Зависимост към солети

08.10.11
20:21

Здравейте!
Желанието ми да повдигна този въпрос е продиктувано от невъзможността ми да се справя сама с него.
Истината е, че работя и уча много и не ми остава време за нормални хранения - неусетно започнах да ги замествам със солети. Всичко  започна в началото на годината - липсата на време за обедна почивка продиктува първото пакетче солети. Фактът, че засищат глада ми /преди ми прималяваше/ без да се налага да напускам бюрото ме принуди да си ги купувам ежедневно. Хрупкането започна да ми харесва и увеличи покупката на солети, започнах да ги търся и вечер... а като си сит нямаш нужда от истинска храна, нали?
Неминуемо употребата им доведе до покачване на теглото / да не говорим за категорично нерационалното хранене/. Ще кажете, къде ми е проблема? Да спра да ги купувам и толкова! Да, но не се оказа толкова лесно  - започнах да се питам дали в тези, иначе обикновени, български солети, няма някое вещество, което води до пристрастяване??? Уплашена съм от способността си да изям 5-6 пакетчета солети без да имам желание да опитам нищо друго!
Моля, кажете ми как да НЕ ги търся... искам да ги спра, да сваля излишните си 8 кг, да се движа - изобщо да променя живота си!

08.10.11
20:56

А какво очакваш от нас? Като не искаш да ядеш солети - недей. Спри ги и почни да се храниш с истинска храна.

08.10.11
21:00

Наскоро да си отказала цигарите?

08.10.11
21:03

Не съм отказала цигарите и не е толкова лесно да спра да ям солети - затова и пуснах темата. Ако някой е имал аналогичен проблем да каже как се е справил.

08.10.11
21:09

Просто ги замени с нещо по-здравословно и по-вкусно - като мюсли с кисело мляко например или просто най-обикновени плодове - банани да речем. Аз понякога си смесвам домашно сладко от ягоди в киселото мляко след тренировка и става божествено :)

И солетите като цяло ще ти кажа, че са супер некачествена “храна”. Подобни снаксове и разни други употребявам най-много по 1 на месец. Така че ако искаш да си здрава ги избягвай.

Мнението беше редактирано от Imam Ime на 08.10.11 21:14.

Ако не успяваш да наложиш самоконтрол, наложи просто контрол - имаш ли близък / приятел / познат, с който имате контакт през деня и може да ти съдейства в борбата? Дори с риск да се понамразите? :)

А и нещо друго - ако не самите солети, а навикът да ръфаш нещо те мъчи, опитвала ли си да приемаш поне ядки вместо солети? Те би трябвало да те заситят по-бързо. Това само като посока за размисъл.

08.10.11
21:15

И аз обожавам солети :D но това с ядките е добро, пробвай.

08.10.11
21:16

казано от Димитър Михайлов на 08.10.11, 21:09:

Ако не успяваш да наложиш самоконтрол, наложи просто контрол - имаш ли близък / приятел / познат, с който имате контакт през деня и може да ти съдейства в борбата? Дори с риск да се понамразите? :)

А и нещо друго - ако не самите солети, а навикът да ръфаш нещо те мъчи, опитвала ли си да приемаш поне ядки вместо солети? Те би трябвало да те заситят по-бързо. Това само като посока за размисъл.

И ти си прав. Бадеми, орехи или лешници са перфектни за това.

08.10.11
21:37

Всъщност, точно отказът от нормална храна и търсенето на тези “сурогати” ме стресна... притеснявам се дали проблема не е психологичен.
Че контрол е ключът към успеха съм съгласна, трябва да се стегна(muscle)

Виртуално, освен с добри думи, може да ти помогнем и като коректив, ако си направиш дневник. Достатъчно е за начало да записваш храната си и да видим, дали ще има подобрение с времето.

След като пускаш тема в търсенето на съвети, вероятно мнението на останалите тук е важно за теб и ако е така, то тяхната оценка също би била от значение. Конструктивното “мъмрене” дава резултати, само виж за пример останалите дневници на съфорумниците.

