Готова за промяна

Темата е заключена.

23.11.11
00:16

Здравейте :)

Ще се опитам да разкажа своята история. Знам колко наивна и глупава ще звучи на повечето от вас, които гледате сериозно на здравето и отношението към телата си - но в крайна сметка именно за това съм тук - за да се уча и да се развивам, като междувременно успея да си простя миналите грешки към самата себе си. Благодаря предварително на всички, които ще прочетат и ще се включат със съвети.

Първо ще посоча от къде тръгвам и към какво се стремя.
Тежа 80 кг на 1.75 см ръст. Младо момиче, на 20 години.
Цел: засега -20 кг, докато стабилизирам едни здравословни 60 кг. Евентуално след това - бих се радвала да се боря и за 55 кг.
Но това, което за мен лично е по-важно от отслабването, е най-вече да променя психическата си нагласа. Да приема, че хубавите неща стават бавно, да се науча да се храня възможно най-здравословно и да превърна спортуването в навик.

Как се докарах до тия чудовищни килограми... Ами, с неправилни диети. Винаги съм била пухкаво дете, факт - но никога дебела. В гимназията реших, че е време да махна бебешката пухкавост, обаче естествено избрах най-глупавия начин. За два месеца смъкнах десетина кг (от 65 при сегашната ми височина до 53 кг), но повече с глад, отколкото с някакъв рационален режим. Естествено, въобразявах си, че режим има. Даже и “ден за всичко” си бях определила, който постепенно, поради глада през седмицата се превърна в “ден за преяждане” (колкото и грозно да звучи). След известно време обаче тялото ми започна да не издържа, вкарах се в една система на типично binge eating, цикълът ми изчезна, косата ми започна да пада поради липсата на витамини и т.н. - кофти история. Единствено съм щастлива, че не се хлъзнах към булимия, въпреки че бях на ръба. Пих хормони заради цикъла, те доста спомогнаха за първоначалното възвръщане на килограмите. Освен това си изпаднах в една типична тийн депресия, съчетана с други проблеми, така че бързо от глад минах на перманентен binge. И в крайна сметка - резултатът е това, което представлявам в момента - 20-годишна дебелана.

Сега съм здрава, косата ми пак е гъста и т.н., уча се чисто психически да приемам тялото си както и да изглежда в конкретен отрязък от времето, но проблемите с храната остават. Знам, че лесно се хлъзгам в крайности - или никаква храна, или твърде много храна, но реших, че е дошъл моментът да си изградя нови навици и да си дам тялото, което заслужавам. Доскоро ме беше страх да започна какъвто и да е режим от страх какво ще стане, ако пак нещата излязат извън контрол и пак стигна до йо-йо ефект - твърде трудно бих го понесла втори път. А и, някак ми се струва невъзможно от килограмите, на които съм в момента, да успея да извая наистина красива тяло, без значение колко усилия ще вложа.

Но вече просто няма накъде - многото килограми започват да ми тежат все повече, не мога да се възприемам с тях и изгарям от желание да започна да работя върху себе си. А и, ще ми се другото лято (реалистичен срок ли е?) най-сетне да мога да си позволя да ходя с къси панталонки :)

Засега първоначалният план, който смятам да следвам в храненето, е да започна постепенно ограничаване на приеманото количество, както и да изключа типичните вредители - тестено и сладко (газирани напитки и алкохол по принцип не пия; ок - освен от време на време по чаша вино :)). Понеже обаче и уча доста натоварена специалност, се чудя как да залъгвам глада си за въглехидрати по време на учене - тук определено се нуждая от съвети.

Изчела съм адски много материали за здравословно хранене - но в крайна сметка се чувствам супер начинаеща и истината е, че всичко вече ми е каша в главата. Не се спирам на конкретна система, ще гледам първо да настроя съзнанието си към идеята, че е сложен край на binge-инга.
Относно спорта: и тук съм начинаеща, въпреки разни опити в миналото. Мисля да започна със стандартното  - фитнес три пъти седмично.

Като цяло, надявам се чрез този дневник с ваша помощ да успея да си изградя една моя си, устойчива система на хранене, която да ме поддържа здрава и стройна години. Ще се радвам на всяка критика за менютата си и ще се опитвам да прилагам съветите колкото мога по-бързо. От днес, 23.11. 2011г., официално започвам :)

P.S. Съжалявам, че стана толкова дълго :)

23.11.11
14:43

Здравей и успех с поставените цели. По добре късно от колкото никога. И не гледай назад а само сега и в бъдеще :)
Като четях поста ти си изградих представа за младо и интелигентно момиче, което има желание за промяна. Моите съвети са следните.
Започни да се храниш редовно.Закуска, обяд, вечеря. Ако усещах глад между тези хранения вкарай едно или две междинни .
Закуската ти може да е комбинация от въглехидрати, мазнини и протеин. Ако имаш  мазнини и въглехидрати, гледай да са балнаснирани и да преобладава едното над другото, а не и двете в повече.
Идеи и продукти които може да включиш във закуската си : яйца, сандвич с пълнозърнест хляб, овесени ядки, овесена питка, кисело мляко, ядки, месо, пълнозърнести макарони, масло и др
Обяд: Месо, риба, омлети, варива, картофи+ салати
Вечеря: месо, риба, яйца + салата

Междиини : плодове ( но не в огромни количества), ядки, кисело мляко.

