07.10.09
12:12
Препоръчайте ми книга (или книги) които да обхващат основните упражнения и начина им на изпълнения, какво целят,кога се правят, защо се правят... За тази мускулна група са подходящи тези упр-я...
Режим на хранене, метаболитни процеси, биохимия на тялото... Нещо в стил научно-популярно ,с терминология , написано от специалисти.
Може би в една книга няма как да бъде обханато толко много материал но...
Искам да ги разбера за себе си как действат нещата при трениране, да си ги обясня сам (защо се прави стречинг след упря-я и преди, загряването, трениране в студено време - какво става, предпазване...).
Анатомия на мускулите.
Ей такива неща ме вълнуват.
Правя специални упражнения заради кръста ми и искам да се се пообразовам в тази насока (анатомия, биохимия, бодобилдинг, фитнес...). Имам и травми на коляното и рамото (стари) - искам и над тях да работя, ще се консултирам и със специалист. Освен това и като цяло искам да се вкарам тялото във форма.
Засега видях тези две, но не съм ги разглеждал :
Културизъм за всички http://bgbook.dir.bg/antbook_old.php?ID=3951
FITNESS АНАТОМИЯ
http://www.amgbooks.bg/catalog.php?bid=33
“Christian Thibaudeau - Black Book of Training Secrets” и “Chad Waterbury - Muscle Revolution”
http://isohunt.com/torrent_details/32121448/Muscle+Revolution?tab=summary
http://isohunt.com/torrent_details/32121445/thibaudeau?tab=summary
Има и много други книги, но тези двете са отлично начало.
Как да ги ситегля?Нещо нещат да се теглят,в битторента ги пускам ама не се зареждат тапа работа.Те са само по 15мб а пак не мога да ги драпна.На български ли са или на енглиш :)?
На английски са. На български не знам да има стабилни източници за жалост.
Просто натискаш линка ” Download .torrent ” и ти излиза бутон за отваряне. А може и да няма сиидъри, в такъв случай потърсете заглавията с търсачката на сайта най-горе. Линковете, които съм пуснал не са единствените, има и други торенти, които ги съдържат.
http://www.amazon.com/Strength-Training-Anatomy-Frederic-Delavier/dp/0736063684/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books&qid=1254980849&sr=1-2-spell
http://www.amazon.com/New-Encyclopedia-Modern-Bodybuilding-Updated/dp/0684857219/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books&qid=1254980922&sr=1-2-spell
пращат и за Бг
Ето малко полезни учебници от НСА:
Емануил Гачев - Биохимия - 2003 Нови знания 343 с.
Вельо Гаврийски - Физиология на човека с физиология на спорта : 1, 2, 3 части 2005,2006 Нови знания 270 с. : 198 с.158 с.
Мнението беше редактирано от mitaka101 на 08.10.09 06:03.
08.10.09
18:39
Изобщо не ти трябват тези. Купувай си 3-4 месеца списания и ако толкова много се интересуваш един учебник по физиология. Ще знаеш повече от инструкторите ;)
09.10.09
05:02
казано от hakama на 07.10.09, 12:12:
Културизъм за всички http://bgbook.dir.bg/antbook_old.php?ID=3951
Специално за тази имам много добро мнение, има за хранене за тренировки изобщо много комплексна книга за разлика от повечето подобни. Имах, я но за съжаление из квартирите във Варна някъде я попилях. Потърсия и в други сайтове мисля, че скоро бях я мяркал и за по малко пари, но и 20 лева да е пак си струва.
казано от introducer на 08.10.09, 18:39:
Изобщо не ти трябват тези. Купувай си 3-4 месеца списания и ако толкова много се интересуваш един учебник по физиология. Ще знаеш повече от инструкторите ;)
И за четири месеца ще похарчи повече пари, отколкото ако си купи 2 свестни книги.
А стойността на информацията вътре не желая да коментира.
В последния брой на МиФ например има статия колко е ПОЛЕЗНА бирата за горене на мазнините ...
Инструкторите в Бг са на традиционно “високо” ниво на обучение и от там нивото на професионализъм е ... също толкова високо.
Книга за 20лв е неоправдано скъпа за родно недомислено, некачествено, непълно и т.н. издание.
