08.10.11
20:21
Здравейте!
Желанието ми да повдигна този въпрос е продиктувано от невъзможността ми да се справя сама с него.
Истината е, че работя и уча много и не ми остава време за нормални хранения - неусетно започнах да ги замествам със солети. Всичко започна в началото на годината - липсата на време за обедна почивка продиктува първото пакетче солети. Фактът, че засищат глада ми /преди ми прималяваше/ без да се налага да напускам бюрото ме принуди да си ги купувам ежедневно. Хрупкането започна да ми харесва и увеличи покупката на солети, започнах да ги търся и вечер... а като си сит нямаш нужда от истинска храна, нали?
Неминуемо употребата им доведе до покачване на теглото / да не говорим за категорично нерационалното хранене/. Ще кажете, къде ми е проблема? Да спра да ги купувам и толкова! Да, но не се оказа толкова лесно - започнах да се питам дали в тези, иначе обикновени, български солети, няма някое вещество, което води до пристрастяване??? Уплашена съм от способността си да изям 5-6 пакетчета солети без да имам желание да опитам нищо друго!
Моля, кажете ми как да НЕ ги търся... искам да ги спра, да сваля излишните си 8 кг, да се движа - изобщо да променя живота си!
А какво очакваш от нас? Като не искаш да ядеш солети - недей. Спри ги и почни да се храниш с истинска храна.
Не съм отказала цигарите и не е толкова лесно да спра да ям солети - затова и пуснах темата. Ако някой е имал аналогичен проблем да каже как се е справил.
Просто ги замени с нещо по-здравословно и по-вкусно - като мюсли с кисело мляко например или просто най-обикновени плодове - банани да речем. Аз понякога си смесвам домашно сладко от ягоди в киселото мляко след тренировка и става божествено :)
И солетите като цяло ще ти кажа, че са супер некачествена “храна”. Подобни снаксове и разни други употребявам най-много по 1 на месец. Така че ако искаш да си здрава ги избягвай.
Мнението беше редактирано от Imam Ime на 08.10.11 21:14.
08.10.11
21:09
Ако не успяваш да наложиш самоконтрол, наложи просто контрол - имаш ли близък / приятел / познат, с който имате контакт през деня и може да ти съдейства в борбата? Дори с риск да се понамразите? :)
А и нещо друго - ако не самите солети, а навикът да ръфаш нещо те мъчи, опитвала ли си да приемаш поне ядки вместо солети? Те би трябвало да те заситят по-бързо. Това само като посока за размисъл.
казано от Димитър Михайлов на 08.10.11, 21:09:
Ако не успяваш да наложиш самоконтрол, наложи просто контрол - имаш ли близък / приятел / познат, с който имате контакт през деня и може да ти съдейства в борбата? Дори с риск да се понамразите? :)
А и нещо друго - ако не самите солети, а навикът да ръфаш нещо те мъчи, опитвала ли си да приемаш поне ядки вместо солети? Те би трябвало да те заситят по-бързо. Това само като посока за размисъл.
И ти си прав. Бадеми, орехи или лешници са перфектни за това.
Всъщност, точно отказът от нормална храна и търсенето на тези “сурогати” ме стресна... притеснявам се дали проблема не е психологичен.
Че контрол е ключът към успеха съм съгласна, трябва да се стегна(muscle)
08.10.11
21:44
Виртуално, освен с добри думи, може да ти помогнем и като коректив, ако си направиш дневник. Достатъчно е за начало да записваш храната си и да видим, дали ще има подобрение с времето.
След като пускаш тема в търсенето на съвети, вероятно мнението на останалите тук е важно за теб и ако е така, то тяхната оценка също би била от значение. Конструктивното “мъмрене” дава резултати, само виж за пример останалите дневници на съфорумниците.
Мдам, колкото и да е странно, но мисълта, че довечера ще трябва да пишеш отново в дневника си “Днес изядох 5 пакета солети” ще те накара да се замислиш за по-нормална храна. Поне опитай - направи си нормална закуска, вземи си ядки за хрупане, подготви си нормална храна за вечерта. Наложи си го. Ако трябва вземи няколко снимки от преди - когато вероятно си била по-слаба. И сложи до снимката едно пликче солети. Е, кое е по-важното? ;-)
За толкова години сам разбрал, че жените супер трудно(дори невъзможно) да откажат нещо, но става ли въпрос за пристрастяване са първи. хахахахаха
08.10.11
22:42
Самите солети нямат в състава си вещество което пристрастява.Това се дължи на солта замисляла ли си се защо Кока-Колата е най-употребяваната напитка в света-защото съдържа сол ,солта от своя страна задържа вода, демек колкото повече пиеш толкова повече ти се пие и със солетите е същото :)
Мнението беше редактирано от Христо Веселинов на 08.10.11 22:44.
