19.10.11
11:23
Ще помоля БЕЗ СПОМЕНАВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ ИЛИ ИМЕНА НА КАНДИДАТИ! Просто съм любопитен как разсъждават хората, които са “за” или “против” гласуването. Аз ще напиша аргументацията си по-надолу за да не влияя в отговорите, но ще гласувам и принципно си гласувам.
От как имам право- гласувам, сега няма да е изключение. Безразличието на хората е най-големият проблем.
19.10.11
11:43
Браво за хубавата анкета-надявам се поне тук,където сме основно млади и активни хора избирателната активност да е висока ;).
И аз от както имам право гласувам. Макар да съм напълно наясно, че изборите нищо не променят.... А на тези избори специално гледам с доста апатия.
19.10.11
12:09
До сега никога не съм гласувал и допускам, че може тази година да ми е за пръв път. Още имам колебания
19.10.11
12:16
Трябва да се гласува - така купените гласове няма да имат стойност на фона на повишена избирателна активност.
19.10.11
12:30
Масово чувам как нямало значение дали ще гласуват или не, защото всичко се знаело предварително. И не отиват. Случва се това, което каза хед - купените гласове надделяват - много ясно, че ще се знае при това положение кой ще изберат.
И аз съм ЗА гласуването.
19.10.11
13:22
Зависи за кой, но да трябва да се гласува!
19.10.11
13:40
А когато няма за кого, пак ли трябва да се гласува ?
казано от Момчил Ганев на 19.10.11, 13:40:
А когато няма за кого, пак ли трябва да се гласува ?
Ами все някой или нечия програма ще ти допаднат малко или много, а някой или нечия друга програма ще те дразнят. При това положение, дори да нямаш отявлен фаворит, гласуваш за по-малкото зло и в този ред на мисли, да има смисъл да се гласува пък било то да го няма перфектният кандидат.
19.10.11
18:20
Ще гласувам за кметските избори не защото този за който гласувам няма да спечели без моя глас, просто искам да видя как и с колко много ще загубят опонентите му.
За президент също ще гласувам не съм решил дали да си подам гласа за някой от кандидатите или просто да направя така наречения от мен “наказателен вот”. На предните избори така ми се наложи да направя, дадох гласа си за някаква партия която не бях чувал и която нищо нямаше да спечели само за да бъда отчетен като активен избирател. Пък и така статистически намалям с един глас, шанса на тия дето са си накупили гласове.
Не. Нито има за кого, нито вярвам в демокрацията.
Програмите са просто обещания. Дали и как ще бъдат изпълнени е под въпрос.
Гласувал съм преди.
Мнението беше редактирано от 6th на 19.10.11 19:19.
19.10.11
22:26
казано от Стоянчо на 19.10.11, 14:48:
Ами все някой или нечия програма ще ти допаднат малко или много, а някой или нечия друга програма ще те дразнят. При това положение, дори да нямаш отявлен фаворит, гласуваш за по-малкото зло и в този ред на мисли, да има смисъл да се гласува пък било то да го няма перфектният кандидат.
Не мога да приема “принципна на най-малкото зло” като мотивация, която да ме накара да ида неделя да гласувам. Когато съм на пазара и искам да си купя домати, не пробирам най-малко гадните. Или взимам домати, които ми харесват, или не си купувам никакви.
казано от Момчил Ганев на 19.10.11, 22:26:
казано от Стоянчо на 19.10.11, 14:48:
Не мога да приема “принципна на най-малкото зло” като мотивация, която да ме накара да ида неделя да гласувам. Когато съм на пазара и искам да си купя домати, не пробирам най-малко гадните. Или взимам домати, които ми харесват, или не си купувам никакви.
Мда, но ако не гласуваш, увеличаваш шанса на човек, който ти е напълно антипатиен, докато ако не си купиш домат, не променяш нищо, освен собственото си положение :)
20.10.11
07:19
Да сравняваш политическите избори с покупко продажба на домати си е доста идиотско.
В живота на хората, често се налага да избираме по-малкото зло.
