18.06.05
19:00
Коя от трите храни се усвоява най-добре?Не е ли вярно,че сладките неща (като например меда) е по-добре да се избягват в една диета(дори ВВД за маса)?А хляба не се ли усвоява по-трудно тъй като представлява сложни въглехидрати.
медът се усвоява най добре
по скоро избягваъ глюкоза отколкото мед има много полезни работи вътре и има приложение(в малки дози) сутрин,преди и след тренировка а също и с креатин така че може да се ползва при ВВД
а за хляба не мисля че е добър избор.аз съм го заменил изцяло с ориз
Ми аз знам,че меда е 50% глукоза 50% фруктоза.
А иначе и аз съм заменил хляба с ориз.Ма исках некой да обясни по-точно защо е по-добре ориз от хляб.
Ми защото хляба е бърз въглехидрат - изяждаш го и след малко пак си гладен! Докато ориза е бавен, по-бавно се усвоява и по-дълго имаш чуство за ситост. А по-добре от ориз е картофи, ма и ориза си е екстра, особено кафяв ако отслабваш!
18.06.05
21:45
Хляба и ориза са сложни въглехидрати. Вследствие от това се усвояват по-бано от организма, за разлика от меда. Пълнозърнестия хляб и ориза нямат съществена разлика и в гликемичните индекси. Малко по-висок гликемичен индекс има белия хляб.
Меда е монозахарид и се усвоява много бързо от организма. И затова си има и съответните приложения в зависимост от съответните цели.
Аз в моята диета не съм изключил хляба. Почти на всяко ядене хапвам по малко пълнозърнест хляб в зависимост от количеството въглехидрати в останалите продукти(изключваме яденето преди лягане). В период на качване съм.
18.06.05
22:08
аз знам че хляба кат се приеме в корема пак става на тесто ... и за тва по бавно се освоява :D но се пак са си 7% грама протеин на 100 грама :wink: а и пълнозърнестия много е хубав и полезен има и фибри :twisted:
18.06.05
22:18
Хлябът, както и оризът(и двата са полизахариди) минават определен еднакъв цикъл на разграждане до по прости въглехидрати. Дефакто усвояването става в червата.
Ако се надяваш на белтъчините в хляба, доста въглехидрати ще си вкараш докато си набавиш достатъчно количество белтъчини. ;)
[quote author=”Владимир”]Хляба и ориза са сложни въглехидрати.
Извинявай би ли ми обяснил как и хляба и ориза са сложни въглехидрати? Мерси предварително
18.06.05
22:54
[quote author=“tory_”][quote author=”Владимир”]Хляба и ориза са сложни въглехидрати.
Извинявай би ли ми обяснил как и хляба и ориза са сложни въглехидрати? Мерси предварително
Глюкозата и фруктозата са монозахариди(прости въгл.). Захарозата и лактозата(дизахариди) също са прости въгл..
Сложните въглехидрати(полизахаридите) са нишестето и целуозата. Те се разграждат до прости в хранителната система(целуозата не се усвоява). Оризът и хлябът са сложни въглехидрати съставени от хиляди(милиони) прости такива. ;)
Можеш да прочетеш тук за сложните и прости въглехидрати.
Ето цитат от горната статия:
Examples of foods with high levels of complex carbohydrate are bread, rice, potatoes and pasta
Превод: Примери за храни с високо съдържание на сложни въглехидрати са хляб, ориз, картофи и макаронени изделия. ;)
Оризът има гликемичен индекс 92, бая далеч е от бавните въглехидрати май :lol:
Излиза, че хем е сложен, хем е бърз.
[quote author=“BabaVanga”]Коя от трите храни се усвоява най-добре?Не е ли вярно,че сладките неща (като например меда) е по-добре да се избягват в една диета(дори ВВД за маса)?А хляба не се ли усвоява по-трудно тъй като представлява сложни въглехидрати.
Не може да се отговори, усвояването зависи от 100 фактора... :
- смесва ли се с други храни
- в какво количество се приема/евентуално други храни/
- общо състояние на организма
- стрес
....
Сума фактори.
Грубо казано, меда, ще се усвои най-бързо, но ако ориз и хляб се ядът в рамките на разделно хранене ще се усвояват също много добре./ако са качествено естествено/