21.10.11
20:18
Така, цялата работа стана миналата седмица в събота, тренирах гърди, на лежанката с дъмбели. Докато оставях дъмбелите на поставката за дъмбели, която беше почти до мен, но ме домързя и малко се наклоних към нея да ги оставя и тряс една болка в средната част на трапеца, близо до ромбоида. Не беше някаква неистова болка, но ме заболя, горе-долу се едно да се удариш някъде, но го почуствах като отлепяне на нещо от гърба, може би пък разтягане, но за мен точната дума е отлепяне. Направих още 2-3 упражнения и след това прекратих, защото започна да боли силно в тази област. Да спомена, дъмбелите бяха по 14 кг, всмисъл не бих казал, че са много тежки, защото къде -къде по тежки има и аз съм вдигал и по-тежки... На другия ден имах тренировка за крака, започнах с няколко по-лесни упражнения, например разгъване на бедрения мускул на машина, усещах лека болка на същото място, като вчера, но беше слаба. Истинския проблем беше когато пробвах да клякам, на 2-3 клек доста ме заболя отново. Стана ми ясно, че там имам някакъв проблем и не трябва да правя упражнения натоварващи гърба. Реших направо към пресеца да минавам, опитах повдигане на пръсти на машина, но болката пак се обади, направих само няколко серии от седнало положение повдигане на пръсти, бягах малко и си тръгнах. Предстоящата седмица ми беше доста препълнена с работа и нямаше да ми остане време за фитнеса, реших хем ме боли, хем нямам време, по-добре да си почина до петък. Така и стана, с времето болката се притъпи и почти изчезна. Днес тренирах гърба главно, започнах добре, не усещах нищо на болезненото място, към средата когато правех на хамър-машината започна да се усеща нещо, а накрая към тягата болката стана почти съща както в началото. Споделих това всичко с един приятел, който ходи на фитнес, той каза, че съм си изкривил лопатката ?!? Възможно ли е ? Той не е голям разбирач и му нямам много доверие, но възможно ли е ? Също прочетох за гръбначни изкривявания в интернет и попаднах на това:
Интервертебрален диск
Интервертебралният диск е прикрепен към прешлена и се състои от 2 части. Еластичното пихтиесто ядро образува желатовидния център на диска. Той е обграден от анулус фиброс. Когато върху диска се упражни компресивна сила, анулус фиброс предпазва ядрото от сплескване. Така дискът изпълнява роля на буфер между прешлените.
Трябва да се отбележи обаче, че дискът лесно може да се счупи при въртенето на прешлена, което често неправилно се интерпретира като “изместване на диска”. То всъщност представлява разкъсване на диска. Това се получава, когато пихтиестото ядро премине през счупения анулус фоброс.
Това разкъсване може да се получи при опит да се вдигне голяма тежест, а тялото е в неправилна стойка приведено напред. Тази стойка прищипва предната част на диска и смачква задната част на пихтиестото ядро.
Това действие наподобява изтискване на паста за зъби от тубата. Ако пробитото ядро се докосне до открит гръбначен нерв, човек изпитва рязка и много силна болка. Около 95% от издатините на всички ломбални дискове се намират между 4 и 5 ломбален и първия сакрален прешлен.
Възможно ли да е едно от трите неща, на които съм кръстил темата. Какво изобщо може да е ? Може ли да се оправи, до ходя ли на лекар, какво да правя, давайте съвети, че започнах сериозно да се притеснявам. На 15 съм, ако има някакво значение ..
Аз бих отишъл на преглед възможно най-скоро. Не казвам, че е нещо сериозно, но е добре да те прегледа професионалист.
казано от не да на 21.10.11, 20:18:
болка в средната част на трапеца, близо до ромбоида
Къде?? Очертай къде точно те боли с mspaint:
http://www.yulisgym.com/blog/wordpress/wp-content/uploads/2010/11/380px-Trapezius_Gray4091.png
21.10.11
22:44
в горната част на гърба е трудно(но не невъзможно) да повредиш диск. една от причините е това че прешлените са хванати чрез ребрата към гръдната кост, което ограничава движението им.
да ти се изкриви лопатката...ами че тя си се движи постоянно и това и е работата.
да си скъсал/разтегнал влакна на някой от многото мускули на гърба - доста вероятно. имай предвид че там мускулите са на пластове и може да е както от трапеца, така и от по-дълбоките - ромбоиди, мултифидеи, ротатори, екстензори.
Абе да диска, да кажа че все повече се опасявам да не е това, защото някога (или по-точно когато се случи) усещам някакво като бодене на един от прешлените, леко е ,но усещам някога и там болка. Иначе ето сега ще дам снимката с ограждането, направил съм две ограждания, първото там където е акцентирана болката, второто до там където се разраства болката при натоварване ...
http://imageshack.us/photo/my-images/24/380pxtrapeziusgray4091.png/