08.10.11
21:49

Мдам, колкото и да е странно, но мисълта, че довечера ще трябва да пишеш отново в дневника си “Днес изядох 5 пакета солети” ще те накара да се замислиш за по-нормална храна. Поне опитай - направи си нормална закуска, вземи си ядки за хрупане, подготви си нормална храна за вечерта. Наложи си го. Ако трябва вземи няколко снимки от преди - когато вероятно си била по-слаба. И сложи до снимката едно пликче солети. Е, кое е по-важното? ;-)

08.10.11
22:32

За толкова години сам разбрал, че жените супер трудно(дори невъзможно) да откажат нещо, но става ли въпрос за пристрастяване са първи. хахахахаха

Самите солети нямат в състава си вещество което пристрастява.Това се дължи на солта замисляла ли си се защо Кока-Колата е най-употребяваната напитка в света-защото съдържа сол ,солта от своя страна задържа вода, демек колкото повече пиеш толкова повече ти се пие и със солетите е същото :)

Мнението беше редактирано от Христо Веселинов на 08.10.11 22:44.

Ако питаш мен всичко си е до воля.Аз преди ядех яко снаксове,чипсове,вафли и други боклуци,като попаднах на бб-теам и реших да се храна здравословно веднага спях всичко и нямах никав проблем,всичко е да имаш силна воля.Ядех по една вафла всеки ден а след това да съм ял въднъж в месеца.А сега незнам от колко време не съм ял.
Като за начало си постави цел да ги намалиш и постепено с времето ги намаляш и накрая ги сприраш.

08.10.11
23:20

За толкова години сам разбрал, че жените супер трудно(дори невъзможно) да откажат нещо, но става ли въпрос за пристрастяване са първи. хахахахаха

ей сега ме амбицира...

Христо Веселинов
Тва с водата е много вярно преди по 2-3 часи на ден вода сега като си взема пред компа 2-3 сигурно за 1 час изпивам : Д

09.10.11
00:33

казано от Христо Веселинов на 08.10.11, 22:42:

Самите солети нямат в състава си вещество което пристрастява.Това се дължи на солта замисляла ли си се защо Кока-Колата е най-употребяваната напитка в света-защото съдържа сол ,солта от своя страна задържа вода, демек колкото повече пиеш толкова повече ти се пие и със солетите е същото :)

В колата няма сол. Има захар и кофеин (другото са оцветители и Е-та). От тях само кофеина се води пристрастяващ, а захарта е пристрастяваща, ама само заради приятните емоции, които създава, т.е., поради това и сладкото е пристрастяващо. Но това е психично пристрастяване, а не физическо.
В солетите няма нищо, което да накара човек да се пристрасти, дори не са вкусни.

Мнението беше редактирано от Петко К на 09.10.11 00:33.

Това че незнаеш че в колата има сол не ти дава основание да твърдиш че няма.Това че на етикета не го пише не значи че не съдържа сол. Както е с всеки продукт които има съдържание но не знаеш наистина какво съдържа

09.10.11
00:44

А ти сигурно работиш в Кока Кола и знаеш по-добре?

Ето да се обосновя-
в нормалната кола няма захар. има изкуствен подсладител наречен Глюкозо-фруктозен сироп прави се от царевица и е силно токсичен, той не се метаболизира в стомаха, той не се разгражда до гликоген ( както захарта ) и не дава енергия на тялото задържа се като токсин в черния дроб и се отделя директно под форма на наситени мастни киселини, от там те се наслояват я на талията я по кръвоносните съдове и артерии
чрез този механизъм ( това че не се разгражда до глюкоза и не вдига инсулина ) мозъкът не получава информация, че е заситен вследствие на което вие имате нужда да изпиете още една кока кола ( това е само единия от механизмите за пристрастяване )
. В 1/2 литра кока кола има около 15грама натриева сол ( колкото в 4 големи пици ) солта в кока колата е прикрит с голямото количество от горния подсладител. натриевата сол в кока колата предизвиква жажда, забавя обмяната на веществата задържа големи количества вода в организма и товари бъбреците и сърцето.
. в кока кола има синтетични аромати ( карамел но не от захар ) и други стабилизиращи силно токсични вещества.

fire.is.my.nature

09.10.11
15:47

На мен това ми звучи като прекалено драматизиран мързел. Въпрос на навик и осъзнатост. Аз също съм в огромен стрес последния месец, но винаги намирам начин да се храня здравословно, дори в началото нямах достъп до печка/котлон. Утре ми започват лекциите,но съм си сготвила днес сутринта манджа за минимум 2 дена напред. Просто купуваш 4-5 кутии и в рамките на 1 час + пазаруването можеш да си осигуриш страхотни здравословни гозбички.
А, и не мисля, че си зависима към солети, просто колкото повече прости въглхидрати ядеш, толкова повече ти се ядат. Има го и варианта “емоционално хранене”,но той пак се решава съвсем просто. Осъзнатост и правилно поставени приоритети .

По-здрави.