Както по-горе писах има възможност да се поръчва от Амазон на по-ниски цени и за съжаление там е смислената литература.
Например първата книга, която посочих: Strength Training Anatomy си струва всяка стотинка вложена в нея (цената е около 15 лева).
Има възможност да се прегледа съдържанието - поразгледай за какво иде реч:
http://www.amazon.com/reader/0736063684?_encoding=UTF8&ref_=sib_dp_pt#reader
И ако имаш желание може да сравниш “Енциклопедия на културизма” на доц.Боянов с Енциклопедията на Арни и да видиш, че едното е жалко подобие на другото, даже ме е срам да ги сравнявам. Познай кой е оригиналът?
Цената на оригинала е около 23 лв. - много ли са?
Списание Мускули и Фитнес е 6 лева за сравнение.
09.10.09
07:05
казано от mitaka101 на 09.10.09, 06:30:
казано от introducer на 08.10.09, 18:39:
И за четири месеца ще похарчи повече пари, отколкото ако си купи 2 свестни книги.
А стойността на информацията вътре не желая да коментира.
В последния брой на МиФ например има статия колко е ПОЛЕЗНА бирата за горене на мазнините ...
Инструкторите в Бг са на традиционно “високо” ниво на обучение и от там нивото на професионализъм е ... също толкова високо.
Книга за 20лв е неоправдано скъпа за родно недомислено, некачествено, непълно и т.н. издание.
Както по-горе писах има възможност да се поръчва от Амазон на по-ниски цени и за съжаление там е смислената литература.
Например първата книга, която посочих: Strength Training Anatomy си струва всяка стотинка вложена в нея (цената е около 15 лева).
Има възможност да се прегледа съдържанието - поразгледай за какво иде реч:
http://www.amazon.com/reader/0736063684?_encoding=UTF8&ref_=sib_dp_pt#reader
И ако имаш желание може да сравниш “Енциклопедия на културизма” на доц.Боянов с Енциклопедията на Арни и да видиш, че едното е жалко подобие на другото, даже ме е срам да ги сравнявам. Познай кой е оригиналът?
Цената на оригинала е около 23 лв. - много ли са?
Списание Мускули и Фитнес е 6 лева за сравнение.
Радосното в случея е че някой все пак се сеща за книги като Strength Training Anatomy, тъжното обаче е че тази книга е качена някъде в сайта(BB-Team) заедно с много други ценни книги и са свободни за сваляне абсолютно безплатно и тези книги са извадени поне от няколко години..1-2 с сигурност а може и повече..........книгата в същност като информация не е кой знай какво .....например светлинни години е от Supertraining на Mel Siff ......НО Strength Training Anatomy е изключително ценна със своите графики и информация която е представена в много достъпен и лесен формат много подходящ за по начинаещи а и не само.........................това което винаги яко ме е изумявало е факта че много момчета във форума си губят времето в писането на какви ли не свободни съчинения, което в същност е много по-трудно и безполезно отколкото например да си свалиш книга като например Strength Training Anatomy просто да я разгледаш и да си обясниш доста неща.........дори не е нужно да си толкова добре по английски!
Мнението беше редактирано от burgasfreak на 12.10.09 06:46.
ами тази книга “Стратегия за мускулно развитие” има ли смисъл да я търся щото искам да прочета нещо полезно или споменатият вече учебник по физиология искам нещо дет пише за упражненията и храната стратегий и такива работи
Мнението беше редактирано от calo_94 на 09.10.09 08:57.
Какво мислите за тази: http://www.helikon.bg/books/55/38560_fitnes—-silova-trenirovka.html ?
Кажете други ценни и полезни книги, защото гореспоменатите не са налични в хеликон.
