31.10.11
19:31
Здравейте от около 1 месец започнах да бягам.
Първата седмица правих по 10 обиколки на стадиона като след всеки ден дигах с по 1 обиколка.И така стана че вече на 2-рата седмица стигнах до 15 обиколки.Бягам 4 пъти в седмицата.Но същата тази седмица ми се появи болка в костта пред прасеца или поне там го чуствам незнам дали е кост или мускул болката е само при бягане докато ходя нямам никакви проблеми предполагам че се появи защото краката ми не са свикнали и все още не са толкова издражливи.И така вече 3 и 4 седмица продължавам с тази болка да си тичам но все още си я чуствам болката и много ми пречи защото имам въздуха като бягам.
И сега се чудя как да постъпя да спря да бягам да почина няколко дни или да продължа да бягам докато болката отшуми.
Темпото ми не е бързо бягам 15 обиколки (около 5 км ) за 26-27 минути
31.10.11
19:59
Задължително спри за една седмица защото може да е всичко. Каква ти е целта на бягането все пак?! :)
31.10.11
20:19
Болката веднага като започнеш да тичаш ли се появява?
31.10.11
20:43
С какви обувки бягаш ? Остави време да ти свикне ходилото. Може би си почини малко.
И аз съм я имал точно тази болка, сякаш ме боли костта отпред на прасеца.
Забелязъл ли си как тичаш? - Коя част на ходилото първо достига земята? Не стъпвай първо на пети. Първо предната част на ходилото.
Сякаш имаш shin splint , но за всеки случай провери дали дадените симптоми съвпадат с твоите. Задължително почивка. Една седмица, ако не бягаш нищо няма да стане.
Мнението беше редактирано от Overlord на 31.10.11 20:52.
Имах почти същият проблем преди няколко месеца с разликата, че болката беше по-скоро в долната част на прасеца. Беше остра и пронизваща (и доста силна) при стъпване (само, когато бягам или подскачам). Бягах в парка, с гуменки. За 3-4 дни отшумяваше, но няколко минути тичане или няколко скока бяха достатъчни, за да се върне. В крайна сметка, след малко по-дълга почивка мина и за сега не се е появявала пак.
Да веднага след като започна да тичам тогава е гледам да загрявам като правя 2-3 обиколки с много ниско темпо.
Бягам с маратонки на Adidas който са точно за бягане.
Не съм забелязал как тичам или как по точно стъпвам.
Само че съм забелязал че този проблем ми се появява когато тичам на стадиона или по поляните.Лятото бягах на пътечки в фитнеса и там нямах тази болка.Само че винаги съм имам големи интервали време в който не съм бягал от порядака на 3-4 месеца.
И незнам дали са ми слаби краката и все още не са ми се приспособили мускулите иначе съм висок 1.76 и 82 кг не мисля че теглото ми е прекалено много но все пак сега целта на бягането ми е да сваля поне до 78 кг
01.11.11
09:51
Същият проблем го имам всяка пролет като започна с бягането. Основната причина за тази болка е бягането на пети или неподходящи обувки. Тази пролет за първи път ми се размина. Имаме пълно съвпадение на ръст и килограми (сега съм малко по тежък). За да нямам този проблем се опитвам да бягам на пръсти, увеличих времето за стречинг след бягане и си купих един много сполучлив HEAD, който се води че е за тенис но има висока и същевременно мека подметка. Съвета ми е да изчакаш докато мине болката (мисля, че ще е повече от седмица). Ако не те свърта ползвай уредите в залата - колела, кростренажори ... После изцяло смени стратегията на бягане
Това не е костта, това e tibialis anterior мускула или сухожилието, което го държи. Обикновено се получава болка при претоварване или бягане върху много твърда настилка(асфалт примерно), защото всички вибрации се връщат обратно към стъпалото и не се поема част от тях от земята. Може да се получи и от набиване на стъпалото при неправилна техника на бягане.
Пробвай да загряваш тази област добре. Глезените и колената също. Разпъвай стъпалото на шпиц, тази област се разпъва и при стойка лотос заради специфичната позиция на стъпалото в позиция шпиц. Може дори да я масажираш, също ще окаже благоприятен ефект.
http://www.exrx.net/Graphics/TibialisAnterior.gif
Като допълнение ще кажа, че може да се появи, ако тичаш прекалено наведен напред и тежестта пада основно върху тази област и глезена.
Мнението беше редактирано от Dimzata на 01.11.11 15:03.
Това е доста често срещан проблем май. Когато бягаш, в момента в който усетиш болка спираш и почиваш, тръскаш краката, разтриваш предната част на пищяла. Ако е както при мен ще е твърд като камък. Постарай се да стъпваш първо с пръстите и бягай по-отпуснато, опитай да не вдигаш пръстите на краката към коляното, защото това може да е причина да се схваща тази част.
23.10.14
13:55
Здравейте и от мен . При мен същата болка се появява при тичане и бързо ходене още към 5-та минута, ако продължа натоварването болката преминава в изгаряне ( все едно ми гори това място ) . Бихте ли ми дали някакъв съвет , които може би ще помогне . Благодаря предварително!!!
Мнението беше редактирано от Svetlin Petrov на 24.10.14 16:16.
26.10.14
10:15
Започвайте бягането много бавно, вие съм сигурен в което че започвате направо с бързо нормално темпо... започва се бавно 10мин и тогава нормално бързо...
26.10.14
11:06
За съжаление почвам с ходене, а и за ваше сведение съм тренирал 4 години лека атлетика всеки ден без неделя, и знам доста неща. Но след като спрях активния спорт и качих килограмите не съм тичал много. Сега реших да поднова тренировки и фитнес, и сега почнаха болките. Благодаря все пак за съвета.
26.10.14
14:40
казано от Svetlin Petrov на 26.10.14, 11:06:
...за ваше сведение съм тренирал 4 години лека атлетика всеки ден без неделя, и знам доста неща...
Тези неща се казват, вместо да пишеш едни и същи половинчати и неясни приказки в няколко теми. Тук гадатели няма. Нито ти знаем състоянието, нито техниката, нито кондицията. Проблемът не е за форум, а за кинезитерапевт.
27.10.14
14:06
Здравейте!
Аз също имах тази болка лятото като бягах на стълби всеки ден по 50-60 мин. Не е нещо което трябва да те тревожи, просто трябва да му дадеш малко почивка. Аз неможех да си позволя да спра кардиото и минах на бързо ходене, тогава болката се появяваше чак към края на тренировката. Обърни внимание на обувките с които бягаш. Аз не съм предполагал че са от толкова голямо значение, но след като сложих обувки специално за бягане се убедих в това. Ако се интересуваш от марка пиши на лично да не излезе че правя реклама :) Също от голяма полза са компенсаторните чорапи, те ще ти помогнат срещу отоци в глезените и ходилата.
Поздрави :)