Не усещам натоварване на мускулите - трябва ли ми креатин?

07.11.11
11:13

Здравейте.
Почти при всички упражнения да не усещам натоварването върху мускулите докато правя самите упражнения дори при по-тежките серии с 6-8 повторения. Винаги съм имал този проблем и единствено при ново упражнение с което не съм свикнал се усеща или, когато от много време не съм тренирал и мускула не е свикнал. За по-малко от месец качих към 5 килограма и сега съм към 68, но въпроса е дали ми трябва допълнителна добавка като креатин понеже се предлага с добра цена (35 лева 1 килограм на Scitec) и ще ми стигне за около 3 месеца. 5 грама доза са си 200 дози по 2 на ден 100 дена ~ 3 месеца.Идеята е да правя на повече килограми, за да се натоварва повече мускула и да расте повече. Просто ми е странно да правя гръб и гърди по 60 килограма и никаква болка... Мускулна малко изпитвам, но е нормално след като от над 3 години не бях вдигал 60 кг. След още 1-2 тренировки по 60 кг може и да спре мускулната треска след тренировките изцяло. Иначе мускулите си растят, но мисля, че е бавен процеса така имайки предвид, че в началото се качва най-бързо. Взимам протеини пред и след тренировка ако е от значение, но ми е странно да го няма натоварването през самата тренировка.  Правих крака примерно лег преса със 110 кг и пак никакви болки в бедрата. При положение, че правих и клек, но с около 70 кг преди клек от лег, а при предишната тренировка на лег преса правих с около 75-85 килограма, но пусках малко по до долу.
Не е от неправилно правене понеже при всички упражнения е така и няма как да греша при всички. Просто е нещо хронично :).
Дали трябва да правя упражненията с по-голяма амплитуда? Т.е. да пускам и вдигам до горе на по-малки килограми с цел максимално разтягане?
Общо взето тренирам големите мускулни групи с 3-4 упражнения и малките с 2-3 и рядко с 4, за да не ги изморя.
1 загряваща(12-15 повторения), 1 на средни килограми(10 повторения) и 3 тежки серии най-често(8 повторения), но при някои по-късни упражнения правя по 2 тежки серии.

Темата беше редактирана от Momchil Andonov на 07.11.11 12:11.

Има нещо наречено TUT. Това е времето, през което мускулът е под напрежение. Колкото по-голямо е TUT, толкова повече ще усещаш мускулите си.

Като пример си представи да правиш 10 повторения за време от 10 секунди и да правиш 10 повторения за време от 50 секунди.

Тук се появява и нещото наречено темпо на изпълнение. Означава се с 3 цифри - ХХХ. От лявно надясно са подредени ексцентричната, задържане и концентричната част на повторението. Примерно 202 означава 2 секунди ексцентричната част на повторението, 0 секунди задържаш контракцията и 2 секунди концентричната част. Някъде слагат и 4-та цифра, но оригинално си е с 3.

Ти как изпълняваш упражненията, от които се оплакваш?

Ако просто мяташ тежестта напред и назад, надали ще усетиш нещо сериозно. Опитай изпълнението да е бавно и контролирано. Креатин или друг тип добавка е много малко вероятно да решат проблема ти. :)

07.11.11
14:53

Ами нещо от типа 1.0 - 0.5 - 1.5 като почти всички, които съм наблюдавал тренират така. Харесва ми негативната част при негативното натоварване малко по-бавно да връщам така да се каже особено при ръцете. Но при лег от преса и клек малко задържам горе към половин секунда. Може би трябват по-оптимални задържания и бавни движения. Никое упражнение не правя рязко при позитивна и негативна част, защото знам, че е важно да се натовари добре мускула. Освен това по-добре ли е да не почиват въобще мускулите в упражненията при които е възможно? Примерно при бицепс да не ми става предмишницата права, защото тогава почти не се товари бицепса или пък да не пускам ръката съвсем, за да не се отпусне мускула? Но тогава няма добри разтягания и не знам кога е най-оптимално натоварването, което търся.

Предполагам търсиш максимална хипертрофия (обем на мускулите). Ако е така се стреми времето под напрежение на мускула да е над 40 секунди. Според упражнението нека варира между 40 и 70 секунди.

Примерно тяга и клек хич не върви да ги изпълняваш по 5-6 секунди.

Концентрирай се върху ексцентричната част и по-малко в концентричната. Тя ти носи повече мускулни повреди и по-голяма хипертрофия.

08.11.11
09:09

Клека колко секунди трябва да се изпълнява ако не 5-6? В смисъл, че много ще ме измори ли не трябва толкова време? Аз точно обем си търся на мускулите и все пак сила де.

Рискът от контузия е по-голям и не си заслужава.

При такова темпо на изпълнение към края на серията мускулите започват сериозно да “горят” заради натрупалата се млечна киселина. Трениращият започва да губи концентрация и контрол върху тежестта. Кръстът е слаба и лесно уязвима точка и при упражнения като клек и тяга загубата на контрол може да е фатална.

