Белтъци и акне - Връзка ?!

01.01.09
19:30

Така..имам известни проблеми с акнето и започвам да се чудя дали прекалената консумация на белтък може да има връзка с акнето?Приемам до 200гр протеин на ден, при положение че съм 80-83кг.Мисля, че белтъка ми е в нормално количество.Стероиди и добавки не ползвам и не съм ползвал никога, така че ги изключвам като възможна причина.Какво ще кажете бихте казали Вие?

01.01.09
19:42

Ами аз съм на твойта възраст малко повече кг приемам даже 220-230 белтъчини на ден и нямам особен проблем.Незнам има си просто хора на нашата възраст които имат повече пъпки други по-малко - нормално е.Не се притеснявай и продължавай с тренировките ! :)

01.01.09
22:09

Много интересна тема засягаш, RedWalker, която в съвсем скоро време ме интересуваше и мен. Има различни теории по темата, които в основата се делят на ВМ-НВД диети срещу ВВД. Един от практиците, който защитава темата, че прекомерна консумация на протеин и мазнини може да доведе до поява на акне е един американец със странното име Сепо Пуса : ). Препоръчвам ти да прочетеш блогът му и по-точно този пост в резюме това, което казва е следното (директно от форума след отворена от мен дискусия):

I explained the fat and insulin resistance connection in the post Micah linked to. Basically insulin resistance is an issue with insulin receptors. Fat hinders their working and creates insulin resistance.

To get over the issue you have to cut most of the fat out of your diet. I recommend keeping fat intake between 10 and 20% of your total calories. Because meat and eggs are so high in fat it means cutting most of them out of your diet.

My opinion is that you don’t need them to build muscle. Bodybuilders eat a lot of protein because they often eat very few carbs. Your muscles need fuel and if you don’t feed them carbs they are going to convert protein into fuel. That’s why it seems that extra protein helps, but extra carbs would help also.

Of course I don’t speak from experience. I’m not a big fan on BB. I like bodyweight and whole body exercises more than isolated muscle exercises.

That’s the way I’d go were I in your shoes. But it’s probably not the only way. Plenty of people at acne.org have cleared their acne with diets similar to yours. Better ask there for advice regarding that type of diets.

Ако може споедели хранителния си режим. Без употребата на хранителни добавки със сигурност консумираш големи количества млечни продукти и месо. За добро или лошо ще трябва да ти споделя, че има голям шанс акнето ти да се подобри след като спреш консумацията на млечни продукти. За жалост това, популярната реплика, която четем по фитнес форумите, че млякото е перфектния здравословен продукт за мускулите. Дори ако оставим горната теория, че по-голяма консумация на протеин може да причинява акне, има 2 други причини, поради които не трябва да консумираш млечни продукти в това ти състояние.

Първата е, че е доказано, че комерсиалното мляко съдържа твърде много хормонални съставки, които засягат ендрогенните хормони.

OBJECTIVE: We sought to examine the association between dietary dairy intake and teenaged acne among boys. METHODS: This was a prospective cohort study. We studied 4273 boys, members of a prospective cohort study of youths and of lifestyle factors, who reported dietary intake on up to 3 food frequency questionnaires from 1996 to 1998 and teenaged acne in 1999. We computed multivariate prevalence ratios and 95% confidence intervals for acne. RESULTS: After adjusting for age at baseline, height, and energy intake, the multivariate prevalence ratios (95% confidence interval; P value for test of trend) for acne comparing highest (>2 servings/d) with lowest (

<1/wk) intake categories in 1996 were 1.16 (1.01, 1.34; 0.77) for total milk, 1.10 (0.94, 1.28; 0.83) for whole/2% milk, 1.17 (0.99, 1.39; 0.08) for low-fat (1%) milk, and 1.19 (1.01, 1.40; 0.02) for skim milk. LIMITATIONS: Not all members of the cohort responded to the questionnaire. Acne assessment was by self-report and boys whose symptoms might have been part of an underlying disorder were not excluded. We did not adjust for steroid use and other lifestyle factors that may affect occurrence of acne. CONCLUSION: We found a positive association between intake of skim milk and acne. This finding suggests that skim milk contains hormonal constituents, or factors that influence endogenous hormones, in sufficient quantities to have biological effects in consumers.