08.10.11
23:05
Ако питаш мен всичко си е до воля.Аз преди ядех яко снаксове,чипсове,вафли и други боклуци,като попаднах на бб-теам и реших да се храна здравословно веднага спях всичко и нямах никав проблем,всичко е да имаш силна воля.Ядех по една вафла всеки ден а след това да съм ял въднъж в месеца.А сега незнам от колко време не съм ял.
Като за начало си постави цел да ги намалиш и постепено с времето ги намаляш и накрая ги сприраш.
За толкова години сам разбрал, че жените супер трудно(дори невъзможно) да откажат нещо, но става ли въпрос за пристрастяване са първи. хахахахаха
ей сега ме амбицира...
08.10.11
23:22
Христо Веселинов
Тва с водата е много вярно преди по 2-3 часи на ден вода сега като си взема пред компа 2-3 сигурно за 1 час изпивам : Д
казано от Христо Веселинов на 08.10.11, 22:42:
Самите солети нямат в състава си вещество което пристрастява.Това се дължи на солта замисляла ли си се защо Кока-Колата е най-употребяваната напитка в света-защото съдържа сол ,солта от своя страна задържа вода, демек колкото повече пиеш толкова повече ти се пие и със солетите е същото :)
В колата няма сол. Има захар и кофеин (другото са оцветители и Е-та). От тях само кофеина се води пристрастяващ, а захарта е пристрастяваща, ама само заради приятните емоции, които създава, т.е., поради това и сладкото е пристрастяващо. Но това е психично пристрастяване, а не физическо.
В солетите няма нищо, което да накара човек да се пристрасти, дори не са вкусни.
Мнението беше редактирано от Петко К на 09.10.11 00:33.
09.10.11
00:43
Това че незнаеш че в колата има сол не ти дава основание да твърдиш че няма.Това че на етикета не го пише не значи че не съдържа сол. Както е с всеки продукт които има съдържание но не знаеш наистина какво съдържа
09.10.11
00:48
Ето да се обосновя-
в нормалната кола няма захар. има изкуствен подсладител наречен Глюкозо-фруктозен сироп прави се от царевица и е силно токсичен, той не се метаболизира в стомаха, той не се разгражда до гликоген ( както захарта ) и не дава енергия на тялото задържа се като токсин в черния дроб и се отделя директно под форма на наситени мастни киселини, от там те се наслояват я на талията я по кръвоносните съдове и артерии
чрез този механизъм ( това че не се разгражда до глюкоза и не вдига инсулина ) мозъкът не получава информация, че е заситен вследствие на което вие имате нужда да изпиете още една кока кола ( това е само единия от механизмите за пристрастяване )
. В 1/2 литра кока кола има около 15грама натриева сол ( колкото в 4 големи пици ) солта в кока колата е прикрит с голямото количество от горния подсладител. натриевата сол в кока колата предизвиква жажда, забавя обмяната на веществата задържа големи количества вода в организма и товари бъбреците и сърцето.
. в кока кола има синтетични аромати ( карамел но не от захар ) и други стабилизиращи силно токсични вещества.
09.10.11
15:47
На мен това ми звучи като прекалено драматизиран мързел. Въпрос на навик и осъзнатост. Аз също съм в огромен стрес последния месец, но винаги намирам начин да се храня здравословно, дори в началото нямах достъп до печка/котлон. Утре ми започват лекциите,но съм си сготвила днес сутринта манджа за минимум 2 дена напред. Просто купуваш 4-5 кутии и в рамките на 1 час + пазаруването можеш да си осигуриш страхотни здравословни гозбички.
А, и не мисля, че си зависима към солети, просто колкото повече прости въглхидрати ядеш, толкова повече ти се ядат. Има го и варианта “емоционално хранене”,но той пак се решава съвсем просто. Осъзнатост и правилно поставени приоритети .
По-здрави.
