Функционална мускулна маса

Здравейте, искам да попитам няколко неща и се надявам, че може би тук, ще е мястото където ще получа адекватни отговори.

На 16 години съм, 173 висок - 65 кг. Тренирам активно футбол от 8 години, като под активно имам предвид всеки ден, включително събота и неделя. На много места в интернет търсих материали за ” функционална мускулна маса ” , но не успях да намеря никъде това което търся. Както знаете футбола е аеробен спорт в който в продължение на 90 минути спортистите изминават дълги разстояния било чрез нормално темпо, но най-вече на спринтове. Също така трябва да си пъргав и бърз за да можеш да надбягаш противниците или да им не им позволиш да те надбягват, трябва да си поврътлив за да може да си добър както в дефанзивен така и в атакуващ план, трябва да имаш голям отскок за да печелиш високите топки и трябва да си здрав физически за единоборствата, аз лично играя централен защитник и ми трябва всяко едно от тези качества, но имам проблеми , има също така и неща който не разбирам..
Бях впечатлен от ” Новия Drogba ” както го наричат или просто Romelu Lukaku който е нападател на Челси.  Това е той. Той е изключително бърз и като цяло е доста експлозивен. Висок е 1,91 метра и е 94 килограма тежък, а е само на 18 години. И тъй като аз знам, че е повече килограми заради ръста си, реших да се ориентирам към някой по-нисък, но пак здрав физически.
Спрях се на Micah Richards който играе в Манчестър Сити, 1,80 висок, 83 кг.
Това е той.
Micah Richards също разполага с всички тези качества който изброих по-горе и е един невероятен защитник.

Сега да си дойдем на думата. Тренирам всеки ден което ще рече, че долната част на тялото ми е добре развита, искам да развия и долната още, но искам и горната. Дадох горните два примера за да покажа, че целите ми са да кача мускулна маса като тяхната, без да губя нищо, а да имам само плюсове от това което правя. Четох толкова неща и не успях никъде да намеря какво точно да правя за да получа същите резултати каквито и те. Чел съм и много теми тук в BB-team и все пак съм абсолютно сигурен, че много неща ми липсват. ЦЕЛИТЕ МИ СА РАЗВИТИЕ НА ДОЛНАТА И ГОРНАТА ЧАСТ НА ТЯЛОТО ПО НАЧИН ПО КОЙТО ЩЕ БЪДЕ ПОЛЕЗЕН ЗА МЕН, НАЧИН ПО КОЙТО ДА МОГА ДА РАЗВИЯ СИЛА, БЪРЗИНА, ЕКСПЛОЗИВНОСТ И В СЪЩОТО ВРЕМЕ И МАСА, НЕ ДЪРЖА ТОЛКОВА НА МАСАТА КОЛКОТО НА ТЕЗИ 3 НЕЩА КОЙТО ИЗБРОИХ. Знам много неща за правилното хранене и какво трябва да е то когато искаш да покачваш мускулна маса, въпросите ми са :

1. Какви упражнения трябва да правя като цяло, за това което изброих? С колко повторения да бъдат и колко серии? Имам 2 дъмбела във вкъщи х15 кг, купих си пружини, въже за скачане и боксьорски ластици, като момчето което работеше в магазина от който го купих каза, че ще помогнат доста за изграждане на горната част. Не искам да ми съставяте програма, защото знам, че на никой не би му се занимавало, просто искам да ми дадете упражнения който биха помогнали за целите ми и да кажете горе-долу по колко повторения и серии трябва да правя.

2. Другия проблем е, че преди време бях пак качил маса ходех на фитнес правех кръгови тренировки ( бодибилдърски ) и имаше доста големи резултати, но издръжливостта ми спадна доста, имал съм моменти в който след 35-40 минута и просто не издържам повече от умора. Колкото си по-голям, толкова по-трудно става тичането предполагам. Не искам да губя издръжливост.

Надявам се да не ми пратите ” Футбола и фитнеса - комбинацията невъзможна ” , а да ми обясните до колкото можете де.

Благодаря предварително. :)

Модерация: Писането с главни букви, освен че е против правилата на форума, така е и напълно излишно!

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 07.11.11 22:00.

Трябва ти миофибриларна хипертрофия, а не саркоплазмена. Гледаш повторенията в серийте да не са повече от 5-6. :)

Значи разрових се и видях, че точно това търся всъщност. Искам да те попитам тъй като имам дъмбели, пружините ще мога ли да ги използвам тях по-някакъв начин като например правя упражненията с пружините на доста трудно ( 80 % от възможностите ми) по 4-6 пъти повторения, по 4 серии да кажем. С дъмбелите искам да работя за гърди и ръце, 2 дъмбела по 15 кг. не са много за гърди, но ако ги правя бързи повторенията (eксплозивни) пак до 6 повторения ще има ли същия ефект или е задължително да се ходи на фитнес и да ги оставя тези пружини и дъмбелите. Също така видях, че е хубаво 5х5 системата да се прави, и намерих класическа програма за сила на принципа на 5х5, но все пак ще мога ли да използвам тези неща който са в нас или няма да има особенно голям смисъл? :)

07.11.11
19:18

С два дъмбела тяло не се прави! По-добре почвай фитнес ;)

Виж, проблема ми е, че сутрин съм на училище, прибирам се, имам време да се изкъпя,хапна, оправя и тръгна за тренировка. От тренировка се прибирам 8 часа в нас и съм горе-долу капнал, ако мислиш, че не ми се ходи на фитнес, обясни ми просто кога да ходя? ... ;/

07.11.11
21:55

Хем търсиш начин, хем ти го дават, хем не го приемаш. Прави по 200 лицеви тогава и чакай резултати. Малко хейтнах ама

07.11.11
22:09

казано от Йордан Божилов на 07.11.11, 19:28:

Виж, проблема ми е, че сутрин съм на училище, прибирам се, имам време да се изкъпя,хапна, оправя и тръгна за тренировка. От тренировка се прибирам 8 часа в нас и съм горе-долу капнал, ако мислиш, че не ми се ходи на фитнес, обясни ми просто кога да ходя? ... ;/

На мен ли не ми излизат сметките или “къпя, хапна и оправя” отнема ужасно много време. Колко часа е тази тренировка, че се прибираш в 8? И кога учиш? Не че ме бърка какво правиш с живота си, но се опитай да си малко по-организиран и бърз в ежедневието.

