17.11.11
14:11
Здравейте ! В началото на юни тази година (2011) РАЗКЪСАХ колянна връзка (мисля че странична ) .Стана така че тренирах с футболна топка и изведнъж рязко извъртах тялото си и коляното изпръщя и нещо в него се размести , усети се като скъсване и изваждане.Последваха големи болки в този момент , че веднаха паднах на земята и започнах да се превивам от болки .Ходих по лекари и все едно .. Лекувах се като лежах с вдигнат крак , държане на лед и риванол (първата седмица) , мазах се с Deep Relief и се възстанових едва след месец и половина - два .т.е до началото на август . Гледах как приятелите ми играят футбол и колкото и да ми се искаше се сдържах .. НА 5 септември ( повече от 3 месеца ) когато започнат на ритам , при вътрешен удар (удар с вътрешната част на крака , изисква се леко завъртане на крака ) отново се сгромолясах на земята със същия проблем . Този път като че ли беше малко ‘’по-добро’’ падане .. Възстанових се този път за 1 месец и си казах че тази година повече няма да ритам . И така направих . Сега 2 месеца по-късно започнах да го понатоварвам крака във фитнеса като правя клекове , лег преси и други . Гледам да ограничавам килата и за сега добре върви.Чувствам крака си идеално вмомента , все едно не се е случвало нищо преди . КАК МИСЛИТЕ , ЛЕКОТО И УМЕРЕНО НАТОВАРВАНЕ НЕ БИ ПОПРЕЧИЛО НА СТАВАТА НАЛИ ? СПОРЕД МЕН ДОРИ ЩЕ СПОМОГНЕ ЗА ЗАЗДРАВЯВАНЕТО Й ? Тей като със сигурност аз не съм единствения с този проблем , ако има такива случей искам да попитам , ДАЛИ ЩЕ ИМА ПРОБЛЕМ АКО ОТНОВО ЗАПОЧНА ДА ИГРАЯ ФУТБОЛ НАПРОЛЕТ .. защото доста съм се наплашил и бих дал всичко за да не се повтаря отново .
Ами просто леко се натоварвай във фитнеса, не се изсилвай със килата, прави кардио и на пролет отиди на лекар да ти каже възстановил ли си се напълно.
Нямам нищо против професията , но тия лекари за нищо не стават ! Аз така и правя , не си натоварвам толкова колената .. правя си клека с 40 кг , кво ме бърка ..
А само да попитам .. тва кардио от къде го измисли :Д какво общо има с връзките и още повече с програмата ми за ММ :)
Мнението беше редактирано от RinGo на 17.11.11 17:30.
Можеш ли да опишеш къде точно беше болката в коляното? Отзад, отпред, долу, горе... нещо такова. Или да направиш една снимка с очертание.
Травмите в коляното често са следствие на по-голяма травма или слабост в някои други мускулни групи, разбира се може и да е изолиран случай.
Благодаря ти.
Нямам много време . за това показвам тая снимка , колкото да добиеш представа а и малко забава да има
Значи мястото е точно над ухото на малкия човек :)
Вътрешната част на дясното коляно,предно-сранични връзки.Тук проблема беше най-голям , иначе като цяло от всяка страна на колянната става боли
Мнението беше редактирано от RinGo на 17.11.11 18:43.
Звучи, като травма в медиалната колатерална връзка и/или медиалния менискус. Не бих се наел да давам точна диагноза обаче.
Ако не разтягаш тези връзки е хубаво да започнеш. Правиш ли примерно шпагати или някакви напади за вътрешната част на краката?
Наскоро четох една много хубава статия от Юли за хип флексорите и той там споменава, че понякога слабите хип флексори може да са предпоставка за травми в колената.
Силовите тренировки ще помогнат за заздравяването на колената, стига да бъдат изпълнявани с разумни килограми и прогрес, но също така ще ти препоръчам и да наблегнеш на мобилността на ставите и еластичността на сухожилията. Може да започнеш и прием на Рибено масло, при мен оказва много благоприятен ефект.
