24.07.07
23:19
интересуваме какво се случва с организма след тренировка. даже самия процес си има име което аз не помня.
ако може някой с прости думи да ми обясни самия процес и да препоръча съответно храна (не добавки(не че това не е храна ама...)) която е подходяща специално за този период.
предваритено благодаря
така предполагам не ядеш по-време на тренировка та, в тялото става следното с прости думи:
1.за кратко време изразходваш много енергия (по-голяма част от тази енергия се намира в мускула-гликоген)
2.мускула атрофира и трябва бързо да бъде възтановен със градивен материал за регенерация и възтановяване на мускулните клетки
3.за да изпълниш най добре нуждите си след тренировка за т.1 ти трябват прости въглехидрати (усвояват се много бързо,особенно ако бъдат смучени)
за т.2 ти трябват аминокиселини или протеин (който всъщност е съставен от аминокиселини :) ) най-бързо усвоимия по възможност.
това е горе долу елементарно обяснено,иначе от простия въгл.вдигаш нивото на иснулина(хормон със транспортна функция в организма- взима хранителните ве-ва от кръвта(аминок. мазн. захар(въгл.) затова инсулина е най-анаболния хормон в тялото ) и ги транспортира до тяхното място в организма,от високата захар ще си малко замаян. УСПЕХ !!!
Teo,
според теб възможно ли е набавянето на необходимите прости вългехидрати от сравнително малко количество мед? Това което аз правя е веднага след тренировките пакетче мед + BCAA и малко по-късно - суроватка. Пакетчето мед е към 15 г някъде, подозирам, че е недостатъчно. :roll:
зависи колко кг си и какъв ти е метаболизма,и какви са ти целите,докато качвам за мен работят перфектно 0.5 грама прост въгл на килограм телесно тегло (а съм със бавен метаболизъм )
Teo,
ами около 73-4 кг съм, метаболизма ми е по-скоро слаб. Колкото до целите - нормално възстановяване и подобряване на усвоимостта на другите добавки след тренировка, не е свързано с дългосрочна стратегия тип качване или сваляне.
Благодаря, ще попрочета тук там какво пише по-въпроса.
искам да питам, а колко време след приключване на тreнировката да се яде. Говоря за стабилното ядене с правилни, бавни въглехидрати.
09.08.07
08:56
казано от HoBaKa на 09.08.07, 07:03:
искам да питам, а колко време след приключване на тreнировката да се яде. Говоря за стабилното ядене с правилни, бавни въглехидрати.
Ако използваш добавки след тренировка/ напр.протеин ,аминокиселини /храненето след това трябва да е около час след приема на добавките.Ако не изпозваш може да се храниш около 15-20 мин след тренировка.
09.08.07
08:57
Значи относно меда-при мен дава много добър ефект.Имам една кофа мед от село-след тренировка си пълня една малка чашка с мед и го разтопявам.След това изстисквам един лимон вътре и ето ти рецепта за здраве!Пък не знам дали е от това но добре качвам.
22.09.10
16:38
казано от Тео на 24.07.07, 23:35:
така предполагам не ядеш по-време на тренировка та, в тялото става следното с прости думи:
1.за кратко време изразходваш много енергия (по-голяма част от тази енергия се намира в мускула-гликоген)
2.мускула атрофира и трябва бързо да бъде възтановен със градивен материал за регенерация и възтановяване на мускулните клетки
3.за да изпълниш най добре нуждите си след тренировка за т.1 ти трябват прости въглехидрати (усвояват се много бързо,особенно ако бъдат смучени)
за т.2 ти трябват аминокиселини или протеин (който всъщност е съставен от аминокиселини :) ) най-бързо усвоимия по възможност.
това е горе долу елементарно обяснено,иначе от простия въгл.вдигаш нивото на иснулина(хормон със транспортна функция в организма- взима хранителните ве-ва от кръвта(аминок. мазн. захар(въгл.) затова инсулина е най-анаболния хормон в тялото ) и ги транспортира до тяхното място в организма,от високата захар ще си малко замаян. УСПЕХ !!!
л-карнитина подходящ ли е за след тренировка по точка 2? говоря за течен л-карнитин. и ако да горе-долу колко мл трябва да се пият след силова тренировка?
22.11.11
23:23
Колкото до това колко бързо след тренировка може да ядеш: Добре е още преди края на тренировката да си започнал да приемаш протеина с въглехидратите, разтворени в него на малки глътки някъде 15 -на минути преди края и. След тренировката си изпиваш шейка и аминокиселините, креатина и около един час след това хранене, респективно след края на тренировката, си готов да хапваш сложни въглехидрати.
Мнението беше редактирано от Камен Илиев на 22.11.11 23:24.