05.10.11
10:27
Днес реших въглехидратите да са ми от картофи.. обелих няколко картофа, претеглих ги и бяха 1кг и 150 грама / бяха обелени /
След това ги опекох, претеглих ги отново и бяха 600 грама точно..
http://www.bb-team.org/hrani/id/489067_kartofi-obeleni-pecheni-bez-sol - Това ли е състава им и него ли да смятам или да си ги смятам в сурово състояние.. защото гледам, че като са печени въглехидратите са им 21.55, а като са сурови 18.07 ... има доста голяма разлика..
Надявам се да сте ме разбрали какво имам предвид, не съм особено добър в обясненията.. :Д
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 05.10.11 13:32.
05.10.11
10:33
#1
Разбрах те - последният ми пост в дневника съдържа подобно питане за воденички/варени воденички ;).
Нека някой по-опитен да помогне?
Попринчип се теглят сорови :)
Модерация: Моля уважавайте българския език и пишете грамотно!
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.10.11 11:30.
Обикновено в таблиците с основни стойности на храните, когато посочените данни са за единица количество (най-често 100 гр.) става въпрос за продукт, претеглен в сурово състояние.
05.10.11
13:11
#4
Иване, когато печеш картофите теглото им намалява заради изпаряването на водата в тях.
Пример:
100гр. суров картоф = 25гр. въглехидрати.
Изпичаш го и същия този картоф ще тежи 50гр., но реално пак ще ти носи 25гр. въглехидрати.
Ако вземеш два изпечени картофа от по 50гр. ще имаш 100гр. изпечен картоф = 50гр. въглехидрати.
Дано си ме разбрал. :)
казано от Тихомир Велев на 05.10.11, 13:11:
Иване, когато печеш картофите теглото им намалява заради изпаряването на водата в тях.
Пример:
100гр. суров картоф = 25гр. въглехидрати.
Изпичаш го и същия този картоф ще тежи 50гр., но реално пак ще ти носи 25гр. въглехидрати.
Ако вземеш два изпечени картофа от по 50гр. ще имаш 100гр. изпечен картоф = 50гр. въглехидрати.
Дано си ме разбрал. :)
Според мен объркването на момчето идва точно от това. Че сурови са дадени 18гр въглехидрат, а печени 21,5гр. При положение, че теглото им намалява наполовина след печенето. Може би има грешка в данните на сайта за печените картофи
05.10.11
13:29
#6
Не, няма грешка в данните. Просто логиката е малко странна.
Нека го кажа тогава така...
Ако 100гр. суров картоф като се изпече става 50гр. => 200гр. суров картоф като се изпече ще стане 100гр.
От горния пример обаче 100гр. суров картоф има 25гр. въглехидрати.
100гр. печен картоф = 200гр. суров картоф = 25х2 = 50гр. въглехидрати.
ПС: Числата, които давам са напълно произволни. Колко намалява теглото не знам. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.10.11 13:32.
Е хубаво де... ама защо тогава в таблиците за 100гр суров и 100гр печен, съдържанието на въглехидрати е почти едно и също 18 към 21?
05.10.11
13:37
#8
Защото теглото не се намаля двойно. Според тези данни се намаля с 16.6гр.
Т.е. ако изпечеш 100гр. картоф, той ще стане 83,4гр.
Да не забравяме, че всичко е прекалено зависещо от много фактори. :)
Ако е така съм съгласен... просто приех на доверие, това което е написал Иван, че теглото намалява почти двойно при печене.
05.10.11
13:39
#10
Тихомир, става същото като с моя въпрос-ако изчислява въглехидратите на 1150 гр сурови картофи и тези на 600 гр печени се получава голяма разлика, а би трябвало да са еднакви показатели?
Тоест и тук най-добре е да мерим готовата продукция?
Мнението беше редактирано от Toma Tomov на 05.10.11 13:40.
05.10.11
13:39
#11
А дали се губи само вода при печенето?
05.10.11
14:00
#12
казано от Владимир Караиванов на 05.10.11, 13:39:
А дали се губи само вода при печенето?
Хмм...интересен въпрос, но освен ензимите и микронутриентите в храните, мился, че друго не се губи. Структурата на макронутриентите също се променя, но количеството им остава, а дори и да има разлика то тя е нищожна. Виж мазнините се менят...ако печеш мазна храна тя отделя част от мазнините, а ако пържиш насищаш храната с мазнини.
Тези стойности (на картофите)...сигурно има разлика и колко време са печени преди да ги тестват. Т.е. ако ги печеш 15мин. ще тежат Х, но ако ги печеш 30мин. ще тежат Y. :)
05.10.11
14:23
#13
казано от Тихомир Велев на 05.10.11, 13:29:
Не, няма грешка в данните. Просто логиката е малко странна.
Нека го кажа тогава така...
Ако 100гр. суров картоф като се изпече става 50гр. => 200гр. суров картоф като се изпече ще стане 100гр.От горния пример обаче 100гр. суров картоф има 25гр. въглехидрати.
100гр. печен картоф = 200гр. суров картоф = 25х2 = 50гр. въглехидрати.
ПС: Числата, които давам са напълно произволни. Колко намалява теглото не знам. :)
Благодаря много. :)
Отностно месото... аз го смятам в готово състояние, така е по-добре нали ?
По принцип в сурово състояние месото има 20 грама протеин, а в печено около 28. Нали така? Водата се изпарява, а месото се свива.. от около 130 грама остават 100 грама и така? Така ли е или не ?
Отностно картофите.. като ги варя и пека ще ги смятам в сурово състояние по 20 грама въглехидрати на 100 грама.
Мнението беше редактирано от Иван Чолаков на 05.10.11 14:24.
05.10.11
14:28
#14
И месото ако имаш възможност го мери готово. Особено пилешкото-никога не знаеш % вода.
05.10.11
14:33
#15
казано от Иван Чолаков на 05.10.11, 14:23:
Отностно месото... аз го смятам в готово състояние, така е по-добре нали ?
По принцип в сурово състояние месото има 20 грама протеин, а в печено около 28. Нали така? Водата се изпарява, а месото се свива.. от около 130 грама остават 100 грама и така? Така ли е или не ?
Да, месото аз също го смятам в готово състояние. За пилето също отговорът е “да”. :)
05.10.11
14:49
#16
Имам кухненска везна и мога да го смятам в готово / както правя от доста месеци / :)