01.11.11
12:08
Не знам кое точно ме боли, но е около бъбреците. Когато бягам и ме заболява от едната страна. Не съм засичал от коя страна ме боли, но мисля, че понякога отляво, понякога отдясно. Когато го стисна и спира да ме боли. Това ми се е случвало доста пъти.
Според мойте изчисления няма човек на който да не му се е случвало.
Какво е това и как да го избегнем?
Темата беше редактирана от Натур ално на 01.11.11 12:13.
01.11.11
12:29
“Според мойте изчисления” :D Ти да не си правил някакви статистики?
Иначе и на мен ми се е случвало, но след време спря да ме боли, така че предполагам, че и при теб ще спре.
01.11.11
12:37
казано от Кристиян Дончев на 01.11.11, 12:29:
“Според мойте изчисления” :D Ти да не си правил някакви статистики?
Ами да. Разпитвал съм хората. Боляло ги понякога, ама никой не знае кво е.
01.11.11
12:59
Спокойно и аз имах този проблем тази пролет като се изчиствах ходих да бягам и ме болеше, но мина от самосебе си. :)
“Какво е това и как да го избегнем?” - Хората го нарекли ДАЛАК(слезка). Най-вероятно е това. Много често, когато хората не загряват получават тази болка в далака. Предполага се, че това е вид защита на организма, когато е натоварен неправилно или претоварен.
01.11.11
14:50
Винаги загрявам (цялото тяло). Та това е задължително за всички тренировки. Наскоро започнах да бягам. Имам 3-4 тренировки бягане и около десетата минута ме заболява, значи не е натоварен.
Че е далака може и да си прав, но за другото маи си в грешка.
Мнението беше редактирано от Натур ално на 01.11.11 14:56.
Под разгряване нямам предвид стречинг. Може също така да имаш болка от недостатъчно добра хидратация, лоша техника, която да пречи на доброто дишане. Техниката на дишане също може да ти куца, когато е така именно се появява тази болка. Най-вероятно е далака. Пробвай да правиш така:
1-2 обиколки леко бягане за загряване на тялото.
После 10-15 минути разтягане и загряване на цялото тяло.
След което вече да пристъпиш към самото бягане. Следи си темпото, гледай да не го нарушаваш. Общо взето с времето най-вероятно ще изчистиш тази болка, дали с подобряване на техниката на бягане или дишане, или чрез нещо друго. Но сега като се замисля по-дълбоко може и от дишането да е или ако тичаш свит.
Аз, си я имам редовно тази болка. Горе долу според нея си определям възможностите в бягането. Колкото по напредвам, толкова по-рядко ми се случва да я усетя. В началото на 2-рата обиколка се появяваше. Сега ако съм в добро отпочинало състояние, може изобщо да не се появи и да си избягам цялото разтояние което съм си предвидил. Но, ако съм тренирал тежко скоро (или преди бягането) винаги се появява сравнително бързо и от там гледам да приключвам с бягането. Отделно ако съм пил алкохол предната вечер обикновенно пак се появява :D
На мен ми се е появявала тази болка в далака когато бягам не много време след като съм ял.
01.11.11
16:38
Dimza мисля, че си прав за дишането. Как е добре да дишам при бягане според теб?
казано от Натур ално на 01.11.11, 16:38:
Dimza мисля, че си прав за дишането. Как е добре да дишам при бягане според теб?
Да ти кажа то си е чисто индивидуално. Аз примерно съм две поемам през устата, две издишам през носа. Зависи и от темпото. Между другото гледай да си максимално изправен, като тичаш, да не си свит. При мен се появява такава болка примерно, ако си наруша ритъма на дишане. Това може да стане, ако нещо ме разсее. Най-добре се получава, като бягам и не мисля за самото бягане и дишане. Тогава всичко се получава натурално. Пробвай с някаква музика, под чийто ритъм може да бягаш и дишаш. Може и да проработи.
Имам някакви смътни спомени, че тази болка е пряко свързна с изчерпване на глюкогена.
казано от Valdis на 01.11.11, 17:13:
Имам някакви смътни спомени, че тази болка е пряко свързна с изчерпване на глюкогена.
Да, прав си. Има го и този момент, но той казва, че след 10та минута почва да го боли. Доста малко вероятно е за 10 минути бягане да изчерпа глюкогена. Имаше един много хубав филм, мисля че на BBC, където обясняваха какво се случва, когато глюкогена се изчерпа. Тогава тялото все едно среща стена, много от маратонците така описват това състояние. Появява се с доста силна болка в и изтощение в цялото тяло. Всъщност точно тогава при опитните маратонци тялото преминава в режим на черпене на енергия от мастните клетки, доста бързо и те почти не усещат този неприятен ефект. Но там се говореше за 1:30-2 часа след старта на маратона.
Ако има заинтересовани може да проверя как се казваше филма и да го постна тук, имаше доста интересни неща.
Не бе човек, иде реч за изчерпване на черндробния глюкоген, необходимото време е точно 10-15мин. за нетрениран индивид. Аз лично съм забелязал, при НВД много лесно и бързо се достига това състояние, дори при добра физическа подготовка.
Тази болка я наблюдавам ако съм пила повече вода преди/по време на бягането. И наистина е далак. Може би и с храната е същото. Опитай да бягаш на празен стомах и недей да пиеш вода на големи глътки, а малко: само колкото да наквасиш устата. После след бягането наваксвай течностите.
Аз я получих тази болка с 1,5л вода преди кардиото. Усетих я чак след 15-тата минута.
02.11.11
13:07
казано от Dimzata на 01.11.11, 17:33:
Ако има заинтересовани може да проверя как се казваше филма и да го постна тук, имаше доста интересни неща.
Ще е хубаво да се види.
14.11.11
17:02
Открих начин как да се избегне болката. Просто е. Значи две бързи и къси вдишвания през носа и две бързи и къси издишвания през устата. Дишането му е майката. Така мога да бягам до припадък без грам болка.
Не знам при другите упражнения дали е добре да се вдишва през носа и да се издишва през устата. Някой, ако знае...