22.11.11
16:06
Здравейте в тази тема искам да ви попитам на какво се дължи тази голяма разлика в макронутриентите и калоричноста при сварен и суров боб.Къде отиват всичките тези калории и белтъци например?
Темата беше редактирана от гн.Хаджиев на 22.11.11 18:59.
Много просто 100гр суров боб не са 100гр сварен боб! Мисля, че ме разбра какво исках да кажа както е при ориза 100гр суров ориз се сравняват на около 300гр сварен, но в зависимост от водата която е сложена и т.н.
казано от гн.Хаджиев на 22.11.11, 16:06:
Здравейте в тази тема искам да ви попитам на какво се дължи тази голяма разлика в макронутриентите и калоричноста при сварен и суров боб.Къде отиват всичките тези калории и белтъци например?Във водата при варенето ли ?
Водата отива в боба, а не боба във водата.. :D
22.11.11
18:58
#3
Като четете вниквате ли в въпроса ? Попитал съм защо се изменя така калоричността и количеството на макронутриентите.Не търся отговор като 100г суров не са 100г варен.Това и кучето ми би го разбрало.
22.11.11
19:18
#4
Съжалявам, но реално ти не вникваш в отговорите, които получи.
Калоричността и количеството на макронутриентите се изменя, защото се изменя относителното тегло на храната след термичната обработка. 100 g сурова храна нямат хранителната стойност на същото количество от тази храна след термична обработка, заради промяна във водното съдържание (което съответно се отразява на относителното тегло). Дефинирам нещата обобщено, за да си отговориш и на аналогичния въпрос за суровото и печеното месо.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 22.11.11 19:21.
22.11.11
19:34
#5
Мерси на всички и съжалявам ако по горе съм бил малко груб.
22.11.11
19:36
#6
Нужда от извинение няма... :) Разбра ли от къде идва разликата?
22.11.11
20:03
#7
Да благодаря.Исках такова обяснение :)
22.11.11
20:19
#8
Получи малко по-странни отговори, защото това е твърде често задаван въпрос.
Търсачката щеше да ти даде отговора... нищо, няма проблем.