19.07.11
12:08
Здравейте!
От няколко седмици тренирам - 3 пъти с тежести,2 пъти HIIT ,веднъж тичам и веднъж просто ходя около 12км .
От около седмица имам болки и в двете колена - под цялата капачка.Понякога болката изчезва и го чувствам все едно нямам опора и ще се сгъне или направо ще се обърне обратно,което е по-неприятно (поне за мен) от болките.
Не съм спряла да тренирам,но се старая да си модифицирам стойката,движенията и тежестите така,че да натоварвам ставите по-малко.
Обясних на джипито какво ми е ,а тя ми връчи направление за рентген ,като твърдеше,че щели да се видят и меките тъкани :D ,опитах да й обясня ,че се виждат само ,ако са калцирани,обаче тя ме убеди ,че греша и си викам : Какво пък,лекар е,може аз да не знам нещо.
Отидох на рентген,снимката ми я разчете един,според мен,стажант,като ми каза,че костта е чиста ,а от стаята се провикна една яка леля : ИДИ СИ КУПИ ЕДНА НАКОЛЯНКА УТДОЛУ,ДО ЪПКТЕКЪТЪ И Ш’ТИ МИНИ ....
Купих си едно мазило “Дийп Рилийф” ,но не ми помага - чувствам облекчение само,когато се намажа,а след половин час няма и помен от него.Още повече ,че не съм сигурна дали трябва да загрявам ставата...
Не ми се занимава повече с глупаци,затова моля вас,да ми кажете на какъв лекар трябва да отида,за да видим меките връзки ,дали няма нещо отлепено,разтегнато и пр.
Ако някой може да ми препоръча конкретен лекар в Пловдив,също ще бъда много благодарна!
19.07.11
13:38
И аз бях така - сега почти съм на 100 процента възстановен.
0. Взех си animal flex - добавка за стави и сухожилия
1. Спрях колелото
2. Спрях разгъването за крака (правех го с много големи тежести).
3. Намалих малко ходенето пеша.
4. Клек си правех
5. Намалих клека и увеличих повторенията
6. Като намаляха болките започнах да си тичам - баскетбол и т.н.
7. Клека му вдигам по малко тежестити и му подобрих техниката.
За лекар - не знам. Аз си го спестих и ще внимавам повече.
Мнението беше редактирано от entwickler на 19.07.11 13:40.
19.07.11
14:31
Благодаря!
Аз тренирам с много малки тежести ,сега започвам,а и съм жена - най-тежкото,с което разполагам засега са 2 х 5 кг гири,които за някои упражнения са ми тежички.
Ще ми се все пак да ме прегледа някой,майка ми твърди,че трябва да е спортен травматолог,но не съм 100% убедена и затова търся по-професионално мнение :)
Изобщо не ми се иска да прекъсвам тренировките ;( ,защото все пак имам цели и засега се оказах доста упорита,но пък няма да осакатяваме заради единия инат :)
Ще се възползвам от съветите ти ,и ако и някой друг сподели неговите,ще гледам да се възползвам и от тях :)
Това, което ти се случва е съвсем нормално. В момента имаш голям ентусиазъм, което е похвално, но очевидно натоварванията ти идват малко в повече спрямо това, за което тялото ти е подготвено.
Това е често срещана грешка при начинаещите, които се хвърлят или на големи тежести или пък претернират в желанието си да постигнат по-бързо резултати.
При теб е важно да разбереш, че тялото ти има нужда от адаптация към такъв обем от тренировки и този процес вероятно ще отнеме месеци.
В момента, най-най-важното е да спреш с натоварването на краката по всякакъв начин (тежести, както и маратонското, изтощитетлно ходене) за 10-на, може би 15 дена, за да се предпазиш от хронични проблеми с колената! През това време тренирай внимателно с тежести горната част на тялото.
Сега, ако имаш възможност и не те притеснява цената, можеш да си закупиш “ГЛЮКОЗАМИН ХОНДРОИТИН 80табл. 820мг” на NATURE’S WAY.
Във всяка нормална аптека (където предлагат продуктите на Nature’s Way) можеш да си я поръчаш и е на цена от около 40лв. Аз лично съм доволен от ефекта, който получавам и стига опаковката за 20-30 дена.
Обаче не е задължително да си купуваш каквото и да е. Организма ти може и сам да се справи, но ще отнеме повечко време (под формата на почивка).
След като минат тези, да речем 15 дена, следващият етап е още по-важен. А именно как ще се върнеш към тренировките!
