Щанга с цимент..

11.12.10
12:30

Здравейте! Чух, че имало начин да се направи щанга с цимент. Ако може някой да каже как.. Дядо има най-различни тръби, по размер и друго.. Цимент имаме, само кажете по какъв начин тоя цимент да го направя кръгъл и да е от края на тръбата.. Благодаря предварително :)

11.12.10
13:12

Здравей, отговорът е с кофа. Първо напълни кофата с пясък за да видиш колко тежи, теглото х2 +лоста ще е теглото (приблизително) на щангата. Кофата трябва да е с капак (от протеинова пудра, или латексова боя примерно). Пробиваш дупка в средата на капака с диаметър ф-то на лоста. Затваряш кофата с капака и трябва да подсилиш с нещо (лепенки) капака към кофата за да не се отвори като наливаш сместа. Обръщаш я да легне на кръглата си част, вкарваш лоста почти до края. Застопоряваш кофата да не се търкаля, и отгоре изрежи дупка, не много голяма, но достатъчна за да наливаш ‘бетона’ , с диаметър 10-тина сантиметра примерно. Разбъркай цимент с пясък, като гледай цимента да е достатъчно, за да е по-здраво, и наливай през дупката в кофата. Докато наливаш може да пускаш вътре големи пирони, или нарязани железа, ще играят ролята на арматура, и ще е по-здраво. За другата страна използвай същия размер кофа, логично.. Изчакай 2-3 дни и отстрани пластмасата от ‘щангата’. Успех, елементарно е!

11.12.10
13:26

Адски много ти благодаря! Само да попитам, дали с кофа от латекс, щангата ще е поне 20 килограма?

11.12.10
13:46

Обемната плътност на бетона е много различна - от 500 до 2500кг/кубичен метър. За да направиш приблизителна сметка колко тежка ще стане щангата ти, първо си скови от дъска малко кубче с размери 10/10/10 сантиметра. Това ти е кубичен дециметър. Забъркай съвсем малко цимент и пясък с вода, колкото да напълниш кубчето. Изчакай няколко дена да изсъхне, махни ‘кофража’ и премери на кантар само бетоновото кубче. Предполагам ще тежи около 1,5 до 2,0кг. Колкото литрова кофа използваш, умножаваш я по теглото на блокчето и ще получиш колко ще тежи от едната страна. Примерно с 10-литрова кофа, и блокчето ако тежи 2кг, то щангата само от едната страна ще тежи 20кг, а общо примерно 50, ако лоста ти е към 10 кила.

11.12.10
15:02

След малка справка мога да ти кажа, че стандартния бетон, приблизително този, който и ти ще забъркаш с дядо ти, е с обемно тегло точно 2кг/кубичен дециметър, така че няма нужда от експерименти. Умножаваш вместимостта на кофата (литрите) х2 и получаваш теглото. Сетих се, че може да използваш и ‘туба’ от минерална вода - 5-7-8-10 литра. Срежи я до правата част закрепи лоста вертикално в средата на тубата и излей бетона, на другия ден обърни лоста с готовата тежест нагоре, и направи същото и от другата страна. ;)

11.12.10
15:42

Мерси.:)

AZ

11.12.10
18:16

Лошото обаче е,че никога едната страна не може да стане абсолютно равна на другата-или от едната бетонът ще е по-рядък,или ще има повече арматура и пр.

11.12.10
18:50

Прав си. Затова съотношение вода/пясък/цимент трябва да е еднакво, и ‘арматурата’ да е по равно. Или пък с две кофи наведнъж, и едно бъркане на бетон, железата за арматура пак по равно. Не е толкова невъзможно, напротив.

AZ

11.12.10
19:03

Да,ако наистина се изчисли всичко да е по равно няма да има никакъв проблем.Успех на автора,дано да стане добра щанга :)

11.12.10
19:29

Пусни някоя снимка,ако я направиш,че ми е интересно как ще изглежда :).

11.12.10
22:11

Тия дни няма да стане. Ще я направя щангата, но тела ми е на ремонт.. Към края на месеца.:)

11.12.10
22:43

Защо е нужно да се правят такива сложни схеми ? Щанга от цимент. Щом не желаеш ( или нямаш възможност ) да ходиш на фитнес. Вместо да лееш цимент защо не отидеш при някой стругар да ти престрърже тежести. Тоя цимент както казват по на горе няма да може да се балансира , докато стоманетите тежести ще са точни до част от грама. Освен това стругарят може да ти престърже тежести с най-различен диаметър и тежест.
Освен това можеш да изчислиш предварително при какъв габарит, каква тежест ще се получи - ето имаш компютър, пишеш постове. Просто отвори уикито виж плътноста на стоманата ( мисля че беше 7.6 гр/см3).Разчертай нужната тежест с нужните отввори - дай на стругаря да изработи дисковете и си готов. Диск с габарити 350 мм , отвор за лост 40 мм и дебелина 35 мм изработен от Ст45 ще тежи 26,1 кг.