09.10.11
16:00
Тоя филм “нямам време ми е” ми е напълно ясен. Това е най-лесното оправдание. За важните неща все има време. Ходя на лекции, по състезания, участвам в пиеса, ръководя неправителствена организация и уча вкъщи. Пък как се оправям с манджата? Та и време за трениране даже намирам!? Ау, че съм магьосник! Ми не... Просто ставам в 8, лягам 11, 11:30. За 10 минути си правя закуската - обеля си плодчета, изпържа/ запека някакво месо на котлона/ изсипвам си 100-те грама ядки на масата и започвам. В 9 часа изхвърчам от нас и се прибирам в 8. През това време хоп до някое ресторантче/скаричка и за 4 лева - месо със салата. Нося си с мен шейкърче, за да си пия вочичка. Трениркам си, прибирам се, меткам черния дроб, нарежа доматите и краставиците и след 10 минути имам идеална вечеря... Всичкото ти е в главата, маце, да знаеш. Жените все искат много неща, ама да не се напъват въобще, за да стане. Пример - секса. Така че, стягай д-то и действай.
09.10.11
16:35
Това “солетено” явление със сигурност трябва да се опише в съвременните учебници- чувал съм и за други подобни случаи
Знаеш ли, #20, от всички мнения до тук, единствено ти реши да ме окачествиш като “драматизиран мързел”, че и “по-здрав” ми пращаш... Тестостерона ли ти идва в повече? Погледни от моята камбанария - отправила съм зов за помощ, не е лесно да признаеш,че имаш проблем и последното, което очакваш са нападки и “етикетиране”!
Добрата новина е, че днес си наложих да нямам потребност от тези “боклуци”. Аз сама знам, че не ми носят нищо полезно, затова и ги смятам за проблем. Колкото до желанието да ги консумирам - дори съм си мислела дали няма лаборатория, която би определила точния им състав, защото не спирам да мисля, че в тях има нещо, което да те кара да ги търсиш... би било пагубно за деца и подрастващи!
14.10.11
22:29
казано от Inna I на 09.10.11, 19:03:
Знаеш ли, #20, от всички мнения до тук, единствено ти реши да ме окачествиш като “драматизиран мързел”, че и “по-здрав” ми пращаш... Тестостерона ли ти идва в повече? Погледни от моята камбанария - отправила съм зов за помощ, не е лесно да признаеш,че имаш проблем и последното, което очакваш са нападки и “етикетиране”!
Добрата новина е, че днес си наложих да нямам потребност от тези “боклуци”. Аз сама знам, че не ми носят нищо полезно, затова и ги смятам за проблем. Колкото до желанието да ги консумирам - дори съм си мислела дали няма лаборатория, която би определила точния им състав, защото не спирам да мисля, че в тях има нещо, което да те кара да ги търсиш... би било пагубно за деца и подрастващи!
Мацка, стига се оплаква, режи салатата и мятай нещо полезно на тигана.
Peace
Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 14.10.11 22:30.
И просто спри да купуваш. Те не се появяват от самосебе си в чекмеджето ти, молейки да бъдат изядени...
15.10.11
12:32
За мен освен драматичен мързел, както беше определено е и ужасна лиготия, като не искам да обиждам авторката на темата. Спираш да ядеш солети и почваш да ядеш храна... Не е толкова трудно.
бъзикате се...аз пък поизнавам един човек...откакто почна да яде солети не е същия ;( отслабна,спря да яде други неща,спря да се вижда с приятелите си...само тези които имат солети го интересуват...когато техните му спряха джобните започна да краде от дома си само и само за да си купува солети...след това го изхониха техните...полиции,солето-пекарници,драми,ужас...последно чух,че се предлагал в някакъв подлез срещу няколко солетки ... тъжна история ;( авторката - спирай ги тия гадори!!солетите унищожават не само твоя,но и живота на близките ти!!! не го причинявай на хората които обичаш и те обичат!!!
еххх..не се бъзикайте де.. :)
Всъщност въглехидратите пристрастяват, не специално солетите, а и шоколадите, вафличките и т.н. Вие може би сте се преборили с това и нямате проблеми....само от време на време ви идва едно силно желание да погълнете торта или бурканче мед с стафиди....
Пристрастяването към въглехидрати се дължи на дисбаланс -отделя се прекалено голямо количество инсулин, когато консумираме въглехидрати. Инсулина сигнализира на тялото да приема храна...така че колкото повече фафлички и тортички хапваме (солети) толкова повече ни се яде...това е факт..които ми каже че изяжда една фафличка и вече му се гади и няма да яде 1 месец няма да му повярвам.