11.10.09
18:36
Значи аз съм ЗА книгите, да не стават недоразумения. Просто на английски сякаш е малко затормозяващо да четеш, особено пък ако не разбираш. Това не е като windows-а ти да е на английски или менюто на телефона. Може би ми се струват семпли всички тези книги, понеже съм чел учебници по физиология, биохимия и анатомия 40лв единия. Например в Олимп (не че му правя реклама) ама ето :
брой 08 - 2009г : серии с предизтощение; стратегии на Дориан (това са за напреднали)
Промяна за раменете /супер интересни упражнения, различни от баналните, подходящи и за начинаещи/
На 33та страница малко медицина- подуване на 1ва метатарзалофалангеална става (доста интересна статия със снимки)
Оксанодролът- и клиничното му приложение
постер на няква пичка ;D
Бетаин /супер статия по биохимия/ имаше в един брой и една за простагландин Е-2 /сравнително скоро изучена субстанция, малко инфо в учебниците/
Риба тон с юфка на фурна ;D
Мазнините и тестостерона /супер статия!/
Интервю със звездите и ретроспекции от филма Pumping IRON
Не знам какво повече може да се иска. Хем любопитна и нова информация, хем някои утвърдени неща + научни статии и някои нови и интересни упражнения, понеже ся квото си е, ако никога не си влизал в зала, ще е добре наистина да питаш тос-оня понеже съвсем сам с книгата в къщи- не става.
п.с.
А да, и струва 4лв
Мнението беше редактирано от introducer на 11.10.09 18:38.
Ако искаш да се похвалиш, че нещо поназнайваш за фитнеса - списанията стават.
Лично аз купувам за залата си Мускули и Фитнес заради големия раздел с Бг новини.
Но може би защото висшето не е в НСА, имам по-различен подход (и мнение) за методана придобиване на знания. Бих искал да знам не един или няколко метода и принципа на тренировка, а ВСИЧКИ методи и принципи. Бих искал да знам кой от тях за какъв случай е най-удачен и защо. Бих искал да знам какво възстановяване е адекватно за съответния тренировъчен процес.
А това и много други неща със списания няма да научиш. По мое мнение.
В атласа, който съм препоръчал, надали има повече от 400 различни английски думи. В Енциклопедията са повече, но на първо време няма да ти трябва всичко - ще си преведеш даден раздел, след месец-два друг и така. В нея също има много графики и снимки, които илюстрират написаното. Все пак е писана от Културист за Културисти!
А за цените на книгите в Бг въобще не ми се говори - това е пладнешки грабеж.
Откакто Амазон праща за Бг се родих.
12.10.09
04:40
Нека не се заблуждаваме по списанията има тук там някоя добра статия особенно в Олимп, но ако така събираш инфо за да се образоваш може да минат години докато загрееш за какво става въпрос. Тия списания са пълни с пълнеж, тренировката на този, тренировката на онзи, абсолютно неприложими при нормален трениращ, храненето на този, плакати, новини, интервюта и остава една две страници полезно инфо. Много е важно какво ниво на познание би искал да има спортуващия, защо да чете за травми като така или иначе за това си има лекари. По добре да чете нещо за правилното изпълнение което в повечето случаи липсва по списанията. Защо да чете и плаща всеки месец за статии за химия като е обикновен спортуващ за здраве и не се занимавал с подобни глупости. Затова за един начинаещ винаги бих препоръчал книгата “Културизъм за всички “, има за трениране, има за аеробика, има таблици за изчисления има за храненето просто е комплексна книга, с която човек може да постави едно добро начало. Не да чака всеки месец да клъвне от тук от там по нещо.
introducer в Олимп има ли още двете страници предвидени за “читателска поща”, където състезателите дават съвети предимно за химия и добавки.
12.10.09
20:32
Да, ама двете страници са редуцирани до една, изписана до половината :lol: /долната половина на страницата е с на Патрик Ангелов новите продукти/ .