Тоя филм “нямам време ми е” ми е напълно ясен. Това е най-лесното оправдание. За важните неща все има време. Ходя на лекции, по състезания, участвам в пиеса, ръководя неправителствена организация и уча вкъщи. Пък как се оправям с манджата? Та и време за трениране даже намирам!? Ау, че съм магьосник! Ми не... Просто ставам в 8, лягам 11, 11:30. За 10 минути си правя закуската - обеля си плодчета, изпържа/ запека някакво месо на котлона/ изсипвам си 100-те грама ядки на масата и започвам. В 9 часа изхвърчам от нас и се прибирам в 8. През това време хоп до някое ресторантче/скаричка и за 4 лева - месо със салата. Нося си с мен шейкърче, за да си пия вочичка. Трениркам си, прибирам се, меткам черния дроб, нарежа доматите и краставиците и след 10 минути имам идеална вечеря... Всичкото ти е в главата, маце, да знаеш. Жените все искат много неща, ама да не се напъват въобще, за да стане. Пример - секса. Така че, стягай д-то и действай.

09.10.11
16:35

Това “солетено” явление със сигурност трябва да се опише в съвременните учебници- чувал съм и за други подобни случаи

09.10.11
19:03

Знаеш ли, #20, от всички мнения до тук, единствено ти реши да ме окачествиш като “драматизиран мързел”, че и “по-здрав” ми пращаш... Тестостерона ли ти идва в повече? Погледни от моята камбанария - отправила съм зов за помощ, не е лесно да признаеш,че имаш проблем и последното, което очакваш са нападки и “етикетиране”!
Добрата новина е, че днес си наложих да нямам потребност от тези “боклуци”. Аз сама знам, че не ми носят нищо полезно, затова и ги смятам за проблем. Колкото до желанието да ги консумирам - дори съм си мислела дали няма лаборатория, която би определила точния им състав, защото не спирам да мисля, че в тях има нещо, което да те кара да ги търсиш... би било пагубно за деца и подрастващи!

09.10.11
19:41

Нищо няма в солетите, Нямаш реален проблем, той е само в главата ти.

11.10.11
21:41

Замени ги с пуканки ;)

fire.is.my.nature

14.10.11
22:29

казано от Inna I на 09.10.11, 19:03:

Знаеш ли, #20, от всички мнения до тук, единствено ти реши да ме окачествиш като “драматизиран мързел”, че и “по-здрав” ми пращаш... Тестостерона ли ти идва в повече? Погледни от моята камбанария - отправила съм зов за помощ, не е лесно да признаеш,че имаш проблем и последното, което очакваш са нападки и “етикетиране”!
Добрата новина е, че днес си наложих да нямам потребност от тези “боклуци”. Аз сама знам, че не ми носят нищо полезно, затова и ги смятам за проблем. Колкото до желанието да ги консумирам - дори съм си мислела дали няма лаборатория, която би определила точния им състав, защото не спирам да мисля, че в тях има нещо, което да те кара да ги търсиш... би било пагубно за деца и подрастващи!

Мацка, стига се оплаква, режи салатата и мятай нещо полезно на тигана.

Peace

Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 14.10.11 22:30.

15.10.11
07:54

И просто спри да купуваш. Те не се появяват от самосебе си в чекмеджето ти, молейки да бъдат изядени...

15.10.11
12:32

За мен освен драматичен мързел, както беше определено е и ужасна лиготия, като не искам да обиждам авторката на темата. Спираш да ядеш солети и почваш да ядеш храна... Не е толкова трудно.

15.10.11
15:10

бъзикате се...аз пък поизнавам един човек...откакто почна да яде солети не е същия ;( отслабна,спря да яде други неща,спря да се вижда с приятелите си...само тези които имат солети го интересуват...когато техните му спряха джобните започна да краде от дома си само и само за да си купува солети...след това го изхониха техните...полиции,солето-пекарници,драми,ужас...последно чух,че се предлагал в някакъв подлез срещу няколко солетки ... тъжна история ;( авторката - спирай ги тия гадори!!солетите унищожават не само твоя,но и живота на близките ти!!! не го причинявай на хората които обичаш и те обичат!!!

15.10.11
15:50

еххх..не се бъзикайте де.. :)
Всъщност въглехидратите пристрастяват, не специално солетите, а и шоколадите, вафличките и т.н. Вие може би сте се преборили с това и нямате проблеми....само от време на време ви идва едно силно желание да погълнете торта или бурканче мед с стафиди....
Пристрастяването към въглехидрати се дължи на дисбаланс -отделя се прекалено голямо количество инсулин, когато консумираме въглехидрати. Инсулина сигнализира на тялото да приема храна...така че колкото повече фафлички и тортички хапваме (солети) толкова повече ни се яде...това е факт..които ми каже че изяжда една фафличка и вече му се гади и няма да яде 1 месец няма да му повярвам.

