21.10.11
04:42
Здравейте. Наскоро пак се запалих по фитнеса и реших да вкарам някои най-основни добавки към хранителния си режим. :) Спрял съм се на 4 продукта:
1. NOW Ultra Omega 3
2. Pure Nutrition Daily Vits
3. ON Casein
4. Scitec 100% Whey professional
Мисля да пия по една доза на ден от Omega-та и Daily-то, по една доза преди и след тренировка от протеина и 1 доза казеин преди лягане. Какво мислите като цяло? Има ли смисъл от тези витамини или е по-добре да се изръся с повече пари за нещо “по-сериозно”? Омега3 мастни киселини никога преди не съм пил. Има ли някакъв видим ефект от тях? Има ли по-добър избор на марки/продукти като цена/качество от тези? Ако се сещате нещо друго приемам всякакви съвети. :)
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 21.10.11 06:53.
21.10.11
07:40
Добавките като цяло са добре, но по добре пий 1 доза протеин сутрин след ставане и 1 след тренировка. Не ги знам как са тези витамини, но най-популярните са Adam и Opti-men. А на въпроса дали ще има видим ефект от омега-3 мисля, че няма смисъл да ти отговарям :) Успех!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 21.10.11 08:51.
21.10.11
09:41
казано от LosT_xt на 21.10.11, 04:42:
Спрял съм се на 4 продукта:
1. NOW Ultra Omega 3
2. Pure Nutrition Daily Vits
3. ON Casein
4. Scitec 100% Whey professional
Изброените продукти са хранителни добавки от основен порядък, т.е. имат универсално приложение при всички нива на спортен опит. Единствено казеинът (според мен) не попада в тази група и можеш да го заместиш с подходяща храна, съвсем спокойно можеш да го пропуснеш. Суроватъчния протеин по-скоро го насочи към първото хранене за деня и след тренировка. Преди тренировка - само при невъзможност да си подсигуриш нормална храна. При добро хранене и правилно трениране - резултати ще има.
казано от summer_jam на 21.10.11, 07:40:
Не ги знам как са тези витамини, но най-популярните са Adam и Opti-men.
Pure Nutrition Daily Vits е продукт от съвсем друг клас спрямо Adam и Opti-men.
Препоръката за Adam и Opti-men не мисля, че е добра в случая (не отговарят на целите, опита и потребностите му).
Мерси за отговорите. :) Ще пия една доза от протеина сутрин веднага след ставане. Чудя се дали да не пия двойна доза протеин след тренировка. Четох, че преди лягане е добре да се пие или казеин(ясно защо), или млечен/яйчен протеин без мазнини и въглехидрати. Цената им е една и съща, затова клоня към казеина. Все пак е създаден точно за тези цели. Не искам да го замествам с храна, защото преди лягане не ми действа добре наяждане. Освен това не обичам извара или да се тъпча с млечни продукти(сирене и т.н.)
За витамините е ясно, че са друг клас. Въпросът е, че не съм “вид първично животно, което тренира с животинска интензивност.” (nhappy) Тия зверски дози витамини усвояват ли се въобще? Препоръчителният дневен прием е на базата на 2k калории, което не ми говори нищо. Такава “диета” е за жена 50 кила. Ако съм 100кг за мен стойностите x2 ли са? Трябва да си професор едва ли не, за да си избереш правилните добавки. Ясно е, че с тренирането се изразходват повече витамини и минерали, но например нещо от сорта на 5000-10000% DV в “силните” витамини не ми звучи никак добре. Такива дози не са ли токсични? Ако се задълбае в тая тема, стойността DV е стара мярка от 97-ма г. Вече има най-различни нови стойности: RDI (Reference Daily Intake), IDA (individual daily averages), IRA (individual recommended average), ODA (optimal daily average). Не можах да намеря формули да си ги сметна. Затова бих заложил на “слабите” мултивит., пък нека нямат “ефект”. :)