аз и шпагати ДА ДА : още от както бях малък съм се възхищавал на хората които ги правят .. Доста съм се упражнявал и мъчил , но не сам толкова еластичен. Попринцип имам халтави стави , които сам мога да си местя когато искам (коляно , рамо) и може би за това съм по предразположен към травми в колената . Иначе преди тренировката си за крака , ги разгрявам добре
Мнението беше редактирано от RinGo на 18.11.11 12:22.
18.11.11
18:21
Нека да започнем от там,че нищо не си скъсал,разкъсал или прокъсал.С радост бих те поканил да погледаш една операция на травматолозите при скъсани връзки и менисци,да погледаш с какъв арсенал се работи и как протича самата манипулация.Усетил си скъсване и изваждане,но нито си скъсал,нито си извадил нещо.Затова има лекари,които са там за да ти помогнат,затова има и образна диагностика,за да се разбере точно какво ти е състоянието.Просто си контузил леко колянната става и съпътстващите я лигаменти,затова и са ти предписали консервативно лечение.Не си мисли,че си раздробил ставата,а те просто са ти казали да стоиш легнал,айде моля ти се.Сподели какво е казал лекаря,много ще ти бъда благодарен какво ти е отговорил за скъсаните ти връзки.А още по интересно ми е виждал ли си подобна картина,в какво състояние идват пациентите,какви отоци и други усложнения имат,какъв възстановителен период претърпяват ? И накрая какво излиза от равносметката - ти си паднал по време на мач,ударил си си леко колянцето,а за капак,лекарите са некадърни,че ти нямаш скъсани коленни връзки и нищо не разбират естествено,което става ясно то твоята констатация.Чудя се изобщо защо някой е седнал да ти отговаря.
Първо в моя град където живея казаха че трябва операция . Наште ме хваната и ме заведоха в русе .. там по прегледи насам натам и накрая доктора каза : Имаш късмет че не си я скъсал връзката , а са скъсани само някои влакна и същевремено са се усукали леко.
Каза че попринцип може и да го оперира ако толкова желая , но имало доста случеи в които точно на това място операциите не били успешни . За това каза само домашно лечение . Много добре си знам аз кво ми беше .. Не е едно както ти казваш леко ударено колянце .. Това 20 дена да нев можеш да станеш да отидеш до кенефа или после след 1 месец колко трудно се прохожда ..
Също така при самото падане ми се измества и капачката , която се намества после допълнително
Мнението беше редактирано от RinGo на 18.11.11 20:29.
и аз имах подобен проблем но намерих един сайт който е само за спортна медицина.
Купих си от там наколенка и вече нямам проблеми с колянот.Малко са скъпи аксесоарите там
но ги дават че са най добрите.Ако изкате пробвайте сайта мисля че беше sportnamedicina.com
хм има интересни неща в този сайт , но цените са доста тлъсти наистина
А ти кой модел наколенка си си взел ?
Мнението беше редактирано от RinGo на 19.11.11 12:55.
23.11.11
22:30
Здравей,RinGo.Аз имахсъщия проблем с разтеглени връзки от вътрешната страна на коляното.Трябва да започнеш раздвижването с кардио-колело и крос-тренажор,БЕЗ пътека.Отиди на преглед при д-р Станишева.Тя ще те оправи.Тя е спортен лекар и лекува такива травми.Успех !:)
19.12.11
09:57
Здравейте, имам подобен проблем и бих искал някакви съвети. В петък при игра на футбол усуках дясното си коляно (това беше опорния ми крак в ситуацията, тялото ми се изнесе настрани при което видях крака си в неестествено положение, изпука от двете страни и паднах на земята). След 5 минути неистова болка успях да стана, като можех да вървя, да го сгъвам макар и с лека болка. Прекарах нощта като го налагах с лед, но на сутринта не можех да ходя, коляното беше нестабилно. Отидох в спешното, където ме прегледа ортопед, прати ме на ренген, който не показа счупване и ме прати на ЯМР, като ми каза преди това 3 дни да почивам напълно без да се движа и да го налагам с лед. Проблемът обаче е, че на резонанса мога да запиша час най-рано на 3ти януари(18 дни след травмата). Днес ще търся друг ортопед (най-добрият в Русе според всички, с които говорих) да мина преглед при него. Притеснението ми е дали няма да е късно с този резонанс след 18 дни. Всякакви съвети ще ми бъдат полезни.