05.11.11
14:24
Здравейте,
Наскоро четох отностно подобен режим в един блог.До колкото разбрах режима го е измислил автора и казва също така че работи!Също така твърди,че няма смисъл от основни периоди при натурални фитнес атлети.Т.е че няма смисъл да се покачват излишни килограми и след това период за формиране ,защото губиш мускулната маса ,която си покачил през основния период.Той твърди ,че от 107 кг (основен период) e понижил теглото си до 81кг за период от около 8 месеца и е покачил мускулната си маса именно не през основния период ,а с помоща на този режим.Естествено загубеното тегло си е голямо ,така че... .
Та отностно режима ще го опиша накратко:
Започва се с 5 дневен период през който консумираните белтъчини са по-малко от обикновенното - 1,4/1,6гр. х тегло. Това е с цел ,когато на организма му се дава по-малко протеин ,той се опитва да се адаптира към това ,забавя се метаболизма ,намалява загубата на протеин ,което всъщност е един истински антикатаболен ефект.През този период главната цел е да се създаде силна мускулна защита.
След този 5 дневен период се консумират 2 пъти повече белтъчини - 3/3,5гр. х тегло,с помоща на ензими естествено,за период от 9 дена ,което прави общо 14 дневен цикъл.След като през първия период организма се е адаптирал към по бавно разграждане на белтъчините ,какво ще стане ако се удвои приема им за по-голям период? - Складиране на протеин в мускулите ,отключва се механизма на протеиновата синтеза и изграждането на нова мускулна тъкан.
Та какво мислите? А и има ли такива ,които са го прилагали? Според мен добре е обяснил , но все пак не прочетох много мнения под темата му.
Поздрави!
05.11.11
15:36
Хм... звучи достоверно но тогава няма да важи правилото ‘’Излишния протеин се изпикава’’ :) ... тоест ако се складира в мускулите би следвало да не бъде похабен... или ако се изпикава не би трябвало да се натрупва в мускулите до такива количества, че да има осезаем и бърз ефект ( защото тук говориш за някакви си 2 седмици )
05.11.11
16:10
Всъщност не знам дали това просто е един цикъл ,който многократно се повтаря.Не ми се вярва да е само 14 дни.Предполагам след 9те дена високобелтъчен прием всичко започва на ново.Попитал съм в темата на блога за допълнителна информация ,дано ми се даде.
И на мен ми се струва че толкова много протеин трудно би се усвоил ,но все пак той го е изпробвал и твърди че действа.
Много и е интересно как така аджиба протеина се складира в мускулите???? Това не е нито мазнини, нито вода, нито глюкоген за да бъде складиран. Протеина не само не може да бъде сладиран в организма,но и не може да бъде синтезиран като глюкозата и мазнините.
05.11.11
16:22
След разяснението на Валд мисля, че е излишно да се говори повече по темата... дори и да действа тоя режим и прочие самия факт, че според него ( автора ) протеина се складира а това явно не е така...
05.11.11
16:52
Четох скоро една статия за ротация на протеин на дни/седмици с висок прием и дни/седмици с нисък прием, нещо за ензимна регулация, но не помня точно за какво ставаше въпрос. Ще я потърся и ще дам линкче ако я намеря.
Иначе по темата...нямам информация по въпроса, но логиката ме навежда на мисълта, че малко или много е глупост. Повече към много клони. Просто метаболизма се регулира главно от приеманите калории (но не само), което влияе на щитовидната жлеза. Ако ядеш много малко, щитовидната жлеза забавя метаболизма, а ако се тъпчеш, метаболизмът се засилва. Липсата на протеин едва ли забавя метаболизма.
Употребата на протеин от организма намаля драстично при липсата на въглехидрати в менюто. Има пик на ползване първите дни, а след 2-3 дни усилено използване на протеина, който се намира активните тъкани, организма драстично намаля употребата му за енергия и се пренасочва към мазнините. Като понамалеят те и се изчерпат, се преминава на стабилно разграждане на активната тъкан, като се започва от мускулите и се стига до....сърцето. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.11.11 16:55.
05.11.11
21:11
Може да си въртиш протеина, за да не ти омръзва една и съща диета всеки ден. Да си го направиш по-интересно за теб. Така и тялото ти и в частност бъбреците биха си починали от високия прием на протеин ежедневно. Може да си въртиш и витамините. За разнообразие и да се избягват евентуални хипервитаминози. Струва си опита. През 97 - 98 година четох някъде, че повече мускулна маса се качвала, ако се върти протеина т.е. На всяка седмица с нормален за културиста прием на белтък (2,2 г/кг тегло или там колкото всеки вярва и е чел, че трябва) да има 2 дни с по-нисък прием на белтък. Беше много отдавна това, но аз от тогава, а и преди това несъзнателно така си и правя - 5 дни по-строго и събота и неделя му отпускам края. Разнообразие. На мен ми харесва да се чувствам нормален човек, а не някой fitness freak.
06.11.11
17:41
Мерси за мненията.
Камене ще имам предвид коментара ти.