PMID: 18194824 [PubMed - indexed for MEDLINE] -

линк

2рият фактор е, че е доказано, че процесът на пастьоризиране увеличаване негативните ефекти от млякото върху кожата. Бях намерил изследването някъде в горната датабейс преди доста време, но сега нямам успех. Може да потърсиш, ако се интересуваш.

Факт е, че фитнес маняците сме като коне без капаци като става въпрос за протеин и през подобни теории се минава като пирон през мляко. Всъщност млякото и млечните продукти не са нещо без, което не може да се живее, нито да се трупа маса...това ще ти го кажат дори и едни други привържници на ВМ-НВД.

Също така е важно да отбележим и една друга теория, която лични мои наблюдения показват, че е доста истинна - Обикновено това, което консумираме най-много и това, от което чустваме, че имаме нужда най-много е храна, към която имаме хранителна непоносимост и която не се отразява добре на организма ми. Подобно с въглехидратите (хляб), подобно с пилето, което по принцип е страхотна храха и т.н.

Сега е момента да отбележа, че с горните разсъждения по никакъв начин не искам да убеждавам някой фитнес любител да спира да консумира мляко. Предишните ми опити не бяха особено добре посрещнати, тъй че този път дори ще се извиня, че съм нарушил културистично растящите ви от мляко натури и горещо се надявам да ми простите :D Обещавам че следващи съвети от този тип ще ги споделям само на ЛС. :D

Така..да се върна на темата. Също, ако имаш възможност и не изпитваш някакво неудобство може да обесниш състоянието на кожата ти в момента или да пратиш снимки. Не пренебрегвай фоликулита като вариант, особено ако пъпките са преобладаващи по тялото. Нещо, което действа и оказва ефект срещу фоликулита е Nizoral шампоана (намазан в/у кожата) и таблетките.

Като цяло трупането на маса, съчетано с борбата с акнето може да се окаже една адски сложна задача, но съм сигурен, че има решение : ) Успях да постигна прилично резултати, със сигурност ще успееш и ти. Дръж ни в течение.

02.01.09
06:18

казано от Калоян Янкулов на 01.01.09, 22:09:

За добро или лошо ще трябва да ти споделя, че има голям шанс акнето ти да се подобри след като спреш консумацията на млечни продукти.

След като спрях млякото и млечните продукти(с изключение на изварата) се случи точно това за което говори колегата.

02.01.09
08:55

казано от RedWalker на 01.01.09, 19:30:

Така..имам известни проблеми с акнето и започвам да се чудя дали прекалената консумация на белтък може да има връзка с акнето?Приемам до 200гр протеин на ден, при положение че съм 80-83кг.Мисля, че белтъка ми е в нормално количество.Стероиди и добавки не ползвам и не съм ползвал никога, така че ги изключвам като възможна причина.Какво ще кажете бихте казали Вие?

Брат аз хапвам по 3 гр на ден-ама да ти кажа,при мене как е.На мене пъпките по лицето например ми се появяват от тренировките-потя ся,кожата поема,дори и да се бършеш и прочие,пак си поема....Обаче преди една съседка ми каза тука нещо интересно:”като ядеш повече сладко-точно когато си към 18 години и акнето се засилва и ми каза да наблягаме на плодове,ама не съвсем да изключваме сладкото).Аз попринцип не ям плодове-много рядко,мляко обичам много-лятото работех на басейн и там пиех по 2 литра мляко на ден.И нямах увеличение на акнето-едва ли може от млечните продукти да се увеличи,ама при всеки е различно.....Тренирай си,хапвай нормалното,пък пъпките ще си отшумят с времето...Аз иначе използвам едно гелче на ORIFLAME,и помага..

02.01.09
10:33

Костадин, това, за което говориш доста ми прилича на фоликулит. Поне по симптоми. Аз също имах доста малки пъпки по лицето, които при пот се засилват (типично за фоликулита), през лятото когато съм на море и ме пече слънцето до 1 седмица ми изчезват на 90% всякакви кожни проблеми.. това също е доста типично за фоликулита.