Има много и различни мнения за правилно или здравословно хранене. Идеята според мен е да не гладуваш и психически да не се затормозяваш . Трябва да се чувстваш спокойна и уверена в това какво правиш. Опитай се за изключиш храните, които не ти понасят, подуват те, карат те да задържаш вода и др. За някой това са млечните, за други плодовете и т.н.. Намери баланса и усети от какво имаш нужда. Не се тъпчи, но не стой и гладна.
Тренировки. Много е хубаво, че искаш да тренираш, дано ти доставя и удоволствие. Ако не си достатъчно мотивирана, намери фитнес зала в която се провеждат групови тренировки. Според мен те са много добра алтернатива за начинаещи и хора с малко познания в тази област. тренировката в група минава по-бързо, не се усеща просто, натоварването е добро( е ако инструктора го бива) и дори и понякога да ти се иска да се откажеш хората около теб те мотивират да продължиш. Естествено можеш и сама, но е по-трудно. Ще трябва да отделиш време, за да четеш и да се образоваш, какво и как да тренираш. Не прави грешката да правиш мнгочасово кардио с монотонно темпо и да избягваш упражненията с тежести. Ползвайки тежести няма да станеш много мускулеста и група, повярвай ми.
Пиши редовно и описвай храната и тренировките добре и разбираемо, за да получиш адекватна помощт. Ако имаш въпроси питай, но не чакай всичко наготово. Има много материали във сайта, чети и анализирай. Каквото не е ясно естествено питай :)

Успех отново :)

23.11.11
16:53

Тъкмо отхвърлих малко работа за днес и седнах да почета кой-какво е записал в дневника си, попаднах на твоя, аз също съм нова с дневника, но се занимавам със сваляне на килограми и качване на мускулна маса от може би вече 1 година. В началото и аз се лутах сред много измислени диети, какви ли не глупости се пишат в женските сайтове. Преди 2 години бях стигнала 77кг, че и отгоре на моя ръст 1.58, представи си как изглеждах... пробвах някакви схеми, посвалих 3кг само с диети, но реалните 12кг свалих от април месец до сега ( в момента съм 64) с бягане и правилно хранене. От 3 месеца съм и 4 пъти в седмицата в залата, но главно, за да стягам и качвам маса, отслабването ми е свързано с кардио-то, а кардито е бягане, повярвай ми, за хора с наднормено тегло над 10кг от нормалното, няма по-ефективен начин за сваляне от бягането сутрин на гладно. В началото няма да можеш много, но аз за 2-3 месеца редовно тичане, стигнах 5-6км за около 30 мин.
В залата е хубаво да влезеш, но преди това си избери подходяща тренировка, дори в сайта мисля, че можеш да си направиш примерна програма според желанието, ето и линк
http://www.bb-team.org/fitness/workouts

В момента съм 64кг, но ми стават дрехи, откогато съм била 58 примерно, така че не се притеснявай от килата, а се измервай със сантиметър.
Относно храната, аз бих ти препоръчавала НВД - режим, за мен е най-ефективен, яко месо и зеленчуци, за газираното, тестяното и сладкото, не мисля, че трябва да говорим изобщо :) Ако искаш можеш да видиш в моя дневник аз какво ям, сега съм на НВД.
И това е като цяло, но според мен най-важното е дисциплина и цел, поставиш ли си цел ( моята е Sarah Backmann), изградиш ли дисциплина, ще постигнеш всичко, което искаш, че и отгоре! Успех :)

23.11.11
18:40

Мерси за коментарите, момичета : )

Днес беше доста натоварен ден, започнал с успиване, затова и храненето ми е далеч от доброто. По принцип закусвам, днес е изключение. Най-гадното е, че съм болна и се разминах с плануваната тренировка - ще гледам в събота да започна.

13:00 - малка ръжена филия хляб, препечен с разбито яйце и сирене (бяхме направили вкъщи цяла тава, така че не е едно яйце на една филийка)
18:00 - ок. 200 гр задушено свинско - без мазнина, само с вода и малко сол + чубрица
една лентичка шоколад (ще се опитвам постепенно да отказвам сладкото, заменяйки го с плодове - или поне да кача шоколада сутрин и да го разредя до 1-2 пъти седмично)

23.11.11
19:51

Ако ще го заменяш с плодове сладкото, по добре си яж шоколад, аз ям, фруктозата не е от най- предпочитаните, поне от мен съставки, а относно филийката с яйце, може една филийка с 5 яйца - не е е проблем ;)

23.11.11
23:53

За цял ден - една филийка хляб и една пържолка... Не искам да те разочаровам, но според мен няма да постигнеш целите си така.

24.11.11
12:39

Прав е, виж какво мога да ти предложа аз като идея, знам какво е да си съвсем, съвсем в началото и да не знаеш какво точно и кога да ядеш.
Хубаво е не ставаш след 9 часа и да не си лягаш след 24 :) ( Това е хубаво, а дали ще можеш, ти решаваш)
Първа закуска - овесени ядки с кисело мляко/чай

Втора закуска - 1 банан ( аз бих предпочела ябълка :) )

Обяд - печено месо с пресни зеленчуци ( домати, краставици, зелена салата) или задушеби ( броколи, карвиол, зелену бобови шушулки) - зелето е трдудно смилаемо, може да те заболи корем, ако не си свикнала да ядеш така, затова в началото те съветвам да я избягваш

Следобедна закуска - 2 варени яйца със зеленчук по избор

Вечеря - месо + салата + задушени зеленчуци

Преди лягане - чаша кисело мляко не мисля, че ще ти навреди

2-3литра вода през целия ден

Ако ще сваляш килограми моя съвет е: Забрави всички бавни въглехидрати поне за няколко месеца (картофи, ориз и т.н., особено в комбинация с месо, може да ти мели мелничката 5-6 часа, че и повече).
Ще има хора, които ще ме оборят, единсвтеното, с което искам да ти помогна по този начин е да си възтановиш метаболизма, да го забързаш, а с тренировките и оформянето на тялото ще стане.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1