25.11.11
00:10
Копирам мнението си от друга тема, защото смятам съвсем сериозно да се заема с фитнеса. Вече имам и карта. :) Освен това, колкото и да се опитвах да се самоубедя с годините, че фитнеса и с кучно и неприятно място, се оказа, че съвсем не ми е неприятно.
Вчера бях за трети път на фитнес.
То първия път не знам до колко се брои, понеже аз основно разглеждах и пробвах уредите, но поизпотих се на пътеката, така че да кажем се брои!
Казвам сега, какво правих аз (след лека инструкторска справка).
Започвам с 10 мин вело - казаха за разграване!
После правя серии за крака на едни три уреда (извинете ме ама не им знам имената) които са за задна, предна и вътрешна част на бедрата. Правя три пъти по 20, като ги редувам без почивка. Почивам на края на серията от трите уреда и тогава започвам да ги повтарям.
После се местя на един уред, който избутвам с ръце пак 3 пъти по 20.
Правя 2 пъти по 50 на един друг, който е за коремн преси.
Завършвам на кростренажора, който за 10 мин ми взема здравето....
Честно, имам чувството, че ще умра като сляза. Сърцето в гърлото, въздуха никакъв го няма, пот се лее изведро - а гледам хората по половин час се мяткат и то за разгрявка.
Явно съм ужасно обездвижена.
Препоръки?
Уточнавам, че имам малко мазнинка за сваляне и едва тогава искам да оформям. Обмислям и някакъ карнитин да взема.
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 25.11.11 06:08.
Здравей, и аз съм с дневник от има- няма 1 седмица, доста ме съсредоточава това, да не пиша на хартия, какво ям и как тренирам. Супер решение си взела.
А каква ти е целта по-точно?
Мнението беше редактирано от Блажка на 25.11.11 09:34.
Препоръки?
Слез от уредите, намали повторенията, особенно тия безкрайни коремни преси и започни истински упражнения ;)
Здравей Нат, опиши как се храниш, ръст - тегло, имаш ли някакъв опит със спорт преди (не само фитнес) или започваш от нула.
Ако не се стряскаш от по-директни (и понякога критични) коментари, много можеш да си помогнеш с този дневник. :) Успех!
о, и бтв няма как хората да ти дадат конкретни препоръки ако не знаят какъв ти е режима и какво ти е състоянието.
Здравейте! :) Не се стряскам от критика, а напротив - търся я! :)
Винаги съм била слаба. При ръст 173, максимума, който съм достигала е бил 54-55 кг. След двете раждания, обаче нещо не успях да се взема в ръце. Факт е и че не правех никакви усилия и все си мислех, че нещата ще си дойдат на местата от самосебе си. Да ама не! :)
В началото на тази година започнах 90 дневната диета и свалих около 10 кг с нея. После се върнаха 3-4. Преди месец пак я започнах, ама нещо не ми е по сърце съвсем. Реших да наблегна на спорта. Започвам от нулата! Ама от абсолютната нула. В целия ми съзнателен живот не съм се занимавала със спорт.
Многото повторения правя, защото “с по-малка тежес и повече повторения се горят мазнини, с по-малко повторения и по-голяма тежест се оформя релеф” според инструктора. А аз сякаш искам да стопя един пласт мазнини, преди изобщо да започна да мечтая да видя някакъв мускул.
За това обмислям тези дни да си взема и един карнитин.
Мисля да мина и НВД. Не мога съвсем да изключа въглехидратите от менюто си, но ще опитам да ги сваля до минимум.
Петко, какво имаш предвид под истински упражнения?
Започнах със 7 мин крос-тренажор.
После :
20х20 кг. - бедрено разгъване
20х20 кг. - бедрено сгъване
След това на аддуктор машината:
20х40 кг - разтваряне
20х4о кг - затваряне
Почивка 2-3 минути и повторих 4-те упражнения три пъти.
Почивка:
Избутване на машина за гръдни мускули
2х20х20 (взех да виждам звездички и се отказах)
Бутаща преса от седеж за коремни мускули
2х50х50
7 мин мин крос-тренажор
В неделя ще се опитам да направя времето на крос-тренажора 10 мин.
Искам да попитам, удачно ли е да си купувам л-карнитин към този момент или да изчакам тялото ми да влезе в някаква форма след около месец, примерно?
Недей да бързаш с Л-кернитина. Забрави тея сгъвания, разгъвания. Помоли инструктора да ти покаже как се кляка правилно, как се правят напади...Вместо машината за гърдите, вдигай лост на лежанката. Това имаше предвид Петко под “истински упражнения”. 20 повторения са твърде много, както ти казахме в един друг форум ;)
Anelia, провокирахте ме пак да се консултирам с инструкторката. Конкретно за кляканията ми обясни, че от тях набъва много седаличния мускул. Предвид моята структора, моята цел и моите възможност програмата ми била оптимална за следващите 2 (поне) месеца, през което време тялото ми ще влезе в някаква форма и ще започна тогава с оформянето на някои мускули. Седалищните мускули няма да закачаме. ;) Там се наблягало при жени, които по принцип имали по-плоски дупета ...
Както и да е!
Всеки ден научавам нещо ново. Определено ми е безкрайно интересно... Сега чета за карнитина и смятам след Нова година да си купя.
В неделя си направих тренировката, както обикновено, но при разгъване/сгъване вдигнах на 30 и нещо си претоварих единия крак. Вчера едва стъпвах, но днес е ок и смятам довечера да отида пак.
Лошото е, че съм пред цикъл и едва овладявам въглехидратите. Нещо хранителната дисциплина за момента е много занижена, но поне успявам да устискам и след 20:00 часа да не ям.