А иначе сладкото въобще го изключвам като фактор за споменаване..предполага се, че няма фитнес любители, които съзнателно се хранят с junk food и някакви други сладки неща : )

Aquiles, при мен също доста помогна спирането на млякото. Като цяло нещата, които най-много ми помогна в борбата с акнето са - спирането на млечните продукти, спирането на захар и сладки неща + Nizoral. Паралелно с това се старая да не консумирам никакви джънк фуудове и зърнени култури или произволни освен ориз.

02.01.09
14:45

А проблема дали е в белтъчините или съпровождащи мазнини? Преди години имах същият проблем. След едно изследване с Ехограф се разбрах, че жлъчката ми е прищипана, а именно нейните сокове участват в обработката на мазнините. Никой не ми даде ясен отговор дали има връзка. Просто една насока.

02.01.09
18:41

Tемата се оказа по обширна от колкото предполагах.Акнето го имам от доста години, имал съм го в период без засилена консумация на млечни продукти и в период на по-честа консумация като в момента ( около литър на ден ).Слънцето също помага при мене.Сладко и jank food не ям..или ако ям е по 1-2 вафли на седмица.В момента ползвам разни маски за лице + едно лекарство и нещата са малко по-добре, но вече започва да ми писва от това..Най-лошото е, че ми остават гадни петна по гърба които изчезват доста трудно.Относно жлъчката - изобщо не съм се сещал за това, но и ме съмнява то да е проблема при мене.

02.01.09
20:23

О.. повярвай ми, темата е много по-обширна, отколкото сега си мислиш : )

Обърни внимание на фоликулита - аз с мазила съм се пробвал с години да махна множеството малки пъпчици по лицето без никакъв успех, докато установих, че е фоликулит. Същото беше и с пъпките по гърба ми.

AL

29.07.09
01:38

Аве пичове  аз се епилирам по цялото тяло и ми се появат подкожни косъмчета...99% съм сигурен ,че е  фоликулит.Сега разбирам ,че и пъпки по тялото причинява така нареченият “фоликулит”...Като съм бил малък и съм имал две операции на корема ..дали това има някакво влияние.Някакъв хормонален дисбаланс ли е това...защото...Аз съм на 15 и съм доста по развит от наборите си....

03.08.09
12:20

решил съм да премахна максимално млечните продукти от диетата си, заради акнето.....искам да знам дали поне мога да се задържа на извара... калояне, предполагам че ти ще знаеш отговора

03.08.09
13:06

Иване, щом си решил да изключваш млечните - предлагам ти за 2 седмици изцяло да се ограничиш от тях, за да видиш как ще ти се отразят. В крайна сметка 2 седмици е доста кратък период, който мисля, че е достатъчен. След него почни да въвеждаш разни млечни като извара и кисело мляко, за да видиш промените в кожата и организма като цяло. Ако в крайна сметка ти е трудно да ги махнеш изцяло, изключването само на прясното може да свърши доста работа.

03.08.09
16:52

И аз като пих мляко(по 1-2 литра на ден , домашно) имах бая пъпки особено по гърба.Спрях го и се оправи сичко.Но пичове в крайна сметка няма смисал по толко много протеин да приемате , не е важно колко приемаш , важно е колко тялото ти може да усвои...Другото се превръща в захар...само си хабите парите и си натоварвате бъбреците и черния дроб 2-2.5г/кг са напълно достатъчни...

05.11.11
13:55

Виждам, че темичката е стара, но да се опитам и аз да споделя нещичко, пък може и да помогна на други, които имат проблем с акнето.

Това, което е написал Калоян е много вярно и напълно го подкрепям и то не защото съм чел, а защото съм го изпробвал на “собствен гръб”. 2 месеца минаха от както спрях всякакви млечни продукти - кисело, прясно мляко, сирене, кашкавал. Положението адски много се подобри. Вече не ми излизат подкожните пъпки, които знаете, че хем са упорити, хем и болезнени.