Ако не избираш ти, избира друг вместо теб.
20.10.11
12:15
казано от Иван Шишманов на 20.10.11, 07:19:
Да сравняваш политическите избори с покупко продажба на домати си е доста идиотско.
Какво е толкова идиотското ?
В живота на хората, често се налага да избираме по-малкото зло.
Много често не се налага да го правим.
Ако не избираш ти, избира друг вместо теб.
Човек избира дали да гласува.Гласуването не е задължение, а право на личен избор.
Лично аз съм против, когато с леко обвиняваща нотка се коментират хората, които не гласуват. Когато човек не иска да гласува, това не означава, че не се интересува от политика или няма гражданска позиция, а че не подкрепя принципна на най-малкото зло, който за мен е принцип на примирение.
Мнението беше редактирано от Момчил Ганев на 20.10.11 12:17.
20.10.11
15:06
казано от Момчил Ганев на 20.10.11, 12:15:
Когато човек не иска да гласува, това не означава, че не се интересува от политика или няма гражданска позиция, а че не подкрепя принципна на най-малкото зло, който за мен е принцип на примирение.
Съжалявам, че го пиша, но за мен по-голямо примирение от това да стоиш и да гледаш как други избират вместо теб НЯМА.
А това, че гласуването в България не е задължително си е в интерес на определени политически сили и затова скоро да не очакваме да се промени.
казано от Иван Шишманов на 20.10.11, 15:06:
Когато човек не иска да гласува, това не означава, че не се интересува от политика или няма гражданска позиция, а че не подкрепя принципна на най-малкото зло, който за мен е принцип на примирение.
Съжалявам, че го пиша, но за мен по-голямо примирение от това да стоиш и да гледаш как други избират вместо теб НЯМА.
А това, че гласуването в България не е задължително си е в интерес на определени политически сили и затова скоро да не очакваме да се промени.
Задължителното гласуване не е и никога няма да бъде решение. Примери достатъчно - прекрасната гръцка демокрация е един от тях.
Винаги досега съм гласувал. На тези избори обаче за пръв път съм пред дилема дали да го направя. Дори избор на принципа на най-малкото зло ми се струва неудачен с оглед на предложените кандидати, особено за човек като мен с умерено десни политически виждания. Целият проблем е, е че в България в момента дясна партия няма - на сцената се борят мафиоти-популисти и бивши комунисти, а гласът ми няма как да бъде даден за който и да били измежду тях. Останалите кандидати са подредени в стриктна редичка амеба-ченге-амеба-бандит-друго едноклетъчно.
В крайна сметка ще гласувам, защото е по-добре, отколкото да не гласувам, но само и единствено заради това. Цялата система е сбъркана. Президентската институция в България е излишна и е само една бездънна яма за пари, също както и половината държавна администрация. Да избираш, без реално да имаш право на избор, е като да решаваш листовки за КАТ със затворени въпроси, в които всички отговори са грешни. Но какво да се прави - каквито избирателите, такива и управниците.
Да не гласува човек е сравнително егоистично нещо, защото обикновено се свежда до това, че индивида не носи отговорност за липсата на положителна промяна от избраният от останалите държавен глава (дори в парламентарна република). Аз не съм решил още дали да отида, но като цяло най-много смисъл има в поста на head_hunter според мен.
Не съм против гласуването, това е просто моето признание.
п.п. Май в момента проблема е не кой ще бъде новия назначен на някаква длъжност, а кои са за изхвърляне.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 20.10.11 15:49.
20.10.11
16:57
Да доразвия малко метафората с доматите:
Разликата е, че трябва да се уточни, че задължително вечерта ще ядеш домати - независимо дали си ходил до пазара.
И когато си отишъл и си избрал най-ядливите домати, дори вечерта да ядеш чужди можеш с чисто сърце да се оплакваш, знаейки, че си отишъл и избрал домати и твоите домати според теб са щели да бъдат по-вкусни.