Цитат:
Too much insulin results in too strong an impulse to eat, too often, and a body that too readily stores food in the form of fat.
В нета прочетох някои от “американските” начини да се справим с проблема (хапчета....), но както казаха съфорумците, най-добре е да ги спреш от раз.
15.10.11
16:01
Ох много съжалявам, че се включвам отново, но понеже последните дни имам пресни истории от студентския живот, намирам за уместно да споделя :
Секвартирантката ми е 100 кила :D Добре де, може и 70-80 да е, но е 155 и изглежда като 100. Нищо против 100-килограмовите хора, но шкафовете ще се пръснат от макарони, хлЕб, бисквитки, полуготови пици, индийски сосове, хруски всяк’ви. За разлика от нея секвартирантът ми е сравнително добре сложен ( с изключение на това,че ползва 20 килограмовите си гири 2 пъти месечно :D ) и се храни САМО с вкусни немски хлебчета и кашкавал. Понякога разнообразява с банан или течен шоколад.
Като споделих, че ако не се храня здравословно, не мога да уча ( трябваше някак да обясня защо има толко зеленчуци и здравословни манджи в хладилника и трябваше да се извиня ако шумя като ставам 30 мин по-рано, за да тичам/тренирам) секвартирантката ми възкликна : ” Това е вродено. А и аз нямам време, като съм в стрес нямам сили и време да се храня здравословно. Спортът не е по силите на всеки.” Ъм добре де. Пазаруваме почти по едно и също време, ставаме с 30 мин разлика, аз готвя дори по-малко от нея ( защото си приготвям за няколко дена напред) . Кой губи повече сили и време? ;)
Малко отегчителна и сигурно до болка позната история,но доказва простата истина : Всичко е въпрос на избор . Да направиш или да Не направиш нещо за себе си.
15.10.11
16:56
казано от valerious на 15.10.11, 15:50:
еххх..не се бъзикайте де.. :)
Всъщност въглехидратите пристрастяват, не специално солетите, а и шоколадите, вафличките и т.н. Вие може би сте се преборили с това и нямате проблеми....само от време на време ви идва едно силно желание да погълнете торта или бурканче мед с стафиди....
Пристрастяването към въглехидрати се дължи на дисбаланс -отделя се прекалено голямо количество инсулин, когато консумираме въглехидрати. Инсулина сигнализира на тялото да приема храна...така че колкото повече фафлички и тортички хапваме (солети) толкова повече ни се яде...това е факт..които ми каже че изяжда една фафличка и вече му се гади и няма да яде 1 месец няма да му повярвам.Цитат:
Too much insulin results in too strong an impulse to eat, too often, and a body that too readily stores food in the form of fat.
В нета прочетох някои от “американските” начини да се справим с проблема (хапчета....), но както казаха съфорумците, най-добре е да ги спреш от раз.
Проблема не е от въглехидратите,а от бързите такива.
Бързите въглехидрати предизвикват инсулинов пик,който след като увисне във въздуха/остане “свободен” в кръвта/ (поради количеството инсулин и бързата обработка) се получава въглехидратен глад,на който организма може да реагира с отделяне на кортизол ... и каскадата продължава.
Мнението беше редактирано от donsir на 15.10.11 17:05.
Благодаря на всички включили се в темата!
Понякога е нужно дори само да споделиш за проблема си, за да се вземеш в ръце и видиш решението му...
Мога да се похваля с липсата на всякакви солети от деня на първия ми пост, а като награда имам и свален един килограм :-) Сега е ред на останалите 6-7 кг, вероятно ще прибегна отново до съветите ви.
За тези, които си мислят, че е лесно да излезеш от “капан”, в който дори сам не знаеш как си попаднал, ще кажа,че воля, мотивация и категоричен отказ да напиша в бъдещия си дневник : “днес изядох 5 пакетчета солети” са тайната на успеха ми.
Много весела тема!
Хрупай моркови или ядки.... На твое място дажe бих предпочела дъвки или цигари.. :D
Мнението беше редактирано от Taly K на 07.11.11 15:34.
07.11.11
16:11
казано от Taly K на 07.11.11, 15:23:
.... На твое място дажe бих предпочела дъвки или цигари.. :D
Невероятен съвет - няма що!