Друго, което направих е да си взема дейли витамини. Принципно идеята ми беше да си набавя необходимите витамини и минерали, заради фитнеса и заради лошата храна, която приемаме в днешно време, но с изненада констатирах, че акнето се повлиява много добре. За витамините поне според мен е добре да комбинирате от няколко фирми, като е важно съдържанието на Цинк да е по-височко. Можете да проверите защо е важен цинка за кожата, за ноктите и косата. Някъде бях чел, че дневното количество Цинк е между 15 и 30 мгр.

Не знам до колко е вярно това за сладкото, но от моя личен опит се убедих във връзката му с акнето. Преди месец пробвах т.н. “Инсулиново напомпване” - хапване на малко количество сладко ( при мен една лъжица мед) след тренировка с идеята да повишиш нивото на кръвната захар, което да стимулира допълнително отделяне на инсулин от организма, за по-бързото превозване на протеина към мускулите. Ефект наистина има, поне аз го усещах. Но! На втората седмица пъпките се върнаха! Поразрових се из нета и намерих интересна информация. Не е доказано дали самото сладко или инсулина влияе на акнето, но е доказано, че приемането на храни с висок гликимичен индекс се отразява зле върху общото състояние на акнето. Аз поне си го обяснявам така, че поддържането на високи нива на инсулин в организма помага на бактериите, причиняващи акне да се размножават, тъй като инсулина се явява като един вид катализатор на обменните процеси в организма. Не знам до колко съм прав, но е факт, че след като спрях и меда акнето завяхна.

Не мога да твърдя, че приемането на повишени количества белтък влияят върху акнето, но общо взето приемам близки до твоите количества на ден, т.е. приблизително между 150 и 200 гр., а съм 75-76 кг. Проблемът идва от повишеното приемане на мляко и млечни продукти. Прави си шейка с вода. Да, знам, че с мляко е много по-вкусно, но пък акнето си е много по-голям стимул. :)

Общо взето при МЕН значително подобрение се забеляза след като спрях млечните продукти, храните с висок гликимичен индекс и приемането на дейли витамини.

Мнението беше редактирано от Ivan Vasilev на 05.11.11 14:14.

UN

07.11.11
13:16

Аз спрях млечните продукти за 1-2 седмици(и пих(още пия) дейли витамини), сладкото не съм го спрял. Пъпките се махнаха почти(защото не спрях напълно сладкото) напълно, сега пак почнах млечните продукти(включително и мляко) и пак се появиха с бясна скорост и сърбят... Това го направих и преди един месец и имаше същия резултат. Но не мога да ги спра някак си съм пристрастен особено към палачинките/протеиновия шейк от суроватка и чаша мляко

01.01.12
18:05

Ицо, не всяко сладко влияе на акнето, поне от моя опит. В момента може да се каже, че се скъсвам да ям шоколад, по един 100 гр. на ден и никаква пъпка не се е появила. Всичко опира до храните с висок гликемичен индекс и до млякото и млечните продукти на НАШИЯ пазар. Тук истинско мляко няма, освен ако не си гледаш кравичката сам и си убеден, че не я тъпчиш с хормони и антибиотици. Протеиновите шейкове, ако разбира се и те са чисти от към хормонални съставки не влияят на акнето, в това можеш да си сигурен. В момента приемам от почти година ON Gold Standart, разреден с вода и не съм имал никакъв проблем с него.
Витамините, които приемаш също е важно какви са. От опит на приятели знам, че дори в аптеките продават боклуци и то такива, на които всеки ден им гледаш рекламите. Примерно Центрум за БГ пазара няма нищо общо с Центрум в Щатите. В момента аз приемам Daily Vits на  NOW Foods и съм доволен.

06.01.12
16:31

На мен така ми се получи от пилешкото. Явно наистина това е най-замърсеното месо в момента. Вече го избягвам.

12.04.15
13:07

Здравейте,

опитвам се да спра млечните продукти пробно заради проблеми с кожата и съответно да видя дали ще има промяна.Може ли да ми дадете идея сутрин с какво да заместя киселото мляко с мюсли.И също добра идея ли е да пия оризово или соева мляко ?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1