Читателската поща е много интересна, аз самия съм пращал няколко писма и май на 1 само не отговориха. Но сега не знам- интереса ли е спаднал, хората ли не купуват списания.. Все пак аз си го купувам от 2003та, а тогава нямаше FLEX, IRON MAN, Мускули и Фитнес беше 30-40стр и струваше 3.60 :lol:
Даже си спомням в началото един приятел измъкна няква книга /малко соц беше сякаш/ - “Културизъм за всеки” се казваше май. Там сме четяли и сме се търкаляли от смях. То не бяха имена от сорта “Рони Колерман”, “Грег Ковац”. Имаше скици на това как трябва да се изпълни някое упражнение и някои от тези скици си бяха бахти смеха- човечето хванало с пръстите на краката дъмбел и го вдига; за мускулите на врата пък направил някав нереален борцов мост с тежест в/у корема :lol:
Ех... и залата беше 50ст. И кис. мляко беше 35ст. Шоколад и Кола бяха по-скъпи от злато :lol:
Аз пък смятам, че четенето на български по никакъв начин не е алтернатива - тоест ако искаш да си културистично грамотен според мен е задължително да си на Ти с английския...или поне да имаш доста добър източник на информация под формата на инструктор или нещо в този дух, който може да ти предаде този тип информация. Мисля, че не споменахте факта, че в бг списанията по-големият процент информация е преведена от английските източници на Джо. При превода се губи есенциалната информация или дори придобива друг смисъл, което лично аз лично не го намирам по-високо ниво информация от “иновативните” авторски статии на българите.
Забелязах, че сте споменали книгата на Thibaudeau - бих казал, че ми е любимият източник и, че последната година горе-долу държа резултатите си имено на информацията от нея.
казано от AlexK на 08.10.09, 07:59:
Също “Енциклопедия на културизма” и “Стратегия за мускулно развитие”
1. 1. Боянов, Вл. Културизъм – Спорт за всички. Национална спортна академия. С. 1991.
2. 2. Боянов, Вл. Културизъм – Сила, хармония, симетрия. РДА “Дикта” АД. С. 1994.
3. 3. Боянов, Вл. Енциклопедия на културизма – културистични принципи и методи. Книгоиздателска къща “ТРУД”, София, 1999.
От тези на български език коя най-много си заслужава, ориентирана към начинаещи, искам да науча основните похвати, механизми, за обща физическа мобилизация на тялото, няма да ставам състезател или нещо такова в тази насока ;)
Последната книга ми хвана окото, писана е от преподавател в НСА и то не отдавна. Само че е изчерпана, няма я дори в столичната библиотека :(
Друго по-интересно на бг не открих :(
Strength Training Anatomy - къде е качена? Не съм добър в английския, само това ме притеснява...
Търся си и нещо като атлас на мускулите и прочие. Този в Strength Training Anatomy ми се вижда добре направен.
Ако трябва да избирам едно заглавие на книга ( българско издание) - кое да е то?
ПП: “Културизъм за всички” ми попадна за 5лв, но зн дали си заслужава, трябва да я прегледам.
Мнението беше редактирано от hakama на 09.11.09 16:25.
25.11.09
12:00
Какво ще кажете за тая книга http://www.book.store.bg/c/p-p/m-417/id-13097/fitnes-silova-trenirovka-naj-dobrite-uprazhnenia-i-metodi-za-sport-i-zdrave-vend-uve-biok-berens-volfgang-buskis.html?srchstr=
13.02.10
21:34
Има ли книга на български която може да се свали?? Търсих, търсих, но .. : (
20.09.11
21:20
Какво мислите за списанията и книги за фитнес?Имате ли такива каквите ви харесват и да ги сабирата?Аз от три месеца си купувам списание “Мускули и Фитнес”,не е лощо,но и не ми е особено полезно.Аз съм още начинаещ,а там има програми,които са предназначени за напреднали.Има и упражнения,които нямам смисъл от тях и няма как да започнеш да ги правиш(имам предвид такива извън залата).Скоро гледах в една книжарноца като бях с един приятел книга за бодибилдинг.Изгледаше ми интересна,защото има както за начинаещи,така и за напреднали и за професионалисти.Имаше обяснено за методи за трениране и доста полезни неща(но не знам дали си заслужава).Ако можете да ми препоръчате нещо,което да купя за да натрупал повече знания.
22.09.11
19:42
Не бях видял,че има такава тема.
Мнението беше редактирано от BeaWolf на 22.09.11 19:44.
в замунда трябва да има един торент health and fitness book collection - има доста литература там. От книгите в торента ти препоръчвам най-горещо тази в секция Vince Gironda: Legend and Myth се казва. Доста нестандартни методики има и се различава на 90% от съвременните билдинг методики. Но с ръка на сърцето мога да кажа, че техниката на упражненията, посочена там, както и хранителните съвети и цялостната тренировъчна методика, обяснена там, подобриха резултатите ми неимоверно.