Съвсем очевидно е, че не си в състояние в момента да тренираш с това темпо и натоварване и ще е нужно чувствително да облекчиш тернировките си, като много плавно увеличаваш натоварването в следващите 1-2 месеца.
Бих ти препоръчал, след тези 15 дена да правиш 1/2 от всичко това, което си правила (както като килограми - за силовите ти тренировки, така и като продължителност за аеробните ти тренировки)!
Всяка тернировка по малко увеличавай натоварването, така че, след месец-два да стигнеш като натоварване, това което си правила в момента и е довело до проблемите с колената!
Много честа грешка, след претърпяна контузия, в момент на голямо желание за връщане в залата, трениращият да провокира болката отново, като се върне директно към 60-80% от тежестта с която е тренирал преди да се контузи, с което обикновенно провокира и хронифизира проблема, който не може да се излекува след това месеци наред.
Мнението беше редактирано от perlsite на 22.07.11 23:05.
22.07.11
23:13
казано от Tinkerbell на 19.07.11, 12:08:
От няколко седмици тренирам - 3 пъти с тежести,2 пъти HIIT ,веднъж тичам и веднъж просто ходя около 12км .
от няколко седмици правиш това разпределение или от няколко седмици тренираш?
така поставен въпроса - ако тренираш от няколко седмици, то явно натоварваш тялото си повече отколкото може да понесе. също така прегледай какви упражнения за мускулите около таза правиш. голяма част от хората които се оплакват от болки в коленете имат проблем точно там.
ако искаш мнение от медицинско лице, то по-добре да е кинезитерапевт. лекарите разполагат с крайности - наколенка и мазило или операция. кинезитерапевтите разполагат с нещата по средата - от провокативни тестове за меките тъкани, през мускулно тестуване, мануални техники и чак до упражнения.
30.07.11
10:46
От няколко седмици тренирам като цяло.Преди това също съм правила по някое друго упражнение или тренировка (примерно,тае-бо) ,но доста несериозно .
Иначе взех мерки,сходни с тези,които ми препоръчахте (благодаря,за което ! (handshake) ) - починах си известно време,правих само упражнения с не големи тежести и само за горната част на тялото,коремни преси и малко ходене (което тъй или иначе е неизбежно).
Вчера започнах наново с едни интервали от програмата ,която съм споменала в първото мнение.Около минута те натоварват интензивно,после има recovery за 3-4 минути с леки тежести и много повторения.Избягвам клековете и нападите,модифицирам повечето упражнения така,че едновременно да поддържам ритъма на сърцето,без да претоварвам стави и да се тръскам.Някои упражнения пък просто ги пропускам и правя нещо друго през това време,защото усещам как колената започват да горят отвътре.
Но след почивката,която си дадох,разликата е огромна- вече дори мога да слизам по стълбите! :)
26.10.11
21:38
Пак съм аз ... :)
След дълъг период на безпроблемие,отново усещам ставите си ... странно.Тренирам по програма - 3 х тежести , 1 х интервали ,1 х pure cardio & abs , две почивки.Продължителността им е между 35 и 45 минути.
Тренировките не ме затрудняват по неприятен начин,но понякога имам чувство на ... “хлабавост” в коленните стави - все едно ще се обърне наобратно,но не ме боли.Докато вдигам гирите пък,лактите и китките ми започват да горят почти буквално - усещам една ужасна топлина в ставите.
Някой може ли да ми препоръча такъв тип протектори - еластични,които да укрепват връзките добре?Пробвах с някакви,които баща ми си е купувал преди време и не е употребявал,но бяха огромни за мен - и размери ли си имат ?Разглеждам из разни сайтове,но нищо не е обяснено по-детайлно - само снимки и цени ...
28.10.11
10:45
Като застенеш само на единият крак има ли хлабавост ? За колената си вземи обикновенна наколенка . Тя ще ти притиска капачката и ще имаш по голяма сигурност . Ако искаш да се мажеш с нещо ,вземи си диклак .При мен болката бесхе когато заставам на единият крак и той просто се клати и ме болеше под капачката . Мазах го с Диклак коляното и слагам наконка при тичане , колело .
29.10.11
12:02
Ами...понякога има хлабавост,но не мисля,че се дължи на стоежа на един или два крака,а по-скоро зависи от това дали краката ми са изпънали или леко сгънати....(като са изпънати,имам чувството,че ставата ми ще се обърне наобратно,но не винаги - отвреме навреме.).
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 29.10.11 12:04.