Ами да ти кажа, че съм бая организиран или поне аз така си мисля. Прибирам се 2 часа от училище, хапвам за 10 минутки, къпя се за 10 и за 15 съм си сложил нещата в сакчето и изчезвам към тренировките.  14:30 - 40 съм излезнал от нас от 4 и 30 съм на тренировка - 4 часа - 4 и 15 съм пристигнал за тренировката, тя е до 6 , къпя се и се оправям 6 и 20 съм си тръгнал от тренировките 19:40 - 20 : 00 съм в нас.
Живея доста далеч от тренировките. Няма да коментирам въпроса за училището.. Точно затова съм възложил големи надежди на спорта.

S1SOOO - Пичага разбрах, че това е единствения начин исках все пак да попитам.. Няма нужда да хейтваш тия дни отивам да си купувам карта за фитнеса, ако има желание предполагам, че има и начини ще ми е доста трудно с тези клекове след час и половина тичане, но нищо не ми струва да опитам.

Благодаря на всички за отговорите. :))

Мнението беше редактирано от Йордан Божилов на 07.11.11 22:19.

Чак пък да не се прави тяло вкъщи, не съм много съгласен.За неговите цели е напълно възможно без фитнес да постигне това което иска.Той не иска много ММ, казал го е по-горе.Ако си направи щанга, мисля че няма много смисъл да ходи на фитнес.

Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 08.11.11 12:18.

Здрасти !
Тъй като целите ни са подобни ще се опитам да вметна нещо. Когато имаш време разгледай малко кросфит раздела. http://www.bb-team.org/forums/viewcategory/65. До колкото разбрах целиш бързина, сила, експлозивност и издръжливост, но за сметка на това не искаш да натрупваш много ММ, за да не ставаш по-бавен. Кросфитът натоварва цялото тяло по отвратителни начини (в добрия смисъл) и мисля, че би бил в огромна полза за теб.

Кросфита, ако не е структуриран от треньор и не се прави спрямо възможностите на начинаещия, е едно хронично претренирване и прогрес особен няма. Нито мускул можеш да качиш особено с кросфит, нито пък ще станеш много силен. Кросфита е як, за да се гъбаркаш със психиката ти и за някакви групови тренировки. Иначе трябва да си бая атлет и с бая зоб, за да направиш нещо с него.

09.11.11
16:46

казано от Тедо на 09.11.11, 16:40:

Кросфита е як, за да се гъбаркаш със психиката ти и за някакви групови тренировки. Иначе трябва да си бая атлет и с бая зоб, за да направиш нещо с него.

Айде и ти се...на метеното ;)

по темата - функционална мускулна маса става с функционални тренировки. Функционалните тренировки в нета малко трудно стават, да не кажа хич...особено като има нужда и от специална физическа подготовка, която да е съобразена с конкретен спорт - в твоя случай с футбол.
Трябва ти треньор, макар и за начало - да види какво, как и колко можеш и да ти помогне поне да стартираш.

Да не съм голословен :

1. http://www.bb-team.org/forums/viewthread/56294

2. http://www.bb-team.org/forums/viewthread/51484

3. http://www.bb-team.org/forums/viewthread/54724

4. http://www.bb-team.org/forums/viewthread/39578

5. http://www.bb-team.org/forums/viewthread/45349

ми се виждат идеални за целта ;) Е, всяко нещо с времето си и според възможностите ти...

Мнението беше редактирано от James Hinks на 09.11.11 17:02.

09.11.11
17:00

Погледни физиката на елитните кросфитъри...от игрите 2008, до тази година...ако те не са качили функционална мускулна маса...значи АЗ се отказвам от всичко и почвам да тренирам кърлинг...

казано от slavko на 09.11.11, 17:00:

Погледни физиката на елитните кросфитъри...от игрите 2008, до тази година...ако те не са качили функционална мускулна маса...значи АЗ се отказвам от всичко и почвам да тренирам кърлинг...

То ще да е от ВМ-то или Палеото :)  Елитните знаем защо... навсякъде елитните са едни хапчета напред :)

казано от Тедо на 09.11.11, 16:40:

Кросфита, ако не е структуриран от треньор и не се прави спрямо възможностите на начинаещия, е едно хронично претренирване и прогрес особен няма. Нито мускул можеш да качиш особено с кросфит, нито пък ще станеш много силен. Кросфита е як, за да се гъбаркаш със психиката ти и за някакви групови тренировки. Иначе трябва да си бая атлет и с бая зоб, за да направиш нещо с него.

Може, но момчето е казало, че няма възможност да посещава фитнес редовно. При кроссфита има дооста комплекси, които могат да бъдат изпълнени дори в домашни условия и въпреки това ще му дадат нещо полезно. Не можем да отречем просто ей така и да кажем, че ефекта ще е негативен :).

Добре, а искам да попитам друго. Ако намеря все пак време и ходя на фитнес редовно, подходящо ли е да правя 5х5? Или изобщо какво да правя във фитнеса, но питам специално за 5х5, защото разбрах, че е по този начин се получава Миофибрилната хипертрофия?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1