11.12.10
23:19

Предполагам защото цената на стоманата е към 1,50лв/кг необработена, с обработката сигурно става 2лв. 26кг х 2лв = 50 кинта и още толкова за още един 26 кг, ще излезе над 100 кинта нещо, което с цимент и пясък ще струва 10-15. Когато някой пита за щанга от цимент, определено мисля, че е намесен и финансовият фактор.

29.09.11
18:13

Здравейте, искам да питам дали ще мога да направя щанга, която да тежи г/д 80 кг. от цимент ? Искам да я използвам за вдигане от лежанка. :) (muscle)

29.09.11
18:20

Дали ТИ ще можеш, ние няма от къде да знаем!

SP

29.09.11
20:20

А защо просто не накарате някой майстор да ви направи калъп, след което всеки ден по една плочка ще можете да си правите. Тогава е гарантирано, че ще са равни, а и ще бъде разглобяем лоста.

30.09.11
00:29

казано от Valdis на 29.09.11, 18:20:

Дали ТИ ще можеш, ние няма от къде да знаем!

Е много си остроумен бе чичкаа! :D

06.11.11
15:29

Кофа от латекст 25кг стандарт. Цимент/пюсък 1 към 1. След разбъркване 23см я напълних (от около 28-30 е догоре), тежи 31-32кг точно.

06.11.11
19:01

Някой ако може пък да каже с какво да покрием цимента за да не се рони с времето и използването?Някакъв вид силикон?

10

06.11.11
20:16

Лекопласт, вътрешна гума, силикон, лепило за каси (!! :Д).

07.11.11
00:31

нека чуя и други мнения :)

12.01.12
11:43

хехе през живково време батковците си правеха такива ,на пример  режеха тръба водопроводна,  в буркан се слагаше бетон топваха единия край на тръбата там после като стегне и другия край на трабата в друг буркан със бетон после се чупят бурканите и става дъмбел

12.01.12
20:30

Хубаво е да видиш ентусиазма в човек, което ми връща спомените много години назад, когато бях толкова щастлив от първата щанда, дискове и лежанка, всичките правени. Ясно, е че това е началото за теб, нямаш финансови възможности, но имаш голям желания и хъс, а това е най важното. Макар и да не съм правил щанга от цимент, съм сигурен, че дори може да се направят дискове от цимент с които да можеш да си променят тежестта на щангата.

Отливката е елементарна, може да се отлива във всеки съд с подходящи размери, за дискове ще трябва да се направят метални втулки, за да не се рони бетона при вкарване и вадене на диска от лоста. Задължително трябва да се използва арматура, за да станат стабилни отливките. Плътността на бетона е около 2.4гр./куб. см. , тежестите могат да се направят точно една с друга до грам, по най простия начин, като мериш материалите на кантар преди да ги размесиш и разбъркаш.

Отвънка може да се покрият с различни материали, течна гума, течна пластмаса, за тях обаче ще трябват пари, с които ти явно не разполагаш, а и целта е да се направи най евтиния вариант, и тези тежести ще са ти временни и за това е безсмислено да се инвестира във външно покритие. Аз съм си правил тежести от олово за дъмбели специално, по 5 кг. и по 2.5 и това са най яките тежести буквално, които не ги заменям дори за хромирани и доплащане даже. Само труда, който съм хвърлил по тях ги прави безценни :D , толкова много акумулатори съм разфасовал за това олово, много играчка просто. Тъй като оловото е с около 60% по голяма плътност от чугуна, тежестите ще са по малки, по тесни и ще заемат по малко място на дъмбелите, а това е главната цел ;)

Нямам търпение да започна идните месеци направата на една комбо машина с някои мои “патентовани” приспособления. Когато я направя може да я покажа във форума с описание как е преминал процеса на изработка.

Помисли внимателно, за варианта с бетонените дискове, вместо фиксирани отливки или другия вариант е да направиш няколко различни щанги, само ще ти трябват повече лостове !

Мнението беше редактирано от Хри$то® на 12.01.12 20:32.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1