Цитат:

Too much insulin results in too strong an impulse to eat, too often, and a body that too readily stores food in the form of fat.

В нета прочетох някои от “американските” начини да се справим с проблема (хапчета....), но както казаха съфорумците, най-добре е да ги спреш от раз.

fire.is.my.nature

15.10.11
16:01

Ох много съжалявам, че се включвам отново, но понеже последните дни имам пресни истории от студентския живот, намирам за уместно да споделя :
Секвартирантката ми е 100 кила :D Добре де, може и 70-80 да е, но е 155 и изглежда като 100. Нищо против 100-килограмовите хора, но шкафовете ще се пръснат от макарони, хлЕб, бисквитки, полуготови пици, индийски сосове, хруски всяк’ви. За разлика от нея секвартирантът ми е сравнително добре сложен ( с изключение на това,че ползва 20 килограмовите си гири 2 пъти месечно :D ) и се храни САМО с вкусни немски хлебчета и кашкавал. Понякога разнообразява с банан или течен шоколад.

Като споделих, че ако не се храня здравословно, не мога да уча ( трябваше някак да обясня защо има толко зеленчуци и здравословни манджи в хладилника и трябваше да се извиня ако шумя като ставам 30 мин по-рано, за да тичам/тренирам) секвартирантката ми възкликна : ” Това е вродено. А и аз нямам време, като съм в стрес нямам сили и време да се храня здравословно. Спортът не е по силите на всеки.” Ъм добре де. Пазаруваме почти по едно и също време, ставаме с 30 мин разлика, аз готвя дори по-малко от нея ( защото си приготвям за няколко дена напред) . Кой губи повече сили и време? ;)

Малко отегчителна и сигурно до болка позната история,но доказва простата истина : Всичко е въпрос на избор . Да направиш или да Не направиш нещо за себе си.

DO

15.10.11
16:56

казано от valerious на 15.10.11, 15:50:

еххх..не се бъзикайте де.. :)
Всъщност въглехидратите пристрастяват, не специално солетите, а и шоколадите, вафличките и т.н. Вие може би сте се преборили с това и нямате проблеми....само от време на време ви идва едно силно желание да погълнете торта или бурканче мед с стафиди....
Пристрастяването към въглехидрати се дължи на дисбаланс -отделя се прекалено голямо количество инсулин, когато консумираме въглехидрати. Инсулина сигнализира на тялото да приема храна...така че колкото повече фафлички и тортички хапваме (солети) толкова повече ни се яде...това е факт..които ми каже че изяжда една фафличка и вече му се гади и няма да яде 1 месец няма да му повярвам.

Цитат:

Too much insulin results in too strong an impulse to eat, too often, and a body that too readily stores food in the form of fat.

В нета прочетох някои от “американските” начини да се справим с проблема (хапчета....), но както казаха съфорумците, най-добре е да ги спреш от раз.

Проблема не е от въглехидратите,а от бързите такива.
Бързите въглехидрати предизвикват инсулинов пик,който след като увисне във въздуха/остане “свободен” в кръвта/ (поради количеството инсулин и бързата обработка) се получава въглехидратен глад,на който организма може да реагира с отделяне на кортизол ... и каскадата продължава.

Мнението беше редактирано от donsir на 15.10.11 17:05.

18.10.11
21:25

Благодаря на всички включили се в темата!
Понякога е нужно дори само да споделиш за проблема си, за да се вземеш в ръце и видиш решението му...
Мога да се похваля с липсата на всякакви солети от деня на първия ми пост, а като награда имам и свален един килограм :-) Сега е ред на останалите 6-7 кг, вероятно ще прибегна отново до съветите ви.
За тези, които си мислят, че е лесно да излезеш от “капан”, в който дори сам не знаеш как си попаднал, ще кажа,че воля, мотивация и категоричен отказ да напиша в бъдещия си дневник : “днес изядох 5 пакетчета солети” са  тайната на успеха ми.

07.11.11
15:23

Много весела тема!

Хрупай моркови или ядки.... На твое място дажe бих предпочела дъвки или цигари.. :D

Мнението беше редактирано от Taly K на 07.11.11 15:34.

07.11.11
16:11

казано от Taly K на 07.11.11, 15:23:

.... На твое място дажe бих предпочела дъвки или цигари.. :D

Невероятен съвет - няма що!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1