13.10.11
14:02
Здравейте,
Напоследък се интересувам какво представляват отделните специалности, предлагани от университетите, какво се учи и какви възможности за реализация ми дават след това( т.е какво мога да работя след като завърша например право), но или не мога да намеря това което търся, или не търся правилно.
Някой да има някакво инфо или пък да каже къде да се насоча да търся информация? :)
Благодаря предварително.
Ако на мястото, където ги гледаш тия специалности си няма квалификационна характеристика, учебен план, магистърски програми и т.н. и пр., просто ги разучи в интернет. А и със сигурност има по-подходящи форуми от тоя, в които можеш да научиш повече. За предпочитане от неофициални (неутрални) източници.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 13.10.11 16:13.
13.10.11
18:31
Питай конкретно за специалности, който я е завършил, ще може да ти даде инфо. То така на писания всички специалности са много добри, но често се оказва, че не е точно така.
Както в повечето случаи, когато трябва да се събере информация - от колкото повече канали се засече, толкова по-добре.
1. Справочници
2. Сайтове/форуми (макар, че там хейта в общия случай е голям и е трудно да отсееш)
3. Ако университета има ден на отворените врати, или пък познаваш някой, който учи там - иди с него/нея да видиш
4. Хора, които са завършили специалността
5…
..и не на последно място - първо се ориентирай с какво би искал да се занимаваш един ден и чак след това търси подходящото място, което да те подготви.
Успех!
Мнението беше редактирано от Moonray на 13.10.11 19:34.
13.10.11
19:40
Има учебни планове по сайтовете на повечето(вероятно всички) университети.
Важно е да учиш това което наистина те интересува и го правиш с желание за да можеш да се шлифоваш сам по време и след следването. Като карането на автомобил е малко - изкарваш курсовете за да имаш основни знания и след това започваш да се учиш наистина да караш.
14.10.11
08:18
Има десетки и стотици специалности. Нещо по-конкретно не те ли интересува?
Най-добре разчитай на мнението на тези, които вече са го завършили (ако имаш достъп до такива). На брошурките и по сайтовете всички специалности са описани като най-страхотните и едва ли не като ги завършиш пред теб ще има опашка от работодатели. Като започнеш да го учиш се оказва, че те обучават на куп излишни е безумни неща.
Много е важно учебният план да ти дава стабилно практическо обучение, защото само със суха теория, без да знаеш кое как става, трудно ще си намериш работа...освен ако не е нещо от типа на счетоводството.
Аз завърших телекомуникационна информатика, но учебната система беше такава, че ме научиха да правя адски много неща, но по прекалено малко от всичко. Сега мога да се похваля, че имам богата обща култура, но не и точна и ясна специализация. Поне така ги усещам нещата аз, а дали е така не съм сигурен. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 14.10.11 08:19.
14.10.11
08:30
Ако се интересуваш от Американския университет - драсни ми едно лично и ще ти отговоря.
14.10.11
12:35
Много благодаря на всички за отговорите.
Не се интересувам от Американския университет, а от Англия, но мерси.
И знам, че има и други форуми, където мога да си задам въпроса, но не мисля, че хората тук са глупави. :)
Не искам да питам конкретно за специалности, защото не искам да чувам десетки мнения и да се разкъсвам между дадените специалности. Точно 3 неща ме интересуват, но се чудех къде да чета. Е, сега вече знам. :P
Тишо ясно ми е,че хората няма да се бият за мене,а аз трябва да се бия за тяхното внимание. Немалък професионален опит имам от както съм завършил, но ми е време да специализирам, тъй като с едното средно образование няма как да стане.
Още веднъж много благодаря. :)
Мнението беше редактирано от Николай Георгиев на 14.10.11 12:36.