Eнзими - Пристрастяване/вреда?

23.11.11
21:16

Когато ям повече,  получавам газове, ходя по два пъти на ден до тоалетна, понякога при определени храни ме схваща корема и т.н. Ходил съм на лекар няколко пъти и всичко ми е наред. Което ме навежда до мисълта, че тялото ми не произвежда достатъчно ензими. След всичката информация, която прочетох, не намерих отговор на върпоса - дали тялото може да свикне с допълнителния прием на ензимите за 1-2 месеца, което да доведе до намаляване на естественото им производство. И дали след прекратяването на допълнителния прием, горепосочените проблеми ще се появят отново, но в по-голям размер? Моля придържайте се към темата.

Темата беше редактирана от fqls на 23.11.11 21:18.

MF

23.11.11
21:29

Аз бих ти препоръчала един курс с чревни бактерии. От аптеката можеш да си закупиш, хубавото е, че целта е да се пуснат бактериите живи в организма, пък те после и след прекратяване на приема ще си се множат.

23.11.11
21:32

казано от Miss Fight на 23.11.11, 21:29:

Аз бих ти препоръчала един курс с чревни бактерии. От аптеката можеш да си закупиш, хубавото е, че целта е да се пуснат бактериите живи в организма, пък те после и след прекратяване на приема ще си се множат.

Аз не бих пускал нищо живо в тялото си без да съм сигурен как точно ще ми повлияят, ти сигурна ли си, та даваш такива съвети ?

23.11.11
21:34

Не мисля, че ще намалее собственото производство. Когато заместваш определена функция на организма, той става мързелив и произвежда все по-малко. Както при стероидите и “мъжеството”, но при ензимите е друго. Ензимите и хормоните се произвеждат по различен начин (образно казано), но не мисля, че на твоята възраст(съдя по снимката) е необходим допълнителен прием, освен ако не са правени изследвания. Иначе няма лошо, пробвай да спомагаш на по-големите хранения.  Ти само заради газовете ли смяташ да ги пиеш?

23.11.11
21:56

Оп, забравих и най-важното - на 19 съм. Снимката е от преди 3 години. ;)
Не е само заради газовете, като цяло съм с чувствителен стомах. Схваща ме при бърза смяна на температурата, или ако пия ледено студена вода. Както споменах често посещавам тоалетната, което ме навежда до мисълта, че не изразходвам храната пълноценно, при прием на повече мляко следва много гадно подуване и все проблеми от този сорт, които като цяло са описани във всяка една статия свързана с ензимите. Също така ям повечко въглехидрати. Плодове и зеленчуци не отсъстват от менюто.
Miss Fight, какво им е приложението?

23.11.11
22:04

Може би е от високобелтъчната храна. Ензимите за нейното разграждане и усвояване са лактаза и протеаза. При приемът на млечни храни има шанс лактозата да не се усвоява напълно. Ензимите на Now Foods “Super Enzymes” са добри, но може и да не ти свършат работа, тъй като лактаза е в доста по-малки количества. Тогава се насочи към Protein Digest и Diary Digest Complete

Лично мнение, не те ангажирам, споделям аз как съм процедирал. След 3 седмици прием вече нямах никакъв проблем и до сега, близо 6 месеца по-късно.

Мнението беше редактирано от Нежния на 23.11.11 22:07.

MF

23.11.11
22:28

Бактериите се приемат под формата на пробиотици на прах (поне тези, които аз си взех).
Пробиотиците съдържат бактерии, които се заселват в стомашно-чревния тракт и подпомагат ефективното функциониране на храносмилателната система. Стимулират и поддържат имунната система.
Всъщност би трябвало всички хора да имаме такива бактерии в себе  си, но в следствие на приемане на антибиотични лекарства те биват избити. Затова някои лекари изписват заедно с антибиотика и пробиотик, за да неутрализират неблагоприятното действие на антибиотика.
Аз по препоръка на позната от аптеката си взех Био Баланс - съдържа 10 сашета с прахче, разтворимо във вода. Има си обяснение как се взимат.

23.11.11
23:30

Като се замисля миналата зима бях 3 пъти на антибиотик. Даже специално за това ми изписаха някакви дъвчащи се хапчета - пробиотици, но не си спомням да е имало голям ефект. Но все пак ще потърся още информация, преди да действам. :)
martinski, през всичките тези 6 месеца ли си взимал ензими и ако не, от кога си ги спрял?

24.11.11
17:18

казано от fqls на 23.11.11, 23:30:

Като се замисля миналата зима бях 3 пъти на антибиотик. Даже специално за това ми изписаха някакви дъвчащи се хапчета - пробиотици, но не си спомням да е имало голям ефект. Но все пак ще потърся още информация, преди да действам. :)
martinski, през всичките тези 6 месеца ли си взимал ензими и ако не, от кога си ги спрял?

Написъл съм, че съм ги пил само 3 седмици. Нямам никакви подувания и дискомфорт от тогава. Това за бактериите без изследвания и истинска причина(тоест да имаш заболяване) няма смисъл.

А за какво точно те е преглеждал доктора или не знаеш? За инфекции и бактерии (от лошите) ли те е преглеждал?

Макар с възрастта собственото производство на ензими и стомашна киселина да спада, на 19 години ми се струва странно да имаш проблем с производството на ензими. Какво означава “когато ям повече” ? Би ли описал няколко примерни хранения, при които си изпитвал силен дискомфорт?

Ако става най-често при млечни, то най-вероятно имаш силна лактозна непоносимост.

Иначе доколкото знам постоянният прием на ензими не е проблем, но пък и той е за по-големи количества храна с високо съдържание на протеин. При малки порции ензими не са ти много нужни, но 1000 калории на хранене съдържащо над 20-30 грама протеин ще затрудни всеки, особено с прекрасната преработка на “храната”, която ядем.

Ако наистина имаш сериозни проблеми с храносмилането и сам го усещаш, то е най-добре да те прегледа лекар. Гастроентеролог ако не се лъжа. Ако ще ползваш ензимите от време на време, за да смелиш по-обилните си хранения - ок, но ако ще ги ползваш като лекарство, то нека ти се каже от специалист.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 24.11.11 18:05.

27.11.11
14:54

При доктора - за раздразнен стомах. Не ме разбирайте погрешно, нямам намерение да се самолекувам. Просто исках да разбера, какви може би ще бъдат ползите и вредите, ако за месец взимам ензими.  :)
Когато ям повече - 5 основни хранения, а по-малко 3-4 основни.

Мнението беше редактирано от fqls на 27.11.11 14:55.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1