Здравословно качване на килограми

MF

08.10.11
14:59

Здравей, чета.
Моля ви да ми помогнете, давайки ми малко информация или достъп до такава относно здравословното качване на килограми - интересува ме колко кг месечно е добре да се качва за жена, считайки, че старанието ми е да е възможно най-чисто. Калорийният баланс е сметнат, режимът е в крачка, просто искам да знам дали напредвам “здравословно”, тоест не твърде бавно нито твърде бързо.
Ще съм много благодарна.
пОздрави.

08.10.11
15:04

За мъжете (в период на покачване) мисля, че до 2-3кг. месечно, но при жените не съм сигурен.

08.10.11
15:07

Според мен е много относително, но килограм два на месец, мисля че са разумни.

Аз бих казал така - колкото повече мускул и активно тегло, толкова по-добре, стига костната система и системата от органи на тялото да могат да го понесат и поддържат. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 08.10.11 15:26.

08.10.11
15:30

Половин килограм месечно наддаване на тегло, от които 200-250 гр. чиста мускулна маса, ми се струва добър ориентир за жена, която спортува активно от доста време.

08.10.11
18:12

казано от Тихомир Велев на 08.10.11, 15:21:

Аз бих казал така - колкото повече мускул и активно тегло, толкова по-добре, стига костната система и системата от органи на тялото да могат да го понесат и поддържат. :)

Ако тренираш без стериоди,тялото ти няма да ти позволи да натрупаш мускулатур,която костанта ти структура  не може да понесе.
Просто но факт,това е точно генетичния потенциал.:D

казано от Biad__ на 08.10.11, 18:12:

...

М-да, звучи логично.

Трудно е да се определи здравословно качване на килограми. Някои са по-надарени от други и имат по-добър ген, други нямат и вървят по-бавно.

Стига да не са прекалено много излишни мазнини, независимо дали подкожни или висцерални, всяко кило е добре дошло. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 08.10.11 18:18.

MF

08.10.11
23:37

Много благодаря за отговорите. Изчислила съм необходимите ми калории, за да поддържам тегло и съм добавила 400-500, нали това е методиката? По този начин и при разпределение на калориите мужду В, Б и М според съответния режим, би трябвало да кача чисто или поне не много “мръсно”, нали? :D

Зависи. Първо, че сметките на калориите винаги могат да бъдат само приблизителни. Да кажем, че всичко е точно обаче...400-500 калории теб могат да те направят супер “мазна”, докато друг човек (жена/мъж) дори няма да може да качи нищо от тях.

Дадено разпределение на макронутриентите също може да действа като омазнителна машина за твоето тяло, докато друг може да качва изключително чисто.

Твърде индивидуални са нещата. Да, подходът е такъв - смяташ КБ, добавяш калории отгоре и чакаш резултати. Вече според резултатите мениш променливите в уравнението - намаляш/увеличаваш калориите, променяш съотношението на макронутриентите, променяш тренировките и т.н. и т.н. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 09.10.11 11:36.

MF

09.10.11
12:53

Ясно. Благодаря за отговора.
Аз разпределих елементите според РБД, опитах по този начин, но въглехидратите ми идват много - 250г, мисля да ги намаля на 200, а останалите калории да приспадна към Б и М, по този начин режимът ще си остане ли РБД? И още нещо - има ли проблем, ако надвиша малко определените за “добре” 2 г белтък на телесно тегло?
Благодаря още веднъж.

Да, предполагам, че режима ще си остане балансиран. Обикновено (поне аз) за РБД смятам режими, в които въглехидратите и мазнините се движат между 30% и 40%, а протеина между 25% и 30%.

За двата грама белтък няма как да отговоря точно. Първо, че няма как да знаем реалната нужда на тялото ти за протеин. Може да е 1гр., а може и да е 4гр. Според мен, за един активно спортуващ човек приема на до 2.5гр. протеин на килограм активно тегло не е проблем, при условие, че в тези сметки влиза и растителният протеин, а не само животинският...както и че човекът няма проблеми с черния дроб и бъбреците, за които знае.

Може да се стигне и до 3-4гр. на килограм активно тегло, но това е при други поставени цели - отслабване и редукция на мазнините. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 09.10.11 13:19.

MF

09.10.11
20:25

Чудесно. При тези условия мога да запазя новия вариант на режима си - с по-малко въглехидрати. 200г си е добре от всякъде според мен.
За белтъка - да, смятам и от растителни, и от животенски, и от млечни, та дори от ядки. :)
Благодаря!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1