Ако не отидеш до пазара и кажеш “абе, я ми земете някви домати там” - тогава ще ги ядеш и ще мълчиш :) И дори да са отвратителни - нямаш право гък да кажеш :)
20.10.11
17:39
казано от Иван Божанов на 20.10.11, 16:57:
Да доразвия малко метафората с доматите:
Разликата е, че трябва да се уточни, че задължително вечерта ще ядеш домати - независимо дали си ходил до пазара.
И когато си отишъл и си избрал най-ядливите домати, дори вечерта да ядеш чужди можеш с чисто сърце да се оплакваш, знаейки, че си отишъл и избрал домати и твоите домати според теб са щели да бъдат по-вкусни.Ако не отидеш до пазара и кажеш “абе, я ми земете някви домати там” - тогава ще ги ядеш и ще мълчиш :) И дори да са отвратителни - нямаш право гък да кажеш :)
Ами всички са еднакво отговорни за салатата вечерта. Щом доматите не са вкусни не виждам причина човек, който не ги е купувал да не се оплаква, ако е толкова важно оплакването. Нито виждам причина човека, който е купил гадните домати ,да е една идея по-прав.
20.10.11
18:43
казано от Момчил Ганев на 20.10.11, 17:39:
Ами всички са еднакво отговорни за салатата вечерта. Щом доматите не са вкусни не виждам причина човек, който не ги е купувал да не се оплаква, ако е толкова важно оплакването. Нито виждам причина човека, който е купил гадните домати ,да е една идея по-прав.
Майната им на доматите! Става въпрос за лицето на България през следващите години. Искаш разни малцинства да бъдат толерирани, защото са “електорат”? Искаш някой да е главнокомандващ на Българската армия, срещу почерпка от кебпчета и бира или 10 лв.? Всичките са магарета и си забравят обещанията, ясно е на всеки Българин, но на избори се избира, каквото има, защото пак се връщаме на момента с малцинствата, обръчите от фирми и т.н.! Да всички искаме нормален президент, но няма, а идеята е човек да се запознае с програмата на всеки един и да пресметне до колко са реални и изпълними обещанията, а не на практика какво обещава. Идеята е да се гласува, защото в такъв момент ще се покаже на същите тези магарета, че купените им гласове, обръчите от фирми и всичката тази гадост - няма смисъл, когато народа реши нещо, че същия този народ може да ти бие шута следващия път и да останеш извън играта /на предните избори беше показателно, как някои не влязоха в парламента, заради гръмките им лъжи/. Ако нещо не Ви харесва - гласувайте, с оставането на някой в къщи, същите тези магарета ще си разиграват постановки и отново, ще са в играта, разчитайки на сигурните гласове от споменатите начини.
казано от Иван Шишманов на 20.10.11, 15:06:
И защо трябва да награждаваш някой лъжлив мухльо с гласа си? Доброволно да му дадеш власт?
Да му дадеш увереност, че е избран, че е спечелил доверието на много, много хора и то с... плитките си лъжи?
20.10.11
19:50
казано от 6th на 20.10.11, 19:07:
И защо трябва да награждаваш някой лъжлив мухльо с гласа си? Доброволно да му дадеш власт?
Да му дадеш увереност, че е избран, че е спечелил доверието на много, много хора и то с... плитките си лъжи?
Ако беше чел, по внимателно щеше да знаеш, че има начин да гласуваш за някой без той да бъде избиран за нещо, чрез което намаляш шанса на тия дето си описал. Гласуването за някой прави шанса за печалба на разни “звезди на прехода” по малък.
Пенсионерите избират една партия щото им напомня за младините, ромите за една друга партия дето не и знаят името, а само номерчето щото черпи кебапчета, а младите стоят и гледат как нещата се случват около тях.
Да, ще гласувам. Откакто имам право на глас, не съм пропускала избори. Гласувам, за да имам право да се оплаквам после :D :D :D
20.10.11
20:56
казано от karfi4ka на 20.10.11, 19:55:
Да, ще гласувам. Откакто имам право на глас, не съм пропускала избори. Гласувам, за да имам право да се оплаквам после :D :D :D
Основателна причина за вот!