Макари за скрипец?

02.11.11
19:13

От къде да си купя такива макари или от какво мога да ползвам?

02.11.11
20:02

във всеки железарски магазин има , питай за “ролки за плъзгащи врати” метални са с лагери и заедно с втулките

02.11.11
20:41

Благодаря, че ме насочи, ще попитам :)

Какъв ти е скрипеца? На второ място тия макари от хелезарията малко вероятно да ти свършат работа! По добре не си и помисляй. Аз за моя горен скрипиц имам правени, но излезна че каналите са тесни и на два мисеца късат въжето! Трябваше да ги разширявам допълнително! Относно материала имаш два варианта стомана и някаква пластмаса.  Ако не искаш да мажеш въжетата с грес е по-добре да е от по-твърда пластмаса. Ако пък скрипеца е с много големи тежести ти трябва стоманена ролка, но при изработката канала трябва да е почти полиран, за да не ти къса въжето. Третия вариант е ако скрипеца ти е с колан. Тогава пак ролката е пластмасова само, че е с по-проста за изпълнение форма.
С две думи : ходи при стругар да ти ги направи. Горе долу по 15-20лв на ролка за работа + 5лв материал + 2-4лв лагери.
Позрави и успех :)

04.11.11
15:37

казано от Радко Станоев на 04.11.11, 15:14:

Какъв ти е скрипеца? На второ място тия макари от хелезарията малко вероятно да ти свършат работа! По добре не си и помисляй. Аз за моя горен скрипиц имам правени, но излезна че каналите са тесни и на два мисеца късат въжето! Трябваше да ги разширявам допълнително! Относно материала имаш два варианта стомана и някаква пластмаса.  Ако не искаш да мажеш въжетата с грес е по-добре да е от по-твърда пластмаса. Ако пък скрипеца е с много големи тежести ти трябва стоманена ролка, но при изработката канала трябва да е почти полиран, за да не ти къса въжето. Третия вариант е ако скрипеца ти е с колан. Тогава пак ролката е пластмасова само, че е с по-проста за изпълнение форма.
С две думи : ходи при стругар да ти ги направи. Горе долу по 15-20лв на ролка за работа + 5лв материал + 2-4лв лагери.
Позрави и успех :)

Напротив, точно тези макари, които му предложиха ще му свършат перфектна работа и ще му излезнат няколко пъти по- евтино от варианта със стругаря, който си предложил. Това да мажеш макара и въже с грес е абсолютна глупост, това е като да смажеш ремъците на колата си за да се износват по-бавно, ако не ти е извесно, за да работи една система от макари и въжета е необходимо сцепление, иначе въжето ще приплъзва в макарата. Също така явно не ти е известно, но за целта се ползват стоманено въже (проволка) с ПВЦ изолация като ф-то на проволката варира от ф4-ф6, ако ползваш синтетично въже за целта ще имаш проблем със еластичноста и ластичния ефект, което до голяма степен ще направи тренировката неефективна.

Напротив! Точно тези ролки, които са му предложили ще му свършат работа само при полужение, че старите ролки са абсолютно същите, износените (ако са износени де). Може би на тебе не ти е ясно, че има значение от диаметъра на работния канал на ролката? Ако не е същия въжете няма да мине през отворите на скрипеца. Може би не ти е ясно, че има и размер на оста, на която седи макарата. Ако не съвподат размерите ти отварят допълнително работа. А може и да не ти е ясно, че ролки за врати се предлагат по стандартизирани размери, които не ти предлагат толкова голям избор, че да се съобразиш с всички размери на детайла! И другото, което не ти е ясно, че за стоманените въжета без PVC покритие е препоръчително да имат смазка като са в система с макари. При преминаване на въжето през макарата се получава триена между въжето и макарата, и между самите нишки на въжето! При полужение, че няма смазване, въжетата се износват много по-бързо. :D Ако системата с масарите не работеше когато има смазка, я ми кажи как така при крановите работи, а въжетата са наклепани с грес :D
Разбира се най-добрия вариант е ролка с много гладки канали(едва ли не полирани) и въже с PVC покритие, но е много малко вероятно всички размери да съвподнат или отклоненията да са такива, че да свършиш работа. Другия проблем е в дебелината на самата макара. Ако е по-дебела, може и да не влеза, ако е по-тънка ще се наложи да се павят дистанционни шайби или да се пробва със стандартни такива, но вероятността всички тия променливи да съвпаднат е много молка. Та извода от толкова писане е газ при стругара! :D

04.11.11
17:42

Кво ти стана на тебе? От въпроса на човека аз разбирам, че иска да си направи скрипец а не че иска да си подмени макарите. От девет планини през девет реки, и накрая нищо не каза. Като те слушам какви макари си  правил и как ти се къса въжето си ми ясен, пък за смазката може и да си прав за донякъде, но аз изрично казах, въже с пвц покритие което фабрично има смазка между нишките, и няма да доведе до  прецакани от почерняла смазка дрехи на всяка тренировка.

На мене ли? Нищо ! Само дето не ми харесват глупостите дего пишеш! Няма стоманени въжете с PVC покритие и нишките да са смазани! Въжетета, които се използват за товарни системи (подемни съоражения) са от тип 6х36, 6х37, от които няма такива с PVC покритие. Фирмите производители на фитнес уреди не случайно са се ориентирали към колани, точно заради бързо износващите се телени въжета и  неприятното мазане. Ако ми намериш фирма, която предлага такива въжета с облицовка, вътрешна смазка и предназначение за подемни цели от типа казвай! Ще съм ти много благодарен и официално ще призная, че съм бил в голяма грешка!
Паздрави! :)

04.11.11
19:37

Аз лично купувам въже от Мастерхаус-Бургас, което си е със пвц и при заголване цапа със смазка, при това на съвсем порядъчна цена, като има размери от  2-8 ако не се лъжа. Буквално преди няколко месеца трябваше да подменям цялата система от въжета на уреда, който ползвам. Предполагам, че ще го има и във другите големи магазини от този тип. Нямам наблюдения какви въжета се ползват при профи уредите, но уредите на Бодиспорт всички са със стоманено въже със пвц. Напълно съм убеден, че като съотношение цена качество това е възможно най добрия избор за хоум мейд уреди. Специално за теб търсих парчета от въжето, което ползвах, и да има смазка от типа на машинно масло, което е по-скоро за защита от корозия отколкото да смазва самото въже, но определено цапа.

По принцип сърцевината е напоена със смазка, с цел теловете да не оксидират и да се намали триенето по между им. Този тип въжета е добро маркетингово решение на една фирма предлагаща уредите си, но в дългосрочен план според мен не е добро техническо решение. От една страна покритието се преебава много бързо, и от друга смазката вътре е малко. По фитнесите съм заварвал много неработещи скрипци заради вежетата.
При тебе за какъв скрипец иде реч, какво е натоварването и колко време кара въжето?

04.11.11
23:45

Комбиниран уред със  на Бодиспорт. Пък и в крайна сметка скрипците си ги ползвам само аз, в зала ситуацията е съвсем различна, но както и да погледнеш ремонтът на една машина е доста евтин и не се изискват особени умения. Ползвал съм няколко типа въжета, и някой са със много здрава изолация докато на други изолацията старее и се начупва във времето, след което въжето си отива много бързо. Едното въже съм го сменял преди около година и половина и засега няма признаци за някакъв проблем.

14.12.11
19:43

Ходих да питам за ролки за плъзгащи врати, супер са ама са 17лв, а на мен ми трябват 4тири и ми идва много скъпо!!! Друг вариант?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1