Моя съвет от това, което прочетох е, когато тренираш крака, първо започвай с крос-тренажор, макар че аз предпочитам и препоръчвам колело и не го включвай на степен тип - ‘планина’, ами на най-ниската мощности въртиш бързо, да ти запари яко на бедрата, за да загреш добре. Така избягваш възможността от контузии. Освен това на аддуктор машина да се мъчиш с тези 40кг... по-добре качи килограмите на бедрено сгъване и разгъване и повторенията ти ( както и по-горе казаха) да не са над 10-12.
И тренирай всеки ден различни мускулни групи, не се претоварвай, щом си в началото, не очаквай на 20 декември да се събудиш и да си това, което искаш да направиш от себе си, изгради си начин на хранене, подходящ за теб, НВД е добра идея и най-важното - постави си реални цели! :)
Между другото се включих, защото видях това за 90 дневната диета, не е ли онази, в която всеки ден ядеш различно?
Моя колежка с широк ханш и слаби крака доста беше позакръглила дупето и я направи, отслабна адски много за тези 3 месеца и ми се подиграваше на мен, че бягам и не се забелява толкова, колкото при нея. Това беше септември, в момента задника и е по-голям отпреди, буквално за 2 месеца си върна килограмите и усмивката и изчезна. Лошото е, че не си го признава и апелира други колежки да я правят. В този момент ми се иска да съм Супермен и да защият горките момичета, защото ефектът, особено при едната, ако отслабне толкова без упражнения, ще е пълна катастрофа, висяща кожа и т.н., така че браво за решението да спортуваш. Всичко ще стане, както го искаш :)
Мнението беше редактирано от Блажка на 29.11.11 12:01.
Честито за дневника! Успех с постигането на целите.
Ако можеш опиши храната си, че ми стана много интересно какво ядеш :)
29.11.11
14:35
казано от nat nat на 29.11.11, 09:33:
Anelia, провокирахте ме пак да се консултирам с инструкторката. Конкретно за кляканията ми обясни, че от тях набъва много седаличния мускул.
Много ще ми е интересно инструктурката да дефинира “набъбва много”. При всички положения няма да стане а ла Дженифър Лопес. Oбаче, може да се случи така, че много да се оформи и стегне...
Хаха, леле, наистина, това го бях пропуснала, как такива хора стават инструктори изобщо?!
Едно е много важно да се знае, колкото повече мускули имаш в тялото си, толкова по-бързо разграждаш храната.
Единственото, което съм забелязала, откогато клякям (3 месеца) е, че съм свалила 4 см задник.
И освен това задникът ти се оформя основно на лег пресата, ако не клякаш с големи тежести или техниката ти не е добра, абсурд това да се случи, ще натовариш всичко друго, освен задник. Разбирай гръб, кръст и т.н.
Казвам го от личен опит.
И още нещо - повечето жени от кавказки тип (и мъже също, но това е друга тема) имат плоски седалища. Ако и твоята структура е такава, шансът да направиш голям задник с клек, лег-преса или каквото друго упражнение се сетиш, е практически нулев. Полът също играе роля - ако имаш толкова тестостерон, че мускулите ти да започнат да растат и изведнъж да станат големи само от включване на клек, задникът ще ти е най-малката грижа. :)
Skoge, аз винаги започвам или с вело или с крос-тренажор и винаги на най-ниска степен ( за толкова ми стига вътъка)! Не мога всеки ден да бъда в залата. Мъжа ми е непрекъснато извън града и едва успявам да направя 3 пъти седмично.
Освен това смятам, че съм си поставила съвсем реални цели. Не се самозаблуждавам, че ще върна времето с 13-14 години назад. Няма как... Правя това, което правя, защото ми е приятно и толкова колкото мога. За скромния ми стаж, виждам минимален, но все пак напредък, относно издържливост. За мен е важно.
90 дневната я зарязах в момента в който тръгнах на фитнес. Когато ми е плодов ден свят ми се вие от глад и въобще не мога да си представя да се натоваря физически, а въглехидратния ме кара да съм мързелива и поспалива. Храня се разнообразно, но следя количествата. Намалям максимално (но не изключвам от менюто си) въглехидратите, макар, че от 2-3 дни съм им изтървала края, но е временно. Пия много вода...
Кой пита какво ям?! Днес пилешко долно бутче с една шепа ориз на обед. Сутринта кафе и 2 бисквити. Междувременно половината шоколад от вчера. Довечера салата зеле с краставици.
Вчера бях пак на бисквити с кафе. На обед пилешка супа с филийка хляб. Половин шоколад, който децата не харесаха. За вечеря салата краставици и една филия с лютеница...
Утре ще правя някаква яхния.
Ям всичко, но определено гледам размера на порциите, понеже лакомията ми ме подвежда.
За клековете, инструкторката и дупетата - направо не смея да коментирам. Освен да прилагам снмки, ама ме е срам. Не знам какъв е този кавазаки тип, но дупето ми не е плоско, ханшът ми не е широк. Дупето ми е назад и нагоре. Не на страни... Не мога да го обясня. За сега няма да клякам.
Нека стегна бедрата, понамаля бричовете, поприбера корема, пооформя ръцете, пък тогава може и за клякане да помисля. :)
Много благодаря на всички, че се включвате. :)
Само да вметна - не съм казала, че не си си поставила реални цели, моите цели се сменеят с всяко постижение, имах предвид да има надграждане и да не се отказваш. От това, което обесняваш за бедра и фигура - бягане на открито пространство, аз знам какво е да си имаш бричове. Това е начина, но не сега, като се постопли, сутрин, докато децата още спят или ти ще си прецениш. Аз лятото ставам в 6 сутринта, 4 дни в седмицата за 5-6км. От бягането са ми най-големите постижения в свалянето и оформянето на фигурата, а за храната - както прецениш, както можеш, слушай тялото си :)