Клека и тягата са по-силови упражнения, макар да можеш да ги правиш и с много повторения. Темпото обаче не мисля, че е уместно да се качва над 2-3 секунди. Клякаш контролирано, не правиш пауза в долна точка (никога), изправяш се контролирано.

09.11.11
09:48

Направих вчера тренировката с много бавни пускания към 3-4 секунди в негативната фаза. По натоварени ги усещах по-време на тренировката, но днес пак нищо не усещам... :( Хем с добри килограми ги правих упражненията и почти не помръдвах. Може просто да се възстановявам много бързо от бързия метаболизъм, но не усещам растеж. Вече общо към 1 килограм протеин на прах(включващ храносмилателни ензими и аминокиселини бленд) съм приел от както почнах от преди 3 седмици да тренирам. Но все пак по-голямата част беше възвръщане на формата де :).

Или си мислиш, че натоварваш мускулите, които трябва, а не го правиш. Най-вероятно биомеханиката ти е под всякаква критика. :)

09.11.11
10:22

Упражненията ги правя добре :). На гръб съм изправен и придърпвам до нивото малко под темето :D. Захвата е на сгъвката на лоста а не на нивото на раменете примерно. Избягвам изгърбването, но иначе си имам гръбначно изкривяване. На трицепс почти никакви движения няма и не слагам много килограми ами към 30-тина. Ръката ми е малка към 32 см сигурно ... Гледам да е прецизно изпълнено всяко повторение. При бицепса може би не е толкова правилно признавам си :D, но там нз как е най-оптимално да се прави.
Под биомеханика нещо друго ли имаш предвид? В смисъл просто да съм по-различно оформен/функциониращ?

казано от Momchil Andonov на 09.11.11, 09:48:

... но не усещам растеж....както почнах от преди 3 седмици да тренирам. Но все пак по-голямата част беше възвръщане на формата де :).

Човече, дай си малко време. За 3 седмици какво очакваш? Хората с години тренират, ти за месец искаш да станат нещата. Ок, възвръщаш някаква форма, но това нищо не значи.

А мускулната треска...явно си хапваш добре и се възстановяваш бързо. Аз като ям както трябва - треска рядко имам. Като не ям както трябва - треската ме държи по 3 дни. При всички е така. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 09.11.11 10:27.

Био-механика - движение на тялото. Сигурен ли си, че дърпаш с гърба, а не с ръцете? Заключваш ли гъза при клека или караш само на еректори? Като правиш набирания можеш ли да удариш лоста в гърдите, или на брадичката приключваш вече? Лежанката усещаш ли я в гърба? Заключил ли си плешките отзад?

09.11.11
10:34

Всъщност при лежанката последно врмее ме наболява на лявото рамо и усещам как ми се движат плешките на лежанката. Май нещо не влиза много в гърдите :(.
При дърпането дупето е седнало и не мърда :). Относно ръцете трудно бих преценил с кое дърпам понеже много зависи от захвата. Не удрям лоста в гърдите макар, че имам сили за това просто към 7-8 повторения тръгвам да връщам по-от рано на нивото на носа може би стига само лоста. Плешките се заключват предполагам като ги събера и тогава лягам притискайки ги?

Мнението беше редактирано от Momchil Andonov на 09.11.11 10:35.

Ако те боли рамо от лежанка, значи техниката ти куца. Лягаш със заключени плешки отзад и тогава вадиш щангата. Ти ще усетиш как те удря щангата там. Много е яко усещането. И ще усетиш как и гърдите, и ръцете и кво ли не работи повече. :)

Off:

Ч.Р.Д, Момчиле! :)

09.11.11
22:36

казано от Momchil Andonov на 09.11.11, 10:34:

Всъщност при лежанката последно врмее ме наболява на лявото рамо и усещам как ми се движат плешките на лежанката. Май нещо не влиза много в гърдите :(.

Ами правиш ли 1-2 серии в началото с лека тежест и около 20 повторения?

10.11.11
09:23

казано от Миро на 09.11.11, 22:36:

казано от Momchil Andonov на 09.11.11, 10:34:

Ами правиш ли 1-2 серии в началото с лека тежест и около 20 повторения?

Ами не. Загряващите серии ги правя по 12-15 пъти само на лост и на 40 кг примерно правя към 10-12 повторения. Може би лоста е по-близо до брадичката от колкото над самите гърди :/.

10.11.11
20:52

казано от Momchil Andonov на 09.11.11, 09:48:

Може просто да се възстановявам много бързо от бързия метаболизъм, но не усещам растеж. Вече общо към 1 килограм протеин на прах(включващ храносмилателни ензими и аминокиселини бленд) съм приел от както почнах от преди 3 седмици да тренирам.

Не 1, а след 50кг протеинова пудра, съчетана с правилно хранене и тренировки може да очакваш резултати и то не по-рано от 2-3 години. Е, ако 1см е постижение...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1