъм, за да е качествен анаболизма след това.

Ами... нещата се свеждат до количества и стриктност на режима. Просто не мисля, че известно количество захар сутрин е особен проблем. Приемам, че питащият е наясно кои храни са по-подходящи и какъв трябва да бъде балансът на храненето му (като енергия и източници на макронутриенти). Храненето трябва да бъде възможно най-качествено - в това съмнение няма. За мен, обаче, то задължително трябва да носи и удоволствие, за да бъде наистина част от един здравословен начин на живот. А колкото до нуждата от бърза енергия сутрин - има и такава логика, да... но далеч не е задължително това да бъде вярно за всеки организъм. Знаем, че оптималното хранене е следствие на усет и опит.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.10.11 09:25.

Ако приемеш 20-30 грама захар - няма проблем. Предполагам, че проблема настъпва, ако се назобиш със 100 грама.

То мюслито не е от най-бързите въглехидрати, ама карай.

Иначе и моето мнение е, че закуската е задължителна при така постеваната цел - маса/покачване на тегло. Максимален анаболизъм...за катаболизъм има други периоди заедно със съпътстващите ги за това тренировки и начин на хранене. Вече като тръгне да поддържа ще трябва да се затегне контрола. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.10.11 10:00.

Анаболизма и катаболизма винаги вървят заедно. Единият е зависим от другия.  Няма качествен анаболизъм без катаболизъм.
Подтиснеш ли един от двата процеса, нещата тръгват на зле!

Естествено, че вървят заедно, но според това дали искаш да трупаш мускули или да чистиш мазнини, едното винаги трябва да е по-засилено от другото.
Всъщност, от твоите коментари не разбирам каква точно е препоръката ти - въобще да няма въглехидрати или да не са бързи?

Ние дори не знаем как е тренирал предишния ден, кога е тренирал предишния ден, какво е ял предишния ден...все неща, които определят какво точно ще се случи с въглехидратите, независимо дали са бързи, бавни или флегматични. :)

Ако е тренирал точно преди да си легне или е имал само едно хранене след тренировката...всички въглехидрати отиват за синтеза на гликоген...не е като да му се лепнат на корема.

Така или иначе целта на момчето е да трупа маса (какво точно разбира той под това не се знае). Дори и да поизгори малко повече мазнини сутринта, после ще си ги навакса.

Да, разбира се, че е така - това са два взаимно свързани и зависещи един от друг процеса. За постигането на дадена цел трябва да се държат в определен баланс, крайния дисбаланс е погрешна стратегия, независимо в коя посока е постигнат.

Идеята, която стои зад първото ми мнение в темата, е следната - не мисля, че има някакъв проблем да се приема някакво количество от въпросното мюсли сутрин, ако то е балансирано с други храни. В случая не говорим за самостоятелен прием на чиста захар. Какво имам предвид - бих го смесил с овес, ще добавя малко сурови ядки (някакви) и ще го залея с протеиновия шейк. Заедно с получената смес ще хапна 1-2 яйца и бих гребнал една лъжица извара. Ще се получи една вкусна и силна закуска, която ще бъде един чудесен балансиран старт на деня. Ако ще изместваме дискусията в посока интервално гладуване, това е друг въпрос...

Тихомире, много си прав. прекалено много са променливите, които не знаем.
Иначе моята препоръка е ако иска да качва “по-чисто”,  да не почва с яденето и особено пък с бързите въглехидрати още от сутринта.
Ако пък момчето търси маса на всяка цена, може най-спокойно да игнорира съвета.

Съгласих се, но не за яденето като цяло, а за бързите въглехдирати, но и ти си привърженик на съвсем различен начин на хранене, а аз на друг...нормално е да има разминавания.

Друго важно нещо, от което зависи колко чисто се качва са калориите и колко голям е калорийният излишък.

Това е от мен по темата. :)

05.10.11
12:42

Накратко по темата - в  конкретната стуация бързите въглехидрати не ти пречат. Не се лишавай от “малките удоволствия” :) в живота, особено във време на “качване на маса”. Поздрави!

В нормални количества няма да омазниш от тях сутрин,поне при мен е така.Сутрин след сън и след тренировка “бързите”въглехидрати ще се използват за възтановяване на гликогена.Като казвам бързи въглехидрати нямам в предвид торти,пастички,тея неща по всяко време на деня са си кофти,а примерно мед,глюкоза,стафиди,захарни,презрели банани и тн... Ако ги консумираш в големи количества,извън тези периоди или просто цялостното ти хранене е много чак тогава може да се притесняваш от омазняване.Аз лично дори и при сваляне често хапвам бърз въглехидрат след сън и след трен но разбира се в 2-но ,3-но по-малко колич ,отколкото при качване.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1